Od prvih dana akvaristicke karijere uvijek sam prije prvog punjenja skidao originalne unutarnje filtere i koristio vanjske kanister izvedbe.
S vremenom sam se ipak opametio pa zakljucio da niti unutarnji nisu tako losi pa iz manjeg Caymana izbacio Tetru EX600 i stavio odlican Eheim Aquaball koji me odusevio ucinkovitoscu, a i kompletno ga rastavim/ocistim za 5 minuta bez gnjavaze sa skidanjem crijeva i zasranom kupaonom kao kod vanjskih

Poucen iskustvom i u preostala dva velika akvarija ( Rio180 i 300 ) ubacio po jedan kao backup, rezultati i iskustva su odlicni - dobro sluzi za aeraciju vode pa ne palim bucne zracne pumpe preko noci, sakuplja visak hrane i veci dio prljavstine iz vode stiteci vanjske filtere od zacepljenja, a brzo i jednostavno se ocisti.
Najvise me odusevio u biljnom RIO180 u kojem je cesto dolazilo do zacepljenja vanjskog mocnog Eheim 2026 upravo zbog viska sitnog bilja, krda corydorasa koji vole ceprkati po podlozi, a i prozdrljivi barbusi traze podosta hrane koje nakon naleta ima svugdje po akvariju - prosli tjedan sam primjetio da nakon punih 8 mjeseci rada u komadu protok vise nije kakav je bio pa sam ga odlucio temeljito ocistiti.
Kad sam ga otvorio.....recimo da se cudim kako nisam zastopao odvod kanalizacije od silnog mulja, a isto tako mi nije jasno kako je tako pun mogao pristojno raditi

Temeljito ga ocistim koliko je to izvedivo, isperem cijevi, vratim sve natrag, napumpam vodu, spojim na napajanja, dobro protresem da izbaci zrak i veselo pocne raditi punom snagom da sam ga morao prigusiti na regulatoru.
Nakon dva-tri dana primjetim da opet slabije radi, pojacam ga ali nisam niosta postigao. Pretpostavio sam da se prljavstina sa stnjenki negdje naklupila pa ga ponovno temeljito rastavim ( rotor, crijeva ), dok su spuzve/keramika/bioballs bili gotovo cisti. Nakon spajanja primjetiom da to nije ono kako bi trebalo, a danas treci dan nakon ponovnog pustanja u pogon jedva da nesto izlazi iz njega

Sljedeci tjedan idem u Austriju pa cu kupiti jos jedan Aquaball i vrlo vjerojatno rashodovatri ovaj Eheim, ali stvarno nemam ideje sto ga i zasto muci