Svibanj 04, 2025, 11:50:01 prijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: glodavci  (Posjeta: 1525 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline pega777

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://www.google.com
glodavci
« u: Ožujak 23, 2007, 09:41:00 prijepodne »
pozdrav svima.nadam se da ima ljudi koji imaj neke vrste glodavaca (hrčci,zamorci...)pa bih volio da se otvori novi podnaslov za teme o glodavcima...tnx
pegaC
Prelog

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
    • http://naturalisticki.blog.hr
glodavci
« Odgovori #1 u: Ožujak 24, 2007, 16:55:00 poslijepodne »
ti imas nesto zanimljivo?
† BLACK RAIN †

Offline Scorpion 467

• Punopravni član
    • http:// scorpion.byethost7.com
glodavci
« Odgovori #2 u: Ožujak 24, 2007, 17:21:00 poslijepodne »

Sta te tocno zanima o hrčcima? Ono najosnovnije ili sve o njima?

Ja ti mogu ukratko napisat nesto o hrčcima iz svog iskustva posto sam ih imao 3 komada i 15 mladih kasnije,

Imas nekoliko vrsta hrčaka: kineski, sibirski, i jos jednu vrstu samo se ne mogu sjetit koju,

Uvjeti u kojima bi trebali biti kako bi stei ti i on/i bili zadovoljni: potreban je mali kavezic (recimo 30x 25 x15 (duzina x sirina i visina) treba im omogucit onaj kolutic na kojem se razgibavaju, kavez je najobicniji koji je bas za hrcke ( dimenzije su tu negdje kako sam napisao)

Podloga u kavezu za hrčke: obicno sjeno koje se moze kupit u zoo shopovima, onda neka kucica ( kokosov orah je najbolji za to) ili piljevina (kupovna)

Hrana: Jabuka ( u kriskama) , mrkva, listovi maslacka, kikiriki u ljuskama, onda mjesana hrana bas za hrcke koja se moze kupit u zoo shopovima.

Bocica za vodu, kao za papige recimo ( najbolje pitaj u zoo shopovima)

Drzanje raznih vrsta hrčaka u kavezu nije preporucljivo jer se mogu i ozljedit i potuc, jedine vrste koje se mogu drzat zajedno su kineski hrčci

Parenje: to mi je najsmjesniji dio koji traje manje od 5 min ali za dva tjedna imas 10 do 15 komada mladih, ono sto bih preporucio a cini mi se da sam to i napisao negdje, NE DIRAT MLADE HRČKE koji su se tek izlegli , jer ih mama moze pojest ili odbacit, treba ih pustit tjedan do dva da pocnu sami jest a onda ih pazljivo jednog po jednog razdvojit i biti oprezan jer mama hrčak zna biti jako agresivna ( brani mlade jer misli da je to nekineprijatelj) velicina mladog hrcka je kao kikiriki u ljusci mozda malo veci

Zivotni vijek jednog hrcka je 2 do 3 godine

Ono stonajvise iritira kod hrcaka je to sto stalno glodaju po resetkama kaveza jer su nocne zivotinjice ali naviknut ces se nekako

Cini mi se da je za zamorce ista stvar samo malo duze zive 3 do 6 godina ali to sve ovisi od vrste do vrste nitko ti ne moze garantirat da ce jedan hrcak zivjet pune 3 godine, ili zamorac isto tako to su lijepe zivotinjice ali ti kada se taman naviknes one moraju otic

eto mislim da je to to

**Zaboravio sam jos napisat da su jako ciste zivotinjice i da onaj njihov izmet nakon nekog veremena ima jako ostar miris ako se ne makne na vrijeme, zelim reci da hrčci mogu obolit od prljavstine ako im se ne omoguci higijena, treba svaka 3 dana mjenjat podlogu i time se sprijecava bolest hrcka i ostar miris u sobi, e i jos jedna bitna stvar koju sam takodjer zaboravio napomenut: NOVINE NIKAKO STAVLJAT U KAVEZ JER SADRZE OLOVO jer je otrov za njih pa ih moze ubit, treba stavit samo sijeno i piljevinu kao podlogu ** Edited by: Scorpion 467

Offline pega777

• Punopravni član
glodavci
« Odgovori #3 u: Ožujak 24, 2007, 21:58:00 poslijepodne »
ok...sve je to meni jasno al zanimaj me potankosti...imao sam prije 2 hrčka pa onda od tih 2 30 njihnaravno sve sam ih razdavao a ostavio sam opet dva ali istog spola...nazalost su mi uginuli od starosti pa sam sad nabavio nove...sad opet imam 2 (musko i zensko)pa se vec bojim cviljenja mladunaca.začudilo me to što nekad kad drzim zenku ona nije da isusta urin vec neku bjelu tekucinu jel mi netko moze objasnit sta je to???
pegaC
Prelog

Offline Scorpion 467

• Punopravni član
    • http:// scorpion.byethost7.com
glodavci
« Odgovori #4 u: Ožujak 25, 2007, 14:34:00 poslijepodne »

To ti je normalno, samo pazi jer zenkica moze biti jako agresivna(bar je hrckica moga brata bila) mene je 3 ili 4 puta hrcak ugrizao

uzmi neku vaticu koju navlazis sa mlakom ili mao toplijom vodom da mozes ruku stavit pod mlaz, zatim malo iscjedis vodu i obrises to od hrcka, i ako opet pocne curit ta tekucina opet ponovi, to je valjda od kako je imala mlade, nisam siguran ali pretpostavljam da je to to jer kazes da je to nakon sto je mlade imala, a i meni je tako bilo kada sam imao 15 mladih

Da li je tebe kada ugrizao hrcak za kaziprst ili palac ?

Offline zoolog

• Punopravni član
glodavci
« Odgovori #5 u: Ožujak 26, 2007, 01:33:00 prijepodne »

Fenomenalan prijedlog, vidit ćemo oće li gaadministratoriuvažit...Masu terarista vani drži male sisavce u terarijima. Stvarno ne znan kakva je situacija u Hrvatskoj, al ja san ima masu malih sisavaca doma u terarijima (od prekrasnih šarenih krških puhova do šumskih miševa). Evo baš smo nekidan u Turopolju uvatili prekrasnog žutogrlog mišaApodemus flavicollis - bia je cili izrazito žut sa velikin crnim očima, prelipa beštija, al je progriza krov kaveza u koji je bia privremeno stavljen i pobiga nazad u prirodu Međutim, mali sisavci (kao i većina živina osim zmija i paukova) su prilično zeznuti za držat jer ih moraš hranit svaki dan.

Evo slija našeg krškog puha Eliomys quercinus, malo ljudi zna da toga ima u nas...

Offline pega777

• Punopravni član
glodavci
« Odgovori #6 u: Ožujak 28, 2007, 16:41:00 poslijepodne »

Citat: Scorpion 467

To ti je normalno, samo pazi jer zenkica moze biti jako agresivna(bar je hrckica moga brata bila) mene je 3 ili 4 puta hrcak ugrizao

uzmi neku vaticu koju navlazis sa mlakom ili mao toplijom vodom da mozes ruku stavit pod mlaz, zatim malo iscjedis vodu i obrises to od hrcka, i ako opet pocne curit ta tekucina opet ponovi, to je valjda od kako je imala mlade, nisam siguran ali pretpostavljam da je to to jer kazes da je to nakon sto je mlade imala, a i meni je tako bilo kada sam imao 15 mladih

Da li je tebe kada ugrizao hrcak za kaziprst ili palac ?

vise puta!moja me hrckica ugrizla za prst kad sam mjenjao vodu.drzao sam ruku na kavezu a ona splazila na vrh i "pošteno" me ugrizlai to dva puta tako (a bilo je i incidenata s ugrizom ušiju i sl...)
zapravo to nije bilo nakon sto je imala mlade ta mi se jos nije okotila nego sam spominjao onu prijašnju.ova je jos mlada a mislim da bi uskoro mogla roditi.samo ne znam kak vi stojite s mladim hrckima i kavezima.ja sam ih prije imo u akvariju pa nisu imalo kud pobjeci al sada su u kavezu...
pegaC
Prelog

Offline pega777

• Punopravni član
glodavci
« Odgovori #7 u: Ožujak 28, 2007, 16:45:00 poslijepodne »
@zoolog ovaj puh je prekrasan!i ja bih takvogi ja se nadam da ce se otvoriti bar podnaslov glodavci

pegaC
Prelog

Offline Rinny

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
glodavci
« Odgovori #8 u: Ožujak 28, 2007, 17:25:00 poslijepodne »

Citat: pega777
vise puta!moja me hrckica ugrizla za prst kad sam mjenjao vodu.drzao sam ruku na kavezu a ona splazila na vrh i "pošteno" me ugrizlai to dva puta tako (a bilo je i incidenata s ugrizom ušiju i sl...)
zapravo to nije bilo nakon sto je imala mlade ta mi se jos nije okotila nego sam spominjao onu prijašnju.ova je jos mlada a mislim da bi uskoro mogla roditi.samo ne znam kak vi stojite s mladim hrckima i kavezima.ja sam ih prije imo u akvariju pa nisu imalo kud pobjeci al sada su u kavezu...

Imala jedanaest mladih u kavezu ...čim su malo narasli počeli su mi izlaziti kroz sve otvore i mrvicu šire od ovih na kavezu (npr tamo di se vratica zatvaraju) tako da mi je kavez neko vrijeme bio omotan žicom. S tim da sam ja imala one sive patuljaste hrčke...