Srpanj 18, 2025, 09:30:55 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Sta mislite o Cayman akvarijima?  (Posjeta: 11509 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline RobiR

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Sta mislite o Cayman akvarijima?
« Odgovori #50 u: Srpanj 01, 2004, 11:27:00 prijepodne »
Može, dobiješ jedan dodatak kaj ide na izlaz vode i s njim usmjeravaš vodu u željeni smjer.
Santa Cruz / Zaprešić

Offline rozma

• Punopravni član
« Odgovori #51 u: Srpanj 01, 2004, 11:29:00 prijepodne »

Naravno da ne, to je samo oprema a ona eini samo polovinu izdataka, dok kupim korjenje, kamenje, šljunak,biljke i ribe to ae me stajati još dodatnih 2000 kn (više manje),sve skupa to je velika investicija od oko 1000 € a tu još treba pribrojiti preparate za pripremu vode,ljekove,komplet testera itd..

Zato to sve skupa treba dobro isplanirati i dobro se posavjetovati sa ostalima na forumu, za takvu se investiciju ne odlueuje baš svaki dan, mozda jedanput u 10~15 godina(osim ako nemaš para za bacanje).

ps. mada sam novi na forumu akvaristikom se bavim vea poprilieno dugo i znam dosta stvari, naravon još puno toga trebam naueiti.

Svaki prijedlog je dobro došao hvala!
Varaždin / Hrvatska

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
« Odgovori #52 u: Srpanj 02, 2004, 00:01:00 prijepodne »
Testeri su u pocetku cisto bacanje novaca, pa za par kuna ti u ducanima naprave testiranje vode i onda znas na cemu si barem sto se tice izbora riba.

Offline rozma

• Punopravni član
« Odgovori #53 u: Srpanj 02, 2004, 11:59:00 prijepodne »

Mislim da je baš suprotno, kad kupiš novi akvarij "trebaš ga upoznati", imam dva manja akvarija i za njih znam toeno napamet kada mjenjati vodu, koju kolieinu promijeniti prema koncentraciji fosfata i dušikovih spojeva u vodi,koliki treba bitiomjer destilirane vode i vode iz pipe sobzirom na njenu tvrdoeu, koliko treba staviti kvasca u reaktor da se dobije potrebni broj mjehuriaa sobzirom na litražu, pH i KH vode, kada i kolikognojitiprema rezultatima Fe testa itd....

-da sve to u poeetku nisam eesto mjerijo i radio razlieite pokuse sada ne bi imao pravi uvid u redovni ciklus održavanja akvarija.

Isto tako kada si kupiš novi akvarij pogotovo ako je znatno drugaeije litraže od onog starog moraš u poeetku stalno mjeriti sve parametre i do nekoliko puta na dan, pogotovo one koji eesto variraju i ovise o mnogo drugih kao što je pH da bi dobio pravi uvid u biološke procese koji se odvijaju u tvojem akvariju, kad jedamput stekneš rutinu i iskustvo "upoznaš svoj akvarij" dosta je raditi analizu parametara vode jedanput mjeseeno i rije?e.
Varaždin / Hrvatska

Offline nova

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #54 u: Srpanj 02, 2004, 12:58:00 poslijepodne »
E rozma ovo je nešto novo i mislim da ae mi biti vrlo korisno jednom kad startam moj novi Cayman. Vea od ranije imam testere - tako da mi je ovaj tvoj savjet super - thanks
Marija

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
« Odgovori #55 u: Srpanj 03, 2004, 23:21:00 poslijepodne »
Citat: rozma

Mislim da je baš suprotno, kad kupiš novi akvarij "trebaš ga upoznati", imam dva manja akvarija i za njih znam toeno napamet kada mjenjati vodu, koju kolieinu promijeniti prema koncentraciji fosfata i dušikovih spojeva u vodi,koliki treba bitiomjer destilirane vode i vode iz pipe sobzirom na njenu tvrdoeu, koliko treba staviti kvasca u reaktor da se dobije potrebni broj mjehuriaa sobzirom na litražu, pH i KH vode, kada i kolikognojitiprema rezultatima Fe testa itd....

-da sve to u poeetku nisam eesto mjerijo i radio razlieite pokuse sada ne bi imao pravi uvid u redovni ciklus održavanja akvarija.

Isto tako kada si kupiš novi akvarij pogotovo ako je znatno drugaeije litraže od onog starog moraš u poeetku stalno mjeriti sve parametre i do nekoliko puta na dan, pogotovo one koji eesto variraju i ovise o mnogo drugih kao što je pH da bi dobio pravi uvid u biološke procese koji se odvijaju u tvojem akvariju, kad jedamput stekneš rutinu i iskustvo "upoznaš svoj akvarij" dosta je raditi analizu parametara vode jedanput mjeseeno i rije?e.

Ja cu ti reci samo jednu stvar koju sam dobio od ljudi koji se ovim bave vec 20 godina, rekli su mi nesto veoma jednostavno sto vise budes filozofirao and akvarijem to ces imati vise problema, i mogu reci da je to vise manje istina.

Slazem se da je dobro znati parametre za sam pocetak kako bi znao koje ribe uzeti bez da nesto prilagodavas vodu, ali sve ovo dalje sto ti tvrdis nekakvi utisci da bi mogao ovo ili ono, koja je svrha toga pa ja ne zivim od ovog ovo mi je samo hobi i mislim da se niti jedan pocetnik ne bi trebao sa tim zamarati jer je to u startu cisto bacanje love.

Osim toga neka ljudi sami procjene dal im se to isplati ili ne.

Ribe su isto kao i djeca naviknu li se da su im svi uvjeti stalno super mogli bi postati osjetljive na svaki vrag a to nitko ne želi.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #56 u: Srpanj 07, 2004, 08:18:00 prijepodne »
Ljudi, sto je s lampama na ovim akvarijima? Ovo je premalo, zar ne? A ne cini mi se bas da se lagano dodatne ugradjuju...
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #57 u: Srpanj 07, 2004, 10:05:00 prijepodne »
Citat: Force

Ja cu ti reci samo jednu stvar koju sam dobio od ljudi koji se ovim bave vec 20 godina

A ja au ti samo rea da su ti ljudi stari i ono što su naueili, naueili su u možda prvih 5god i dalje to tak prakticiraju... znaei nemaju baš tak blage kak ti misliš i zato im te godine i ne služe baš najbolje...

svaka east onima koji uee cijeli život i stalno su u toku, ali naši stari akvaristi... i don't think so...

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #58 u: Srpanj 07, 2004, 11:07:00 prijepodne »

Mr. Stina, lampe, what about lampe?

Ozbiljno razmisljam o kupovini Caymana nekog pa me to zanima, zna li itko?
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Marko69

• Punopravni član
« Odgovori #59 u: Srpanj 07, 2004, 11:48:00 prijepodne »

Meni se za moj 80 eini dovoljno, no pošto držim ciklide... Dobiješ 2 lampe od Philipsa koje kako kažu u Ljubimcu razvijaju ekskluzivno samo za cayman akvarije. Dobiješ AQUARELLE i AQUASKY te reflektor poviše njih. Dovoljno ali predpostavljam da za za neku junglu ne bi bilo. Kakav dojam imate vi sa 110kom?http://www.ljubimac.hr/lampe_philips.htm

Koliko vidim u 110 se ugra?uju lampe od 30W a oni u ponudi imaju lampe do 38W. možda se njih može ubacitPredpostavljam da su te lampe za ljude koji imaju veai akvarij od nekog drugog proizvo?aea a htjeli bi takve lampe jer koliko ja znam sve te lampe sa više W rastu i u dužinu.
Split/Hrvatska

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #60 u: Srpanj 07, 2004, 12:56:00 poslijepodne »

GledajMr. Luka ovo eu rea samo još jednom pa me slušajte!

Za ?unglu treba imat 3-4 lampe, za "amano ?unglu" treba imat na 60litarskom 4 lampe(pa si ti raeunaj rasvjetu za 230l)...

Dobiješ rasvjetu kakvu dobiješ, kolko sam skužio poklopac je sav naguran i nestane baš previše nutra... možda je bolji juwel poklopac onaj za velike akvarije(rio 300 i rio 400) u kojeg lako možeš "duo lux" pretvorit u "quatro lux"

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #61 u: Srpanj 07, 2004, 17:29:00 poslijepodne »

E pa to me zanimalo... dakle nije bas lako "uguriva" jos koja lampa...

Ono je dobra ideja, da ciklide pocnem drzati, lijepi su, nema bilja, ne treba toliko svjetlosti, tvrda voda im pase, vidis vidis...

Offline Pinia

• Punopravni član
  • **
    • http://www.pinia.hr
« Odgovori #62 u: Srpanj 09, 2004, 17:08:00 poslijepodne »
Smeae...
Sam svoj majstor...

Offline Force

• Punopravni član