Srpanj 20, 2025, 11:49:49 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Ativni ugljen da ili ne ?  (Posjeta: 1598 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline spok69

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://www.boomcity.hr
Ativni ugljen da ili ne ?
« u: Travanj 01, 2007, 11:38:00 prijepodne »

Više mi nije ništa jasno. :-\
Nabavio sam vanjski filter te odlucio da u njega stavim sve sto mi je potrebno za filtraciju vode.
Malo sam istraživao i došao do dvojakih zakljucaka. Neki ljudi tvrde da aktivni ugljen treba koristiti samo poslje ljecenja ribica ili nešto sl, nikako ako želim imati zdravo bilje u akvariju, navodno da šteti biljkama jer im uzima iz vode korisne elemente te da neutralizira tekuce gnojivo.
Opet sad vidim i pozitivne argumente zasto ga koristiti i totalno više ništa neznam! :o

Molim nekog iskusnog akvaristu koji se kuži u kemiju da me savjetuje šta ciniti, te šta svakako moram imati u filteru za dobru filtraciju! Pri tome ne mislim na ono "dovoljna ti je" vec bilo bi dobro da imaš ..... ! Napr zeolit, ugljen, vatu.....
Ljubitelj akvaristike Ðakovo

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #1 u: Travanj 01, 2007, 13:54:00 poslijepodne »
Mi u biljnim akvarijima u filteru imamo samo spužvu i vatu. Akvariji izgledaju dobro, napreduju dobro, i bilje i ribe. Algi imamo toliko da ih možemo normalno kontrolirati. U jednom imamo i keramičke valjčiće i bioballs (plastične bio kugle za kolonije bakterija), ali i samo sa spužvom filteri dobro funkcioniraju. Aktivni ugljen koristi se samo za čišćenje akvarija od kemijskog otpada. Dakle, točno, nakon liječenja, nakon nekog problema s kemijom vode, nekog disbalansa, kod zamućenja vode, kod čudnog mirisa, kod jakog tamnjenja vode zbog stavljanja novog panja i sl. U biljnom akvariju aktivni ugljen smeta.

Offline Toce

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
    • Sportska medicina
« Odgovori #2 u: Travanj 05, 2007, 19:23:00 poslijepodne »
U principu, ugljen ti se nepreporucuje za biljne akvarije jer znatno smanjuje razinu zeljeza u vodi.(ovo je dokazana cinjenica)
Osobno mislim da ga je bolje izbjegavati osim u situacijama u kojima zelis primjeniti drasticne metode ciscenja (isto mislim i za zeolite) od antibiotika ili nekih kem. spojeva.
Za sve sto treba razgraditi u akvariju postoji nekakva bakterija, samo joj moras dati dovoljno vremena da se razvije, pa na duze staze aktivni ugljen nije nesto nuzan.

Zakljucak, aktivni ugljen Ne.

mandje37

• Gost
« Odgovori #3 u: Svibanj 16, 2007, 15:41:00 poslijepodne »
A dali u akvarijima s osjetljivijim vrstama poput diskusa koristiti aktivni ugljen?Zanima me vaše mišljenje?Neko tvrdi jedno a neko drugo!

Offline Rastaman

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 16, 2007, 19:09:00 poslijepodne »
Ja u jednom akvariju (30l) nemam nista,samo pumpu vode za cirkulaciju vode. U aq. ima dosta bilja i6 rasbora. Sve funkcionira bez greske vec pola godine.

Offline ZZac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Svibanj 16, 2007, 20:03:00 poslijepodne »
Neka moja iskustva:
Za biljni akvarij ne treba aktivni ugljen jer on "upija" u sebe sve i napravit će više štete nego koristi.
Tamo gdje je akv. čist, bez bilja, dobro ga je imati jer ipak "izbalansira" vodu, naravno sve ovo važi uz redovito održavanje akvarija.
Ma što se ja pravim pametan kad sad vidim da su Elena&Davor kao i obično sve to stručno objasnili .

Offline lucas

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 22, 2007, 01:31:00 prijepodne »

Citat: Rastaman
Ja u jednom akvariju (30l) nemam nista,samo pumpu vode za cirkulaciju vode. U aq. ima dosta bilja i6 rasbora. Sve funkcionira bez greske vec pola godine.
Pogodio si idealne uvjete?
Zagreb, Maksimir-Centar

Offline Ace1

• Punopravni član
    • http://www.aquosus.net/
« Odgovori #7 u: Svibanj 22, 2007, 22:29:00 poslijepodne »
Kao šta su rekli Elena i Davor samo poslije liječenja, u normalnoj upotrebi je nepotreban. Evo ja držim discuse i imam vanjsli filter u kojem su keramički valjci, bio ballsi, zeolit i spužva, a uz to i UV lampu koja radi samo preko noći cca 7sati.
Hrvoje,Split Tropheus Paradise

Offline spok69

• Punopravni član
    • http://www.boomcity.hr
« Odgovori #8 u: Svibanj 23, 2007, 21:11:00 poslijepodne »

Hvala svima na trudu što ste mi dali svoje savjete. Odlucio sam i shvatio da mi je aktivni ugljen nepotreban i ne koristim ga više u filtreciji vode!

Ako admin želi dajem mu zeleno svijetlo da zakljuca ovu temu ako želi!
Ljubitelj akvaristike Ðakovo

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #9 u: Svibanj 23, 2007, 22:19:00 poslijepodne »
Tak je, ne treba ti u akvaču, osim kad ga trebaš očistiti od lijekova ili neke druge kemije, ili se, ne daj bože zamuti, ili nešto tako....a to je rijetko...tak da ga nije na odmet imat negdje u pripremi i držat palce da ti nikad neće trebati!