Lipanj 28, 2025, 18:38:39 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: problem sa plijesni  (Posjeta: 2045 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zukauskas

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • ol' dirty bastard
problem sa plijesni
« u: Rujan 04, 2007, 11:30:00 prijepodne »
nedavno sam prebacio paukove u nove terarije, unutra sam stavio neke kore od drveta i sad mi se kod tih kora pojavljuje plijesan... od 10 novih terarija pojavila se u 4...sad me zanima dal da izvadim tu koru i iz ostalih terarija da ne bi doslo da nepotrebnih problema
osijek

Offline Xzyle

• Punopravni član
    • www.kerri.hr
problem sa plijesni
« Odgovori #1 u: Rujan 04, 2007, 11:37:00 prijepodne »
odmah to vadi van...jesi to ubio u pećnici,te kore od drveta? sve što stavljaš iz prirode,drvo/zemlja u pećnicu na 220C 30min

Offline zukauskas

• Punopravni član
  • ol' dirty bastard
problem sa plijesni
« Odgovori #2 u: Rujan 04, 2007, 11:44:00 prijepodne »
jesam, kore sam prvo prokuhao pa sam ih susio i peko u pecnici i na kraju peko u mikrovalnoj upravo zbog toga da mi se ne bi pojavile ovakve gluposti, a zemlju sam normalno pekao u pecnici na 250C oko 45 min-1h kao sto uvijek radim i dosada mi se nije nista pojavljivalo u terarijima...
osijek

Offline kju_

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • zumbi lampiao
    • min.svartberg
problem sa plijesni
« Odgovori #3 u: Rujan 04, 2007, 19:43:00 poslijepodne »
Ako si to sve tako pekao kao što kažeš, onda spore plijesni nisu mogle preživjeti. Gljivice ne trpe više od 40-45 C, pri čemu permanentno kapituliraju (BTW najniža relativna vlažnost zraka za razvoj je oko 65%). Unio si to očito naknadno a teško je reći kako i preko čega. No, uzmi u obzir da je i hrana namijenjena pauku koju si pustio živu u terarij (cucharacas? Oni su stalno u biljnim obrocima a biljke su pune spora :?) mogla na površini tijela služiti kao transporter, a i voda kojom možda špricaš terarij radi vlage ne mora biti čista. Osobno preporučujem flaširanu mineralnu, negaziranu, jer tako znaš da nema teorije da uneseš neke od zeznutih rodova plijesni (Aspergillus, Penicillium itditd.) Voda je inače, uz temperaturu 25-30C limitirajući faktor za razvoj plijesni. Uvjeti u kojima žive pauci po našim terarijima su SAVRŠENI za razvoj gljivica i čudi me da vas se više ne žali na bujne micelije u unutrašnjosti.

Ajd javi kad povežeš kako je do toga došlo, da nešto naučimo od tebe, K?
Bakterije su jedina kultura koju neki imaju.

min.svartberg

Offline zukauskas

• Punopravni član
  • ol' dirty bastard
problem sa plijesni
« Odgovori #4 u: Rujan 04, 2007, 20:22:00 poslijepodne »
pa ja stvarno nemam pojma odakle se to pojavilo, i u stare terarije sam stavljao kore ( obradjene kako sam gore vec naveo ) i nikad mi se nije pojavljivala plijesan. sto se tice vode, za spricanje terarija koristim obicnu vodu iz pipe. paukove hranim zoharima, fobasima, brasnarima i cvrccima a hvala bogu svi jedu bilje. mislim da je i ventilacija dobra ( terarij je dxsxv : 45x35x30 a preko pola poklopca je mrezica za komarce ). ja mislim da je zbog toga sto sam koru stavljao na vlaznu zemlju a ispod tih kora nije mogao prolaziti zrak pa se upravo zato plijesan stvarala ispod i po rubovima kore. to jedino sto sam ja uspio zakljuciti ( ne znam dal sam u pravu ) ili je nesto od toga sto si ti naveo. povadio sam te kore i sloj zemlje gdje su kore bile, sad me zanima jel potrebno vaditi cijelu podlogu?
osijek

Offline kju_

• Punopravni član
  • zumbi lampiao
    • min.svartberg
problem sa plijesni
« Odgovori #5 u: Rujan 04, 2007, 20:24:00 poslijepodne »

Samo da korigiram jednu svoju nepreciznu reèenicu - 25-30C je optimalan temperaturni raspon za reprodukciju gljivica. Raspon između min. i max. temperatura za njihovo egzistiranje na nekom podruèju je daleko veæi i kreæe se od 10-45, navodno i do 50C.

Ja bih na tvom mjestu SVE VAN i na sterilizaciju. Gljivice ti mogu krknuti pauka - neka mu se zavuku u uzdušnice i poènu isklijavati u njegovo tkivo i gotov je, ugušit æe ga :(
Edited by: kju_

min.svartberg

Offline kju_

• Punopravni član
  • zumbi lampiao
    • min.svartberg
problem sa plijesni
« Odgovori #6 u: Rujan 04, 2007, 20:47:00 poslijepodne »
Pusti i koru i vlažnu zemlju - to su samo uvjeti za razvoj. Kod mene je vlaga preko 90% i ima svega a nema plijesni (bar zasad). Još jednom, zapitaj se kako si ih (spore) i s čime unio.

Kakvo ti je stanje kod brašnara? Ja sam odustala od njih jer sam skužila koloracije (svijetloroza, zelena, siva, svijetloplava) na brašnu za žgance ako prođe i jedan dan a da nisam provjerila stanje i čistila. Očito mi je prevlažno bilo unutra. Najgora stvar kod spora je što su skoro neprimjetne - skužiš tek kad se razgrana vegetativno tijelo a brašno u kojem držimo nesretne fobase je perfektan medij za to.

BTW kojeg pauka držiš? Ne mogu si predočiti kako podnosi tako jaku ventilaciju na poklopcu - kako sam shvatila, oni vole "sparinu". Koja je vrsta i koliko je star, tj. presvlači li ti se redovito?

min.svartberg

Offline zukauskas

• Punopravni član
  • ol' dirty bastard
problem sa plijesni
« Odgovori #7 u: Rujan 04, 2007, 21:03:00 poslijepodne »
ma imam ih 15 komada, presvlace se redovito i bez ikakvih problema ( bas jucer su mi se presvukli blondi i geniculata ). otvor na poklopcu je 20x10 cm i nisam zamijetio da imaju bilo kakvih problema sto se toga tice...
osijek

Offline kako-lako

• Punopravni član
problem sa plijesni
« Odgovori #8 u: Rujan 04, 2007, 21:04:00 poslijepodne »
ovako..posto se plijesan moze razviti u vrlo kratkom periodu..posto ti je vlaznost predpostavljam visoka u terariju, s obzirom dqa pauci jedu zivu hranu...i kada poujedu svoj plijen ostaju ostaci te hrane koja se kasnije razgrađuje u terarijuu toj zemlji ili u cem vec drzis pauke (podloga) i to je jedna solucija za laganu pojavu plijesni s obzirom sto si ti to sve prokuhavo i pekao,,,ja to nikad nisam radio pa takih problema sam jako jako rijetko imao!!!
OSIJEK.....

Offline zukauskas

• Punopravni član
  • ol' dirty bastard
problem sa plijesni
« Odgovori #9 u: Rujan 04, 2007, 21:08:00 poslijepodne »
a brasnare drzim na mekinjama koje mijenjam svaki tjedan a karton od jaja spricam svaki ili svaki drugi dan ( pazim da im karton uvijek bude vlazan ), nisam nikada primjetio da ima plijesni a i kako ti kazes jako ih je tesko za skontat...
osijek

Offline kju_

• Punopravni član
  • zumbi lampiao
    • min.svartberg
problem sa plijesni
« Odgovori #10 u: Rujan 04, 2007, 22:28:00 poslijepodne »
Nisi me skontao. SPORE je načelno *teško* za skužiti - sitne piknjice koje omogućuju determinaciju rodova i vrsta, što je moguće precizno samo uz mikroskop. PLIJESNI se *lako* skuže, nitaste paučinaste tvorbe (hife gljivice) u nakupinama (miceliji) raznih oblika, boja, dimenzija itd.

Ovo što kaže kako-lako za ostatke hrane ima također logike. Plijesni su saprofiti. Dio su i paraziti al to je drugo poglavlje ;)

No, kako je zukauskas izjavio da je problem lokalne prirode - samo oko jednog komada drveta i ispod njega, čekamo novi trag koji će nam pomoći da razriješimo misterij terarijske plijesni. Do iduće epizode u kojoj ćemo posjesti sve sumnjivce oko okruglog stola, laku noć :D

BTW. Uzgojitelju plijesni, daj mi reci koje je boje bila plijesan? Razmaši se riječima da mi objasniš i ne libi se koristiti naizgled nebulozne usporedbe ;) Ako nekako provalimo rod, znat ćemo i tko/što je krivac, dakle, kako je ušla. Možeš bar poslikati nekim fotoaparatom koji ima dobar macro? Sad me baš svrbi koja je vrsta!

min.svartberg

Offline zukauskas

• Punopravni član
  • ol' dirty bastard
problem sa plijesni
« Odgovori #11 u: Rujan 04, 2007, 23:31:00 poslijepodne »
oko rubova kore je bila bijela paucinasta plijesan a ispod je bilo te bijele plijesni i kao neke zelenkaste tockice, nije je bilo puno, samo na par mjesta promjera nekih 2 cm...
uslikao bi ali je vec sve zavrsilo u smecu, ako uspijem naci i izvuci ( a da me nitko ne vidi ) sutra cu uslikati i poslati slike...

osijek

Offline zukauskas

• Punopravni član
  • ol' dirty bastard
problem sa plijesni
« Odgovori #12 u: Rujan 05, 2007, 21:00:00 poslijepodne »
sorry al nista od slika, kontejner je prepun pa mi nije bas lagano naci te kore...
osijek

Offline kako-lako

• Punopravni član
problem sa plijesni
« Odgovori #13 u: Rujan 05, 2007, 22:57:00 poslijepodne »

hehe nemoj se onda sramotiti...drugi put kad se pojavi baci prvo neke slike pa onda zasarafi u kantu:)

OSIJEK.....