Srpanj 21, 2025, 14:52:08 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Mrijest harlekin razbora...  (Posjeta: 3834 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kokolo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Mrijest harlekin razbora...
« u: Kolovoz 28, 2007, 16:13:00 poslijepodne »
Ako se netko bio pozabavio mrijestom ovih ribica, htio bi pitati nešto, što se samo iskustvom može odgovoriti...

Odlučih se na dugu priču o svojim razborama, pa ako vam se čita...  

7 razborica je jako dugo krasilo moj 75L akvarij među ostalim ribama... U jatu su bile i 3 jaaaako debele ženke, koje sam imao dugo namjeru mrijestiti, tj. prvi put pokušati mrijest ikrašica. A obzirom da su na većini literature navedene kao zahtjevne za mrijest, bio mi je to izazov...

Kupio sam svu opremu i taman se htio upustiti u izazov kad je švertica iz drugog akvarija odlučila da je vrijeme da ona ima svoje malene, pa je mrijesni akvarij otišao na dva mjeseca malim švertićima.

Onda je početkom ljeta grijač po***izdio i temperaturu je digao na 37°... Ako me pamćenje dobro služi 6 ribica je platilo glavom, od čega 4 razbore. Preostale tri razbore su bile 1 ženka + 2 mužjaka, s tim da je jedan bio i pridošlica - jadničak je sam ostao bio u pet shopu, pa mi ga je duj.ko donio da se pridruži jatu...

I kad se mrijesni akvarij ispraznio primjetio sam da je jedan mužjak (onaj stariji) ozlijeđen, da ima ranu na koju se i nekakva plijesan uhvatila... Njega sam pribacio u mrijesni akvarij koji je sad poslužio kao karantena. Ali jadničak je sutradan otišao u mirnije vode. Istog jutra dok sam pričao na telefon vidio sam da su se preostale dvije razbore naganjale po cijelome akvariju - i onda vidim kako se ispod lista okreću i trljaju... Telefon sam poklopio, otišao i izribao taj 15L akvarij, stavio vodu iz matičnog akvarija i prebacio ih...

E sad cilj svega ovoga jest pitanje...

Vodu sam malo im zakiselio i omekšao, kako bi im više pasala za mrijest. Nakon što su se tjedan dana zezali, danas su ostavili prvu ikru. Problem je što su pojeli većinu, vidim tek par jajašaca na dnu koje ima bit nisu sinjali. Ženka je još uvijek debela, tako da će biti još jajašaca, ali zanima me ako oni odmah pojedu ikru, na koji način da je sačuvam???????

Usput... Snimio sam par videa sa nihovim "testnim" mrijestovima gdje nisu položili nikakva jajašca...

Falši mrijest 1
Falši mrijest 2
Kako se razbore zavode

P.S. Za skvičave zvukove u zadnjem videu zaslužan je moj pas koji se igrao sa svojom igračkom...   Edited by: kokolo
Josip...::...Split

Why are you wearing that stupid man suit?

Offline kokolo

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Kolovoz 29, 2007, 09:28:00 prijepodne »
Svi gledaju, nitko ne piše  

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #2 u: Kolovoz 29, 2007, 09:51:00 prijepodne »
...nisu problematične,mrijesni par se stavlja u pripremljeni akvarij navečer,a mrijest se odvija već prvo jutro,voda mora biti blago kisela i mekša,a spacifičnost je da se u akvarij treba staviti list biljke(bolje umjetni),jer polažu ikru sa naličja..rasbore u principu ne jedu ikru,nisam takav slučaj nikada imao,ali ako se već dogodi, problem se može riješiti tako što se na dno akvarija stavi mrežica koja sprečava roditelje da dođu do otpale ikre...kod mrijesta rasbora se pojavljuje drugi problem...ženke često "zapeknu",tj ikra u njima očvrsne pa je nisu u mogućnosti izbaciti,tek svega nekoliko jajašaca pa imamo dojam da je pojedena...riješenje je u redovnom mrijestu(barem jednom mjesečno) i tada neće dolaziti do ove pojave,koja je karakteristična i za zebrice,tetrazone,trichogastere,itd....

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #3 u: Kolovoz 29, 2007, 09:54:00 prijepodne »

Mislim da bi ovdje trebao biti odgovor na tvoje pitanje

LINK

Citiram:
...Znaci potreban je akvarij od nekih dvadeset litara i unutra nam treba grijač filter i mrežica za dno jer ribe nakon mrijesta jedu ikru...

Pretpostavljam da je i u tvom slucaju isti postupak.

Nadam se da sam pomogao, pozdrav

Offline kokolo

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 29, 2007, 10:31:00 prijepodne »
Link se odnosi na zebrice... Dosada sam prošao masu sajtova i tekstova, nigdje ne sugeriraju mrežicu, roditelji se odvoje, ali da su toliki jedači ikre nigdje nije pisalo... Stavim i mrežicu onda.

Citat: "HRVOJE"
...nisu problematične,mrijesni par se stavlja u pripremljeni akvarij navečer,a mrijest se odvija već prvo jutro,voda mora biti blago kisela i mekša,a spacifičnost je da se u akvarij treba staviti list biljke(bolje umjetni),jer polažu ikru sa naličja..rasbore u principu ne jedu ikru,nisam takav slučaj nikada imao,ali ako se već dogodi, problem se može riješiti tako što se na dno akvarija stavi mrežica koja sprečava roditelje da dođu do otpale ikre...kod mrijesta rasbora se pojavljuje drugi problem...ženke često "zapeknu",tj ikra u njima očvrsne pa je nisu u mogućnosti izbaciti,tek svega nekoliko jajašaca pa imamo dojam da je pojedena...riješenje je u redovnom mrijestu(barem jednom mjesečno) i tada neće dolaziti do ove pojave,koja je karakteristična i za zebrice,tetrazone,trichogastere,itd....

pH je oko 6.5 prema Tetra testerima, tvrdoća 5°... Neki sugeriraju još mekšu vodu, ali našao sam i sajtove gdje je ljudima uspio mrijest i u lužnatoj i tvrdoj vodi, pa mi se ne da više kemijat oko vode. A ribice su se mrijestile, pa im je i pasalo...

Nego sad mene intrigira to "zapečenje". Razborice su dosta dugo bile debeljuce, a obzirom da sam zaista vidio malen broj jajašaca koje su jeli sa lista i sa dna možda joj se to dogodilo, obzirom da je manje više još uvijek jednako debela. To se riješi samo od sebe ili tako ostaje (pa je ribica neupotrebljiva za mrijest)?

Prvo sam stavio umjetnu biljku, ali bila je prevelika i ne bi mogao izvaditi ribe poslije mrijesta, pa sam otkidao komad jedne jako "divlje" biljke koja raste kao korov, uzeo jedan onaj crni pitarić od biljki iz pet shopu, stavio malo spužve okolo, zatim malo supstrata u pitar i stavio biljku, i onda šljunak još unutra da je drži... Biljka pustila već i korijen i dobila još par listova...   Možda bolje da se ja pribacim na uzgoj bilja   Edited by: kokolo

Offline HRVOJE

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 29, 2007, 11:57:00 prijepodne »
.."zapečene"ženke,(termin koji akvaristi uzgajivači)postaju jalove i više nisu sposobne za reprodukciju jer ne mogu izbaciti jajašca,ali i dalje normalno žive i funkcioniraju...dosta česta pojava,a sprečavanje je jedino u učestalom mriještenju riba...

Offline kokolo

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 29, 2007, 12:03:00 poslijepodne »
A ništa ostavim ih još par dana, pa ako ništa ne bude,a ona ostane takva... Onda je smatram zapečenom...

Ali onda u ovi akvarij ide debela Berta, colisa koja je već dva tjedna čini mi se puna ikre jer se nabucala prilično...

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #7 u: Kolovoz 30, 2007, 13:21:00 poslijepodne »

Citat: kokolo
Link se odnosi na zebrice... Dosada sam prošao masu sajtova i tekstova, nigdje ne sugeriraju mrežicu, roditelji se odvoje, ali da su toliki jedači ikre nigdje nije pisalo... Stavim i mrežicu onda.
...

Znam da se link odnosina zebrice, samo sam ti to stavio da vidis jednu od mogucnosti kako se zastiti od toga da ti ribe jedu ikru...pretpostavljam da se to moze i u tvojem slucaju iskoristiti isto kao i kod zebrica...pozdrav

Offline kokolo

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Kolovoz 30, 2007, 15:08:00 poslijepodne »
Dodatno pitanje. Ako je ženka "zapečena", da li to ona kuži ili će se non stop namještati za mrijest sa mužjakom???

Offline HRVOJE

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 31, 2007, 14:05:00 poslijepodne »
...ne kuži,mužjak će izbacivati mliječ pored ženke,ali ona nije u mogućnosti izbaciti ikru,nakon nekog vremena udvaranje i sam čin mrijesta prestane,kao da se stvarno i dogodio

Offline kokolo

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 31, 2007, 14:12:00 poslijepodne »
Koliko vremena to obično traje? I koliko vremena uopće mrijest "normalne" ženke može potrajat. Evo danas im je tjedan i jedan dan da se naganjaju...

Offline HRVOJE

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 03, 2007, 08:47:00 prijepodne »
..sam čin mrijesta i izbacivanje ikre i mliječi traje oko sat-dva ako se par ne uznemirava,a "udvaranje" kod spolno zrelih riba može biti svaki dan...