greškom sam napisao 36W. ispravljeno na 40W (recimo u najboljem slučaju).
elpresidente, reflektoriiz osobnog iskustva ne udvostručuju svjetlost, nego ju jednostvno usmjeravaju prema vodi, tj. onemogućuju bespotreban gubitak svjetlosti. Donedavno sam na 200 l imao 6 × 25W = 150W ; 150W / 200l = 0,75 W/l ali to nije bilo dovoljno za pravilan rast nekih biljaka. Kažem pravilan rast jer su neke biljke imale izduženi rast, što nije baš dobro izgledalo. dakle, usprkos toga što izračun kaže 0,75W/l to ne mora biti to. treba uzeti u obzir zamućenost vode i dubinu samog akvarija...
trebalo bi dodati još barem 3 ili čak 4 lampe da se postigne neka optimalna osvjetljenost. nakon toga, treba pojačati dodavanje CO2 i pravilno dodavati gnojiva. svakako preporučam podebljati podlogu jer pretanka podloga definitivno već u startu onemogućuje pravilan rast bilja.
koje biljne vrste trenutno rastu u akvariju? čitam da su silver dollari uništavali biljke. ponekad je nažalost nemoguće očekivati da se biljke oporave ako su sustavno dulje vrijeme bile oštećivane. htjeli mi to priznati ili ne, i biljke proživaljavaju šok... možda da se nabave nove biljke pa proba ispočetka...?