Cini mi se da je sva prica ovdje zapravo prica o kockanju, mnogo puta prepricana na ovom i drugm forumima.
I svodi se na: probaj, pa ako ti nista ne ugine plesi i siri vijest dalje, a ako ipak neko podlegne, suti, pokrije se usima, i govori kako cikliranje treba provoditi...
Priznajem da sam panicar i od kad znam sta je cikliranje, trudim se raditi knjiski.
Ipak prije mnogo godina nisam imala nekoga ko ce mi reci da je potrebno raditi djelimicne izmjene vode, pa sam svakih 3-4 mjeseca sve prala (deterdzentom naravno) i vracala ribe u vodu punu klora, ali temperiranu...

I zaista nikad nista... Zapravo, desavalo mi se isto kao i tom tvom prijatelju, bilje je raslo kao ludo, a stanovnici su bili zivahni...
Hocu reci, nikakvo cikliranje, nikakve djelimicne izmjene vode, nikakve pripreme vode, nikakva karantena i sve je bilo OK.
Ali da li danas nekome to savetujem? NE! Mislim da mozes vise izgubiti nego dobiti ako pozuris tih 20-ak dana...
Ja barem vise volim da me gledaju cudno i misle kako sam blesava i da sam sebi pojedem sve nokte, ali da znam da sam ucinila sve sto je u mojoj moci, da netko ne pati zbog mene...
Ma na kraju krajeva, sinoc sam izasla vani; smog (prljav zrak) me gusi do ludila... A ja ni ne kasljem. Nego jako zivahno hodam da dodjem do odredista... Da me netko gleda rekao bi kako sam "jako zivahna" i svidja mi se udisati to smece...

Inaèe iako je dosta efektno stavljati mrvice hrane u akvarij koji ciklira, još je efektnije staviti mokraæu jer u njoj ima puno amonijaka. Znam, zvuæi malo ludo, ali oni koji se bave kemijom znaju zašto!
Ti koji se bave hemijom isto tako znaju da mokraca nije samo amonijak. U njom postoje i bakterije, koje vjeruj mi ne zelis u svom akvariju...
Oprostite sto sam opet rastegla...