Lipanj 08, 2025, 22:26:11 poslijepodneNajnoviji Član: mikxon

Autor Tema: Uzgajalište artemije  (Posjeta: 5922 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline laky-pu

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • nepopravljivi akvarista
Uzgajalište artemije
« u: Studeni 24, 2007, 18:34:00 poslijepodne »
ZA SVE ONE KOJI NE ZNAJU ILI IM JE SKUPO...
Pregledavajući teme na ovom forumu, nisam primjetio da je itko napisao i izradio uzgajalište artemije. Cijena u pet shopovima se kreće od 100kn do cca. 250kn, a za ovo vam je potrebno:
- boca od 1lit (staklena ili plastična)
- 2 cjevčice promjera 4mm
- 1 ventil za zrak
- komad lima(prokrom-da ne zahrđa u vodi)
- škare za lim
- rašpa(turpija)
- čekić
- škripac
- bušilica i svrdlo(4mm)
- silikon
- malo vremena i dobre volje!
Eto i većine materijala...

Ovo je boca koju sam ja upotrijebio...

...i čep na kojem trebate probušiti dvije rupice za cijevi (jedna za dovod, a druga za odvod viška zraka).

Sada slijedi savijanje jednog kraja lima u oblik držača (da ga možete zakačiti na stijenku akvarija) i ostatka lima prema obliku boce (da se lakše zalijepi za bocu).

Ovako to treba izgledati gotovo.

Lim na bocu zalijepite silikonom (najbolje Sikaflex ili silikon za akvarije)...

...i boca je GOTOVA!!!  (a vidi se cijev za dovod zraka)

Možete ju(nakon pranja,naravno)  ubaciti u akvarij...

...i uzgajanje može početi!

Nakon barem 24h provedena u slanoj vodi na temperaturi većoj od 25 Celzijevih stupnjeva, artemija bi trebala biti izlegnuta. Izvadite bocu iz akvarija, prekrijete ju krpom (u mraku se neizlegnuta jajašca dižu na površinu, živa artemija ostaje pri dnu)i pustite da odstoji nekih 15-ak minuta. Kroz cjevčicu za dovod zraka povučete vodu iz boce, procijedite artemiju kroz gazu ili finu mrežicu i svojim ribicama poslužite ovu prirodnu deliciju...
Želim Vam puno sreće, i dobar tek ribicama!
Što više ljudi poznajem, to više volim svoje ribice!
098/160-1847 Pula

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Uzgajalište artemije
« Odgovori #1 u: Studeni 24, 2007, 20:25:00 poslijepodne »
hvala, kolega!

Offline edimar

• Punopravni član
Uzgajalište artemije
« Odgovori #2 u: Studeni 25, 2007, 00:32:00 prijepodne »
Fantastično
Opatija, Rijeka

Offline speedcats

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
Uzgajalište artemije
« Odgovori #3 u: Studeni 25, 2007, 08:00:00 prijepodne »
A di da nabavim početnu kulturu artemije?

Offline Branko

• Punopravni član
  • Dob: 57 Lokacija: Zagreb
    • http://još.nemam
Uzgajalište artemije
« Odgovori #4 u: Studeni 25, 2007, 10:50:00 prijepodne »
Sušena (dehidrirana) jajašca se mogu kupiti u svakom boljem pet shopu. Ima i varijanta "instant" - određena količija jajašaca+sol za određenu količinu vode.
Nonsense ist der Sieg des Geistes über die Vernunft!

Offline Branko

• Punopravni član
Uzgajalište artemije
« Odgovori #5 u: Studeni 25, 2007, 10:50:00 prijepodne »
Sušena (dehidrirana) jajašca se mogu kupiti u svakom boljem pet shopu. Ima i varijanta "instant" - određena količina jajašaca+sol za određenu količinu vode.
UPSSS otišlo 2x: molim da se prvi post briše   Edited by: Branko

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
Uzgajalište artemije
« Odgovori #6 u: Studeni 25, 2007, 11:44:00 prijepodne »
Sve ok. ali na forumu su bile već takve varijante sa uzgajanjem jedino što se artemija uzgaja u plastičnoj boci van akvarija i daje se ribi točno dozirana te se smanjuje nakupljanje po podlozi viška i onečišćenje akvarija kao i mješanje slane vode sa akvarijskom što je važno pogotovo kod discusa. Prije vađenja artemije isključi se dotok zraka da se sve smiri u boci,neizlegnuta jajašca i ljuske istih padnu na dno, artemija se podigne prema gore jer gornji dio boce okrenemo prema žarulji  i artemija krene prema svjetlosti. Tada uzimamo špricu na kojoj je komadić tankog crijeva isisamo artemiju u špricu i preko sitnog sita izbacimo vodu ,a čista artemija ostaje na situ.Zatim pod blagim mlazom vode isperemo artemiju od soli i uklonimo pokoje zalutalo jajašce koje može biti pogubno za mlađ i tek tada hranimo svoje ribonje sa artemijom.Nakon toga ponovno uklučujemo dotok zraka i nastavimo sa reprodukcijom još neuzlegnute artemije sa minimalnim gubitkom vode iz boce u kojoj je uzgajamo. Nakon dva dana treba razmišljati o uzgoju nove.Edited by: DUBRAVKO

Offline laky-pu

• Punopravni član
Uzgajalište artemije
« Odgovori #7 u: Studeni 26, 2007, 21:17:00 poslijepodne »
Kolega... Ispričavam se ako je ta tema već bila,no ja je nigdje među postovima "Uradi sam" na svih 16 stranica nisam pronašao!
Nije mi jasno zašto kažeš da se artemija uzgaja samo u plastičnoj boci van akvarija.. Koliko sam ja upoznat s time-nigdje nisam našao u kakvoj boci se artemija mora uzgajati. Isprobao sam i plastične i staklene boce,i ovo je ispalo kao najbolja varijanta. Artemija bi trebala biti uzgajana na temperaturi višoj od 25 Celzijevih stupnjeva (na temp. preko 27 stupnjeva ima najbolji postotak izlijeganja),pa se pitam kako to postići na sobnoj temp?! Nije mi jasno kako iz sita ukloniti zalutala jajašca kad je sve to tako malo da se jedva vidi... Minimalna količina soli koja ostane s artemijom ne može štetiti ribicama (ja koristim morsku vodu, ne kombiniram običnu špinovaču i sol),a i niti jedna ribica mi do sada nije uginula zboga takvog načina hranjenja!! Neizlegnuta artemija ispliva na površinu, izlegnuta se spusti na dno zato što je POKRIVENA, tj. u mraku!!! Mlađ uzgajamo u posebnom akvariju,a artemija koju ubacimo u akvarij može živjeti još par sati.. S artemijom, naravno, ne pretjerujemo,a i ako želimo da nam mlađ naraste i bude zdrava,ne bi nam trebao biti problem malo češće čišćenje akvarija...
No,mlađ isto tako ne bi trebalo hraniti samo artemijom, već ju kombinirati sa suhom hranom specijalno za mlađ (npr.Micron od Sere)...
Ispričavam se ako sam koga uvrijedio ili se ne slaže s mojim mišljenjem, no ja tako radim već duži niz godina i nisam imao nikakvih problema s ribicama, pa ću tako i nastaviti...  Pozdrav!
098/160-1847 Pula

Offline lula

• Punopravni član
Uzgajalište artemije
« Odgovori #8 u: Studeni 26, 2007, 21:37:00 poslijepodne »
Dobra ideja. Ujedno se i griju sada po zimi.
Varaždin / Hrvatska

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
Uzgajalište artemije
« Odgovori #9 u: Studeni 26, 2007, 23:09:00 poslijepodne »
Fakat više ne kužim ekipu na forumu,kada čovjek nešto napiše ili skrene pažnju svi misle da su nekoga uvrijedili ili se ispričavate.  
Temperaturu postižemo tako što plastičnu bocu glatkih stijenki držimo u toploj prostoriji,a netko ima i upaljenu malu žarulju pored boce.
Što se sita i jajašca tiče to je velika rijetkost, ali ukoliko se nešto i pojavi imaš mogučnost to ukloniti.
Ti imaš mogučnost da stavljaš morsku vodu što nemaju svi,no salinitet treba biti dobar da bi bio i dobar postotak ljeganja artemije. Također je važno da bude i dobar dotok zraka koji konstantno vrti jajašca po boci i nedozvoli slijeganje po dnu boce ili stijenkama, stoga je i važno da boca bude što glatkijih stijenki.

Offline laky-pu

• Punopravni član
Uzgajalište artemije
« Odgovori #10 u: Studeni 27, 2007, 17:24:00 poslijepodne »
Evo još par slikica za one koji ne znaju kako odvojiti artemiju od vode, i kako izgleda ambalaža tj.početna kultura artemije.
Sudeći po mom iskustvu, bolja je Serina artemija-ima bolji postotak izlijeganja,no ne reklamiram nikoga..

Evo i postupka u slikama.
Artemija je spremna za korištenje nakon 24sata provedena na temp. od 27 stupnjeva. Zaustavljamo joj dotok zraka i izvadimo bocu iz akvarija.

Nakon cca.20min provedenih bez zraka, pokrivena krpom, izlegnuta artemija (vidimo ju na dnu boce) se odvojila od neizlegnute.

Izlegnutu artemiju povučemo kroz cjevčicu iz boce i procijedimo ju kroz fino sito,a vodu skupimo u vrč tako da ju možemo poslije opet vratiti u bocu i nastaviti uzgajanje svježe artemije.

Procijedimo koliko nam je dovoljno za naše mališane, a ostalo ostavimo u boci.

Vratimo vodu u bocu i dodamo 1 čajnu žličicu artemije, (svatko stavlja određenu količinu artemije,ovisno o količini ribe).

Nakon toga, opet krećemo sa svime ispočetka...
Ja svoju bocu svakih 3 dana u potpunosti ispraznim, tj. isperem ju i stavljam novu morsku vodu i novu artemiju... Ovako izgleda moj cijeli postupak, kojeg nisam odmah opisao, pa ovim putem to ispravljam...
Nadam se da sam pomogao svima vama koji želite uzgajati artemiju i svoju ribu vidjeti živahnu i zadovoljnu..
Btw,Dubravko... Bez ljutnje,ali nije li staklo glađe od plastike i jednostavnije za održavanje?  
A što se tiče uzgajanja artemije-svjetlo ili ne... Na akvarij.net(znači ova web str.) u slatkovodnoj akvaristici postoji članak o uzgajanju artemije koji je ustupljen s akvaristika.org, i tamo je navedeno "...neophodna je minimalna količina svetla za izleganje i dalji život artemije..."  Ne želim se prepucavati, no bio sam toliko slobodan da iznesem svoja mišljenja i iskustva...
098/160-1847 Pula

Offline Branko

• Punopravni član
Uzgajalište artemije
« Odgovori #11 u: Studeni 27, 2007, 23:26:00 poslijepodne »
Da onda podijelim i ja svoje iskustvo.

Artemiju nakon što se izlegne prebacim većim dijelom u drugu posudu - plastičnu četvrtastu (prozirnu) zdjelu, sa niskim slojem vode (oko 2 cm). To omogućava dobru izmjenu plinova i nije potrebna aeracija. Posudu držim na bijelom papiru, pa se vide mjesta po kutevima gdje se skuplja artemija, koja se onda lako izvuče sa špricom od 20 ml, procijedi (ili samo razrijedi sa slatkom vodom) i stavi u akvarij sa mlađi.

Offline laky-pu

• Punopravni član
Uzgajalište artemije
« Odgovori #12 u: Studeni 27, 2007, 23:42:00 poslijepodne »
Vidi,vidi... Nije ni to loša ideja..  

098/160-1847 Pula

Offline Branko

• Punopravni član
Uzgajalište artemije
« Odgovori #13 u: Studeni 28, 2007, 00:02:00 prijepodne »
Ima neka firma original takvo uzgajalište sod crne plastike sa prosvjetljenjem gdje se onda skuplja artemija:

link

http://www.dohse-aquaristik.de/dohse/england/aqua/produkte.p hp?showpg=14/URL]Edited by: Branko

Offline laky-pu

• Punopravni član
Uzgajalište artemije
« Odgovori #14 u: Studeni 28, 2007, 00:09:00 prijepodne »
Da,to sam vidio u pet-shopovima.Proizvodi ih Hobby,ali dođe cca oko 200kn...
Bolje je rješenje uradi sam,po meni,tko ima volje...  
098/160-1847 Pula

Offline cro cop

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
Uzgajalište artemije
« Odgovori #15 u: Prosinac 05, 2007, 10:14:00 prijepodne »

Ja bih samo rekao da i originalnih riješenja ima više vrsta pa tako je logično da i svatko od nas sam, ovisno o uvjetima, pronađe najbolji način za sebe koji mu odgovara i svakako je dobro da se to podijeli s drugima pa da se može isprobati. Svaku inovaciju pozdravljam. Ja koristim od svakog od navedenih ponešto i sam volim nekad sksperimentirati jer uvijek nešto može biti bolje. Kod svakog od nas su uvjeti drugačiji pa tako i neko rješenje kod nekoga može biti najbolje dok će drugimorati modificirati.

Samo naprije s idejama, još ćeš ti to zaštititi u patentnom zavodu jednog dana pa će pisati "made in Croatia.
095/907 83 76  [email protected]

Offline laky-pu

• Punopravni član
Uzgajalište artemije
« Odgovori #16 u: Prosinac 16, 2007, 21:12:00 poslijepodne »
Probao sam,ali me ne žele prihvatiti...
098/160-1847 Pula