Lipanj 30, 2025, 16:35:29 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: nepoznati kukac  (Posjeta: 3928 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Rossi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • Parking senzori, alarmi, daljinsko centralno!!
nepoznati kukac
« u: Listopad 04, 2007, 16:47:00 poslijepodne »

jel zna neko kaj bi ovo trebalo bit, naso sam to u kuci mrtvo...

Edited by: Rossi
R-46

Offline Mystical

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
nepoznati kukac
« Odgovori #1 u: Listopad 04, 2007, 18:19:00 poslijepodne »
Mislim da je to "smrdljivi martin"
Varaždin

Offline Rossi

• Punopravni član
nepoznati kukac
« Odgovori #2 u: Listopad 04, 2007, 19:12:00 poslijepodne »
nije sigurno...mozda tak zgleda na slici al sam ziher da to nije

R-46

Offline Rossi

• Punopravni član
nepoznati kukac
« Odgovori #3 u: Listopad 05, 2007, 01:13:00 prijepodne »
ak nekom kaj pomaze, onak je kariran po ledima, bolju sliku nemrem dat...
R-46

Offline kju_

• Punopravni član
  • zumbi lampiao
    • min.svartberg
nepoznati kukac
« Odgovori #4 u: Listopad 08, 2007, 22:12:00 poslijepodne »
Ni rod ti ne mogu dati zbog sjene koja se nadvila nad njim... Ali jedno je 100% - red Heteroptera (stjenice, nejednakokrilci). Smrdljivi martin mu je srodnik, ljudi oslovljavaju puno vrsta porodice Pentatomidae (ploštice) tako jer većina smrdi gadno pa je hr naziv vrlo neprecizan. No, ovo nije ta porodica.

Bakterije su jedina kultura koju neki imaju.

min.svartberg

Offline Rossi

• Punopravni član
nepoznati kukac
« Odgovori #5 u: Listopad 09, 2007, 14:39:00 poslijepodne »
ma nije mi bitan citav naziv, dost mi je da znam da je stjenica... na to sam i sumnjao. hvala
R-46

Offline zoolog

• Punopravni član
nepoznati kukac
« Odgovori #6 u: Listopad 09, 2007, 18:39:00 poslijepodne »

Citat: kju_
Ni rod ti ne mogu dati zbog sjene koja se nadvila nad njim... Ali jedno je 100% - red Heteroptera (stjenice, nejednakokrilci)...

Red je Hemiptera, ovo gore je podred (ako već koristiš Linneove kategorije...)

Offline kju_

• Punopravni član
  • zumbi lampiao
    • min.svartberg
nepoznati kukac
« Odgovori #7 u: Listopad 10, 2007, 21:09:00 poslijepodne »
Po definiciji da, ali u praksi i po mom mišljenju ne. Dovoljno dugo sam zurila u njih da mogu imati makar pravo na svoje mišljenje. Ne slažeš se?
Ujedno, pretpostavljam obz. na informiranost da si svjestan da nisam prva osoba koja je odvojila podredove Homoptera i Heteroptera u zasebne redove. Ne otkrivam ja toplu vodu, unfortunately ;)

Rossi, slike ne bi bile loše samo da ih je blic malo osvijetlio. Izvor svjetlosti je bio očito iza tebe ili koga god za fotoaparatom.

min.svartberg

Offline Rossi

• Punopravni član
nepoznati kukac
« Odgovori #8 u: Listopad 11, 2007, 00:02:00 prijepodne »
s mobitela je slikano a i sunce ni je upadalo u sobu...
R-46

Offline zoolog

• Punopravni član
nepoznati kukac
« Odgovori #9 u: Listopad 11, 2007, 19:07:00 poslijepodne »

Po definiciji da, ali u praksi i po mom mišljenju ne. Dovoljno dugo sam zurila u njih da mogu imati makar pravo na svoje mišljenje. Ne slažeš se?
Ujedno, pretpostavljam obz. na informiranost da si svjestan da nisam prva osoba koja je odvojila podredove Homoptera i Heteroptera u zasebne redove. Ne otkrivam ja toplu vodu, unfortunately ;)

Topla voda se već odavno oladila U svijetuje već 20 godina ustaljena filogenetska sistematika i malo tko od modernih sistematičaraviše koristi te kategorije..., a pogotovo više kategorijepoput reda, razreda...To šta naši udžbenici debelo kasne za zapadom je problem profesora kojima je lijeno učiti nove stvari pa djeci u našimškolama još servirajuudžbenike u kojima ima stvari koje nemaju veze s mozgom...

[url]http://evolution.berkeley.edu/evolibrary/article/phylogeneti cs_04[/url]

Offline kju_

• Punopravni član
  • zumbi lampiao
    • min.svartberg
nepoznati kukac
« Odgovori #10 u: Listopad 13, 2007, 08:41:00 prijepodne »
Kao što si i sam rekao, filogenetski pristup je većini dovoljno opskuran. Kladogram je totalna nepoznanica mnoštvu, a o upotrebi istog da se ne priča. Problem klasifikacije je ogroman i ti i ja nismo prvi koji se oko toga "kolju". I sve je to OK. Ali, bez tvoje nesebične potrebe da sa mnom podijeliš sveto znanje, moram ti istaknuti da znam o čemu pričaš pa ako želiš koga tako zdušno poučavati i ispravljati "krive Drine" sa stavom ja-sam-u-pravu-a-ti-i-nitko-drugi-nije, preporučujem da se prešaltaš na profesorski smjer BO. Kad se zaposliš u struci, moraju te slušati :P Ja ne, jer ne volim rasprave u kojima će druga strana kategorički tvrditi da sam u krivu štagod rekla. To nije rasprava već freakin' monolog pa mislim da joj ime "rasprava" ne odgovara a simptomatična je za studente BO sa kompleksom boga i sharingom "sacred knowledgea" :rolleyes:

Mislim da pretjeruješ debelo po još jednom pitanju. Smatram da je Linneova shema čist solidna za udžbenike srednjih škola (dobro, nešto malo AFAIK se dotiču i u osnovnoj, tek tako da imaju malo znanja) i da svi ovi alter-pristupi zbilja nisu potrebni. Zašto bi netko u tako mladom "edukacijskom stadiju" trebao tako duboko zalaziti u taksonomiju? Shvaćaš? Odradimo svi (BTW referiram se na gimnazijski program, dijelom jer je meni jedini bolje poznat a dijelom jer trajanjem može pokriti najviše biologije) jednako, budući matematičari/modni dizajneri/oftalmolozi/nematolozi/... a kasnije, tko želi dublje ući u problematiku biologije, nek upiše biologiju. Recimo, misliš li da ima smisla rifljati klince botaničkom taksonomijom kad i dva profesora imaju dva> stava (APG, Cronquist...) a stvar još dodatno kompliciraju i molekularna saznanja. Zašto? Ujedno, kako bi to izgledalo kad bi SVAKI PREDMET tako izgledao? Kao prvo, infinitezimalni račun bi bio ultimativni razlog da odustanem od školovanja a ni analitička kemija nije daleko :) Drugo, zamisli kako bi sve to izgledalo u kombinaciji sa već sada nekim fanatičnim profesorima...

BTW zajebi zapad. Jedino što odande dobro dolazi su knjige iz Sabre Foundation, ali i one su neadekvatne za prosječnog gimnazijalca. Zanimljive su SAMO ONIMA KOJI IMAJU PREDISPOZICIJU TJ.ORIJENTACIJU NA BIOLOGIJU. Tu su knjige za studente. Ujedno, imala sam priliku razglabati sa curom koja je godine provela u USA i koja je rekla da je njihov program za srednje škole daleko općenitiji. To ti može reći crystal clear kakvu literaturu koriste. Ne kažem da je naše fenomenalno, ali je dovoljno općenito da kad osoba izađe iz gimnazije može znati da kukac ima šest nogu i da pauci nisu isto što i kukci. Shvaćam bit ovog tvog rigoroznog bio-nazi :P pristupa ali bih te teško (nikako?) podržala kad bi ti napisao udžbenik a ja bila u komisiji za odobrenje.

min.svartberg

Offline zoolog

• Punopravni član
nepoznati kukac
« Odgovori #11 u: Listopad 13, 2007, 14:19:00 poslijepodne »

Smatram da je Linneova shema èist solidna za udžbenike srednjih škola (dobro, nešto malo AFAIK se dotièu i u osnovnoj, tek tako da imaju malo znanja) i da svi ovi alter-pristupi zbilja nisu potrebni...

ROFLMAO!! EH baš san se slatko nasmija. Da si ti živila u vremenu kad se mislilo da je zemlja ploèa i da je centar svemira jadni bi bili oni koji bi pokušali ljudima predoèit nove spoznaje. Šta æe èovjeku nova saznanja? Bolje se ukopat u 18. stoljeće i ne micati se iz njega. Kako god, bia je pravi gušt proèitat tvoj komentar!

Edited by: zoolog

Offline zoolog

• Punopravni član
nepoznati kukac
« Odgovori #12 u: Listopad 15, 2007, 19:06:00 poslijepodne »

I da nadopunim komentar. Upravo sam se vratio iz zagrebačke 18. gimnazije gdje sam dvjema razredima održao predavanje iz filogenetske sistematike. Iako klinci imaju samo 16/17godina, materijal susavršeno dobroshvatili. Ljudi koji učestvuju u izradi hrvatskog edukacijskog programa iz biologije tražili su literaturu iz filogenetske sistematike i uskoro će promijeniti čitav način učenja botanike i zoologije na ovaj novi princip... Kad bi ostalo po starom, ti bi još učila da se gmazovi dijele na kornjače, ljuskaše (guštere i zmije) i krokodile, šta u biti nema veze s stvarnošću jer su ptice i krokodili najbliži rođaci i dijele istog zadnjeg zajedničkog pretka...

I ne moraš pisati na svojoj internet stranicida voliš srednji vijek jer se to vidi iz avionapozz

Offline kju_

• Punopravni član
  • zumbi lampiao
    • min.svartberg
nepoznati kukac
« Odgovori #13 u: Listopad 15, 2007, 21:29:00 poslijepodne »
Da ti sad pišem neki veliki reply i trgam se od objašnjavanja, nema smisla. Dosad nismo govorili istim jezikom a sumnjam da bi sada počeli. Ja poznajem filogeniju, ali ju ne namećem svakome JER MORAM DOKAZATI DA SAM U PRAVU I NITKO DRUGI OD MENE NE ZNA BOLJE. Zašto bih ja bila dužna držati se isključivo jednog principa (bila to f. ili retro Linne zum Beispiel) i koliko ja postova trebam napisati da ti shvatiš da ja prihvaćam filogeniju? Bilo kako bilo, moja ti finalna konstatacija poduprta debelim dokazom da uistinu nisi sposoban iz mog posta izvući zaključak IMALO analogan sadržaju, može objasniti zašto sa svoje strane proglašavam EOD. Pogotovo jer me pokušavaš degradirati cheezy provokacijama. Boi, kad bih se ja bojala takvih, nosila bih sprej za komarce sa sobom :P... lame, zoolože, jako lame.

Actually, mislim da bi lupanje glavom o zid bilo smislenije nego tebi nešto pokušati objasniti. Kao što se ti pozivaš na moj srednji vijek i moju "ravnu ploču" (OMG, kako si inventivan, iskreno te žalim ako ti je to plafon), ja također ne želim biti dio velike budućnosti sa samoprozvanim progresivnim stavovima u kojoj će vladati super-umovi koji jednostavno nisu u stanju pročitati banalno trivijalan tekst i SHVATITI GA. Nemam ja živaca za ovakve fecese od papčine koji nema pametnijeg posla nego da samo lurka po forumu gdje može uletjeti i prosrati svoju esencijalnu PRE-pamet :rolleyes:

Over & out.

min.svartberg

Offline Johny

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Valpovo
    • http://www.akvarij.net
nepoznati kukac
« Odgovori #14 u: Listopad 15, 2007, 22:33:00 poslijepodne »

Ljudi, tema se ne zove "raspravljanje" nego "nepoznati kukac"...

tako da... držite se teme...

Offline zoolog

• Punopravni član
nepoznati kukac
« Odgovori #15 u: Listopad 16, 2007, 14:53:00 poslijepodne »

@Rossi, sudeći po ključu za kukce Europe od Chinery-a, tvoj primjerak mi vrlo sliči nastjenice ubojice('assassin' bugs)iz porodice Reduviidae. Ima dobro razvijen rostrum (u mnogo stjenica kad ih se gleda od gore, rostrum ne sežeispred antena). Isto tako, sam oblik stjenice s jasno odvojenim vratom i antenama od 4 segmenta vrlo podsjeća na ovu porodicu.

Međutim ne mogu ti ništa reć sa sigurnošću. Slika je mala, tamna i nema fotografije sa strane, koja je vrlo bitna za identifikaciju stjenica. Npr. vrste iz ove porodice imaju vrlo karakterističnu sisaljku ('beak'), a mnogo vrsta ima itvz. grabežljive noge (raptorial legs). Upiši u google Reduviidae pa vidi kako ove stjenice izgledaju sa strane.

Jedna vrlo zanimljiva stvar o stjenicama ubojicama da neke vrste izove porodice u Juznoj Americi prenose parazita Trypanosoma cruzi, koji uzrokuje Chagas bolest od koje je umro Charles Darwin. Bolest je užasna,traje godinama i često razori srce.

@Kju, tvoj dijalog u kojemnazivaš ljude'fecesom od papčine' vrlo mnogo govori o sredini u kojoj si odgojena. Isto tako, zanimljivo je tvoje konstantno ubacivanje engleskih riječi u hrvatski tekst. Ima ljudi na forumu koji su živili u Engleskoj, Americi... pa opet koriste naš jezik i nemaju potrebu za glumatanjem. Oli mi u našem jeziku nemamo rijećiza npr. 'unfortunately'? Jadno za odraslu osobu.Ipak,bilo bi dosadno da nema takvih komentara, pa ti fala na uveseljavanju!! za krepat od smija LOL