Ako se netko bio pozabavio mrijestom ovih ribica, htio bi pitati nešto, što se samo iskustvom može odgovoriti...
Odlučih se na dugu priču o svojim razborama, pa ako vam se čita...
7 razborica je jako dugo krasilo moj 75L akvarij među ostalim ribama... U jatu su bile i 3 jaaaako debele ženke, koje sam imao dugo namjeru mrijestiti, tj. prvi put pokušati mrijest ikrašica. A obzirom da su na većini literature navedene kao zahtjevne za mrijest, bio mi je to izazov...
Kupio sam svu opremu i taman se htio upustiti u izazov kad je švertica iz drugog akvarija odlučila da je vrijeme da ona ima svoje malene, pa je mrijesni akvarij otišao na dva mjeseca malim švertićima.
Onda je početkom ljeta grijač po***izdio i temperaturu je digao na 37°... Ako me pamćenje dobro služi 6 ribica je platilo glavom, od čega 4 razbore. Preostale tri razbore su bile 1 ženka + 2 mužjaka, s tim da je jedan bio i pridošlica - jadničak je sam ostao bio u pet shopu, pa mi ga je duj.ko donio da se pridruži jatu...
I kad se mrijesni akvarij ispraznio primjetio sam da je jedan mužjak (onaj stariji) ozlijeđen, da ima ranu na koju se i nekakva plijesan uhvatila... Njega sam pribacio u mrijesni akvarij koji je sad poslužio kao karantena. Ali jadničak je sutradan otišao u mirnije vode. Istog jutra dok sam pričao na telefon vidio sam da su se preostale dvije razbore naganjale po cijelome akvariju - i onda vidim kako se ispod lista okreću i trljaju... Telefon sam poklopio, otišao i izribao taj 15L akvarij, stavio vodu iz matičnog akvarija i prebacio ih...
E sad cilj svega ovoga jest pitanje...Vodu sam malo im zakiselio i omekšao, kako bi im više pasala za mrijest.
Nakon što su se tjedan dana zezali, danas su ostavili prvu ikru. Problem je što su pojeli većinu, vidim tek par jajašaca na dnu koje ima bit nisu sinjali. Ženka je još uvijek debela, tako da će biti još jajašaca, ali zanima me ako oni odmah pojedu ikru, na koji način da je sačuvam???????Usput... Snimio sam par videa sa nihovim "testnim" mrijestovima gdje nisu položili nikakva jajašca...
Falši mrijest 1Falši mrijest 2Kako se razbore zavodeP.S. Za skvičave zvukove u zadnjem videu zaslužan je moj pas koji se igrao sa svojom igračkom...
Edited by: kokolo