Srpanj 27, 2025, 13:17:57 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: iz virtualne u stvarnu akvaristiku  (Posjeta: 1069 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline maroje

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
iz virtualne u stvarnu akvaristiku
« u: Srpanj 21, 2004, 11:54:00 prijepodne »

Nakon podužeg bavljenja virtualnom akvaristikom, prije par sam dana napokon odlueio iskoristiti sezonski popust od 20% u Belugu i nabavio akvarij (komplet Juwel 125L 81*36*50 d*š*v sa svjetlima i unutarnjim filterom). Odre?ena iskustva imam iz vremena kad sam kao klinac imao akvarij od 30L, a u kojem se vea desetak godina kod moje bake platije množe iznad granica održivosti (problem prevelikog broja malih ribica & puževa uspješno riješila jedna botia).

Surfajuai netom stekao sam dojam da glavni problem akvarista u ZG predstavlja tvrdoaa vode, što možda i objašnjava pomamu (?) za afriekim ciklidima (& dostupnost u duaanima, što je povezano s potražnjom). Eini mi se da je mojih 125 litara premalo za afrieke ciklide (?).

Problem je što razmišljam o navodno osjetljivijim vrstama Južne Amerike koje traže mekšu i blago kiselkastu vodu. Moj (trenutni) plan ukljueuje:
2 para ramireza
jato neonki (cca 10 komada)
nekoliko "eistaaa" - coridorasa & ancitrusa (?)
+ "uljez" betta (želi ga moja draga) s 2 ženkice

Kao najbolja varijanta omekšavanja vode mi zvuei deinoizirajuaa smola eije bi prisustvo u filteru trebalo uspješno smanjivati tvrdoau vode (?), te djelomieno korištenje destilirane vode što zahtjeva konstantnu kupovinu & donošenje. RO aparat nema smisla.

Treset i panj bi tako?er trebali blagotvorno djelovati na kiselost vode, no nisam siguran kako riješiti boju vode (glavni uvjet koji je postavila moja draga je da akvarij mora biti lijep i bistar!). Navodno aktivni ugljen "bistri" vodu što bi trebalo riješiti i taj problem.

Konaeno pitanje odnosi se na aquascaping. pozadina ili plavi plex (iza akvarija) ili juwelova gotova crna pozadina. na dnu svijetli šljunak (moja draga i u tome ima prste). poveai panj (još neznam da li mangrovo drvo ili mopani ), par kamenja (kako ono identificirati da dodatno ne otpuštaju kalcij?) za zaklone za ramireze. o biljkama još nisam puno razmišljao i ovisit ae prvenstveno o raspoloživosti & prijedlozima prodavaea + šalabahter o osobinama biljaka. (ima li neki uzgajivae biljaka u ZG kod kojeg bi se moglo povoljnije nabaviti biljke?). Raspored u akvariju ovisit ae o mojim umjetniekim sposobnostima, no uvijek je moguae promijeniti raspored.

Akvarij sam mislio napuniti i posaditi biljke prije godišnjeg kako bi voda odstajala i malo omekšala te biljke ukorijenile prije nego što ga naselim ribicama.

To je plan ukoliko se u zadnji tren ne odlueim za afrieke ciklide. Bio bih vam zahvalan za komentare kako bi to punjenje prošlo što lakše...

Hvala,

Maroje

Offline Dally

• Punopravni član
    • bit ce jednog dana...
« Odgovori #1 u: Srpanj 21, 2004, 12:07:00 poslijepodne »

Evo ja cu ti dati first hand savjet o mopani drvetu u akvariju; ja sam prije tjedan dana startao svoj novi akvarij, imam u njemu 2 komada mopani drveta i voda mi je kristalno cista.
Drvo sam kupio, donio doma, stavio u veliku zdjelu i kuhao ga oko 2 sata (bez vegete)
Onda sam ga odmah iz lonca bucnuo u kantu skroz hladne vode (to ti rijesi problem ako drvo eventualno nece da potone)
I onda je u toj kanti bilo nekih 3-4 dana, s time da sam mijenjao vodu 2-3 puta dnevno. Razlika se vidi vec nakon drugog dana, jer je voda u pocetku bila zuckasta, a kasnije se vidi da drvo vise ne ispusta skoro nista i da je voda cista. Ono malo ste ce eventualno kasnije u akvariju ispustat ce pobrati filter.

Kamenje pokapaj solnom kiselinom, ako se pjeni - vapnenackog je porijekla i nevalja. Ako nema reakcije onda je ok, operi ga i takodjer prokuhaj pola sata.

p.s. bljestavi pjesak ti nije bas dobra ideja, ribice vole tamnije dno koje je prirodnije i pruza im osjecaj sigurnosti, a takodjer s tamnijom podlogom bolje ti dolaze do izrazaja boje biljaka i ribica, veci je kontrast. Pa ako imas ikakvog utjecaja na dragu, probaj ga iskoristiti.

Edited by: Dally
\"What I have to say is far more important then how long my eyelashes are\"
~Alanis Morissette~

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
« Odgovori #2 u: Srpanj 21, 2004, 12:49:00 poslijepodne »

Iz Dally-jevog teksta mozemo reci da je "strpljenje kjluc uspeha u akvaristici". Mislim na lepo i pravilnoopisan postupak ubacivanja panjeva ( Mangro, Mopan,..)u akvarijume. Znaci nemojmo zuriti sa postupkom pripremepanjeva .

Isto tako sto se tice podloge, svetla podloga nije pozeljna u akvarijumima a ako neko bas insistira na tome... sta cemo,...visa sila.

Offline Vlado

• Osnivač
  • Počasni član
  • Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #3 u: Srpanj 21, 2004, 13:07:00 poslijepodne »
Ramirezi su prekrasne ribe, ali vrloooo osjetljive. Definitivno nisu za poeetnike. Dobro prouei uvjete za držanje ramireza.SRETNO!

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #4 u: Srpanj 21, 2004, 14:06:00 poslijepodne »

Ramirezi jesu osjetljive ribe...ALI(uvijek ima negdje taj "ali") i nisu...

mislim da ih može imati tko god poželi ukoliko im pruži temperaturu(25-28) i kvalitetnu vodu koju i nije tako teško održavati(jednom tjedno 25%), te malo bolju prehranu (eisto radi zdravlja ribe)... sve u svemu... moraš probat, pa onda gradit na ome iskustvo...

Moj savjet ti je da te tvrdoea ne ometa u tvojim željama... kod nas je visoka al kaj sad... ribe su se vee odavno privikle...

Offline Njuška

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #5 u: Srpanj 21, 2004, 14:16:00 poslijepodne »
Prava akvarijska voda jest žuakasta i kao takva je bistra da bistrija ne može bit
Rijeka / Hrvatska
...nakon duge i teške muke dobio sam internet...

Offline Sorry

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Srpanj 21, 2004, 19:17:00 poslijepodne »
Ima afriekih ciklida za koje je 125l dovoljno.Prouei ribe prije kupnje.
Jarun/Zagreb

Offline Marko69

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Srpanj 22, 2004, 14:51:00 poslijepodne »
Ma ciklide stari
Split/Hrvatska