Srpanj 22, 2025, 10:28:36 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Drvo - koje?  (Posjeta: 2448 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tonya

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Drvo - koje?
« u: Prosinac 13, 2007, 22:37:00 poslijepodne »
Pozdrav svima! Malo sam tražila po forumu, ali nisam našla informaciju - smije li se uopće u akvarij sa zlatnim ribicama staviti drvo, i ako da - koje? Ne bih htjela zeznuti stvar, a prodavač u jednom od zg pet shopova mi je rekao da drvo baš i nije preporučljivo zbog tvrdoće vode ili sl. Inače imam 3 krasne (i svakim danom sve veće) zlatne ribice, pa bi im htjela malo uljepšati životni prostor. Trenutno imam samo 2 anubiasa i neki crveni kamen + šljunak.

FBI - Riboobavještajci :ninja:

Offline nikily

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: R'lyeh
  • She's lost control
    • Chaos in motion
Drvo - koje?
« Odgovori #1 u: Prosinac 13, 2007, 23:06:00 poslijepodne »
pa drvo mislim da uvijek mozes stavit... super izgleda vinova loza a mozes uzet i one velike komade sto se prodaju po pet shopovima...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Drvo - koje?
« Odgovori #2 u: Prosinac 14, 2007, 03:36:00 prijepodne »
Prodavci cini mi se najcesce imaju neke polovicne informacija...

Kamenje ima veze sa tvrdocom vode, a ne drvo... Cak sta vise drvom koje ispusta tanine smanjujes pH...

Slobodno mozes staviti drvo, samo ga predhodno dobro pripremi...

Ako se odlucis za lozu budi sigurna da nije spricana...

Pazi samo da im tim panjem ne oduzmes previse prostora... Zbog datuma registracije, ne vjerujem da moram pitati u kolikom ih akvariju drzis...

Sretno! I kad uredis to, mozda bi i nas mogla pustiti da virnemo kako si im sredila kutak... (Mislim na slike... )

Tuzlanka u Sarajevu

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Drvo - koje?
« Odgovori #3 u: Prosinac 14, 2007, 08:50:00 prijepodne »

Svakako da može drvo!

Ili, kupovno, ili, kak reče kolegica, nešpricana i dobro pripremljena loza, ali i, što jako dobro izgleda, a i čisti dobro vodu, ako nađeš negdje gdje nije zagađeno, vrba (naravno i ona dobro pripremljena) koja će ti usput i bistriti vodu!

Offline Tonya

• Punopravni član
Drvo - koje?
« Odgovori #4 u: Prosinac 14, 2007, 22:59:00 poslijepodne »
Super! Ma, baš sam razmišljala kako akvarij djeluje nekako prazno, a uvijek mi je lijepo vidjeti akvarije u kojima je drvo. Imala sam i echinodorus, koji se čisto dobro držao, sve dok jedne noći nije tajanstveno "nestao", od njega je ostala očerupana stabljika.

Nažalost, morat ću potražiti neko malo drvce, jer nemam mjesta - akvarij je definitivno premali - 54l, taman za jednu, a ja ih imam 3 komada - stara ih je kupila, ne razmišljajući, u nekom mini-akvariju, ovo im je treći po redu i veličini, prerasle su ga vrlo brzo, i već neko vrijeme pokušavam iskombinirati gdje bi u svojoj skroz pretrpanoj kući mogla staviti nešto veće - još nisam smislila.

Ovako otprilike (tj. bez echinodorusa) izgleda moj akvarij, ovo je starija fotka:

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
Drvo - koje?
« Odgovori #5 u: Prosinac 14, 2007, 23:05:00 poslijepodne »

Citat: Tonya
Super! već neko vrijeme pokušavam iskombinirati gdje bi u svojoj skroz pretrpanoj kući mogla staviti nešto veće - još nisam smislila.

Pazi da ga opet ne smjestiš tako da ti sunce lupa u njega, puno ćeš smanjiti probleme s algama, ali najvažnije, akvarij vizualno puno bolje izgleda ako u njega ne lupa sunčevo ili bilo koje drugo jako svijetlo... Smjesti ga, ako možeš,u neki mračni kut...Edited by: MaximRI
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline umag99

• Novi član
  • *
Drvo - koje?
« Odgovori #6 u: Prosinac 14, 2007, 23:09:00 poslijepodne »

Citat: nikily
pa drvo mislim da uvijek mozes stavit... super izgleda vinova loza a mozes uzet i one velike komade sto se prodaju po pet shopovima...

pozdrav

i ja sam novi u ovom sportu...rukovodeci se vasim razgovorima nisam bio lijen...otisao sam u vinograd(sogorov) i uz njegovu dozvolu izvadio jednu lijepu podeblju panjinu od loze....dobro je oprao...ocistio i onda usrecio suprugu i stan dvodnevnim iskuhavanjem i pranjem istog komada drveta...da ne zaboravim...preko noci sam panj ostavljao u vreloj vodi ..i tako tri dana...tek poslije toga sam ga spustio u akvarij i nisam bas bio siguran da ce to funkcionirat...bojao sam se za svoje ljepotane i ljepotice...njih 14..kako sada stvari stoje izgleda da im se to svidja i za sada se jos nista nije dogodilo, a nadam se da i nece...pitanje za vas iskusnije...koliko ce mi to drvo utjecati na situaciju u aqvar..moram li i dalje paziti na to ili je stvar gotova....hvala na pomoci.....veliki pozdrav
\"znanje je veliko samo ako ga dijelis\"

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Drvo - koje?
« Odgovori #7 u: Prosinac 15, 2007, 13:26:00 poslijepodne »

Tonya: poslušaj Maxima...svakako pomakni akvač ili ga nekako zakloni...,a li ribice su prekrasne - čuvaj ih i dalje na taj način

s obzirom da im je akvač na knap, stavi im par grana vrbe - jednostavno upikni u podlogu (ako ideš na to rješenje, ne treba je kuhati, samo namočiti par minuta u hipermangan)...a kad prolistaju, zamijeni s novima...one će ti čistiti dodatno vodu, a i znaju vrlo lijepo izgledati...

umag 99: bravo za obradu loze...svaka čast, dobar si đak!

i ne brini, možda će ti voda malo jače požutiti, no to će se s vremenom smiriti, a ako te jako smeta, stavi par dana aktivni ugljen u filter...

Offline Tonya

• Punopravni član
Drvo - koje?
« Odgovori #8 u: Prosinac 15, 2007, 22:53:00 poslijepodne »
Hvala, i meni su ribice krasne, i jako su živahne, smatram da je to pozitivno. S obzirom na mali akvarij, osim tu i tamo problema s parazitima koje pokušavam izliječiti, zasad sve dobro funkcionira. U biti, akvarij nije na direktnoj svjetlosti, sunce tako prođe kroz njega samo predvečer, što traje niti pola sata, ali je super za fotkati (naravno, imam hrpetinu slika).

Nisam baš skužila ovo s vrbom, tj. u ovom trenutku jedino mogu zamisliti dugačku, tanku i ogoljelu granu vrbe, pa mi nije jasno na koju dužinu otprilike bi je trebala odrezati? I postoji li neka druga varijanta osim upikavanja u podlogu - ribice će to iskopati u roku od 2 sata.

Offline nikily

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: R'lyeh
  • She's lost control
    • Chaos in motion
Drvo - koje?
« Odgovori #9 u: Prosinac 16, 2007, 13:04:00 poslijepodne »
ako sam ja dobro skuzila, u pitanju je grancica vrbe

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Drvo - koje?
« Odgovori #10 u: Prosinac 16, 2007, 18:24:00 poslijepodne »

Hiiiiihiihiii, daklem, nije ona vrbova šiba s kojom se dobije po turu!

Trebala bi biti promjera oko 1 cm, pa i deblja, ako uspiješ sada naći. Lijepo je obradiš, i nekoliko takvih grana povežeš. Ako staviš da ti vire izvan poklopca (kroz otvora za hranjenje) onda će ti lijepo prolistati nakon nekog vremena i izgledati odlično! A možeš skratiti i staviti samo da stoje unutar akvača... A možeš staviti i da plivaju, pa će same s vremenom potonuti.... A možeš naći i neke dobro oblikovane rašlje ili jaču granu i staviti kao ukrasni element....

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa mašti pustiš na volju i udri!