Kolovoz 22, 2025, 18:33:23 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Nista mi vise nije jasno...  (Posjeta: 1204 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline AndrejX

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
Nista mi vise nije jasno...
« u: Listopad 24, 2007, 15:58:00 poslijepodne »
Od prvih dana akvaristicke karijere uvijek sam prije prvog punjenja skidao originalne unutarnje filtere i koristio vanjske kanister izvedbe.

S vremenom sam se ipak opametio pa zakljucio da niti unutarnji nisu tako losi pa iz manjeg Caymana izbacio Tetru EX600 i stavio odlican Eheim Aquaball koji me odusevio ucinkovitoscu, a i kompletno ga rastavim/ocistim za 5 minuta bez gnjavaze sa skidanjem crijeva i zasranom kupaonom kao kod vanjskih

Poucen iskustvom i u preostala dva velika akvarija ( Rio180 i 300 ) ubacio po jedan kao backup, rezultati i iskustva su odlicni - dobro sluzi za aeraciju vode pa ne palim bucne zracne pumpe preko noci, sakuplja visak hrane i veci dio prljavstine iz vode stiteci vanjske filtere od zacepljenja, a brzo i jednostavno se ocisti.

Najvise me odusevio u biljnom RIO180 u kojem je cesto dolazilo do zacepljenja vanjskog mocnog Eheim 2026 upravo zbog viska sitnog bilja, krda corydorasa koji vole ceprkati po podlozi, a i prozdrljivi barbusi traze podosta hrane koje nakon naleta ima svugdje po akvariju - prosli tjedan sam primjetio da nakon punih 8 mjeseci rada u komadu protok vise nije kakav je bio pa sam ga odlucio temeljito ocistiti.

Kad sam ga otvorio.....recimo da se cudim kako nisam zastopao odvod kanalizacije od silnog mulja, a isto tako mi nije jasno kako je tako pun mogao pristojno raditi

Temeljito ga ocistim koliko je to izvedivo, isperem cijevi, vratim sve natrag, napumpam vodu, spojim na napajanja, dobro protresem da izbaci zrak i veselo pocne raditi punom snagom da sam ga morao prigusiti na regulatoru.

Nakon dva-tri dana primjetim da opet slabije radi, pojacam ga ali nisam niosta postigao. Pretpostavio sam da se prljavstina sa stnjenki negdje naklupila pa ga ponovno temeljito rastavim ( rotor, crijeva ), dok su spuzve/keramika/bioballs bili gotovo cisti. Nakon spajanja primjetiom da to nije ono kako bi trebalo, a danas treci dan nakon ponovnog pustanja u pogon jedva da nesto izlazi iz njega

Sljedeci tjedan idem u Austriju pa cu kupiti jos jedan Aquaball i vrlo vjerojatno rashodovatri ovaj Eheim, ali stvarno nemam ideje sto ga i zasto muci

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Marko Lenac
« Odgovori #1 u: Listopad 24, 2007, 16:21:00 poslijepodne »
u svakom slučaju zdrav filter mora biti pun filtrirajućeg blata i to je i više nego normalno. inače nijemci masovno napuštaju kanister filtere jer su komplicirani, skupi, a ne i bolji od ostalih...

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #2 u: Listopad 24, 2007, 17:00:00 poslijepodne »
to isto sam i ja zakljucila (zasto ne bih iskoristila nesto sto valja i sto je dobro, a jos k tome dobiveno uz aq), tako da rio 180 filtriraju ex 700 i riov filter s pumpom jacine 1000l/h...
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 24, 2007, 17:05:00 poslijepodne »

Citat: Jurupari
u svakom slučaju zdrav filter mora biti pun filtrirajućeg blata i to je i više nego normalno. inače nijemci masovno napuštaju kanister filtere jer su komplicirani, skupi, a ne i bolji od ostalih...

Taj dio s blatom i talogom je meni potpuno jasan, ali mi ne ide u glavu kako filter s par kilograma blata funkcionira daleko bolje od netom temeljito ociscenog filtera.
Da evenutalno pusta koja brtva vjerojatno bi bilo vode po podu ili zraka u filteru - a toga nema

Nema veze, toliko sam odusevljen Eheimovim Aquaball untarnjim filterima da ocito u potpunosti prelazim na njih, a ovaj 2026 ide u dobre ruke ili podrum  

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #4 u: Listopad 24, 2007, 17:17:00 poslijepodne »
da ti nisu mozda cijevi zastopane? ili ako ga rastavljas probaj vidjeti dali magnet na rotoru cvrsto stoji ili ga mozes okretati neovisno o propelama (moguc problem posto ga je imao brat na svom eheimu).

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Marko Lenac
« Odgovori #5 u: Listopad 24, 2007, 17:54:00 poslijepodne »

Citat: Mastino
da ti nisu mozda cijevi zastopane? ili ako ga rastavljas probaj vidjeti dali magnet na rotoru cvrsto stoji ili ga mozes okretati neovisno o propelama (moguc problem posto ga je imao brat na svom eheimu).

točno!

Offline Ace1

• Punopravni član
    • http://www.aquosus.net/
« Odgovori #6 u: Listopad 24, 2007, 18:05:00 poslijepodne »
A možda ti je na nekom dijelu preklopljeno crijevo pa ti nema protoka.
Hrvoje,Split Tropheus Paradise

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 24, 2007, 19:31:00 poslijepodne »

Citat: Mastino

Hmp, ovo mi zvuci kao jako realna mogucnost
Idem ga rastaviti.

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 24, 2007, 20:38:00 poslijepodne »
Ne, nista - rotor ima kratak hod i zatim ga mehanizam ucvrsti na osovinu ( kao sto je i dokumentirano ), a crijeva su savrseno cista.

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #9 u: Listopad 24, 2007, 22:00:00 poslijepodne »
...da li si ispumpao sav zrak jer bi onda vjerojatno mlaz trebao duplo ili čak troduplo "ojačati"? Kada ga pustiš u pogon, probaj malo ukositi kako bi sav mogući zrak izašao vanka, ne popuštaj samo tako  

Offline napoleon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #10 u: Listopad 24, 2007, 22:13:00 poslijepodne »
troduplo = 6 puta jače
Zagreb-Maksimir (ne, nisam u ZOO-u)
"How much of human life is lost in waiting."

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #11 u: Listopad 25, 2007, 00:35:00 prijepodne »
Mislim da su generalno kanister filteri bolji izbor ali su unutarnji praktičniji. Evo ja imam u caymanu 60 unutarnji fluval 3 i nema mu premca, protok ludilo a čišćenje 3 minute.

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #12 u: Listopad 25, 2007, 00:51:00 prijepodne »

Citat: AndrejX
Ne, nista - rotor ima kratak hod i zatim ga mehanizam ucvrsti na osovinu ( kao sto je i dokumentirano ), a crijeva su savrseno cista.

hmmm nemam pojma, cudno...
da ti mozda nesto ne stopa usis, neka biljka ili nesto?