Srpanj 27, 2025, 21:23:27 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Moje prve Betta bebe  (Posjeta: 13925 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline _Joker_

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
Moje prve Betta bebe
« u: Kolovoz 02, 2007, 01:41:00 prijepodne »

Pozdrav drustvo!

Vidim da je uzgoj sijamskih boraca aktualna tema na forumu, pa bi htio podijeliti s vama svoje iskustvo u uzgoju boraca. Naime,prije7 tjedana mi je uspjelo spariti mog muzjaka s jednom od mojih zenki... i sada mi u akvarijumu pliva preko 50 malih betta. Yuppiiiii!!!

Nego da krenem redom: prvo sam izdvojiomuzjak i zenkicu u manji akvarij od 50-tak litara. Nakon par dana muzjak je poceo graditi gnijzdo i za to vrijeme je ganjao/tjerao zenkicu iz tog coska. Kako je bilo nesto zelenila u akvarijumu, zenkica se mogla sakriti i tako pobjeci od tih napada, pa nije bilo nikakvih vecih problema. Nakon sto je gnijezdo bilo gotovo bette su se sparile, sto se lako moglo primjetiti po tome sto je zenkicaimal puno manjitrbuh nego prije. Osim toga su se u gnijezdu vidjele male, bijele tockice... oplodena ikra!

Nakon sparivanja sam zenkicu odmah izvadio izakvarija kako ne bi ometala muzjaka i eventualno pojela ikru. Muzjak se uzorno brinuo o jajima, te ih svako malo prebacivao u gnijezdu.

Nakon dva dana se iz oplodenih jaja izlegla mlad, koja je bils tako sitna da sam ju jedva primjetio. Evo jedna fotka iz tog vremena:

A evo i fotke oca kako skuplja mlad koja ispada iz gnijezda i koju on onda vraca u gnijezdo:

Nakon dodatna dva dana mlad je pocela samostalno plivati, sto je ujedno bio i trenutak kada sam muzjaka izvadio iz akvarija i vratio ga k ostalim ribama gdje sada jos uvijek veselo pliva i uziva bez daljnjih roditeljskih obveza.

Dan, dva nakon sto je mlada "proplivala" morao sam ih poceti hraniti i tosvjeze izleglim artemijama. I tako je to krenulo sa malima... svaki dan dva put hranjenje artemijama i dva puta tjedno mijenjanje dijela vode iz akvarija.

Sada su evo vec7 tjedana stari i vec se moza vidjeti boja tih malih boraca. Kako so oba roditelja "kraljevski plava" (Royal Blue) potomci su izmijesani pa ima tri vrste beba: kraljevsko plavih (Royal Blue), tirkiznih i zeljezno plavih (Steel Blue). Uzivo to izgleda ovako:

Royal Blue:

Turquoise:

Steel Blue:

Nadam se da ce se bebe i dalje dobro razvijati, pa da ce biti hrpa malih boraca!!!!

Cim buduopet malo narasli stavit cu jos koju fotku da vidite kakomalci napreduju. Eto toliko od mene za danas. Nadam se da vam je stivo bilo zanimljivo i da cete jos koji put navratiti u ovu temu.

Pozdrav!

Joza

Offline Akvarista

• Punopravni član
Moje prve Betta bebe
« Odgovori #1 u: Kolovoz 02, 2007, 08:45:00 prijepodne »

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Moje prve Betta bebe
« Odgovori #2 u: Kolovoz 02, 2007, 09:37:00 prijepodne »
Supr, za pohvalu.

Offline TILjO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • FaceBook profile
Moje prve Betta bebe
« Odgovori #3 u: Kolovoz 02, 2007, 12:14:00 poslijepodne »
Čestitam na uspjehu! Fenomenalno! Nadam se da će i meni uspjeti... Nadam se... Hm, skoro da se odmah pribilježim za kojeg mladca od tih tvojih izleglih kada porastu... Ovaj Turquoise mi je super!
Mama Africa

Offline _Joker_

• Punopravni član
  • **
Moje prve Betta bebe
« Odgovori #4 u: Kolovoz 02, 2007, 12:47:00 poslijepodne »

Citat: TILjO
...Hm, skoro da se odmah pribilježim za kojeg mladca od tih tvojih izleglih kada porastu...

Tiljo, nema problema... kada budu dovoljno veliki stavit cu novu obavijest u Forum.

Drzi fige da veliki broj beba odraste, pa da izbor bude sto veci.

Joza

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
Moje prve Betta bebe
« Odgovori #5 u: Kolovoz 02, 2007, 13:32:00 poslijepodne »

Bravo kolega eskimo 1971,

To je pravi posao!Kažete da su 7 tjedana, sada bi trebali biti veliki od 10- 15 mm.Odlično je stanje prema slikama.Jedino na što pripazite, kod ove veličine, mogli bi se javiti "GLAVNI FRAJERI", pa se počerupaju.Takve smo pod obavezno morali izdvajati ili odjeljivati u posebno napravljene male spremnike.

Ako se ne mlate, odlično, ostavite ih u većem tanku imat ćete prekrasnu sliku i svakodnevnu zabavu!

Još jednom BRAVO, za hrpu malih BAD BLUE BOYS-A!
kolonelo sipica & pripadajući tim

Offline _Joker_

• Punopravni član
  • **
Moje prve Betta bebe
« Odgovori #6 u: Kolovoz 02, 2007, 17:10:00 poslijepodne »

Da, malci su sada tu negdje oko 1-1,2 cm duzine (pri cemu se raspon krece od 0,7-1,5 cm). Ponekad sam vrlo skeptican da li ce oni najmanji prezivjeti, jer su oni najveci cak i trostruko veci od onih najmanjih.Sto ces... zakon prirode!

Za sada jos nema problema medu bebama, ali ako/kada igre dominacije budu pocele, odvojit cu one najagresivnije uzasebne posudekako ne bi ostetili peraje ostalim bettama.

Joza

Offline Marsel

• Punopravni član
Moje prve Betta bebe
« Odgovori #7 u: Kolovoz 02, 2007, 18:37:00 poslijepodne »

Čestitam na mrijestu. Koliko vidim borac je prekrasan a bebe još lijepše !!!! Steel blue su prekrasni !!!!! Koliko ima steel blue-a? Ako bude njih viška ja se bilježim za nekoliko

Offline napoleon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Moje prve Betta bebe
« Odgovori #8 u: Kolovoz 02, 2007, 19:16:00 poslijepodne »
Jooooj, preslatki su. Baš sam jučer bio u pet shopu u importaneu i malo ih gledao... imaju neke bebače i preslatki su, šepure se jedan na drugog a još su djeca
Moja betta je uginula prije koji mjesec i ohladio sam se od njih ali kad ih vidim- , izgleda da ću si morat neku ponovo nabavit u budućnosti.

OFFTOPIC: kaj bi bilo kad si se u aq stavile samo ženkice- bi bilo mrtvih?

Zagreb-Maksimir (ne, nisam u ZOO-u)
"How much of human life is lost in waiting."

mandje37

• Gost
Moje prve Betta bebe
« Odgovori #9 u: Kolovoz 02, 2007, 20:29:00 poslijepodne »

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Moje prve Betta bebe
« Odgovori #10 u: Kolovoz 02, 2007, 21:19:00 poslijepodne »

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Moje prve Betta bebe
« Odgovori #11 u: Kolovoz 02, 2007, 22:28:00 poslijepodne »
super fotke.

za uzgajivace beta, vidio sam plutajuce posudice za odvajanje muskih beta (max 4 odjeljka), meni se cini ok s obzirom da se stavi u aq i samo pluta, e da odjeljci su "probuseni" tako da voda slobodno cirkulira.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
Moje prve Betta bebe
« Odgovori #12 u: Kolovoz 03, 2007, 00:52:00 prijepodne »
Bravo na uspjesnom mrijestu!

Jako je lijepo ispala steel blue, cini se da ce biti cista boja, jako me zanima kako budu kada narastu. Update-aj redovito, molim! :D

"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline _Joker_

• Punopravni član
  • **
Moje prve Betta bebe
« Odgovori #13 u: Kolovoz 03, 2007, 01:34:00 prijepodne »

Prije svega... hvala svima nacestitkama, pohvalama,dobrim zeljama,... To je pravi melem za dusu i velika motivacija zabuducnost

@Marsel: I meni su steel-blue jako zanimljivi, ali mi je royal blue ipak najomiljenija plava boja kod betta. Svakome njegovo

Sto se tice tocnog broja steel-blue-a na zalost jos ne znam odgovor na to pitanje.Naime, leglo je relativno veliko (preko 50 beba) pa se stalno mijesaju. Stoga je prebrojavanje i raspoznavanje jako tesko. No kako bi po genetskom kodu trebalo biti oko 25% steel blue potomaka u tom mrijestu pretpostavljam da ih ima negdje oko 10-15. Ali tocniji broj cu znati kada budu veci i kada boja bude jos vise izrazena.

@Napoleon: Mislim da se neces tako lako moci ohladiti od Bette, jer kada si jednom zarazen Betta virusom, uvijek ces ostati zarazen

Glede vise zenki u jednom AQ... ja ih trenutno imam tri i nema nikakvih problema. Prve dvije su dosle istovremeno u AQ (iz razlicitih izvora) i svejedno se slazu kao prave sestre. Treca je nova pridoslica (imam jumozda 10-tak dana) itu sada ima malo igre dominacije. Ali, kako je AQ dovoljno velik i sa puno zelenila ima dovoljno prostora za sve, pa se ova najnovija (i najmanja) ima kamo skloniti. No, bez obzira na moje tri zenkice, opcenito govoreci mislim da ce zajednicko drzanje nekoliko zenki prije svegaovisiti o karakteru zenki (da li sudominantne ili ne), o velicini AQ i raspolozivom zelenilu, odnosnodrugim mogucnostima zaskrivanja. Ako u pocetku i dode do natjeravanja, mislim da ce s vremenomuspostaviti hijerarhija cime bi trebalo doci ido smirivanja situacije.

@Mastino: Bas sam i ja jucer/prekjucer vidio te plasticne, plutajuce posude za razdvajanje Betta. Medutim, iako postoje rupice u pregradama i stijenkama te posude, prostor koji Bettama je extremno mali, stoga ja takve posude ne bi koristio za svoje Bette, pa cak niti za ove bebe. Ako zelis drzati nekoliko muzjaka, mislim da je jedino rjesenje zaseban AQ ili veliki AQ sa pregradama, koji svakom muzjaka omogucuje slobodno plivanje.

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Moje prve Betta bebe
« Odgovori #14 u: Kolovoz 03, 2007, 09:07:00 prijepodne »

Citat: Eskimo1971
@Mastino: Medutim, iako postoje rupice u pregradama i stijenkama te posude, prostor koji Bettama je extremno mali, stoga ja takve posude ne bi koristio za svoje Bette, pa cak niti za ove bebe.

u potpunosti se slazem da su malo premali ti odjeljci, to sam racunao samo kao privremeni smjestaj a ne kao stalno boraviste za bette. ipak ja volim kad su moje ribice komotne.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
Moje prve Betta bebe
« Odgovori #15 u: Kolovoz 03, 2007, 14:00:00 poslijepodne »
Kada vidite kako drze uzgajivace bette... ja svoje drzim ko kraljeve, svi imaju iznad 6 litara vode... Al ako oces imati mnogo muzjaka, brzo se mjesto za njih smanjuje pa tako i njihov prostor. Doj je jedan mrijest ok, al ak ti se desi jos jedan...pa jos jedan ... Ja se predbiljezujem za jednog steel blue kada narastu!
...Pula...

Offline _Joker_

• Punopravni član
  • **
Moje prve Betta bebe
« Odgovori #16 u: Kolovoz 03, 2007, 16:06:00 poslijepodne »

Citat: Gwyneeth
Kada vidite kako drze uzgajivace bette... ja svoje drzim ko kraljeve, svi imaju iznad 6 litara vode... Al ako oces imati mnogo muzjaka, brzo se mjesto za njih smanjuje pa tako i njihov prostor. Doj je jedan mrijest ok, al ak ti se desi jos jedan...pa jos jedan ... Ja se predbiljezujem za jednog steel blue kada narastu!

Gwyneeth, mislim da je adekvatno drzanje betta (a i svih ostalih riba) odgovornost svakog pojedinca i meni ne bi palo napamet ici sparivati vec slijedeci par (koji je vec pripreman) ako nemam mogucnosti cijelom potomstvu osigurati odgovarajuce uvjete za rast i razvoj.

Mislim da si ti svojima osiguralavrlo dobre uvjete (pa samo treba pogledati fotke koje siobjavila u svojoj temi) pa neka si ljudi to uzmu za primjer

Offline Renata

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
Moje prve Betta bebe
« Odgovori #17 u: Kolovoz 03, 2007, 17:24:00 poslijepodne »
super, biti će betta

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
Moje prve Betta bebe
« Odgovori #18 u: Kolovoz 03, 2007, 19:43:00 poslijepodne »
Pa mislim da je 6-10 litara super pansion za bette s obzirom na to kako ih drze uzgajivaci. A i znam unaprijed di ce ici pa nije problem za mrijestove. Hvala!

I, kada ce biti novih slika?

...Pula...

Offline spok69

• Punopravni član
    • http://www.boomcity.hr
Moje prve Betta bebe
« Odgovori #19 u: Kolovoz 03, 2007, 22:17:00 poslijepodne »

Uff valjda cu se i ja jednog dana pridružiti ponosnim vlasnicima betta obitelji!
To su mi jako interesantne i ocaravajuce ribice!
Kod Eskima sam se vec pribilježio, sad molim i ostale...

Ako netko ima za prodati ili pokloniti 3-4 mlade ženkice i jednog mladog mužijaka neka mi se javi!
Ljubitelj akvaristike Ðakovo

Offline edimar

• Punopravni član
Moje prve Betta bebe
« Odgovori #20 u: Kolovoz 04, 2007, 10:56:00 prijepodne »
braaaaavooooooooo!!!!!!!!!!
Opatija, Rijeka

Offline _Joker_

• Punopravni član
  • **
Moje prve Betta bebe
« Odgovori #21 u: Kolovoz 05, 2007, 10:29:00 prijepodne »
Evo jos mali dodatak o genetskom kodu mojih malih BBB-a.

Boja Betta ovisi o pigmentaciji stanica koje se nalaze u razlicitim slojevia koze. Razlikujemo 4 vrste takvih slojeva:
1. tzv. "plavi" sloj (iridescent layer) - koji je najgornji sloj
2. crni sloj
3. crveni sloj
4. zuti sloj - koji je najdonji sloj

Svaki od ovih slojeva ima svoj genetski kod od niza gena, koji ovisno o kombinaciji odreduju boju Bette. Tako razliciti geni povecavaju odnosno smanjuju pigmentaciju u odredenom sloju i time odreduju konacni izgled Bette.

Glede plavih Betta (kao sto su bette iz mog uzgoja), njihova boja se formira u najgornjem sloju koze. Kako je taj sloj vrlo gust, ova boja u pravilu "prikriva" sve ostale slojeve i boje, a razlikujemo slijedece plave boje: tirkizno plava, steel blue i royal blue

Tirkizno plava
- ova boja je kombinacija izmedu plave i zelene boje
- tirkizna Betta im genetski kod: BlBl
- tirkizna boja je "standardna" boja, koja se pojavljuje i kod divljih oblika Betta

Steel Blue
- ova boja je svjetlija, sivkasta plava boja
- Steel Blue Betta ima genetski kod: blbl
- Steel Blue boja je nastala genetskom mutacijom tirkizne boje

Royal Blue
- je najtamnija od plavih boja
- Royal Blue Betta ima genetski kod: Blbl
- kako su tirkizni i steel blue geni jednako "snazni", odnosno jedan ne dominira nad drugim, kombinacijom ta dva gena nastaje potpuno nova boja... royalno plava

Prema tome ako uparimo pojedine Bette plave boje dobit cemo slijedece kombinacije:

Tirkizni X Tirkizni        Steel Blue X Steel Blue    Royal Blue X Royal Blue
(BlBl x BlBl)              (blbl x blbl)                 (Blbl x Blbl)

Bl Bl                bl  bl                 Bl bl
Bl  BlBl BlBl             bl blbl blbl                Bl BlBl Blbl
Bl  BlBl BlBl             bl blbl blbl                bl Blbl blbl

Potomci ce dakle biti:      Potomci ce dakle biti:       Potomci ce dakle biti:
100% Tirkizni (BlBl)       100% Steel Blue (blbl)       50% Royal Blue (Blbl)                  

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
Moje prve Betta bebe
« Odgovori #22 u: Kolovoz 05, 2007, 15:47:00 poslijepodne »

Jako lijepo! Je, korisno je kada uparujes plave bette, problemi nastaju kada uparujes bette koje nose mnogo gena a neznas njihovu pozadinu i nemas pojma sto ce ispasti

U svakom slucaju, ja sam jos za pokojeg steela

Nego, planiras li kakve drugacije kombinacije ili jednostavno volis plavu?

...Pula...

Offline _Joker_

• Punopravni član
  • **
Moje prve Betta bebe
« Odgovori #23 u: Kolovoz 05, 2007, 18:06:00 poslijepodne »
Imam trenutno jednog crvenog Crowntail (CT) muzjaka "u rezervi" kojeg bih mogao spariti sa plavom CT zenkom. No, cekam da mi trenutni mrijest odraste, pa cu jos vidjeti da li ce doci do tog sparivanja.

Offline ninočka

• Punopravni član
  • **
Moje prve Betta bebe
« Odgovori #24 u: Kolovoz 05, 2007, 19:26:00 poslijepodne »

ribe su predivne, a tekst poučan

bravo
za sve koji misle kako su kunići dragi i plašljivi: http://www.clipfish.de/player.php?saf=1&videoid=MTQwODY2fDEy