Pozdrav drustvo!
Vidim da je uzgoj sijamskih boraca aktualna tema na forumu, pa bi htio podijeliti s vama svoje iskustvo u uzgoju boraca. Naime,prije7 tjedana mi je uspjelo spariti mog muzjaka s jednom od mojih zenki... i sada mi u akvarijumu pliva preko 50 malih betta. Yuppiiiii!!!

Nego da krenem redom: prvo sam izdvojiomuzjak i zenkicu u manji akvarij od 50-tak litara. Nakon par dana muzjak je poceo graditi gnijzdo i za to vrijeme je ganjao/tjerao zenkicu iz tog coska. Kako je bilo nesto zelenila u akvarijumu, zenkica se mogla sakriti i tako pobjeci od tih napada, pa nije bilo nikakvih vecih problema. Nakon sto je gnijezdo bilo gotovo bette su se sparile, sto se lako moglo primjetiti po tome sto je zenkicaimal puno manjitrbuh nego prije. Osim toga su se u gnijezdu vidjele male, bijele tockice... oplodena ikra!
Nakon sparivanja sam zenkicu odmah izvadio izakvarija kako ne bi ometala muzjaka i eventualno pojela ikru. Muzjak se uzorno brinuo o jajima, te ih svako malo prebacivao u gnijezdu.
Nakon dva dana se iz oplodenih jaja izlegla mlad, koja je bils tako sitna da sam ju jedva primjetio. Evo jedna fotka iz tog vremena:

A evo i fotke oca kako skuplja mlad koja ispada iz gnijezda i koju on onda vraca u gnijezdo:

Nakon dodatna dva dana mlad je pocela samostalno plivati, sto je ujedno bio i trenutak kada sam muzjaka izvadio iz akvarija i vratio ga k ostalim ribama gdje sada jos uvijek veselo pliva i uziva bez daljnjih roditeljskih obveza.
Dan, dva nakon sto je mlada "proplivala" morao sam ih poceti hraniti i tosvjeze izleglim artemijama. I tako je to krenulo sa malima... svaki dan dva put hranjenje artemijama i dva puta tjedno mijenjanje dijela vode iz akvarija.
Sada su evo vec7 tjedana stari i vec se moza vidjeti boja tih malih boraca. Kako so oba roditelja "kraljevski plava" (Royal Blue) potomci su izmijesani pa ima tri vrste beba: kraljevsko plavih (Royal Blue), tirkiznih i zeljezno plavih (Steel Blue). Uzivo to izgleda ovako:
Royal Blue:

Turquoise:

Steel Blue:

Nadam se da ce se bebe i dalje dobro razvijati, pa da ce biti hrpa malih boraca!!!!
Cim buduopet malo narasli stavit cu jos koju fotku da vidite kakomalci napreduju. Eto toliko od mene za danas. Nadam se da vam je stivo bilo zanimljivo i da cete jos koji put navratiti u ovu temu.
Pozdrav!
Joza