Kao što si i sam rekao, filogenetski pristup je većini dovoljno opskuran. Kladogram je totalna nepoznanica mnoštvu, a o upotrebi istog da se ne priča. Problem klasifikacije je ogroman i ti i ja nismo prvi koji se oko toga "kolju". I sve je to OK. Ali, bez tvoje nesebične potrebe da sa mnom podijeliš sveto znanje, moram ti istaknuti da znam o čemu pričaš pa ako želiš koga tako zdušno poučavati i ispravljati "krive Drine" sa stavom ja-sam-u-pravu-a-ti-i-nitko-drugi-nije, preporučujem da se prešaltaš na profesorski smjer BO. Kad se zaposliš u struci, moraju te slušati

Ja ne, jer ne volim rasprave u kojima će druga strana kategorički tvrditi da sam u krivu štagod rekla. To nije rasprava već freakin' monolog pa mislim da joj ime "rasprava" ne odgovara a simptomatična je za studente BO sa kompleksom boga i sharingom "sacred knowledgea"

Mislim da pretjeruješ debelo po još jednom pitanju. Smatram da je Linneova shema čist solidna za udžbenike srednjih škola (dobro, nešto malo AFAIK se dotiču i u osnovnoj, tek tako da imaju malo znanja) i da svi ovi alter-pristupi zbilja nisu potrebni. Zašto bi netko u tako mladom "edukacijskom stadiju" trebao tako duboko zalaziti u taksonomiju? Shvaćaš? Odradimo svi (BTW referiram se na gimnazijski program, dijelom jer je meni jedini bolje poznat a dijelom jer trajanjem može pokriti najviše biologije) jednako, budući matematičari/modni dizajneri/oftalmolozi/nematolozi/... a kasnije, tko želi dublje ući u problematiku biologije, nek upiše biologiju. Recimo, misliš li da ima smisla rifljati klince botaničkom taksonomijom kad i dva profesora imaju dva> stava (APG, Cronquist...) a stvar još dodatno kompliciraju i molekularna saznanja. Zašto? Ujedno, kako bi to izgledalo kad bi SVAKI PREDMET tako izgledao? Kao prvo, infinitezimalni račun bi bio ultimativni razlog da odustanem od školovanja a ni analitička kemija nije daleko

Drugo, zamisli kako bi sve to izgledalo u kombinaciji sa već sada nekim fanatičnim profesorima...
BTW zajebi zapad. Jedino što odande dobro dolazi su knjige iz Sabre Foundation, ali i one su neadekvatne za prosječnog gimnazijalca. Zanimljive su SAMO ONIMA KOJI IMAJU PREDISPOZICIJU TJ.ORIJENTACIJU NA BIOLOGIJU. Tu su knjige za studente. Ujedno, imala sam priliku razglabati sa curom koja je godine provela u USA i koja je rekla da je njihov program za srednje škole daleko općenitiji. To ti može reći crystal clear kakvu literaturu koriste. Ne kažem da je naše fenomenalno, ali je dovoljno općenito da kad osoba izađe iz gimnazije može znati da kukac ima šest nogu i da pauci nisu isto što i kukci. Shvaćam bit ovog tvog rigoroznog bio-nazi

pristupa ali bih te teško (nikako?) podržala kad bi ti napisao udžbenik a ja bila u komisiji za odobrenje.