Kolovoz 16, 2025, 07:07:33 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Gupy i zebrice???  (Posjeta: 4953 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Poki

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
Gupy i zebrice???
« u: Kolovoz 08, 2007, 01:00:00 prijepodne »
U akvariju među ostalima imam 6 gupya i 4 zebrice.Znam da su oba dvije vrste životvorke...Međutim imam jedan neobićan problem....Zebrice mi natjeravaju gupye, pogotovo jedna zebrica natjerava sve sto stigne u akvariju....ne znam sto napraviti..u akvariju su jos dva sharka...no njih nitko ne dira...ima li tko kakav savjet i da li je tko imao sličan problem?sto se tice gupya imam 2 musk ai 4 zenke...da li mogu dodati jos jednu zenku i mužjaka....

Offline duda

• Punopravni član
Gupy i zebrice???
« Odgovori #1 u: Kolovoz 08, 2007, 09:50:00 prijepodne »
Kolega Poki zebrice nisu zivorotke nego ikrasice.Kako su zebrice ribice jata uvjek se preporuca kod jatnih ribica da se kupi naj, najmanje 8 komada. Sta se tice natjeravanja dosta njih se bas zalilo na to i to bas na zebrice. Jedan kolega m i je imao takav problem 2 su naganjale isto gupije po aq i grickale im repove. Srecom samo 2 ne cjelo jato. nije to mogao nikako rijesit nego ih je poklonio u trgovinu. Gupici su imali svi strgane repice. jeli ti gusto zasađen aq? ako ne da jos zasadis bilja. To sam i kolegi predlagala jer on nije ni imao puno biljka. No kaze da mu je jeftinije odnest zebrice. Jer kod gusto zasađenog aq bi se i gupici imali vise di skriti da nisu toliko da tako kazem otvorenom. I mozda bi se i zebrice smirile. Kod zivrotki je uvjek bolje imati vise cura jer znas kakvi su muskimozes dodati slobodno jos zenku i muzjaka. To ce bit ok jer ce bit onda 3 muska na 5 cura. Mada ti je i ovo dovoljno jer oni su tako plodne ribice da ces svak toliko imat malih.

Offline Poki

• Punopravni član
  • **
Gupy i zebrice???
« Odgovori #2 u: Kolovoz 08, 2007, 12:23:00 poslijepodne »
Hvala na ispravku za zivotvorke....ma to je bas i kod mene problem jedna naganja gupye a ostale su usper sebrice....nevjerovatno pa neka naganja svoje... :) da citao sam da se kod gupya lako dobe mladi...kako prepoznati kod ženke da ću dobiti mlade gupye?jel ti znas jos koju vrtsu a da se super slaze s gupyima?

Offline duda

• Punopravni član
Gupy i zebrice???
« Odgovori #3 u: Kolovoz 08, 2007, 13:37:00 poslijepodne »

Ovako: kad su zenkice zrele tj spremne za mrijest one ti imaju jednu crnu mrljicu na pozadini trbuscica ili straznjem djelu trbuha kako oces. Sta je poznato kao gravidna tocka. Sve zivorotke nose malene pa u prosjeku oko 28 dana ali se taj period također krece od 20-40 dana. one mogu izbaciti i do 200 tinjak malenih ali taj se broj bez brige debelo smanji. Rađaju zive mlade koji ti odmah proplivaju. I gledaj da imas dosta bilja uaq da se maleni imaju di skrivati i osjecati sigurnima. Inace roditelji ih nazalost papaju to im je poslasticaMozes kupit ikotilicu pa stavit. ja osobno nisam nikad stavljala kotilicu neg samo puno bilja. preporucila bih ti iplutajucega tipa vodena kuga i ili rogolist i nemas beda bit ce malih kao u prici.

Gupije mozes stavit i sa platijima, moli, svertovima sve su to zivorotke. Samo nemoj s borcima (bete) kod mene je borac pocupao repove gupijima, pa sam ga morala poklonit. ja sam gupije imala isa neonkama a sad ih imam s bakrenim tetrama i nema NIKAKVIH problema.Edited by: duda

Offline Poki

• Punopravni član
  • **
Gupy i zebrice???
« Odgovori #4 u: Kolovoz 08, 2007, 17:58:00 poslijepodne »
puno ti hvala duda...daj mi molim te reci sto znas o barbusima tetrazon meni su jako lijepe kakve su one...sto se tice gupya moje 4 zenke bas tako izgledaju s crnom tockom...

Offline duda

• Punopravni član
Gupy i zebrice???
« Odgovori #5 u: Kolovoz 08, 2007, 18:45:00 poslijepodne »
Cuj sta se tice barbusa ja sam ih imala jako kratko. Tako da nemam neko iskustvo da bih se mogla pohvaliti. Barbusi ja sam ih onako od milja zvala barabe sta na neki nacini jesu. Oni su jatne ribe i ikrasice. svakako bih ti preporucila ako se odlucis da uzmes vece jato pa mozda budu manje gnjavili druge ribe. Ako ih uzmes neznam kako ce proc s gupijima jer kod mene su jadni gupici isto nagrajsali sa repicima. Barbusi su im cupkali repice, tako da se inace bas ne preporuca stavljati ih sa recimo betama kao ni sa skalarima. Ma uopce s ribama koje imaju onako ljepe velike raskosne perajice. Moji gupici velim opet su platili zbog svojih repica. Sad dali ce ikod teb tako bit hm, hm moze ai ne mora. To je sve diskutabilno. Cuj neki moji kolege imaju borca s gupijima pa vele nikakvih problema sve 5, dok drugi kazu da im gupici maltretiraju borca. Kod mene velim opet je borac maltrestirao gupije, prije toga barbusi isto gupije. Sad tu covjek ne moze znat dok ne proba. Ja ti mogu samo rec iz svoga iskustva. Inace su dosta halapljivi, vjecito bi zderali nikad im bogte dosta. pazi da te ne zavaraju ako se olducis ne sopaj ih puno. neznam kakvi su ti parametri vode? jeli ti dobro zasađen aq jer vole dosta bilja u aq. ja sam ih drzala govorim o ph na 7 neutral.

Offline Poki

• Punopravni član
  • **
Gupy i zebrice???
« Odgovori #6 u: Kolovoz 08, 2007, 19:54:00 poslijepodne »
pa da ti iskreno kazem ne znam kakvi su mi parametri akvarij imam dva tjedna, jucer sam promjenio jednu trecinu vode pola pipovace pola destiliran e jewr sam iz zg i voda je ovdje koma...ne znam razmislit cu sto sa barbusima jako su mi lijepi budem malo riskirao i nadam se da c ebiti sve pet.bas sam dadao maloprije paltije i za sada su se super ukopili u akvarij jedino me je malo frka za sharke imam akvarij 75 l feraplast i nekako mi je se cine preveliki...znam da dosta veliko narastu...malo sam pogrijesio sto nisam stavio na papir kkoje ribe hocu i sada sam jos u fazi isprobavanja raznih kombinacija....

Offline duda

• Punopravni član
Gupy i zebrice???
« Odgovori #7 u: Kolovoz 08, 2007, 20:02:00 poslijepodne »
75 lit oprosti ne zelim nikako bit gruba ali mislim da malo pretjerujes sa brojem a bomei vrstama riba. Daj ti malo razmisli sta bi konkretno. I jos jedan moj skoromni savjet aq je koliko vidim frisak samo 2 tjedna. Sta pustis da se duze ciklira tim bolje. 2 tjedna je minimum od minimuma i nije pametno bas toliko riba trpat. Onda su iribe zivcane i manjka ikiska i prostora za plivanje ivleim opet ipuno vrsta mjesati. Pazi dai amonijak ne poludi da tako velim. Gupicima kod frisko aq znaju nagrajsat repici na to su osjetljivi. Kad su ti vec tolike ribce unutra jer kazes da si iplatije stavio. Daj malo ubaci sera nitriveca ili cycle nutrafin pozitivne bakterije. Ja sam iz Rijeek ali znam da je uZGB vodano moztes je meksati s tresetom granule treseta ako zelis ubacis unajlon carapu iu filter stavis. Samo postepeno dodajes da nesmeksas naglo vodu. Nadam se da znas da ipodlogu treba usisavati.

Offline edimar

• Punopravni član
Gupy i zebrice???
« Odgovori #8 u: Kolovoz 08, 2007, 20:14:00 poslijepodne »
E moj lega tako ti je to sa zebricama ( vrlo agresivna riba iz mojeg iskustva )male ali velike vragolanke, i ja sam imao isti problem sa zebricama samo što su ti kod mene naganjale sve živo što se micalo, ja sam ih također dao u pet shop jer nije bilo sreće sa njima. Nije pomogla čak ni trava koje je bilo u izobilju. Čuj meni su rekli da se na greškama uči.
Opatija, Rijeka

Offline duda

• Punopravni član
Gupy i zebrice???
« Odgovori #9 u: Kolovoz 08, 2007, 20:27:00 poslijepodne »
Kolega Poki zaboravih ti reci malo je previse mjenjati jednom tjedno jednu trecinu vode znaaci oko 30%. nema potrebe da toliku kolicinu vode mjenjas. Ne hrani previse ribe, rađe cesce ali umalim kolicinama, gledaj da hrana ne pada na dno i time neces mastit i zagađivat vodu. Ja inace mjenjam kad mi se razina vode spusti ispod ruba poklopca tad usisam dno i dolijem koliko fali i sve 5 nadam se da stavljas aquasafe sredstvo za pripremu vode. Vodu dakako da treba mjenjat tj dio vode i usisavati to sve stoji, ali cesto mjenjanje vode kao i velike kolicine vode mogu isto napravit s oprostenjem sranje. Moze se narusit bioloska ravnotezau aq. A kod tebe je sve jos debelo frisko i po malo s ribama.

Offline postar_000

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
Gupy i zebrice???
« Odgovori #10 u: Kolovoz 08, 2007, 21:14:00 poslijepodne »
duda ja imam akvać 6mj i znam kak mu je,a i ti znaš kak je to kad se krene...želiš imat sve ribe i sve ih želiš isprobat u svom aq...
eto tako i ja imam dost vrsta kod sebe u 70l akvariju i nikad problema s njima...ono da su se tukle il neš...
e sad kad želim nešto određeno nemogu jer mi je žao svih ovih ribica...i još kad doma imaš mlađu seku koja ode s mamom u pet centar po "hranu za ribice" a vrate se s 2 red albino sharka i bez hrane za ribice poludiš jer neznaš kako i kud s njima...al evo još se niko nije pobio...uglavnom smisao ovog posta je da kažem poki da ode jedan dan u pet dučan i vidi kaj mu se sviđa i pita tu iskusne jl može kako,gdje i zašto...
pozz od mene:D

Zagreb-Trnje

Offline Hrvoje555

• Punopravni član
Gupy i zebrice???
« Odgovori #11 u: Kolovoz 08, 2007, 21:56:00 poslijepodne »
Može mi netko reći koliko trebaju vremenski biti stari gupići (otprilike) da ih starci ne jedu? Mislim damalce nakon okota ostavim sa roditeljima, ubacit ću malo gušće trave valjda će neki ostat živi....
Suae quisquae fortunae faber est...

Offline duda

• Punopravni član
Gupy i zebrice???
« Odgovori #12 u: Kolovoz 08, 2007, 22:06:00 poslijepodne »
Kolega sve to stoji, jednostavno covjek nemoze odoliti. Voljeli bi sve te ribice imati u svom aq. Aq i riba nikad dosta kad krenes nema kraja. Ja nisam nista mislila lose, nista nije bilo zlonamjerno. Samo sam htjela kolegi skrenut paznju na neke po meni ite kako bitne stvari. necu reci mislim nego sam sigurna da bi bilo jaaako pokvareno od mene da neke stvari koje znam i koje sam prosla znaci govorim iz vlastitoga iskustva ne napamet ne napisem i ne skrenem paznju na to. Kolega ima frisak aq svega 2 tjedna u funkciji . I samo sam savjetovala cisto dobronamjerno da pripazi s brojem ribica i vrstama i da se ne iznenadi ako parametri podivljaju. Kolega postar 000 i ti sam kazes sad kad zelis nesto određeno "nemozes" jer ti zao ovih postojecih ribicasta je sasvim razumljivo. Zato sam ikolegi napisala da malo razmisli i kaze sta bi konkretno. da poslje ne bude u takvoj situaciji. Ako sam kolegu time uvrijedila ja se ispricavam i ponavljam sve je bilo cisto dobronamjerno i iz vlastitoga iskustva.

Offline postar_000

• Punopravni član
Gupy i zebrice???
« Odgovori #13 u: Kolovoz 08, 2007, 22:08:00 poslijepodne »
ma neeee...krivo si me shvatila...ja sam reko da tebe slusa jer sam se ja zahebo jer nisam sluso...krivo si skuzila...:D
i ja mu kazem iz iskustva da ode pogleda,pita i poslusa...a ne ovak ko ja...
:P

Zagreb-Trnje

Offline postar_000

• Punopravni član
Gupy i zebrice???
« Odgovori #14 u: Kolovoz 08, 2007, 22:09:00 poslijepodne »

Citat: Hrvoje555
Može mi netko reæi koliko trebaju vremenski biti stari gupiæi (otprilike) da ih starci ne jedu? Mislim damalce nakon okota ostavim sa roditeljima, ubacit æu malo gušæe trave valjda æe neki ostat živi....

kaj ti nebi bilo okhje kupit one dvije "kotilice" s mrezicama mislim da su oko 20kn i stavis te 2 i rasporedis mlade u to dok malo ne porastu...zavisi kolko komada imas
Zagreb-Trnje

Offline duda

• Punopravni član
Gupy i zebrice???
« Odgovori #15 u: Kolovoz 08, 2007, 22:10:00 poslijepodne »
Hrvoje 555 najbolje, najsigurnije mjerilo ti je to kad vidis onak od oka procjenis da im ne mogu stati u usta. Bitno da je aq gusto zasađen da se malci imaju di skrivati. a moj skromni savjet da stavis i plutajuceg bilja govorim ti iz vlastitoga iskustva. i imat ces malih koliko volis. neces znat kud ces s njima.

Offline Poki

• Punopravni član
  • **
Gupy i zebrice???
« Odgovori #16 u: Kolovoz 08, 2007, 23:21:00 poslijepodne »
Ma nisam se uvrijedio novi sam u akvaristici i svi savjeti komentari i iskustva su dobrodosli....koja bi recimo jos dviej vrste isle s barbusima???ima tko kakvu preporuku?sto se vode tice koristim sve preparate protiv kolra i teskih metala....stavio sam i nitrate minus, a kupio sam i easybalance....

Offline duda

• Punopravni član
Gupy i zebrice???
« Odgovori #17 u: Kolovoz 09, 2007, 10:02:00 prijepodne »

Nitrat minus predpostavljam da su to one male sitne bjelkaste granulice sta se pospu preko sloja podloge i i traje negdje oko cca 12 mjeseci ako je to to o cem ja pricam. Poslje vise nema djelovanja. Sta se tice vode: netrebas koristit sve preparate jer nema potrebe. Cuj sta manje kemije tim bolje, samo onoliko koliko se "mora" Sasvim dovoljno ti je staviti aquasafe sredstvo za pripremu vode i jednom mjesecno stavis tekuci vitamin za ribiceu aq vodu npr tetra vital ili nekog drugog proizvođaca. I dodajes jednom tjedno tekuce gnojivo za bilje i tabletice imas kupit koje se piknu blizu korjena biljke. Ako bilje ni zahtjevno to je za njega sasvim dovoljno. Od kemijanja to je sve sta ja stavljam u aq. U filteru je treset i odstranjivac amonijaka i to je to. Jedino kad mi je vrijeme za upalit UV lampu nakon nje ubacim malo cycle nutrafin poz bakterije.

Sta se tice EasyBalance sredstva za balansiranje mjesto da se djelomicno mjenja voda kad vec tko mjenja moze mjesto toga stavit easybalance, i tako smanji taj broj puta kad mjenja vodu. Po meni samo moj savjet najbolje je promjenit dio vode onak kako spada bez te kemije. Ja bih ti samo eto cisto dobro namjerno skrenula paznju na taj easyBalance da onaj tko ga stavlja se preporuca stvljati u vec stabilan i jako dobro da tako velim uhodani aq. jer koliko moze pomoc moze i odmoci ako parametri vode nisu zadovoljavajuci i kazem ako aq nije dobro uhodan. zato se bas i nepreporuca u tek novoformiranim aq. No ti si sef svoh aq i tvoja je zadnja!

Edited by: duda