To za kišnicu i za destiliranu vodu nije istina. Pipovaèa je èisto ok, pogotovo za bilje jer sadrži neke potrebne minerale. Destilirana voda je "prazna", a i može previše omekšati akvarijsku vodu - tad kemizam vode postaje jako osjetljiv na promjene pH što je za sve organizme u njoj opasno. Ako se stavlja destilirana,mora se miješati s pipovaèom. Kišnica bi bila ok u planinama gdje je zrak èist, a skupljati kišnicu u gradu ine znam koliko je uputno.A da se voda uopæe ne mijenja to je bedastoæa. U prirodi se voda izmjenjuje redovito (kiša), tak da mi moramo izmjenjivati vodu želimo li da nam akvarij funkcionira.
Istina, ne znam kolika je tvrdoća vode u Ðakovu, ali pošto je većina voda u hrvatskoj tvrda, jer uglavnom imamo vapnenačko gorje, pretpostavio sam da se radi o tvrdoj vodi. Pošto je pitanje glasilo 10% zamjena vode, ne razumijem zašto destilirana ili kišnica ne valja.
Ako uzmemo u obzir da većina akvarijskih riba (pošto nije navedena vrsta )zahtjeva mekšu vodu, a nikako 20+ DgH, onda pogotovo ne razumijem zašto ste protiv destilirane vode.
Da je pipovača čisto OK, ne bih se složio, jer osim klora sadrži i neke druge tvari, npr teške metale, itd..., a kišnica ili destilirana voda ne sadrže ništa. Kako, opet spominjem zamjena iznosi samo 10 % volumena, onda gubitak minerala, ili nekih drugih elemenata je upitan. Također tvrda voda uvjek drži Ph u lužnatom području, te tako nikada ne dozvoljava da kiseline razbiju puferski kapacitet, i da je spuste u kiselo područje. Tojoš jednom spominjem ne odgovara većini akvarijskih riba.
Dakle kemizam vode postaje osjetljiv tek kada se razbije puferski kapacitet, koji je sve niži što je voda mekša, ili kada je DgH 0. To ne znači da će od panja voda postati 1, ili 2 ph, već da će pasti na 6, 6,5 PH. Dakle zamjena 10 % vode s destiliranom tjedno ne dovodi u pitanje naglirast kiselosti.
Također, ne znam da je u Ðakovu zrak išta lošiji nego npr 20 km dalje u nekom selu.
Rećida je bedastoća da se voda ne mijenja nije u redu, jer sam ja to rekao, pa to daljnjom konkluzijom znači da sam ja bedast, zar ne? A nadalje to bismo mogli svrstati pod segment uvreda.

Pošto je akvarij zatvorena cijelina, smisao svega je da se napravi samoodrživi sustav. U prirodi ima bezbroj zatvorenih samoodrživih sustava. Također malo područja na zemaljskoj kugli ima gdje kiša pada svakih tjedan dana, ili 2 tjedna, a kamoli da bi se zamjenilo 10% volumena vode.

Samo da pobijem da je bedastoća ne mijenjati vodu: Ja doma imam akvarij 200 litara u kojemu od kada je uspostavljen nije nikada zamjenjena voda ( već 6 mjeseci), pošto je otvoren i voda mi ispari u 2 tjedna nalijem 5 litara destilirane vode. Također imao sam 100 litarski ( 2 god ) da nije mijenjana voda. A sada ono najbolje: U njemu žive jedne od najosjetljivijih ribica: neonke i hemigrammusi ( nije umrla još niti jedna ). Često mjerim sve parametre, i savršeni su: DgH 4 stupnja, kiselost oko 6.5 - 7 PH, nitriti i nitrati nakon mjesec dana od uspostavljanja nisu mi nikada skočili. Najteži dio je prvih mjesec - dva, dok se akvarij ne ustabili, i dok se ne razvije kultura mikroorganizama, a nakon toga nema potrebe za zamjenom vode, štoviše je loše raditi disbalans s zamjenom vode.
Zato ne razumijem kako netko može tvrditi za nešto da ne valja ili da je bedastoća, ako nije čak niti pokušao?