prirodna selekcija vrši se u prirodi,dakle u prirodnom okruženju tih ciklida.No ,kako god da je ti ciklidi se u prirodi ne susreču,pa je zato bezveze gubiti rači na tome.U tom slučaju moglo bi se pričati o akvarijski selekciji,još da minimliziram u tom pravcu,da se može pričati o minimlanom akvarijskom prostoru.Pitanje ,koje se sada pojavi jeste ili:
[list=1]
je akvarij premaleni
ili su ciklidi preveliki,mislim na broj[/list]
I da bih sve bilo u redu,pitanje je šta bi se desilo.Pseudotropheus demasoni su u prirodi jako mirni ciklidi,ni postaju agresivni u akvariju.Za njih jeste adekvatan akvarij od 400l pa nadalje,več čitam...Bojko pa za tebe nit 1.ooo l akvarij ne bih bio dovoljan,mada nakon toliko godina pisanja o tim ciklidima,,možete mi verovati,da znam šta pišem.
Dakle situacija u akvariju od Neznalice jeste sledeče...puno ciklida na malome prostoru,koji se jedva okreču od guževe i u tom trebaju još nači svoje mesto,svoj teritorij.Donekle su Acei i Caeruleusi mirni ciklidi,koji nit ne traže toliko prostora,a mogu oni biti i u nekoj grupi,mada kod demasonija to je sasvim druga priča i taj ciklid koji se sad oporavlja,bio je žrtva,da bih ostali demasoni mogli imati malo više slobode,dakle kao najslabijeg oni su ga izbrali ili možda nije nit bio najslabiji,pa je imao dobar teritorij.Naravno,kad ga vrati u akvarij,slika če biti slična več viđenoj,ipak teritorij je teritorij i kod toga nema cile mile.
Sad štaviše reči,mislim,da nema poanti,ipak toliko ciklida u toliko malenom akvariju nije baš najbolje i najidealnije rešenje,mislim,da je vreme ,da se ogleda za večim akvarijem ili...