Svibanj 03, 2025, 20:42:46 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Mojih novih 375L u 1,5m  (Posjeta: 30488 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Kassad

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Mojih novih 375L u 1,5m
« u: Studeni 06, 2007, 17:52:00 poslijepodne »

...naime ovo je trenutno u fazi sklapanja:

- kanta 154x50x50 10mm s ojacanjima
- lexan poklopac
- vanjski filer JBL CrystalProfi250 (700l/h)
- unutarnji pregradni filer s cca 25-30L medija, protok 1150l/h
- umjetna stijena od stirodura s pecinama i maskiranim odvodima i dovodima
-
rasvjeta: 6x20W sparne zarulje 2500-3200K + Gro-Lux 54W + Aquastar 54W
s reflektorim + nocna rasvjeta + 3x odvojeni timeri za nocnu, neonke i
sparne
- podloga: florabela cca 40L, vulkanit cca 20L
- sljunak granulacije 1-3mm
- masivni drveni stalak u kojem ce se ispod nalziti mrijesni i karantenski aq. te vanjski filteri

- ribe: skalari, ancistrusi i komunalci (2 sijamca + botia koju mislim prodati jer izgleda busi listove)

- biljke:
 imam nesto ludvigije, mahovine i anubija nana i obicne, te nesto riccie i rogoza
 takodjer imam dva poveca panja koja mislim koristiti za zlatni rez u kombinaciji s anubijama i mahovinom...

Ako netko moze pomoci da mi popuni mojih 135x50cm podloge s biljkama neka mi se plz javi...

Inace vizija je da stavim nesto od nabrojanog:

nesto sitno za prvi red:
- Hemianthus callitrichoides
- Hemianthus micranthemoides
- Sagittaria subulata
- Pogostemon helferi

I nesto za iza
- Cabomba caroliniana
- Echinodorus amazonicus
- Heteranthera zosterifolia
- Hydrocotyle leucocephala

Upomoc!

PS: Slikice ce uslijediti...

PPS: Sparne zarulje su postavljene "od zida" u setovima 3+3 tako da mogu samo dio paliti, a neonke su u prednjoj polovici pojacane s reflektorom.

Edited by: Kassad

Offline nature

• Punopravni član
  • Why can't humans behave more like animals?
Mojih novih 375L u 1,5m
« Odgovori #1 u: Studeni 11, 2007, 01:09:00 prijepodne »
jedva cekam fotke .. javi se za sljunak - nemam bas toliko ali nekaj mi jeostalo -cca 20-30kg neznam tocno(ima i nesto lavalita u njemu), akako mi se generalka oduzila (sram je bilo ) bit ce i nesto bilja za spasiti
bogat je onaj koji malo daje ..

Offline Kassad

• Punopravni član
Mojih novih 375L u 1,5m
« Odgovori #2 u: Studeni 12, 2007, 09:53:00 prijepodne »

Juhuuu care, svaka donacija je dobro dosla...Ako trebas nesto od onoga sto ja imam vici...

Evo krpam poklopac. Jos moram poheftati pantove, i onda ide elektronika...

Stalak je gotov , akvac je na mjestu, na podlosku od 2cm stiropola uokviren plasticnim lajsnama u crnoj boji...

Pregradni filter mora dobiti jos jednu izlaznu komoru koja ce biti diht i u kojo ce biti pumpe, da nema praznog hoda filtracije (da ne vrti samog sebe). Inace citavi pregradni filer je diht, a preljevi su od 2x3cm promjera rupe. Nadam se da ce to biti dovoljno. Razmisljam eventualno o 3x3 cm rupe kod ulaza u 1.komoru...

Imam vec neke fotke na foticu ali nikako da nadjem vremena da ih upoadam...

Bit ce slijedeci tjedan, do kada planiram zavrsiti elektroniku u poklopcu, i poceti stijenu.

Rasmisljam o jednostavnijem pristupu za izradu stijene:
1. ljepljenje silikonom
2. oblikovanje u grubo
3. paljenje
4. SAMO jedan sloj fugemola/hidrazana gdje su velike rupe po spojevima
5. akrilini sprej kremasti - temeljna boja za plastiku fora izgleda, a navodno je vodootporan

Da se ne hebem s 4-5 slojeva fugamola/hidrazana ovak moze biti gotova u dva dana...

Slusam misljenja?

Offline Kassad

• Punopravni član
Mojih novih 375L u 1,5m
« Odgovori #3 u: Studeni 19, 2007, 13:46:00 poslijepodne »
...zahvaljujem na takvim iscrpnim misljenjima...

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Mojih novih 375L u 1,5m
« Odgovori #4 u: Studeni 19, 2007, 21:12:00 poslijepodne »

Obećao si slike odavno koje nisi postao....zato ti nema komentara.

Meni je više manje sve ok, posebno zemlja i vulkanit u podlozi, pa čak i rasvjeta sa štednim žaruljama jedino nisam siguran da ti je trebao unutarnji pregradni filter a osobno nebi stavio umjetnu stijenu ali to je već stvar ukusa.

Edited by: Renta

Offline Kassad

• Punopravni član
Mojih novih 375L u 1,5m
« Odgovori #5 u: Studeni 20, 2007, 17:15:00 poslijepodne »

THX Renta,

A komentare na izradu stijene...?

Sto se tice pregradnog filtera, to mi je najjeftinija varijanta koja bi trebala funkcionirati, a vrlo lako ga mogu pojacati dodavanjem dvije pumpe. Sorry ali nemam kinte za neki bjesni karnister filter...

PS: vidis da se krpam i sa sparnim zaruljama...

Offline majadl

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Šibenik
Mojih novih 375L u 1,5m
« Odgovori #6 u: Studeni 28, 2007, 00:09:00 prijepodne »
ajmo slike šta se čeka tribalo bi bit dobro

Offline Kassad

• Punopravni član
Mojih novih 375L u 1,5m
« Odgovori #7 u: Studeni 28, 2007, 11:47:00 prijepodne »

...evo idu...

mdakle, porezemo leksan ploce na dimenzije, i poljepimo ih pistoljem za plastiku, koristeci L-profile.

da bi izbjegli prozirnost leksana na rubovima, pofarbamo rubove s akrilinim crnim sprejom za plastiku.

da bi povecali refleksiju, iznutra lijepimo reflektivnu tapetu. ta tapeta dolazi i kao podloga na poklopce okvira.

na poklopac na koji ce ici neonke montiramo i reflektor. sve je ljepljeno pistoljem za plastiku. reflektor je dodatno ucvrscen nehrdjajucim vijcima.

to onda montirano otprilike konstrukcijiski ovako izgleda (ovdje jos nije gotova elektronika)

dugacak bio...

montiranje sparnih zarulja:

sva elektronika ce biti u kanalici u sredini...

Nastavak slijedi....

Offline Kassad

• Punopravni član
Mojih novih 375L u 1,5m
« Odgovori #8 u: Studeni 28, 2007, 11:54:00 prijepodne »
ah da, evo i podloska:

plasticne kutne lajsne, preljepljene tapetom. stiropol je 3 cm krojen po dimenzijama akva...

Offline Kassad

• Punopravni član
Mojih novih 375L u 1,5m
« Odgovori #9 u: Studeni 28, 2007, 12:00:00 poslijepodne »
u kanalicu je montirana el.prigusnica za dvije neonke, te dva timera (jedan za sparne, jedan za neonke) te prekidaci za sparne zarulje (3+3), elektronika za neonsku nocnu rasvjetu, te s vanjske strane na kanalici uglavljene ledice za nocnu kao pripomoc (jer neonka nije dovoljna zbog duzine akvarija), zaljepljene pistoljem za plastiku i provedene i izolirane u kanalicu, od kuda ide dalje napajanje ne vanjski ispravljac koji ce ici takodjer na vanjski timer.

Offline Kassad

• Punopravni član
Mojih novih 375L u 1,5m
« Odgovori #10 u: Studeni 28, 2007, 12:39:00 poslijepodne »

plasticne vanjske lajsne su ponitane na poklopce i konstrukciju s (kako bi AliG rekao) "almuminijumskim" pop-nitnama da se slucajno konstrukcija s vremenom ne bi razljepila....Edited by: Kassad

Offline Helloween

• Novi član
  • *
Mojih novih 375L u 1,5m
« Odgovori #11 u: Studeni 28, 2007, 12:58:00 poslijepodne »

Izgleda prelepo. Svaka cast... Imam jedno pitanje, posto i ja planiram da radim veci akvarijum uskoro...
Na koji nacin si ojacao postolje da izdrzi ovoliku tezinu?

Hvala unapred,
Srdjan

Offline Kassad

• Punopravni član
Mojih novih 375L u 1,5m
« Odgovori #12 u: Studeni 28, 2007, 17:20:00 poslijepodne »
postolje je od masivnog drva, oni stupici koje vidis su 12x12cm debljine. Jedino je lijevo kutija od iverice 16mm, tako da bi trebalo to sve skupa izdrzati. Ploca ispod tanka je takodjer puna daska...

Offline Domagoj79

• Punopravni član
Mojih novih 375L u 1,5m
« Odgovori #13 u: Studeni 28, 2007, 17:42:00 poslijepodne »
trud se isplatio jako dobro
U raju je dobro u paklu je ekipa

Offline Kassad

• Punopravni član
Mojih novih 375L u 1,5m
« Odgovori #14 u: Studeni 28, 2007, 18:52:00 poslijepodne »
samo polako, ovo je tek HW.

gdje je jos SW...

Offline majadl

• Punopravni član
Mojih novih 375L u 1,5m
« Odgovori #15 u: Studeni 29, 2007, 00:38:00 prijepodne »

eh kako nijedan akvarij se ne može radit bez pivaal su zato rezltati odlični svaka čast

namjeravam uskoro radit nešto slično samo od 400 lit. pa mi je poklopac jako zanimljiv.a reci mi po kojoj cijeni se prodava lexan i jel ga teško nabavit

Offline majadl

• Punopravni član
Mojih novih 375L u 1,5m
« Odgovori #16 u: Studeni 29, 2007, 00:41:00 prijepodne »
daj slike kad sve lipo spojiš i napuniš vodom posebno mi pokaži poklopac iznutra s neonkama jer izgleda famozno

Offline Kassad

• Punopravni član
Mojih novih 375L u 1,5m
« Odgovori #17 u: Studeni 29, 2007, 10:27:00 prijepodne »

Citat: majadl

eh kako nijedan akvarij se ne može radit bez pivaal su zato rezltati odlični svaka čast

namjeravam uskoro radit nešto slično samo od 400 lit. pa mi je poklopac jako zanimljiv.a reci mi po kojoj cijeni se prodava lexan i jel ga teško nabavit

Piva je obavezno sredstvo kod vizualizacije kako to treba izgledati u glavi. Nevjerojatno kako potice inspiraciju...

Ovo su "daske" od leksana sirine nekih 20cm i oko 2,0m dugacke, debljine 16mm. Kupio sam ih u MD profilu po nekih 90kn m2. Uzeo sam 5 dasaka (~>2m2), sto me kostalo oko 200KN. Materijal je famozan jer ga mos rezati s skalpelom (komore da sjedne na rub akvarija) i lisnatom pilom za drvo na duzinu.

Offline majadl

• Punopravni član
Mojih novih 375L u 1,5m
« Odgovori #18 u: Prosinac 04, 2007, 23:06:00 poslijepodne »
ajmo nove slike jedva čekan da vidim

Offline CooL

• Novi član
  • *
Mojih novih 375L u 1,5m
« Odgovori #19 u: Prosinac 11, 2007, 15:49:00 poslijepodne »

Citat: Kassad

Citat: majadl

eh kako nijedan akvarij se ne može radit bez piva al su zato rezltati odlični svaka čast

Piva je obavezno sredstvo kod vizualizacije kako to treba izgledati u glavi. Nevjerojatno kako potice inspiraciju...Ovo su "daske" od leksana sirine nekih 20cm i oko 2,0m dugacke, debljine 16mm. Kupio sam ih u MD profilu po nekih 90kn m2. Uzeo sam 5 dasaka (~>2m2), sto me kostalo oko 200KN. Materijal je famozan jer ga mos rezati s skalpelom (komore da sjedne na rub akvarija) i lisnatom pilom za drvo na duzinu.

Bok daj mi reci kako funkcionira ova rasvjeta sa šparnim žaruljama jel to dosta jako pošto imam akvarij tvojih dimenzija i trebao bi poklopac i mislio sam staviti nekih 10 šparnih jel bi to bilo dosta??

kak se ponašaju biljke i alge s njima??

Offline Kassad

• Punopravni član
Mojih novih 375L u 1,5m
« Odgovori #20 u: Prosinac 12, 2007, 14:56:00 poslijepodne »

Citat: CooL

Bok daj mi reci kako funkcionira ova rasvjeta sa šparnim žaruljama jel to dosta jako pošto imam akvarij tvojih dimenzija i trebao bi poklopac i mislio sam staviti nekih 10 šparnih jel bi to bilo dosta??
kak se ponašaju biljke i alge s njima??

Cuj jos nisam nis upogonio s ovim poklopcem, jos sam u fazi slaganja. Trenutno zavrsavam stijenu. Sto se tice sparnih, ja sam ih racunao kao stvarnu watazu a ne onu koju one zamjenjuju (npr. 20W a ne 100W koje bi trebale biti ekvivalent). Za svojih 370L sam stavio 6x20W sparnih sto je nekih 700 (?!?!?!) W preracunato . Plus k tome 2x56W gro-ux i aqua-star, sto daje nekih 820W na 370L .
Odnosno 120W (+DIY tapeta reflektor) + 110W (+rostfrei reflektor) efektivno.

Nemam pojima kao ce to funkcionirati kad potjeram! Mozda spalim biljke i oslijepim ribe.

Offline Kassad

• Punopravni član
Mojih novih 375L u 1,5m
« Odgovori #21 u: Prosinac 12, 2007, 15:07:00 poslijepodne »
...eh da, stijena!

Prije paljenja i fukiranja:

nakon paljenja, djelomicno fukirana:

E da sorry na losim fotkama.
Danas kada se posusi, pofotkam je ponovno, pa onda opet nakon lakiranja akrilnom farbom za branike...

Offline Kassad

• Punopravni član
Mojih novih 375L u 1,5m
« Odgovori #22 u: Prosinac 18, 2007, 12:49:00 poslijepodne »

Evo nastavka stijena i akvac na dezinfekciji

Ovo se zove ravnanje stijene, jer se malo zakrivila na velikoj duzini jer sam je palio...

Dezinfekcija:

Rastvorio sam hipermangan i dezinficirao citav akvac, ukljucivo i pregradni filter, stijenu, grijace, ...
Naime imam i problem s bojom stijene, jer na zelenom stiroduru sivi hidrazan i sivi akrilini lak daju arctic blue!

Nadam se da ce hipermangan to posmedjit...inace cu se nacekat dok se alge ne nakupe prije nego ponovno slikam akv...

Offline Kassad

• Punopravni član
Mojih novih 375L u 1,5m
« Odgovori #23 u: Prosinac 21, 2007, 14:26:00 poslijepodne »
...na zalost i dalje mi je boja arctic blue s laganim svjetlo smedjim stihom.

Nikada ne koristite sivi aktilini sprej na zelenom stiroduru, uzmite radije neku svjetlo smedju boju, tako da kad se pomjesa ne bude stijena bas ko "Ice Age III"

Offline Kassad

• Punopravni član
Mojih novih 375L u 1,5m
« Odgovori #24 u: Prosinac 21, 2007, 14:35:00 poslijepodne »

...eh da da se pohvalim: sinoc sam do 04:00 punio akvarij vodom nako sadjenja velikih biljaka s korjenima (ehici, ludvigije, bacope, neka travica, crypte).

golf teren jos moram uzgojiti. uspio sam nabaviti dvije kosarice cube i imama par pelcera Micranthemum umbrosum. imao sam nesto sitno i Hemianthus micranthemoides, ali mi je u pricuvnom akvariju riknuo dok je cekao sadjenje.

naime tepihe cu zasaditi direktno na podlogu koju sam kupio, i koja navodno ne treba pjesak kao gornji sloj, te ne muti vodu (sve je navodno). Vidjet cemo uskro jer u subotu sadim sitnis...

Ako netko ima viska Pogostemon helferi, bio bi mu zahvalan do groba...

Fotke ce skoro, kad se malo voda ocisti...