Srpanj 18, 2025, 23:36:05 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kada stavit ribice?  (Posjeta: 7755 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline fiuman 1980

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Kada stavit ribice?
« u: Rujan 04, 2007, 19:06:00 poslijepodne »
Kupio sam akvarij, 2 biljke i filter. Akvarij je od 54 l (zasad dovoljan a poslije će služit za mriještenje), filter je do 70..l i danas sam ga stavio u pogon. Voda je djelom sanirana Aqua safeom a djelom je voda iz vodovoda koja je odstajala 5 dana. U vodu sam stavio one kolonije bakterija i hranu za ribice da počne onaj proces od kojeg uvijek zaboravim ime (ima veze sa ciklom).

Mogu li za 5 dana dodat misgurnusa a za 7 zlatne ribice?

Hvala unaprijed

Forza Fiume ;)

Offline napoleon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Kada stavit ribice?
« Odgovori #1 u: Rujan 04, 2007, 19:12:00 poslijepodne »
Čekaj najmanje 2 tjedna...
Zagreb-Maksimir (ne, nisam u ZOO-u)
"How much of human life is lost in waiting."

Offline duda

• Punopravni član
Kada stavit ribice?
« Odgovori #2 u: Rujan 04, 2007, 20:19:00 poslijepodne »
Kako i kolega reče najmanje 2 tjedna... to je ono minimum od minimuma.. ne žuri se... treba sačekati dok bakterijice u filteru ne počnu djelovati... ok je šta si stavio malo hrane.. samo nemoj s tim isto pretjerivati.. jednom se stavi i dosta... neznam jesi li bilje dezinficirao? ako ne ubuduče dezinficiraj možeš s hipermanganom ( kupiš u apoteci za ljude) mislim da je oko 30 setak kn ... jer ako ne dezinficiraš bilje možeš donest bolest u aq i tako zaraziti ribice... poslje dezinficiranja obvezno isprat bilje u pitkoj vodi i malo podrezat korjenčiče i saditi... sretno kolega!

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Kada stavit ribice?
« Odgovori #3 u: Rujan 04, 2007, 20:25:00 poslijepodne »

Kako rekoše duda i napoleon - naaaaajmaaanje 2 tjedna, ali čekaj i dulje, ako uspiješ biti strpljiv! Naime, zlatne ribice vole da je voda zrela - imam iskustava s njima, i što čekaš dulje, bit će bolje - ribice će biti sretnije i preživljavanje će biti sigurnije!

Pazi, za zlatne ti je akvarij relativno mali - dakle, najviše 3 zlatice, misgurnus i eventualno onda imaš lufta ako se pojave (ne-daj-bože) smeđe alge za sijamčića...!

Sretno!

Offline fiuman 1980

• Punopravni član
Kada stavit ribice?
« Odgovori #4 u: Rujan 04, 2007, 21:11:00 poslijepodne »
Hvala svima na komentarima, ok, ćekat ću 2 tjedna, iako moram priznat da sam nestrpljiv .

Pozdrav
Forza Fiume ;)

Offline fiuman 1980

• Punopravni član
Kada stavit ribice?
« Odgovori #5 u: Rujan 04, 2007, 21:15:00 poslijepodne »
Babyboom nemoj me ispljuvat ali uzet ću 4 zlatne (ranchu), jer krajem desetog uzimam 200 litrša cca, a ribice ću uzet još male pa neće patit.

Hvala svima što ste mi zaželjeli sreću, trebat će mi, čitao sam da su ranchu zlatne dosta osijetljive, ima li ih netko? Treba mi neki feedback ili ako netko možda prodaje mlađ, naravno u okolici rijeke!

Pozdrav

Forza Fiume ;)

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Kada stavit ribice?
« Odgovori #6 u: Rujan 05, 2007, 12:56:00 poslijepodne »

E, nikad nikog nisam ispljuvao, a najmanje nekog ko voli zlatne ribice ---- nema šanse ---- samo dobronamjerno upozoravam!

Al,nema frke, ako će ti ići u 200 litraša, onda možeš i više staviti....no, počni s te 4, pa poslije lako još nabaviš! Misgurnusa možeš staviti i prije, al se nemoj čuditi ako se počne sakrivati okolo - to im je fora - moj se sakrije po dva tjedna, a onda samo izviri od nekud!

By the way, ranchu su dosta osjetljivi, i dobro ih je držati same,odnosno, ne miješati s ostalim tipovima zlatnih ribica... Meni osobno nisu dragi, malo mi izgledaju neprirodno, al kažu (kolege s nekih drugih foruma) da su jako drage i vesele. Samo su malo nespretne u plivanju, pa je dobro paziti sa sadnjom bilja - ne visoko i tvrdo (dvosjekli mač - mekolisno će rado popapati) da se ne udaraju u njega!

Da sad ne kopiram linkove iz googlea, upiši pojam "ranchu gold fish" i pojavit će ti se puuuuno linkova preko kojih ih se može nabaviti, a i foruma u kojima imaš o njima tekstova!

Inače, ovdje ti je dobar tekst o njima:

http://www.brooklands.co.nz/gold/ranchu.htm

Ajd, javljaj kaj ima novog!Edited by: babyboom

Offline duda

• Punopravni član
Kada stavit ribice?
« Odgovori #7 u: Rujan 05, 2007, 14:06:00 poslijepodne »
Ne sumnjam bebač... rođen si za profu...

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Kada stavit ribice?
« Odgovori #8 u: Rujan 05, 2007, 14:11:00 poslijepodne »

Offline fiuman 1980

• Punopravni član
Kada stavit ribice?
« Odgovori #9 u: Rujan 06, 2007, 08:29:00 prijepodne »

Ma ranchu su zakon, kamo god da sam ih vidio, àim im priđes, odmah dođu do stakla, iako smiješno plivaju, ali su ful interaktivne, raduju se ćim nekog vide .

Hvala, svima na komentarima, pozdrav
Forza Fiume ;)

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Kada stavit ribice?
« Odgovori #10 u: Rujan 06, 2007, 14:21:00 poslijepodne »

To je istina! U stvari, zlatne ribice su inače genijalne jer ih možeš "naučiti" koječemu - a najsmješnije su kad se raduju kad se baviš njima, ili kad dobiju papati, ili kad se maze.... A po mom iskustvu, klasični karasići su samo pametni, ali nisu neke maze....no pajčolanke i teleskopice.... to je već priča za sebe! One se stvarno vole maziti i igrati ljudskom rukom - majki su znale leći na ruku i gurkati joj prste da ih mazi... Tako da sam siguran da takve stvari i ranchui isto rade!

No, sretno, i drži nas u toku!

Offline fiuman 1980

• Punopravni član
Kada stavit ribice?
« Odgovori #11 u: Rujan 07, 2007, 09:12:00 prijepodne »

Slozio bih se s tobom da su karasi pametni iako mislim da oni iz mog ribnjaka su u rodu sa piranama ili se zele bavit manikurom , jer svaki put kad stavim ruku u ribnjak dodu je degustirat, pogotovo jedan mali shunbukin.

Evo da i obavijestim kako mi ide sa akvarijem, danas je 5 dan, da je u funkciji, malo je zelenkasta voda ali cini mi se da se prociscava lagano. Danas idem kupit testere jer me zanima koji mi je trenutno pH vode i naravno kolicina otrovnih kemikalija No3..... Za tjedan dana idem po misgurnusa (naravno ako voda ne bude toksicna od amonijaka, a za cca 10 dana idem po prva dva ranchu-a, zato cu sljedeci tjedan malo istrazivat po ducanima da vidim di su u najboljem opcem stanju itd.

Pozdrav svima.
Forza Fiume ;)

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Kada stavit ribice?
« Odgovori #12 u: Rujan 07, 2007, 14:20:00 poslijepodne »

E, pa danas se "nosi" uređivanje nokata i ruku...pametne ribe, znaju one...

Malo ti je rano za testiranje vode - vjerojatno će biti svašta... Al, nije zgorega da je testiraš prije nego stigne misgurnusić...

To što je voda zelenkasta,nije neka frka - kod mladog akvarija bude svega - mutna, bijela, zelena....alge...al, sve se to sredi s vremenom - zato i treba tako puno strpljenja!

Offline duda

• Punopravni član
Kada stavit ribice?
« Odgovori #13 u: Rujan 07, 2007, 14:36:00 poslijepodne »
Kolega fiuman1980 samo moj savjet.. a ti odluči.. ako uzimaš testere nemoj od sere.. nisu se pokazali dobri... nit tetra 5u1 u lističima.. govorim iz vlastita iskustva... no ti odluči.. ( moj savjet ako si odlučio uzet tester uzmi tetra pojedinačno) ali da sam na tvom mjestu kako i kolega bebač reče još ti rano testirati...i kako ti voda zelena?

Offline duda

• Punopravni član
Kada stavit ribice?
« Odgovori #14 u: Rujan 07, 2007, 14:53:00 poslijepodne »
Jesu alge u pitanju... ili baš zelena voda...? ja bih ti preporučila da uzmeš malo vodene kuge i ili rogolista... Zašto to bilje? bilje je odličan odašiljač kisika i uzima vodi nitrat zbog čeg alge brzo rastu.. to bilje možeš pustit da pluta po vodi ili piknut u podlogu.. a možeš i kombinirati.. kad ti pusti tanke male korjenčiče samo cvikneš i možeš širit sadnju po aq ako želiš... nezahtjevno je i brzo raste...

Offline fiuman 1980

• Punopravni član
Kada stavit ribice?
« Odgovori #15 u: Rujan 08, 2007, 17:21:00 poslijepodne »
Hvala duda na savjetima!
Odlućio sam kupit testere više iz radoznalosti, i sudeću po rezultatima cikliranje je počelo, amonijak je visok ali ne ekstremno, a nitriti su srednje visine. Vidit ću za nekih 5 dana šta će bit.

Pozdrav svima

Forza Fiume ;)

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Kada stavit ribice?
« Odgovori #16 u: Rujan 08, 2007, 20:50:00 poslijepodne »
Odlično, znači stvar je krenula dobro! Ajde, javljaj nam kako napreduje----

Offline fiuman 1980

• Punopravni član
Kada stavit ribice?
« Odgovori #17 u: Rujan 10, 2007, 18:50:00 poslijepodne »
Mene očito svrbe pare, danas sam ponovo bio u obilazak lokalnih pet shopova, i kupio između ostalog tester za pH, nažalost nije bilo nego Serin. I nanovo sam mjerio amonijak i nitrite cisto jer sam htio mjerit pH. I zadovoljan sam ishodom mjerenja, amonijak je još pao, sam je max 1mg, a nitriti su narasli ali nisu jako visoki (iako ribice nebi tako mislile).

E sad sljedi pitanje.. jeli moguće da su Sera testeri totalno sranje, ili je moguće da pH vode između 8 i 8.5.? Ja mislim da je, jer je voda u Rijeci dosta tvrda. Dali mislite da bih trebao snizit pH vode ili je ovako OK za zlatne?

Hvala i pozdrav

Forza Fiume ;)

Offline duda

• Punopravni član
Kada stavit ribice?
« Odgovori #18 u: Rujan 10, 2007, 19:07:00 poslijepodne »
Evo kolega ja sam sad ovoga časa testirala vodu iz špine tetra testerom i pokazuje mi PH 8... hladne ribice možeš stavit na tu vodu bar koliko ja znam... molim ispravite me ako griješim...jer one ipak vole tvrdu vodui godi im... samo nemoj još žuriti... pusti nek se još to ciklira... ja ču još jednom evo testirat za svaki slučaj...

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Kada stavit ribice?
« Odgovori #19 u: Rujan 11, 2007, 15:16:00 poslijepodne »

Hladnovodne vole malo tvrđu vodu, ali ipak malo snizi s 8,5 na 8, ili još bolje na 7,5!

Ipak, čekaj još jedno vrijeme da se pociklira do kraja, onda izmjeri vrijednosti, i prema tome postupi. By the way, serini testeri pojedinačni su čisto OK!

Offline duda

• Punopravni član
Kada stavit ribice?
« Odgovori #20 u: Rujan 11, 2007, 15:36:00 poslijepodne »
Zašto bebač meni nisu bili ok...? ma ne samo to neg niš od sere...

Offline duda

• Punopravni član
Kada stavit ribice?
« Odgovori #21 u: Rujan 11, 2007, 15:43:00 poslijepodne »

Kolega fiuman znaš šta ti napravi... prije dan, dva neg kupiš ribice odi gore na viškovo s vodom iz svoga aq naravnoi nek ti testira gazda... on ima onaj elektronski... meni je isto tako testirao... pa usporedi rezultate... i vidi jesu li parametri zadovoljavajuči za buduče stanovnike...

PS gledaj svakako da bude gazda jer ovi njegovi zaposlenici neznaju... kad sam prvi put išla gazde ni bilo.. i oni kažu da se neznaju s tim služit... neg samoovim običnim testerima...Sretno!Edited by: duda

Offline fiuman 1980

• Punopravni član
Kada stavit ribice?
« Odgovori #22 u: Rujan 11, 2007, 18:59:00 poslijepodne »
Hvala vam na savjetima ljudi.

Pitanje za dudu: koliko košta to testiranje, koliko si ti platila? Da me ne zaje.....

Forza Fiume ;)

Offline duda

• Punopravni član
Kada stavit ribice?
« Odgovori #23 u: Rujan 11, 2007, 22:12:00 poslijepodne »
Ajme kolega...ma šta ču platiti... koliko sam samo love tamo ostavila... skoro sve preparate koji m itrebaju i testere tetrine uzela kod njega... pa CO2, pa filtera 2 kom... i olala još toga... jer na Podmurvicama nisam našla ono šta sam ja htjela... i sam mi je rekao da ima elektronski kako bih znala... i đaba mi to testirao...i još mu ribe poklonila.. i da mu platim još testiranje.. taman posla.. onda nebih ni testirala kod njega...

Offline fiuman 1980

• Punopravni član
Kada stavit ribice?
« Odgovori #24 u: Rujan 12, 2007, 09:35:00 prijepodne »

Pošto ja kod njega nisam niš kupio, pitat ću ga da mi napravi test povodom buduće kupovine , uzet ću kod njega 4 ribice i doći će me koštat oko 240 kn, pa možda i meni napravi za niš , ako ne, nije bed, pare su da se rroše .

Ciao svima
Forza Fiume ;)