Kolovoz 18, 2025, 00:58:36 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Nova neznalica  (Posjeta: 2477 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Olja

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Nova neznalica
« u: Studeni 11, 2007, 13:33:00 poslijepodne »
Pozz... Želim vas pohvaliti i reći da sam tu zbilja naišla na puno korisnih savjeta... E sad nakon pohvale, trebala bih prijeć i na probleme, NAŽALOST!
Naime, imala sam dvije ribice u 20litarskom akvarijčiću, s filterčekom (vama ovo znači nešto više nego meni: Micro jet filter mcf 40) imaju ukrasnu plastičnu biljkicu kroz koju se obožavaju provlačiti, i par kamenčića koje sam donijela s mora (naravno dva puta sam ih prokuhala ). Imala sam crvenkapu, koja je evo jutros uginula , i sad je ostala zlatna, zbilja ne znam koja je vrsta, to mi je seka kupila, zbilja je čudna, nigdje nisam vidjela takve za kupit, baš je jako jako jako narandžasta. I sad me užasno strah za Zlatka (sama sam odlučila da je dečko ) da mi ne bi i on uginuo, E da i naravno, ovdje sam došla po savjete, molim vas nemojte me izgrditi, ako nešto radim krivo, nadam se da nije ništa krivo. Eh, skoro zaboravih, stavim im odstajalu ovdu s čajnom žličicom soli, ne stavljam im one pripravke za vodu jer mi je jedan striček reko da je to loše za njih (striček radi u pet shopu) i sad sam se skroz zbunila i niš mi više nije jasno. Eh da, , hranim ih sa RAFF GLU-GLU hranom za zlatne ribice i ponekad im dam TROPICA BASIC hranu za tropske ribice. Hranim ih dva puta dnevno, ujutro oko 12 i popodne oko 5,6. To bi bilo to od mene, znam da sam vas zagnjavila, ali molim vas da mi pomognete, jako volim svoju libicu i ne želim d ami ugine, i naravno ispričavam se što sam pisala u množini, nisam se još naviknula na to da andjelke nema Unaprijed hvala, pozz

Dont judge me, cuz u don\'t know me!!

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Nova neznalica
« Odgovori #1 u: Studeni 11, 2007, 13:58:00 poslijepodne »

Pozz i dobrodošla!

Za početak skini Vodič za početnike s naslovnice ili klik dolje na link i pročitaj ga.

Kamen iz mora ne valja za slatkovodni akvarij. Koristi rječno kamenje. 20 litara za zlatnu ribicu je premalo jer zlatne narastu velike (20-30 cm)i žive dugo, a u ovakvim akvarijima izdrže možda godinu-dvije. Za zlatne ribice akvarij ispod 200 litara i s jako dobrom filtracijomnema previše smisla.U vodu ne dodavaj sol, a sredstvo za pripremu vode ti treba, striček u zoo shopu ne zna. Plastično bilje ničem ne koristi. Nabavi živo bilje. Ostalo pročitaj u Vodiču.

Temu ti premještam u forum za početnike.

Offline Mario.A.

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Nova neznalica
« Odgovori #2 u: Studeni 11, 2007, 14:24:00 poslijepodne »
Dobrodošla!
Trogir Dalmacija

Offline Olja

• Novi član
  • *
Nova neznalica
« Odgovori #3 u: Studeni 11, 2007, 14:29:00 poslijepodne »
puno hvala na dobrodošlici, i već sam pročitala vodič =) ajme, ali šta ću nemam baš mjesta za 200litarski akvarij ne znam šta da radim sad nadam se da ju ne mučim previše, a kaj se tiče bilja, ma to je samo početno, jedan striček mi je obečao da će mi dati bilje pa je ovo plastično samo malo da se ogu zabavljat Dobro, onda je onaj striček iz pet shopa jako jako zločest, k vragu i on budem onda kupila sve kaje potrebno za pripremu vodice, ne želim ju mučiti kaad ju već mučim s malim prostorom koji sam joj pružila za život, bare ma su joj ostali uvjeti savršeni .. oko svega ću se potruditi hvala, hvala =)

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Nova neznalica
« Odgovori #4 u: Studeni 11, 2007, 15:10:00 poslijepodne »

Olja dobro dosla!

E&D su ti rekli vec sve sto je vazno.

Kazes nemas mjesta za 200l. Koliko imas mjesta?
Napravi toj ribici najveci koji mozes smjestiti...

Bilje mozes i ovdje dobiti. Prati oglase...
Mozda ne bi bilo lose da nam kazes odakle si, pa ako ti je netko u blizini da ti se javi i da ti stogod bilja.

Pazi da taj stricek iz shopa ne bude opet zlocest pa ti sad (jer se pravis pametna) ne pokusa podvaliti hrpu nepotrebnih stvari. Uglavnom, savjetujem da prije bilo koje kupovine, postavis ovdje pitanje treba li ti to ili ne i da se informiras o proizvodu. Ja za pripremu vode koristim tetra aquasafe i mislim da je on OK. Postoje proizvodi drugih firmi za istu namjenu. Dakle, sad to ovisi i o opremljenosti tog shopa u kojem kupujes.

Sretno ti sa ovim prekrasnim hobijem. I naravno tu smo za sva tvoja pitanja.

Edited by: Ninina mama
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Olja

• Novi član
  • *
Nova neznalica
« Odgovori #5 u: Studeni 11, 2007, 15:29:00 poslijepodne »
hvala svima koji ste se javili i dali mi savjetiće. Inače sam iz zagreba, iz centra, nisam baš primjetila da tu u centru ima dobrih pet shopova, ili se varam, pa ako mi neko može preporučiti neki pet shop bila bih vam pre pre pre zahvalna.

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
Nova neznalica
« Odgovori #6 u: Studeni 11, 2007, 15:43:00 poslijepodne »
posjeti belugo na kvatricu i vili u utrinama... mozes posjetiti i euro zoo u dezmanovom prolazu - teta je simpaticna i koliko sam primijetila - ima zdrave ribe, iako je izbor sveg ostalog malen...
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Nova neznalica
« Odgovori #7 u: Studeni 11, 2007, 18:39:00 poslijepodne »

Bog, Olja i u naše ime i ime naših najljepših zlatnih ribica na svijetu, želimo ti dobrodošlicu!

Sad ću govoriti iz vlastitog iskustva, nakon nekoliko godina držanja zlatnih ribica:

Sol možeš povremeno stavljati, ali nikako toliko, na 20 l dovoljna je jedna ona mala,mala kavena žličica i to samo kad stavljaš otpočetka. Kad mijenjaš vodu (nikad sve!) onda stavi samo malo, mežu prstima...

Sredstvo za pripremu vode je jako dobar Tetrin Aquasafe, postoji posebno za zlatne ribice, ali ako ne nađeš, možeš stavljati i ono "obično"

Hraniti ih treba s hranom za zlatne ribice - imaš za njih posebno. Mi koristimo Nutrafinovu hranu, ima nekoliko varijacija za zlatne - pahuljice, kuglice, sa spirulinom algom...svaku ti vrstu dajemo naizmjenice...

Dok ne nabaviš veći akvarij, nemoj povećavati broj ribica...a kad uspiješ, viči, onda ćemo ti izračunati što treba i kako...

I svakao Zlatkecu stavi prave biljkice. Istina, s guštom će ti ih popapati, jer jako vole praviti nered u akvariju, ali koliko ga voliš, sigurno ti to neće teško pasti...

Jedinu biljku koju moje (Još) nisu sredile je anubias, pa ako uspiješ ga nabaviti, bilo bi sjajno...

Za sada...budemo ti još rekli što te zanima...samo pitaj!

Offline Olja

• Novi član
  • *
Nova neznalica
« Odgovori #8 u: Studeni 11, 2007, 19:38:00 poslijepodne »
Eeeeej, puno ti hvala, naime s obzirom na to da mi je zlatkec sad sam mislila sam mu kupit prijatelja (bubble eye - preslatke su mi te libice) ali ako kažeš da ne... neće li mu biti dosadno??? jadničak moj mali. no dobro, ali evo samo da najavim sutra shopping, idem kupiti pjeskić, tj kamenčiće i biljčicu, jer sam jako nestrpljiva i želim zlatkecu da mi bude sretan, dakle kupujem tu anuibas biljku, i tetra aquasafe za zlatne ribice i kupit ću mu ti nutrafinovu papicu. jedva čekam, i još jedno pitanjce, možda da mu kupim neke vitaminčeke ili nešto?? puno hvala

Offline duda

• Punopravni član
Nova neznalica
« Odgovori #9 u: Studeni 11, 2007, 21:01:00 poslijepodne »

Dobro došla!

Svakako kupi ribcu vitamini imaš tekuči recimo tetra vital i doziraš jednom mjesečno ( izračunaš koliko ide na litražu tvog aq) ili recimo sera acctivant u tabletama i doziranje jedna tableta svakih 15 dana... Moj savjet meni bolje tetra vital tekuči vitamin...

Kad kupiš biljku izvadi je iz košarice i očisti svu spužvicu koja bude u korjenčiću pazeći da neoštetiš korijen... I biljku dezinfiicrati u recimo hipermanganu kupiš u apoteci... staviš maaaalo ma mrvicu hipermangana i vode pitke ( boja da bude blaaago rozkasta i malo pootpiš biljku ( nemoj korijen) i drži je koju minuticu i izvadi i isperi u pitkoj vodi...

ako nedezinficiraš postoji mogučnost da preko bilja doneseš bolest u aq i zaarziš ribu... anubias veži za kaakv panjič ako imaš ili kakav kamenčič uaq... veži ako imaš laks jer konac protruli brzo... ako sadiš riba to brzo isčupa van i još jedna stavr ako se ipak odlučiš piknut u podlogu onda sam korijen ide a ona kvržica mora virit vani jer če biljka inače protrulit... ( bolje je veži)