Srpanj 30, 2025, 19:23:56 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Izmjena vode  (Posjeta: 4695 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Nikša

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Izmjena vode
« u: Ožujak 26, 2007, 13:36:00 poslijepodne »
da li je u redu raditi izmjenu vode na tjednoj bazi oko 10% sa kišnicom ili destiliranom vodom?
ili bolje vodu iz pipe tretiranu sa jbl-ovim biotopolom ili nečim poput toga?

Ðakovo / Hrvatska
kad ti postane teško, instaliraj upgrade
(informatička)

Offline goran_2711

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Izmjena vode
« Odgovori #1 u: Ožujak 26, 2007, 14:00:00 poslijepodne »
Ovisi: o broju i vrsti riba, velicini aq, bilju, filtraciji...........
Nikako ne stavljt samo destiliranu vodu, nije pogodna za zivot icega! Mijesat s pipovacom, kisnicmom...., vec prema potrebi(ovisno o tome sto drzis u aq).

Offline Nikša

• Punopravni član
  • **
Izmjena vode
« Odgovori #2 u: Ožujak 26, 2007, 14:11:00 poslijepodne »
prvenstveno sam mislio na kišnicu...
u akvariju držim ribice :)

Ðakovo / Hrvatska
(informatička)

Offline ovamovan

• Punopravni član
Izmjena vode
« Odgovori #3 u: Ožujak 26, 2007, 15:17:00 poslijepodne »
Kišnicom ili destiliranom je najbolje, ali moja preporuka ti je da uopće ne mjenjaš vodu, iako je to suprotno od uvjerenja većine akvarista.

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Izmjena vode
« Odgovori #4 u: Ožujak 26, 2007, 15:43:00 poslijepodne »
To za kišnicu i za destiliranu vodu nije istina. Pipovača je čisto ok, pogotovo za bilje jer sadrži neke potrebne minerale. Destilirana voda je "prazna", a i može previše omekšati akvarijsku vodu - tad kemizam vode postaje jako osjetljiv na promjene pH što je za sve organizme u njoj opasno. Ako se stavlja destilirana,mora se miješati s pipovačom. Kišnica bi bila ok u planinama gdje je zrak čist, a skupljati kišnicu u gradu ine znam koliko je uputno.A da se voda uopće ne mijenja to je bedastoća. U prirodi se voda izmjenjuje redovito (kiša), tak da mi moramo izmjenjivati vodu želimo li da nam akvarij funkcionira.

Offline Nikša

• Punopravni član
  • **
Izmjena vode
« Odgovori #5 u: Ožujak 26, 2007, 16:59:00 poslijepodne »
znači, najbolje rješenje, odstajala voda pipovača + sredstvo za uklanjanje štetnih metala (biotopol)?
Ðakovo / Hrvatska
(informatička)

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
Izmjena vode
« Odgovori #6 u: Ožujak 26, 2007, 17:06:00 poslijepodne »
Tako je. Ili ako imaš koji prirodni izvor (čisti) u blizini. Miješaš s destiliranom ukoliko želiš mekšu vodu, ali s tim oprezno. Isto tako ako se odlučiš za R/O uređaj, moraš napraviti omjer pročišćene vode i pipovače tak da ti tvrdoća ne bude 0.

Offline ovamovan

• Punopravni član
Izmjena vode
« Odgovori #7 u: Ožujak 26, 2007, 17:45:00 poslijepodne »

Citat: Elena & Davor
To za kišnicu i za destiliranu vodu nije istina. Pipovaèa je èisto ok, pogotovo za bilje jer sadrži neke potrebne minerale. Destilirana voda je "prazna", a i može previše omekšati akvarijsku vodu - tad kemizam vode postaje jako osjetljiv na promjene pH što je za sve organizme u njoj opasno. Ako se stavlja destilirana,mora se miješati s pipovaèom. Kišnica bi bila ok u planinama gdje je zrak èist, a skupljati kišnicu u gradu ine znam koliko je uputno.A da se voda uopæe ne mijenja to je bedastoæa. U prirodi se voda izmjenjuje redovito (kiša), tak da mi moramo izmjenjivati vodu želimo li da nam akvarij funkcionira.

Istina, ne znam kolika je tvrdoća vode u Ðakovu, ali pošto je većina voda u hrvatskoj tvrda, jer uglavnom imamo vapnenačko gorje, pretpostavio sam da se radi o tvrdoj vodi. Pošto je pitanje glasilo 10% zamjena vode, ne razumijem zašto destilirana ili kišnica ne valja.

Ako uzmemo u obzir da većina akvarijskih riba (pošto nije navedena vrsta )zahtjeva mekšu vodu, a nikako 20+ DgH, onda pogotovo ne razumijem zašto ste protiv destilirane vode.

Da je pipovača čisto OK, ne bih se složio, jer osim klora sadrži i neke druge tvari, npr teške metale, itd..., a kišnica ili destilirana voda ne sadrže ništa. Kako, opet spominjem zamjena iznosi samo 10 % volumena, onda gubitak minerala, ili nekih drugih elemenata je upitan. Također tvrda voda uvjek drži Ph u lužnatom području, te tako nikada ne dozvoljava da kiseline razbiju puferski kapacitet, i da je spuste u kiselo područje. Tojoš jednom spominjem ne odgovara većini akvarijskih riba.

Dakle kemizam vode postaje osjetljiv tek kada se razbije puferski kapacitet, koji je sve niži što je voda mekša, ili kada je DgH 0. To ne znači da će od panja voda postati 1, ili 2 ph, već da će pasti na 6, 6,5 PH. Dakle zamjena 10 % vode s destiliranom tjedno ne dovodi u pitanje naglirast kiselosti.

Također, ne znam da je u Ðakovu zrak išta lošiji nego npr 20 km dalje u nekom selu.

Rećida je bedastoća da se voda ne mijenja nije u redu, jer sam ja to rekao, pa to daljnjom konkluzijom znači da sam ja bedast, zar ne? A nadalje to bismo mogli svrstati pod segment uvreda.

Pošto je akvarij zatvorena cijelina, smisao svega je da se napravi samoodrživi sustav. U prirodi ima bezbroj zatvorenih samoodrživih sustava. Također malo područja na zemaljskoj kugli ima gdje kiša pada svakih tjedan dana, ili 2 tjedna, a kamoli da bi se zamjenilo 10% volumena vode.

Samo da pobijem da je bedastoća ne mijenjati vodu: Ja doma imam akvarij 200 litara u kojemu od kada je uspostavljen nije nikada zamjenjena voda ( već 6 mjeseci), pošto je otvoren i voda mi ispari u 2 tjedna nalijem 5 litara destilirane vode. Također imao sam 100 litarski ( 2 god ) da nije mijenjana voda. A sada ono najbolje: U njemu žive jedne od najosjetljivijih ribica: neonke i hemigrammusi ( nije umrla još niti jedna ). Često mjerim sve parametre, i savršeni su: DgH 4 stupnja, kiselost oko 6.5 - 7 PH, nitriti i nitrati nakon mjesec dana od uspostavljanja nisu mi nikada skočili. Najteži dio je prvih mjesec - dva, dok se akvarij ne ustabili, i dok se ne razvije kultura mikroorganizama, a nakon toga nema potrebe za zamjenom vode, štoviše je loše raditi disbalans s zamjenom vode.

Zato ne razumijem kako netko može tvrditi za nešto da ne valja ili da je bedastoća, ako nije čak niti pokušao?

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
Izmjena vode
« Odgovori #8 u: Ožujak 26, 2007, 19:57:00 poslijepodne »
Razmisljaj logicno, ako radis tjedno izmjenu s 10% destilirane tvrdoca vode tezi nuli.
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline bobialf

• Punopravni član
Izmjena vode
« Odgovori #9 u: Ožujak 26, 2007, 20:14:00 poslijepodne »

kisnica moze ai pipovaca

Offline Nikša

• Punopravni član
  • **
Izmjena vode
« Odgovori #10 u: Ožujak 26, 2007, 21:03:00 poslijepodne »
thnx, malo sam pogriješio (u teoriji) što se tiče destilirane, i stvarno, kada malo razmislim izmjena 10% vode tjedno sa destiliranom bi uistinu težila 0 pa ću se kloniti toga puta...
pipovača rulez
pozdrav

Ðakovo / Hrvatska
(informatička)

Offline astronaut

• Punopravni član
    • http://www.durancroatia.com
Izmjena vode
« Odgovori #11 u: Ožujak 26, 2007, 21:15:00 poslijepodne »

dobro kaze ruki

i ja trpao samo destiliranu dok nisam skuzio da to i nije bas dobro.

odonda svakih dva do tri tjedna nalijem tj.promijenim dio sa vodom iz pipe

zasad se nitko ne buni

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
Izmjena vode
« Odgovori #12 u: Ožujak 26, 2007, 22:09:00 poslijepodne »
Ja npr. svakih 7 dana 10% vode izmjenim (pola destilirane, pola pripremljene vodovodne).
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
Izmjena vode
« Odgovori #13 u: Ožujak 26, 2007, 22:47:00 poslijepodne »
E&D su iz Čakovca, a ne Ðakova.
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
Izmjena vode
« Odgovori #14 u: Ožujak 26, 2007, 23:13:00 poslijepodne »

Ovamovan, sorry akosi seuvrijedio, makarnisam napisao tebi osobno apsolutno ništa. Napisao sam da je ne mijenjati vodu bedastoća, što ne znači da za tebe mislim da si bedast ili bilo što slično. Dakle, svrstavanje pod segment uvredamožeš zaboraviti. Nikad mi nije bio običaj bilo koga vrijeđati niti ću to činiti. I ako se misliš svađati sa mnom oko toga to ti isto neće uspjeti. Dakle, ispričavam se postupku koji sam kritizirao oštrom riječi "bedastoća" - ako se taj postupak uvrijedio, onda možemo govoriti o segmentu uvrede i onda mitreba nečija opomena za neprimjereno ponašanje.

Govoriti o samoodrživom sustavu (nešto kao u prirodi) je nesuvislo - pa pobogu taj sustav je zarobljenu nekih možda 1/3 ili 1/4kubnog metra. Istina je da su se nekad low-tec akvariji održavali samo nadolijevanjem vode, ali to je danas u akvaristici napušteno. Ne znam zašto bih isprobavao s nečim što jednostavno ne valja? Moj frend ne mijenja vodu pa ima alge. I to je priroda... Fućkaš to. Kak izgleda tvoj akvarij? Imaš li alge? Imaš li bilja? Koje? Kak uspjeva?

Netočno je da sam napisao da je omekšavanje vode nepotrebno, samo postoji način kako se to radi- čitaj moj post, neda mi se samog sebe citirati. Ostali su ti objasnili kaj će se desiti ako u akvarij trpaš samo destiliranu.

Nekužim zašto je teško raditi redovite izmjene vode? Pa kaj voda u akvariju mora biti ustajala? Istina je da su u prirodi drukčiji uvjeti - mi pokušavamo stvoriti recimo "savršene" uvjete. I nema šanse da oponašamo prirodu jer je tamo filtracija, rasvjeta, prehrana, kemizam vode jednostavno drukčiji.

Offline ovamovan

• Punopravni član
Izmjena vode
« Odgovori #15 u: Ožujak 27, 2007, 00:22:00 prijepodne »

Imamo totalno različite poglede na akvaristiku, i to je to. Neznam šta drugo da kažem.

Inače akvarij mije gusto zasađen s hrpom bilja ( nije se još sve razraslo, al uskoro će biti onako kako sam ga zamišljao - bum stavil slike) Što se tiče algi nemam problema s njima ( Imam par hrpica končaste alge koju sam namjerno unio u akvarij i zadržava mi se na drvetu gdje sam ju i stavio) Također imam i par vrsta mahovine, desetak vrsta bilja, kozice, hemigrammuse, neonke, i zebrice.

Nadalje, nisam imao namjeru s nikime se svađati. Smeta me samo to što ako kažem nešto imalo drugačije od stajališta drugih ( pr. nemjenjanje vode ) većina grakne kao da sam uvrijedio neku dogmu. Ovo nije prvi put da se na forumu raspravljam oko ove teme. Znam za sve mogućnosti, pozitivne i negativne opcije,ali želio sam napraviti upravo to što imam.Istina kada sam kretao s takvim održavanjem akvarija, nisam bio siguran kako će ispasti. Sada kad imam to doma, mogu odgovorno tvrditi neke stvari. Ti nisi niti probao,a uvjeren si da to ne može funkcionirati, uvjeren si da imam problema s algama,itd...

Moj pogled na akvaristiku je takav da akvarijmora sadržavati sve uslove za samoodrživost. Ako nisam uspio u tome, smatram da nisam napravio ništa.

Ja samo izlažem svoja iskustva i djelim ih s drugima.

Offline ovamovan

• Punopravni član
Izmjena vode
« Odgovori #16 u: Ožujak 27, 2007, 00:25:00 prijepodne »

Citat: Ruki
Razmisljaj logicno, ako radis tjedno izmjenu s 10% destilirane tvrdoca vode tezi nuli.

Ajde izračunaj koliko puta moraš zamjeniti 10% vode da bi spustio s 20 DgH na 0. Vidićeš da je to mnogo puno izmjene, ali istina je da "teži ka 0 ".

Offline Nikša

• Punopravni član
  • **
Izmjena vode
« Odgovori #17 u: Ožujak 27, 2007, 00:33:00 prijepodne »
razmišljajući malo...matematički teži i ako je na tjednoj izmjeni 10% vode sa destiliranom, nema baš mnogo puno izmjene. eto neka netko napravi algoritam pa ćemo vidjeti koliko treba...
Ðakovo / Hrvatska
(informatička)

Offline Fenix

• Punopravni član
Izmjena vode
« Odgovori #18 u: Ožujak 27, 2007, 08:30:00 prijepodne »

Citat: ovamovan

Ajde izraèunaj koliko puta moraš zamjeniti 10% vode da bi spustio s 20 DgH na 0. Vidiæeš da je to mnogo puno izmjene, ali istina je da "teži ka 0 ".

Sto nisi li isto tako "hipoteticki" nedavno tvrdio da bi bilo dobro mokriti u akvarij. Da bi amonijak iz urina mogao biti izvor za cikliranje akvarija?

Oni navodnici iznad tezi ka 0 bi se trebali maknuti jer je to cinjenica.

pozz
Zagreb/Malešnica

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
Izmjena vode
« Odgovori #19 u: Ožujak 27, 2007, 09:02:00 prijepodne »

Imamo totalno različite poglede na akvaristiku, i to je to. Neznam šta drugo da kažem.

Inače akvarij mije gusto zasađen s hrpom bilja ( nije se još sve razraslo, al uskoro će biti onako kako sam ga zamišljao - bum stavil slike) Što se tiče algi nemam problema s njima ( Imam par hrpica končaste alge koju sam namjerno unio u akvarij i zadržava mi se na drvetu gdje sam ju i stavio) Također imam i par vrsta mahovine, desetak vrsta bilja, kozice, hemigrammuse, neonke, i zebrice.

Nadalje, nisam imao namjeru s nikime se svađati. Smeta me samo to što ako kažem nešto imalo drugačije od stajališta drugih ( pr. nemjenjanje vode ) većina grakne kao da sam uvrijedio neku dogmu. Ovo nije prvi put da se na forumu raspravljam oko ove teme. Znam za sve mogućnosti, pozitivne i negativne opcije,ali želio sam napraviti upravo to što imam.Istina kada sam kretao s takvim održavanjem akvarija, nisam bio siguran kako će ispasti. Sada kad imam to doma, mogu odgovorno tvrditi neke stvari. Ti nisi niti probao,a uvjeren si da to ne može funkcionirati, uvjeren si da imam problema s algama,itd...

Moj pogled na akvaristiku je takav da akvarijmora sadržavati sve uslove za samoodrživost. Ako nisam uspio u tome, smatram da nisam napravio ništa.

Ja samo izlažem svoja iskustva i djelim ih s drugima.

Ok, ovamovan. Par hrpica končaste alge koju si namjerno naselio. Imao sam priliku vidjeti končastu algu u akvariju u kojem nema redovite izmjene vode.

Mijenjanje vode nije dogma nego iskustvo. I preporuka svih suvremenih akvarističkih siteova, literature... Istina je da recimo Diana Walstad u svojim low-tec akvarijima sa sunčevim osvjetljenjem i bez dodavanja gnojiva ili co2 u vodu ima uspjeha s biljem i da u tim akvarijima rijetko mijenja vodu, ali mijenja.

Ne znam zašto nešto što je potvrđeno kao dobro iskustvo nazivaš dogmom. I zašto navodiš da članovi grakću na pokušaj pobijanja "dogme".

Kažeš da imaš iskustva i da odgovorno možeš tvrditi neke stvari. Koliko sam shvatio imaš akvarij 6 mjeseci (koji funkcionira na taj način - nadolijevanje destilirane vode). Kako možeš nešto odgovorno tvrditi na temelju takvog iskustva?

Dalje, nije istina da nisam probao. Kad mi se desilo da mi se omaklo i da nisam zamjenio vodu u akvariju redovito (recimo 2-3 tjedna) javili su se problemi - alge, smrdljiva voda, prljava voda.

Uvjeti za samoodrživost su nemogući. Morat ćeš očistiti filter, mijenjati lampe, nadolijevati (izmjenjivati) vodu,nadzirati sustav. Hoćeš-nećeš, sustav ti neće biti samoodrživi.

A za dijeljenje svog iskustva nije problem - pa tvoji postovi nisu obrisani, ne? Dijeliš svoje iskustvo s drugima.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
Izmjena vode
« Odgovori #20 u: Ožujak 27, 2007, 09:53:00 prijepodne »

Ajde izraèunaj koliko puta moraš zamjeniti 10% vode da bi spustio s 20 DgH na 0. Vidiæeš da je to mnogo puno izmjene, ali istina je da "teži ka 0 ".

Relativno brzo i neizbjezno... da ne pricam koliko opasno moze biti dodavanje CO2 kad je voda toliko mekana, a nije bas da svi imamo elektronski regulirane ventile na CO2 bocama spojene na pH sonde.
Edited by: Ruki

Offline ovamovan

• Punopravni član
Izmjena vode
« Odgovori #21 u: Ožujak 27, 2007, 10:27:00 prijepodne »

Ne da mi se citirati, pa ću ovako:

1. Za elenu i davora: Pa gdje sam ja napisao da imam samo 6 mjeseci akvarij? Ako pažljivije pročitamo vidjet ćemo da se spominje i jedan 100 litarski koji sam imao dve god, a ostale nisam niti spominjao, dakle iskustvo ako imalo znamo računati je min. 2,5 god. Iako je mnogo duže. Ostale stvari mi se ne da komentirati. Ja ovu priču završavam ovdje, jer sam rekao sve što mislim.

2. Za rukija: Ruki u pravu si da će voda postajati sve mekša i mekša, ali to biipak puno duže potrajalonego što vi mislite.

Evo izračun po tjednoj zamjeni vode iako je upitno dali itko mijenja vodu svaki tjedan. Krenuo sam od 20 Dgh, jer je to standardna tvrdoća pipovače u Zg, ali i u većini hrvatskih krajeva se kreće oko te mjere. Mjhenjanje 10% volumena vode.

20,18,16.2, 14.5, 13, 11.7, 10.5, 9.45, 8.5, 7.65, 6.88, 6.19, 5.57, 5.01, 4.5, 4, 3.6, 3.24, 2.91, 2.62, 2.35, 2.12, 1.9, 1.71, itd...

Kao što ovdje možemo vidjeti ovdje je napisano 24tjedna, tj. 6 mjeseci. dakle tek za 6 mjeseci redovite izmjene 10% vode s destiliranom dolazimo oko 2 DgH, a do 0,1 ili 2 bi trebalo još barem nekoliko mjeseci.

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Izmjena vode
« Odgovori #22 u: Ožujak 27, 2007, 10:30:00 prijepodne »

Ma joj o cemu se tu raspravlja? Ne mjenjati vodu u akvariju?

Ribe i sav ostali zivi svijet u akvariju otpusta citav niz kemizama u vodu koji su stetni. Kako je Tuljan jednom rekao, oni su prava mala tvornica otpada ( ne govorim tu o samo o amonijaku)koji se nekako mora s vremena na vrijeme iz akvarija izbaciti. Kada voda hlapi iz akvarija odlazi samo cisti h20, a otpad i dalje ostaje u akvariju. Kumulacijom takvog stanja, dolazi i do stagnacije bilja, bolesti riba, stvaranje nezeljenih organizama(citaj alge)...itd..itd...

Ja sam cak skloniji tezim da treba mjenjati sto vise vode tjedno. Osobno mjenjam oko 50 %, a tezim i da promjenim sto vise. Zasto? osim sto iz akvarija izbacujem sve nusprodukte metabolizama biljaka i zivotinja, jednom tjedno prakticki resetiram sustav i stanje makro i mikroelemenata vratim na nulu i ponovno nagnojim.Takvim postupkom se ne moram brinuti da neće sve uvjek biti na istom nivou.

ajmo dalje...Bilje iznimno dobro reagira na promjenu vode, to se moze vidjeti i pojacanom fotosintezom, a nakon duzeg perioda sto voda nije mjenjana nivo fotosinteze vidljivo opada, a time i rast bilja.

Ako pak gledamo akvarije bez bilja, recimo ciklidne i tu je situacija isto( nema bilja) ali ribe jako dobro reagiraju na izmjenu vode.Itd..itd..

pozdrav
ZG,Vrapče

Offline ovamovan

• Punopravni član
Izmjena vode
« Odgovori #23 u: Ožujak 27, 2007, 10:32:00 prijepodne »

Nemam više komentara, potrošijo ih!

Offline ovamovan

• Punopravni član
Izmjena vode
« Odgovori #24 u: Ožujak 27, 2007, 10:37:00 prijepodne »
Citat: Fenix

Sto nisi li isto tako "hipoteticki" nedavno tvrdio da bi bilo dobro mokriti u akvarij. Da bi amonijak iz urina mogao biti izvor za cikliranje akvarija?

Oni navodnici iznad tezi ka 0 bi se trebali maknuti jer je to cinjenica.

pozz

Nisam ja to bio, pomiješao si.

Navodnici su tamo s razlogom, zato što je"teži" širok pojam, a s navodnicima sam htio pokazati tu relativnost. Nisam rekao da to nije točno, već čak nasuprot rekao Rukiu da je u pravu, samo da će to malo potrajati.