Kolovoz 18, 2025, 10:55:45 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pitanje  (Posjeta: 4393 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Icecool

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Pitanje
« u: Studeni 20, 2007, 23:29:00 poslijepodne »
E ovako da ne duzim puno...
Akvarij mi se ciklira 5 dana i u njemu je vec dva dana ancistrus koji je zivahan i veseo...
Interesuje me da li bi bilo pametno da ubacim ostatak riba u chetvrtak/petak?
Poshto nemam one testove ne mogu reci kakvo je stanje sa nitritima i nitratima...

Offline Mordechaj

• Punopravni član
  • **
Pitanje
« Odgovori #1 u: Studeni 20, 2007, 23:54:00 poslijepodne »
bolje ne stavljati ništa još. (i ancistrus je unutra stavljen tjedan dana prerano)

dok akvarij prolazi kroz fazu cikliranja razina nitrata i nitrita podosta oscilira - tako sam se ja zeznuo, testirao vodu nakon tjedan dana, vidio da je u redu, kupio i ubacio kozice i kroz 2 dana sve su pomrle, od vode u kojoj su narasli nitriti i nitrati.

najboje je ostaviti akvarij zasadjen i na miru najmanje 2 tjedna, i onda polako uvoditi ribice. čak i kad je tako nakon 2 tjedna zacikliran (a proces se zapravo skroz stabilizira puno kasnije) ribe se nesmije stavljati sve odjednom, jer je to preveliki udar na novouspostavljenu ekološku ravnotežu, već malo pomalo kroz par dana.

testove kupi, jer će ti u svakom slučaju trebat, a bolje je kontrolirat situaciju nego sanirat probleme.

još dosta važno - koliko litara ima akvarij, i koje ribe želiš imati unutra? (čim više litara - to se duže ciklira, čim osjetljivije ribe, to "zreliju" vodu traže)

Offline Icecool

• Punopravni član
  • **
Pitanje
« Odgovori #2 u: Studeni 21, 2007, 00:27:00 prijepodne »
Stavljeno do znanja... :)
Nishta do sledece sedmice... :)
Inache akvarij je oko 80 litara i u njega bi ishli tanganjika patuljci...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Pitanje
« Odgovori #3 u: Studeni 21, 2007, 07:45:00 prijepodne »
Svakako čekaj još s ribicama! Cikliranje traje minimum minimuma dva tjedna - ali i da staviš pozitivne bakterije nutra, bolje je čekati 3 tjedna!

Offline skalar

• Punopravni član
Pitanje
« Odgovori #4 u: Studeni 21, 2007, 10:57:00 prijepodne »
slazem se i poslusaj sta ti kaze babyboom.

jos nesto ako vec nisi onda skini vodic za pocetnike i procitaj ga

Riba Ribi grize rep

Offline cukibuki

• Punopravni član
  • **
  • Dob: 41
Pitanje
« Odgovori #5 u: Studeni 26, 2007, 14:15:00 poslijepodne »

neznam smijem li reci,al ja sam do sada sve radila naopako!! kad bi izribala cijeli akvarij ubacila bi vodu iz vodovoda, filter oprala pod spinom i odma stavila ribice-guppy i svaki put tako kad bi cistila.....i sve su zive i nista im nije :-/

mozda su moje jadne tekle kakav imunitet?
Zadar - Novi Sad

Offline pazdrkan

• Punopravni član
  • **
Pitanje
« Odgovori #6 u: Studeni 26, 2007, 14:26:00 poslijepodne »
ma nemam pojma, ovako moj frend:

akvarij 80 l, 3 godine već nikad nije mijenjana voda, nadoliva po 1 litru
svakih nekoliko dana jer to ishlapi i direktno iz pipe, nikad nije nijedno sredstvo
stavio u vodu ili akvarij za ništa, nikad ništa ne testira, ribice kad kupi stavi ih
u posudu stavi svoju vodu iz akvarija 20 min i sve istrese u akvarij, filter opere u
potpunosti oriba ga tako reć, i sve je živo i nikad nisam vidio življi akvarij, mjesecima mu ništa nije uginulo, dobiva mlade normalno, u akvariju pliva između 60-70 ribica......biljke rastu ko blesave........ma vrhunsko stanje...........
cikliranje nije isto radio kako treba(svega tjedan dana) bez ubacivanja bakterija ili bilo čega
napominjem da nikad nijedno sredstvo nije koristio sad se svemu čudio što sam ja
stavljao i sad vas je pitam kako to.............. kosi se sa svim ovdje pročitanim

Offline laky-pu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • nepopravljivi akvarista
Pitanje
« Odgovori #7 u: Studeni 26, 2007, 16:49:00 poslijepodne »
Ja bi samo rekao jedno se piše a drugo se radi
I ja se bavim već dugi niz godina sa akvaristikom zadnje 3 godine bavim se uzgojom skalara i nikada do sada nisam ciklirao akvarij i nikada problema...
Evo nedavno sam ubacio par skalara u potpuno novi akvarij koji sam napunio samo sat vremena ranije sa vodom iz špine,u vodu sam dodao samo aqvatan i ribe smjestio unutra i za moje čudo skalari su bili unutra svega nekih 2 sata kada su bacili mrijest i kompletan mrijest je uspio ili ja imam sreće ili sve to o cikliranju akvarija stoji samo da je napisano
Slažem se da je za Discuse  potrebno pripremiti vodu,jer su osjetljivija vrsta.
Šta naši prodavači cikliraju akvarije prije nego ubace ribu?
To je moje iskustvo i moje mišljenje znam da če večina pomisliti šta ovaj priča...ali ja radim tako i nemam problema eto kod mene koliko skalara u 80 lit akvariju šta isto bi netko rekao nemoguče,jer u knigama piše 1 lit vode 1cm ribe.

u akvariju je cca 250kom

Ali to je samo moje mišljenje i moje iskustvo,ispričavam se kolegama ako sam koga uvrijedio
Što više ljudi poznajem, to više volim svoje ribice!
098/160-1847 Pula

Offline Icecool

• Punopravni član
  • **
Pitanje
« Odgovori #8 u: Studeni 26, 2007, 18:18:00 poslijepodne »
Ancistrus je ziv i zdrav posle 8 dana u akvarijumu bez ubacivanja ikakvih preparata... :)
Ali sam ipak sachekao sa ubacivanjem patuljaka... :)

Offline Mordechaj

• Punopravni član
  • **
Pitanje
« Odgovori #9 u: Studeni 26, 2007, 18:26:00 poslijepodne »
ma može ljudi, može svašta proc. a može i nemora. pa kome se kocka...  

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Pitanje
« Odgovori #10 u: Studeni 26, 2007, 20:18:00 poslijepodne »

Citat: Mordechaj
ma može ljudi, može svašta proc. a može i nemora. pa kome se kocka...

Upravo tako kolega...

Naime, uvijek se čudim tim uspjesima kako se ništa ne dogodi kad se ne ciklira i tako to... Valda imate sreću s vašom pipovačom, ili nečim drugim. Ipak, u svakom ćete priručniku pročitati da se akvarij ciklira, najmanje 10 dana, pa čak negdje piše i do mjesec dana. A kako je za vjerovati da su te priručnike pisali iskusni i pametni ljudi...zašto ih ne poslušati i ne reskirati...

Moram priznati da radije idemo štreberski nego da poslije lupam glavom o zid što je učinjeno...

Svojedobno nismo imali neka velika znanja, niti internet i forume ovog tipa, pa si svejedno od iskusnijih akvarista (ili čak ljudi u dučanima koji su se nekako tada i trudili nešto znati) uvijek, i to baš uvijek, čuo da treba pustiti akvač da radi barem dva tjedna...

A ko voli...nek izvoli...

Offline pazdrkan

• Punopravni član
  • **
Pitanje
« Odgovori #11 u: Studeni 26, 2007, 21:50:00 poslijepodne »
pa i ja gledam i zaključio sam što manje diraš to bolje, voda uopće nije nešto posebno sjajna, izmjerio sam mu ph i dosta mu je visok, al sve živi i pliva točno se vidi da je sve zdravo, nijedan riba ne miruje sve plivaju, kopaju po dnu, baš živo

vodu nalije u bocu stavi u frižider i onako ledenu stavi u akvarij drugi dan i kaže
da je primjetio da je bolje ribama kad tako radi da su življe, napominjem da oko litru i nešto ulije svakih par dana kad ishlapi i da sve ove godine nije mijenjao vodu, čistio dno, vadio uginule ribe.... ništa

Offline speedcats

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
Pitanje
« Odgovori #12 u: Studeni 26, 2007, 23:03:00 poslijepodne »
Teoretski cikliranje može trajati i duže. Činjenica je da nakon što se desi nitrit peack nitriti naglo opadaju. Meni je uspjelo izmrijestiti barbuse u akvariju već 11-i dan nakon postavljanja. S obzirom da je voda bila jako mekana (što još otežava situaciju), da sam ubrzao proces stvaranja amonijaka, te dodao vodu iz opranog filtera velikog akvarija, koncentracija nitrita već je 7-i dan bila toliko visoka da sam se čudio što bilje uopće uspjeva:-) No već 9-i dan nitrita nije bilo!
Bitno je testirati vodu, a ja sam to radio od 7-og dana. Isto tako činjenica je da nakon što se desi taj famozni nitrit peack obično već za dan-dva nema više nitrita.
Ako možeš radije ostavi da ciklira 14 dana ali i tad izmjeri parametre, a drukčije sad i ne možeš.
Inače iako je dosta efektno stavljati mrvice hrane u akvarij koji ciklira, još je efektnije staviti mokraću jer u njoj ima puno amonijaka. Znam, zvući malo ludo, ali oni koji se bave kemijom znaju zašto!

Btw. da se nadovežem na onu od laky-pu-a i formuli 1 cm ribe na 1 l vode. Ne mora biti naravno, no što manje ribe, a više vode to bolje za ribu i više odgovara prirodnim uvjetima. Isto tako činjenica je da u akvariju s puno riba bilje nikada neće tako dobro uspjevati a alge će biti veći problem nego u onom s manje bilja. Zato oni koji žele biljne akvarije u prirodnom (amano) ili dutch stilu obično stavljaju manje riba i od te formule. Što više riba to je bolji filter potrebniji.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Pitanje
« Odgovori #13 u: Studeni 27, 2007, 03:39:00 prijepodne »
Cini mi se da je sva prica ovdje zapravo prica o kockanju, mnogo puta prepricana na ovom i drugm forumima.
I svodi se na: probaj, pa ako ti nista ne ugine plesi i siri vijest dalje, a ako ipak neko podlegne, suti, pokrije se usima, i govori kako cikliranje treba provoditi...

Priznajem da sam panicar i od kad znam sta je cikliranje, trudim se raditi knjiski.

Ipak prije mnogo godina nisam imala nekoga ko ce mi reci da je potrebno raditi djelimicne izmjene vode, pa sam svakih 3-4 mjeseca sve prala (deterdzentom naravno) i vracala ribe u vodu punu klora, ali temperiranu... I zaista nikad nista... Zapravo, desavalo mi se isto kao i tom tvom prijatelju, bilje je raslo kao ludo, a stanovnici su bili zivahni...

Hocu reci, nikakvo cikliranje, nikakve djelimicne izmjene vode, nikakve pripreme vode, nikakva karantena i sve je bilo OK.

Ali da li danas nekome to savetujem? NE! Mislim da mozes vise izgubiti nego dobiti ako pozuris tih 20-ak dana...

Ja barem vise volim da me gledaju cudno i misle kako sam blesava i da sam sebi pojedem sve nokte, ali da znam da sam ucinila sve sto je u mojoj moci, da netko ne pati zbog mene...

Ma na kraju krajeva, sinoc sam izasla vani; smog (prljav zrak) me gusi do ludila... A ja ni ne kasljem. Nego jako zivahno hodam da dodjem do odredista... Da me netko gleda rekao bi kako sam "jako zivahna" i svidja mi se udisati to smece...

Citat: speedcats
Inaèe iako je dosta efektno stavljati mrvice hrane u akvarij koji ciklira, još je efektnije staviti mokraæu jer u njoj ima puno amonijaka. Znam, zvuæi malo ludo, ali oni koji se bave kemijom znaju zašto!

Ti koji se bave hemijom isto tako znaju da mokraca nije samo amonijak. U njom postoje i bakterije, koje vjeruj mi ne zelis u svom akvariju...

Oprostite sto sam opet rastegla...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline speedcats

• Punopravni član
Pitanje
« Odgovori #14 u: Studeni 27, 2007, 11:25:00 prijepodne »
[/QUOTE]Ti koji se bave hemijom isto tako znaju da mokraca nije samo amonijak. U njom postoje i bakterije, koje vjeruj mi ne zelis u svom akvariju...Oprostite sto sam opet rastegla... [/QUOTE]

Sigurno nisam ja to izmislio, već sam čitao na njemačkim stranicama koje su znanstveno pratile kemijske promjene i fazu cikliranja.

Offline napoleon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Pitanje
« Odgovori #15 u: Studeni 27, 2007, 11:33:00 prijepodne »

Citat: Ninina mama
Cini mi se da je sva prica ovdje zapravo prica o kockanju, mnogo puta prepricana na ovom i drugm forumima.
I svodi se na: probaj, pa ako ti nista ne ugine plesi i siri vijest dalje, a ako ipak neko podlegne, suti, pokrije se usima, i govori kako cikliranje treba provoditi...

Priznajem da sam panicar i od kad znam sta je cikliranje, trudim se raditi knjiski.

Ipak prije mnogo godina nisam imala nekoga ko ce mi reci da je potrebno raditi djelimicne izmjene vode, pa sam svakih 3-4 mjeseca sve prala (deterdzentom naravno) i vracala ribe u vodu punu klora, ali temperiranu... I zaista nikad nista... Zapravo, desavalo mi se isto kao i tom tvom prijatelju, bilje je raslo kao ludo, a stanovnici su bili zivahni...

Hocu reci, nikakvo cikliranje, nikakve djelimicne izmjene vode, nikakve pripreme vode, nikakva karantena i sve je bilo OK.

Ali da li danas nekome to savetujem? NE! Mislim da mozes vise izgubiti nego dobiti ako pozuris tih 20-ak dana...

Ja barem vise volim da me gledaju cudno i misle kako sam blesava i da sam sebi pojedem sve nokte, ali da znam da sam ucinila sve sto je u mojoj moci, da netko ne pati zbog mene...

Ma na kraju krajeva, sinoc sam izasla vani; smog (prljav zrak) me gusi do ludila... A ja ni ne kasljem. Nego jako zivahno hodam da dodjem do odredista... Da me netko gleda rekao bi kako sam "jako zivahna" i svidja mi se udisati to smece...

Inaèe iako je dosta efektno stavljati mrvice hrane u akvarij koji ciklira, još je efektnije staviti mokraæu jer u njoj ima puno amonijaka. Znam, zvuæi malo ludo, ali oni koji se bave kemijom znaju zašto!

Ti koji se bave hemijom isto tako znaju da mokraca nije samo amonijak. U njom postoje i bakterije, koje vjeruj mi ne zelis u svom akvariju...

Oprostite sto sam opet rastegla...

Zagreb-Maksimir (ne, nisam u ZOO-u)
"How much of human life is lost in waiting."

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Pitanje
« Odgovori #16 u: Studeni 28, 2007, 00:29:00 prijepodne »

Sigurno nisam ja to izmislio, veæ sam èitao na njemaèkim stranicama koje su znanstveno pratile kemijske promjene i fazu cikliranja.

Znas li da u njemackoj postoji covjek cija ishrana se temelji samo na crvima? I kazu ima snage ko da zivi na mesu... Znanstveno dokazano... Hoces probati...

Zasto rizikovati, kad se radi o 20-ak dana... U akvariju ces uzivati godinama...

Ajmo stvar postaviti ovako: dodas li urin, mozda ce cikliranje zavrsiti prije, i ti ces umjesto 20 dana cekati 10... Pa gdje je problem? U ovom mozda... Jer drugo mozda podrazumjeva mogucnost razmnozavanja nekih bakterija za cije "istjerivanje" kasnije moze biti potrebno lijecenje u mnogo duzem periodu, nego onih 10 dana razlike...

Ako li pak, ne dodas urin, cikliranje ce trajat mozda duze (i 30 dana) i ti ces imati vremena procitati jos ponesto. Mozda bas u tom vremenu steknes neko posebno vazno znanje... Mozes i dati koji 40-50 kn vise i kupiti ispitane kulture bakterija i biti siguran da nisi u aq unio nista "prljavo"... Ma da, mozda ces si i nokte pojesti ko ja, mozda ces ici svima na zivce cupkajuci naoklo, i krizajuci dane u kalendaru... No, sve ce ih to proci kad jednom vide akvarij kad ga postavis, a i tvoji nokti ce opet narasti... A ovih 50kn ce vec odnekud biti namaknuti...

Ma hocu reci samo da je potrebno odvagati stetu i korist nekog postupka...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Icecool

• Punopravni član
  • **
Pitanje
« Odgovori #17 u: Studeni 28, 2007, 00:38:00 prijepodne »
Ode rasprava u skroz pogreshnom smjeru...
A ja postavio sasvim bezazleno pitanje...
Inache ja sam se posle prvog odgovora odluchio da ne ubacujem ribe tad pa cu ih ubaciti sad ovaj petak nadam se...
U petak je 15 dana od pocetka cikliranja, a ne vidim nikakve probleme sa ancistrusom (da budem iskren on mi je bio test riba)...

Offline speedcats

• Punopravni član
Pitanje
« Odgovori #18 u: Studeni 28, 2007, 01:54:00 prijepodne »
Dobro si odlučio. I još jedan savjet-do tada ne mijenjaj vodu niti čisti filter. Promjena vode usporava cikliranje. A o čišćenju filtera nadam se sve znaš pa neću pametovati.

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Pitanje
« Odgovori #19 u: Studeni 28, 2007, 08:48:00 prijepodne »

cikliranje...

tema otišla u drugom smjeru, a postavljeno jednostavno pitanje...

teoretiziranje...

Ovak, ovo je već puno puta raspravljano na forumu. Podaci o uspostavljanju ravnoteže ikruženja dušikovih spojeva u akvariju su na akvarij.net-u. Gomila. Podaci nisu izmišljeni ili neprovjereni. Oni stoje, činjenica su, mjerljivi su. Nisu do njih došli amateri slučajno, to su razradili znanstvenici - davno. Amateri i hobisti ih koriste za dobrobit svojih ljubimaca. Imamo mogućnost odabira - držati se iskustva i spoznaja iskusnih, ili raditi po svome. Fotka prenatrpanog akvarija (onaj sa skalarima) nije argument. Jedino da je moguće da neko vrijeme ribe prežive u takvoj gužvi. I ljudi bi mogli (recimo njih 100) preživjeti ako ih zatvorimo u 50 kvadrata, ne? Daš im hranu i vodu, wc. Jest da bude gužva, nervoza, jest da im bude zagušljivo i da će im smrdjeti, ali preživjet će. Pitanje je koliko će biti zadovoljni i sretni i koliko je to dobro za njihovo zdravlje.

Ribe su se izmrijestile kad ste ih tutnuli u vodu iz špine (vjerojatno u hladnu). Zašto? Šok? Je to jedna od metoda poticanja mrijesta? Je. Ništ novoga. Ribe "živnu" kad im se ulije hladna voda? Je. Zašto? Jer im je lijepo? Ajde da montiramo hladni tuš onim ljudima u 50 kvadrata, polijemo ih i promatramo. Živnut će? Da. Zašto? Šok. Predivno...

Ljudi, počnite razmišljati. To ništ ne košta, a svi se mi toliko ponosimo svojom inteligencijom, svi se toliko uzdižemo iznad "neinteligentnih ili manje inteligentnih bića". Ne znam zašto je teško prihvatiti argumente, a tak su lijepo izloženi, dostupni, a mi inteligentni i možemo ih logički proraditi. Ne?

Offline Vedran_23

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Pitanje
« Odgovori #20 u: Studeni 28, 2007, 10:28:00 prijepodne »
za E&D

Počnimo svi razmišljati....

Da bi imao ono što nikad nisi imao,
moraš raditi ono što nikad nisi radio!

Offline pazdrkan