Srpanj 27, 2025, 14:37:50 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Izdržljivost ciklida i želja za životom  (Posjeta: 7226 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline neznalica

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
    • http://www.google.com
Izdržljivost ciklida i želja za životom
« u: Prosinac 23, 2007, 22:22:00 poslijepodne »
Vidim da Bojko piše o snazi ciklida, pa sam odlučio napisati nešto o izdržljivosti i želji za životom....

Znam da će ovaj članak biti kritiziran, ali ne mogu si pomoći...

Dakle imam akvarij 125 litara i unutra sam stavio oko 25 ciklida. Vrste su: Labidochromis caeruleus, Pseudotropheus sp. "acei" i Demasoni.. Od ostalih stanovnika tu je plavi rak i dva Ancistrusa..

Sve u akvariju funkcionira osim što demasoni stalno naganjaju jednu ribicu.. Navedenu ribicu su preko noći izgrizli i do te mjere da nije imala rep niti peraje,a vidjele su se i kosti,mislio sam da je mrtva. Posto je unutra rak i sve se tako odvilo ostavio sam ju unutra da i on malo omasti brk.

Stajala je tako izgrižena u akvariju dva dana. Nakon toga odlučio sam ju izvaditi, kada sam ju primio u ruku vidio sam da je živa, na trenutak protrnuo i ubacio ju u akvarij za karantenu..

Od tada prošlo je 10 dana, ribica se oporavlja, rane polako zacjeljuju, a čak mi je počela jesti iz ruke..

Mislim da ovaj članak dovoljno govori o tome koliko su ciklidi izdržljivi i jaki...

Offline Chryseis

• Punopravni član
    • http://www.myspace.com/chry5eis
« Odgovori #1 u: Prosinac 24, 2007, 00:04:00 prijepodne »

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #2 u: Prosinac 24, 2007, 00:09:00 prijepodne »

neznam šta bi komentirao!
nemogu odlučit da li se slažem ili ne...

Offline pega777

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 24, 2007, 00:09:00 prijepodne »

pegaC
Prelog

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Prosinac 24, 2007, 00:58:00 prijepodne »

Vrlo potresna prica. Potvrdjuje tvoju ideju o izdrzljivosti riba,iako nacin detektiranja te izdrzljivosti nije ispao bas najprikladniji.

Svatko od nas ima takvih dozivljaja, ali mislim da postoji neki nepisani kodeks da se o tim svarima ne pise javno ili se samo prepricava usmeno u uskom krugu prijatelja. Tebi pohvala na iskrenosti jer mislim da mnogi ne zele priznati da se takve situacije redovito dogadjaju u svim akvarijima. Netko bi rekao: "pa to je prirodno". Eto takav je svijet u kojem zivimo i umiremo. Idemo dalje.
Zagreb

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #5 u: Prosinac 24, 2007, 01:41:00 prijepodne »
sorry ali za mene je ova prica okrutna iako dokazuje izdrzljivost ciklida...

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #6 u: Prosinac 24, 2007, 10:44:00 prijepodne »

Pa...kada uzmemo u obzir da bi je večina akvarista onakvu bacila u wc školjku....

Ruku na srce ali je tako...

Mislim da ovo nije tako okrutno...
Pustike, Turopolje

Offline Mario.A.

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #7 u: Prosinac 24, 2007, 11:00:00 prijepodne »
Neznam što bih rekao
Trogir Dalmacija

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Prosinac 24, 2007, 12:04:00 poslijepodne »

Okrutnost kao osobina postoji samo u ljudskom poimanju svijeta. Medju zivotinjama sve rade nagoni. Ovo gore nama izgleda okrutno, ali zapravo je rijec o prirodnoj selekciji u zatvorenom podneblju. Jace su ribe namlatile slabiju. Kraj navoda.

E sad mozemonaklapati o tome je li nesto vise ili manje lijepo za gledanje, jesu li ribici ispala crijeva ili je samo ostala bez peraja, jesu li joj druge ribe pojele oci ili je cijelu progutale...

Imao sam platija kojem su botije isisale oko. Usprkos prvoj groznoj slici danas taj jednooki plati uredno zivi svoj riblji zivot kao da se nista nije dogodilo.

Ljudi shvatite: fizicki nedostaci ne znace manju vrijednost ni medju ljudima mi medju zivotinjama, iako mi ljudi to cesto tako dozivljavamo. Zivot je sam po sebi vrijedan bez obzira na kvalitetu. Kad tako ne bi bilo - evo nas opet usistemu podredjenih i nadredjenih,robova i gospodara.
Zagreb

Offline Mario.A.

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #9 u: Prosinac 24, 2007, 12:07:00 poslijepodne »

Edited by: Snake Skin
Trogir Dalmacija

Offline neznalica

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Prosinac 24, 2007, 14:21:00 poslijepodne »

Da, priča je okrutna, ali sa sretnim završetkom....

Ninci pa ti znaš koja je to ribica, pričam o demasonima koje sam od tebe kupio... Ako se sjećaš bila je jedna koju su stalno naganjali, nasilje se nastavilo i u mom akvariju…

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #11 u: Prosinac 24, 2007, 14:46:00 poslijepodne »
Ja bih rekao da im nagon dirigira i usmjerava agresivu na slabije jedinke za koje nema mjesta u skupini jačih i besprijekornih. Bolesna, kržljava i nezdrava riba za sobom će u prirodi privuči predatore, a to ova skupina Demasona pokušava riješiti na svoj nečin kako bi se to sve izbjeglo. Ako ozdravi, oporavi se i bude spremna za natrag, nemoj to nikako učiniti jer će ju opet prepoznati i scenarij će se odigrati ispočetka. Isto se meni dogodilo sa Maylandiom estherae koju sam nakon pretprljenih batina odvojio i nakon par mjeseci vratio. Nije bila spremna na borbu ispočetka.  

Offline damir1700

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: SPLIT
  • Sharky
« Odgovori #12 u: Prosinac 24, 2007, 14:57:00 poslijepodne »

da priča zvuči okrutno ali priroda je priroda

selekciju da jači opstaju ne možemo promijenit

jedino da mi ubijemo jačeg ali smo onda na istom

to tako mora biti
Split

Offline nikily

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: R'lyeh
  • She's lost control
    • Chaos in motion
« Odgovori #13 u: Prosinac 24, 2007, 15:35:00 poslijepodne »

Citat: korni
Ovo gore nama izgleda okrutno, ali zapravo je rijec o prirodnoj selekciji

ja se nimalo ne slazem sa ovimprirodna selekcija... kakva je to prirodna selekcija kada je zivot te ribe bio u rukama njenog vlasnika, dakle covjeka... mozda ako se gledaiz perspektive drugih riba moze biti prirodna selekcija kako su odabrale da napadnu slabiju ribu... ali ipak, ako je cijeli taj akvarij u vlasnistvu covjeka, a ne prirode (u potpunosti), onda se i to moglo promijeniti...

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Prosinac 24, 2007, 15:53:00 poslijepodne »

Nikily, na neke dogadjaje mozes imati utjecaja, a na neke ne mozes.

Vlasnik je mogao izabrati ribe, ali nije mogao utjecati na njihovu hijerarhiju unutar akvarija. Ne znam tko na svijetu bi mogao takvo, sto osim dakako Boga.

BTW, jel tebi ikad crkla koja riba? Sto nisi to promijenio na vrijeme?
Zagreb

Offline Chryseis

• Punopravni član
    • http://www.myspace.com/chry5eis
« Odgovori #15 u: Prosinac 24, 2007, 16:40:00 poslijepodne »
Sve 5, prirodna selekcija? 25 malawi ciklida sa 2 ancistrusa i rakom u 125 litara.

Offline damir1700

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: SPLIT
  • Sharky
« Odgovori #16 u: Prosinac 24, 2007, 17:09:00 poslijepodne »
Citat: nikily

ja se nimalo ne slazem sa ovimprirodna selekcija... kakva je to prirodna selekcija kada je zivot te ribe bio u rukama njenog vlasnika, dakle covjeka... mozda ako se gledaiz perspektive drugih riba moze biti prirodna selekcija kako su odabrale da napadnu slabiju ribu... ali ipak, ako je cijeli taj akvarij u vlasnistvu covjeka, a ne prirode (u potpunosti), onda se i to moglo promijeniti...

mislim da nisi u pravu, a i kako bi ti to promijenio ?

da visiš nad akvarijem 24 h i čekaš da se potuku pa da ih odvajaš ?

slažem se da treba vodit računa o kompatibilnosti vrsta

Split

Offline neznalica

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Prosinac 24, 2007, 20:49:00 poslijepodne »

Da, slažem se da akvrij nije adekvatan, ali je jako dobro posložen i do sada nikada nisam imao problema sa ribicama.. Rak je još jako maleni i bezopasan kao i ancistrusi.

Vidim da se tema polako zagrijava..... Moram priznati da ovo smatram čistom prirodnom selekcijom, jer od svih 25 ribica samo je ova izgrižena.

Osim toga da uvjeti u akvariju nisu dobro posloženi imao bih više ovakvih primjeraka..

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #18 u: Prosinac 24, 2007, 21:47:00 poslijepodne »

prirodna selekcija vrši se u prirodi,dakle u prirodnom okruženju tih ciklida.No ,kako god da je ti ciklidi se u prirodi ne susreču,pa je zato bezveze gubiti rači na tome.U tom slučaju moglo bi se pričati o akvarijski selekciji,još da minimliziram u tom pravcu,da se može pričati o minimlanom akvarijskom prostoru.Pitanje ,koje se sada pojavi jeste ili:
[list=1]
  • je akvarij premaleni

• ili su ciklidi preveliki,mislim na broj
  • [/list]

I da bih sve bilo u redu,pitanje je šta bi se desilo.Pseudotropheus demasoni su u prirodi jako mirni ciklidi,ni postaju agresivni u akvariju.Za njih jeste adekvatan akvarij od 400l pa nadalje,več čitam...Bojko pa za tebe nit 1.ooo l akvarij ne bih bio dovoljan,mada nakon toliko godina pisanja o tim ciklidima,,možete mi verovati,da znam šta pišem.

Dakle situacija u akvariju od Neznalice jeste sledeče...puno ciklida na malome prostoru,koji se jedva okreču od guževe i u tom trebaju još nači svoje mesto,svoj teritorij.Donekle su Acei i Caeruleusi mirni ciklidi,koji nit ne traže toliko prostora,a mogu oni biti i u nekoj grupi,mada kod demasonija to je sasvim druga priča i taj ciklid koji se sad oporavlja,bio je žrtva,da bih ostali demasoni mogli imati malo više slobode,dakle kao najslabijeg oni su ga izbrali ili možda nije nit bio najslabiji,pa je imao dobar teritorij.Naravno,kad ga vrati u akvarij,slika če biti slična več viđenoj,ipak teritorij je teritorij i kod toga nema cile mile.

Sad štaviše reči,mislim,da nema poanti,ipak toliko ciklida u toliko malenom akvariju nije baš najbolje i najidealnije rešenje,mislim,da je vreme ,da se ogleda za večim akvarijem ili...

Offline Mastino

• Punopravni član
    • Spol: Muški   Dob: 49
      • AVOID HYBRIDS!
    « Odgovori #19 u: Prosinac 24, 2007, 21:56:00 poslijepodne »
    kad sam napisao da je ova prica okrutna nisam mislio na ponasanje ciklida vec na ponasanje vlasnika ovog tanka, vidio je da sa ribom nesto ne stima i svejedno je pustio da je "jaci" izmaltretiraju skoro do uginuca, na kraju je valjda proradila savjest i riba je nakon 10 dana dana borbe sa raznoraznim napadima i ostecenjima prebacena na ljecenje, moje pitanje je sada, sta se to nije moglo napraviti odmah nakon primjecivanja problema...?

p.s. neznalica, sorry nista osobno ali ovakvo ponasanje je pomalo neodgovorno kad se drze zivotinje...
    da ti je slucajno psa udario auto (nedaj boze) bili ga pustio tako na cesti da vidis dali ce se sam oporaviti i koliko je izdrzljiv ili bi napravio sve da mu sto vise olaksas muke i pruzio mu adekvatno ljecenje?

Offline neznalica

• Punopravni član
    « Odgovori #20 u: Prosinac 24, 2007, 22:10:00 poslijepodne »

Dečki svaka čast na vašem iskustvu, ali mislim da se oko nekih stvari ipak pretjeruje..
    Moj akvarij je premalen za ove ribe, ali ove ribe su unutra godinu dana, i sve funkcionira. Nesretna ribica je bila među većima, i nije mi jasno zašto su baš nju napale, tj. koja riba ju je napala.. Osim toga smatram da nisam okrutan i neodgovoran jer sam mislio da je ribica mrtva, pa sam ju ostavio još neko vrijeme u akvariju da si rak pojede malo mesa. Osim toga imao sam preko 10 uspješnnih mrijestova što opet pokazuje da se ja brinem oko svojih ribica..

Što se tiče većeg akvarija za tjedan dana mi stiže stelaža od stolara, a nakon toga i veći akvarij. Mislim da će im biti dosta 250 – 300l?

Edited by: neznalica

Offline ivborosa

• Punopravni član
    • Spol: Muški   Dob: 33
    « Odgovori #21 u: Prosinac 24, 2007, 22:12:00 poslijepodne »
    E moja rivba sirota je zivjela minimalno 2 mjeseca u vanjskom filteru tj u tetri znaci u nekih 2 deci vode i jos sam ju nakon toga u wc izlio jer nisam uznao da je unutra i onda sam ju mrezicom izvlacio van xD i stavio ju u poseban akvarij i sljedece jutro ju naso mrtvu jer je iskocila iz akvarija.....mislim neznam kaj da kazem osim da ta sirota riba nije imala srece i nje mi je nekak bolo posebno zao x(
    Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
    • Punopravni član
    « Odgovori #22 u: Prosinac 25, 2007, 09:06:00 prijepodne »
    Pa Neznalica,eto meni je baš drago,da čes ispuniti onaj dio...ili veči akvarij....mislim,da i ti ,kao i tvoji ciklidi to zaslužuju.A Malawi ciklidi,toliko su dobre ribe i stvarno izdržljive,da bih se par mogao izmrestiti i u tegli za krastavce.

Offline korni

• Punopravni član
    « Odgovori #23 u: Prosinac 26, 2007, 14:23:00 poslijepodne »

Ajmo sad diskusiju o velicini akvarija.

Sto se tice riba mislim da bi njima jedino jezero Malawi odgovaralo po svim kriterijima. Budici da si doticno jezero ne mozemo priustiti snalazimo se kako znamo i umijemo. Netko sa 100 netko sa 1000 litara. Ni jedan ni drugi nisu bolji od vlasnika koji psa drzi na lancu, jer ribe posjedujemo zbog nas samih, priznali mi to ili ne. Mislim da je izglednije razmisljati o realnom broju riba na nekoj litrazi nego fantazirati o bazenima u stanu.
    Zagreb

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
    • Punopravni član
    « Odgovori #24 u: Prosinac 26, 2007, 14:32:00 poslijepodne »

Evo Korni,pročitaj taj članak,pa da se ide u dalje razglabljanje i razmišljanje