Ajooooooj, jeste zabrijali, za flatwormse mislim, ovo ostalo je too much za mene sada...
Miza, poslao sam fotke kak izgledaju planarije, na crvenoj goniopori ih SIGURNO nećeš vidjet, jer
acropora eating flatworms jedu i prebivaju samo na akroporama.
Akropora kad je napadnuta ima specifičan izgled i puna je sitnih bijelih točkica, što u biti predstavlja "goli skelet" jer su bijele točkice ugrizi ili ti "bite marks".
Ono što si vidio na goniopori su možda crvene planarije, one uopće nemaju nikakve veze sa AEFW i nisu štetne.
Samo su ružne za vidjet.
Njih uistinu jedu nudibranchi koje zna Vogelfarma imat u ponudi i mislim da ih je zadnji put dovukla.
Ti nudibranchi ti vjerojatno neće pojest AEFW ukoliko imaš zaražene svoje akropore.. u biti to nemogu sa sigurnošću tvrdit, ali nekako vjerujem.
Njih će ti pojest kozice Rhynchocinetes durbanensis i moram priznat da mi je interesantno kad kažeš da si čitao to u literaturama kad sam ti ja prije par dana to poslao na pm, a informacija je tolika "nova" da ju je objavio i navodno "otkrio" Thomas Pohl iz KorallenZuchta - na svojim stranicama.
No to sad uopće nije bitno - bitno je da ja primjećujem ovako čitajući postove da ljudi unatoč mojim slikama i objašnjenjima i dalje brkaju kruške i jabuke - pa mogu zaključit samo jedno -
nisam bio dovoljno jasan.
Potrudit ću se pripremiti bolji opis u smislu nekakvog članka sa popraćenim fotografijama, u nadi da pomognem kome pomoći treba.
Ukoliko ti i dalje akropore krepavaju, probaj mi javiti preciznu informaciju Ca, KH, i količinu No2, No3 i PO4, sa salinitetom.
Tek kad te konstante budu jasne, možemo nekako ozbiljnije razgovarati.
Tu dolazim do dijela sa Ronijem koji kaže da je testirao osmozu(isto sam i ja napravio) i moja stara osmoza JBL skidu na 25, sa 400 ako se nevaram... meni dosta, mjereno tds metrom.
S druge strane test KH koji je duplo jeftiniji od drugog, može biti točan, a i nemora.. tek kad nečim PRECIZNIM ne izmjeriš KH, nemožeš govoriti o relevantnim podacima... naravno ja ne govorim da vi to niste izmjerili... aii ovako komercijalno dostupni testovi i nisu baš relevantni.
Peace out my reef buddys