Evo ja cu ti dati first hand savjet o mopani drvetu u akvariju; ja sam prije tjedan dana startao svoj novi akvarij, imam u njemu 2 komada mopani drveta i voda mi je kristalno cista.
Drvo sam kupio, donio doma, stavio u veliku zdjelu i kuhao ga oko 2 sata (bez vegete)
Onda sam ga odmah iz lonca bucnuo u kantu skroz hladne vode (to ti rijesi problem ako drvo eventualno nece da potone)
I onda je u toj kanti bilo nekih 3-4 dana, s time da sam mijenjao vodu 2-3 puta dnevno. Razlika se vidi vec nakon drugog dana, jer je voda u pocetku bila zuckasta, a kasnije se vidi da drvo vise ne ispusta skoro nista i da je voda cista. Ono malo ste ce eventualno kasnije u akvariju ispustat ce pobrati filter.
Kamenje pokapaj solnom kiselinom, ako se pjeni - vapnenackog je porijekla i nevalja. Ako nema reakcije onda je ok, operi ga i takodjer prokuhaj pola sata.
p.s. bljestavi pjesak ti nije bas dobra ideja, ribice vole tamnije dno koje je prirodnije i pruza im osjecaj sigurnosti, a takodjer s tamnijom podlogom bolje ti dolaze do izrazaja boje biljaka i ribica, veci je kontrast. Pa ako imas ikakvog utjecaja na dragu, probaj ga iskoristiti.
Edited by: Dally