Kolovoz 07, 2025, 00:19:38 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Početak početaka...  (Posjeta: 1040 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline KikiVuva

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Početak početaka...
« u: Studeni 17, 2007, 16:18:00 poslijepodne »

Pozdrav svima

Ovako, prvo ću se odma ispričati ukoliko po xy otvaram temu koja je vec bila, zbilja mi nije bio cilj isprovocirati moderatore ili administratore.. No prolistao sam malo po temema no vidim ovdje ne da ne znam o čem pričate nego - ne znam o čem pričate jer vidim da akvarij nije baš "staviš vodu, hitiš biljke i gruneš ribice"

Naime, obožavam vidjeti lijep akvarij i mislim da daje jedan sasvim novi ugođaj gdje god se nalazio. Prije sam ko klinac imao neke ribice no to je zbilja bilo kao što sam opisao -> voda, dvije ribice, hranim ih mjesec dana.. i tu +/- one jadne odapnu..

Sad sam se zainteresirao malo više za akvarij i htio bi nabaviti jedan, no da ne srljam ko sivonja išao sam se malo informirati, zato i došao ovdje

Molio bi da mi kao početniku onako zdravo seljački preporučite što, kako kupiti i koliko to košta?

Evo da krenem - vidio sam u Bauhausu (ok, znam neki se križaju al kažem, početnik sam ) jedan komplet akvarij + filter vode + .. još nešto.. za cca 700kn.. i to je cifra koja mi je prihvatljiva i razmišljao sam to kupiti..

Pa krenimo redom:

1. Koju vrstu ribica bi preporučili - uzmite u obzir da ne bi htio neke "jako osjetljive" da ih možda moje početničke pogreške ne koštaju glave.. znači nešto što je lako za održavanje, a opet lijepo vidjet.. jesu li to slatkovodne, morske.. itd?

2. Koje bi filtere i grijače preporučili - spoj kvaliteta-cijena?

3. Kako za početak urediti akvarij (ne moraju sad to bit neka velika brda i planine, al opet da se ribice osjećaju "kao kod kuće") te na šta moram posebno obratiti pozornost (položaj akvarija u stanu, osvjetljenje koje mi je potrebno.. )?

Eto, zahvaljujem se unaprijed na pomoći

Never say never again

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
Početak početaka...
« Odgovori #1 u: Studeni 17, 2007, 16:26:00 poslijepodne »
Dobrodosao!

1. Ja bih ti preporucio zivorotke: gupije, platije, molije... nisu ekstra osjetljive i garantirano ces dobiti podmladak, a to svakoga veseli! Morske ribe moraju u morski akvarij i za pocetak se drzi slatkovodnih.

2. Mislim da u tom akvariju dobijes i filter i grijac, ne? Ako ne dobijes onda bih ti preporucio neki rabljeni kanister filter (fluval recimo) kakvi se tu cesto prodaju na forumu, a grijaci su vise-manje tu negdje svi po cijeni, barem mi se cini. Ako ides u Austriju ili Sloveniju, uzmi Jäger, nema kod nas.

3. Sljunak, mangrovo ili mopani korijenje koje ima po trgovinama za ljubimce i brzorastuce bilje - vodena kuga, rogolist i sl.

i bonus 4. tocka - citaj po forumu i gledaj slike, dobit ces puno ideja i OBAVEZNO skini s naslovne strane .pdf vodic za pocetnike, sve odgovore ces naci tamo (rasvjeta, polozaj akvarija i sl.), a ako ne - pitaj opet!

Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline KikiVuva

• Novi član
  • *
Početak početaka...
« Odgovori #2 u: Studeni 17, 2007, 16:29:00 poslijepodne »

Hvala ti Ruki,

vodic za početnike već skinuo, tek ga trebam pogledat, ali sam htio prvo pitat ljude da odma dobijem konkretne odgovore

Da, mislim da je uključen i grijač u ono..

Da li šta treba ić ispod šljunka? Čitam da tu neki stavljaju stiropor ili tako nešto.. ?
Never say never again

Offline HELENA & MARKO

• Punopravni član
  • Dob: 43 Lokacija: Virovitica
Početak početaka...
« Odgovori #3 u: Studeni 17, 2007, 17:21:00 poslijepodne »
Direkt ispod šljunka ne moraš stavljati stiropor, jedino ako misliš unutra natrpati neko ogromno kamenje. Stiropor staviš ispod samog akvarija akoveć sam akvarij nema neku amortizirajuću podlogu (ne znam da li taj komplet što misliš uzeti to ima, možda zna netko drugi). Ispod samog šljunka staviš samo hranjivu podlogu da se bilje ima čime dodatno hraniti pa da bolje raste: vulkanit ili sl. ( no i to ima u vodiču kakvu i koju).
Virovitica
No Brain, no Pain!!!
Da riba valja za jest i šunke bi plivale!

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Početak početaka...
« Odgovori #4 u: Studeni 18, 2007, 03:26:00 prijepodne »
KikiVuva dobro nam dosao. Nadam se da ces se ti ovdje osjecati ko kod kuce...

Samo da napomenem po tko zna koji put:

Mali akvarij, velika briga; veliki akvarij, manja briga...

Naravo ucenije: ne kupuj aq ispod 100l...

Sretno!

Tuzlanka u Sarajevu

Offline KikiVuva

• Novi član
  • *
Početak početaka...
« Odgovori #5 u: Studeni 18, 2007, 13:49:00 poslijepodne »

Hvala Ninina mamaevo vec se nekako i osjecam kao kod kuce.. mozda zato sto vec dugo vremena zelim akvarij.. pa vidim da sam dosao na pravo mjesto za informiranje..

Ajde jos samo ako ti se da, procitaj ona moja pitanja u uvodnom postu pa mi odgovoriš molim te po 1,2 i 3, tj. savjetuješ

Ok, iznad 100 L.. da te odma usput pitam, tj. sve.. ukoliko akvarij ima filtere i grijače.. koliko puta godišnje bi se trebala mijenjati voda u akvariju? Mislim, pretpostavljam da unatoč tim filterima potrebno ipak staviti frišku vodu s vremena na vrijeme.. pa me zanima koliko često..
Never say never again

Offline KikiVuva

• Novi član
  • *
Početak početaka...
« Odgovori #6 u: Studeni 18, 2007, 13:50:00 poslijepodne »

Citat: HELENA & MARKO
Direkt ispod šljunka ne moraš stavljati stiropor, jedino ako misliš unutra natrpati neko ogromno kamenje. Stiropor staviš ispod samog akvarija akoveæ sam akvarij nema neku amortizirajuæu podlogu (ne znam da li taj komplet što misliš uzeti to ima, možda zna netko drugi). Ispod samog šljunka staviš samo hranjivu podlogu da se bilje ima èime dodatno hraniti pa da bolje raste: vulkanit ili sl. ( no i to ima u vodièu kakvu i koju).

Hvala na odgovoru, taman gledam vodić
Never say never again

Offline KikiVuva

• Novi član
  • *
Početak početaka...
« Odgovori #7 u: Studeni 18, 2007, 13:51:00 poslijepodne »
Citat: KikiVuva

vala na odgovoru, taman gledam vodiæ

tj. vodič..
Never say never again

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
Početak početaka...
« Odgovori #8 u: Studeni 18, 2007, 14:57:00 poslijepodne »

Mislim, pretpostavljam da unatoè tim filterima potrebno ipak staviti frišku vodu s vremena na vrijeme.. pa me zanima koliko èesto..

Tjedna izmjena 10-20% vode je ok.
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Početak početaka...
« Odgovori #9 u: Studeni 18, 2007, 23:57:00 poslijepodne »

Jedan zdravoseljački savjet - Juwel rio 125 - oko 1500 kn. Kompletno opremeljni akvarij - rasvjeta, filter, grijač. Treba ti još stalak - originalni je skup - napravi si sam za 400-500 kn. Čini mi se da su to akvariji koji su u odnosu cijene i kvalitete jako ok.

Osim vodiča čitaj i članke na naslovnici - naći češ i o bilju i o ribama i o uređenju dosta toga.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Početak početaka...
« Odgovori #10 u: Studeni 19, 2007, 00:38:00 prijepodne »

Hvala Ninina mamaevo vec se nekako i osjecam kao kod kuce..

Ajde jos samo ako ti se da, procitaj ona moja pitanja u uvodnom postu pa mi odgovoriš molim te po 1,2 i 3, tj. savjetuješ

Ok, iznad 100 L.. da te odma usput pitam, tj. sve.. ukoliko akvarij ima filtere i grijače.. koliko puta godišnje bi se trebala mijenjati voda u akvariju? Mislim, pretpostavljam da unatoč tim filterima potrebno ipak staviti frišku vodu s vremena na vrijeme.. pa me zanima koliko često..

Nema na cemu tu smo da pomognemo.
A sto se tice 1, 2 i 3, slazem se sa Rukijem pa ti zbog toga nisam odgovarala...

Ja inace mijenjam malo vise vode nego Ruki savjetuje (30%).

A ovo sto ti E&D savjetuju je za pocetnika mozda i najbolji odabir cijene/kvaliteta...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline KikiVuva

• Novi član
  • *
Početak početaka...
« Odgovori #11 u: Studeni 19, 2007, 10:12:00 prijepodne »
Citat: Elena & Davor

Jedan zdravoseljaèki savjet - Juwel rio 125 - oko 1500 kn. Kompletno opremeljni akvarij - rasvjeta, filter, grijaè. Treba ti još stalak - originalni je skup - napravi si sam za 400-500 kn. Èini mi se da su to akvariji koji su u odnosu cijene i kvalitete jako ok.

Osim vodièa èitaj i èlanke na naslovnici - naæi èeš i o bilju i o ribama i o uređenju dosta toga.

E super, puno hvala

p.s. trebat ce mi itekako čvrst stalak.. inače će moja mica-maca to malo prodrmat
Never say never again