Kolovoz 17, 2025, 06:37:31 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Novela o pet centru!  (Posjeta: 6256 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Ventura

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Novela o pet centru!
« u: Ožujak 12, 2007, 23:37:00 poslijepodne »

Ljudi što sam danas vidio u pet centru je strašno.Meni je stvarno žao tih riba!

Imaju 10 vrsta riba u20 akvarija i to u svim mogućim kombinacijama tako da u akvariju zna bit po dvije dočetiri vrste koje nisu ni u snu za skupa. Ali pustite to, oni imaju latinske nazivekombinirane sa hrvatskim nazivom jedne druge ribe i to nataknu na akvarij sa trećom vrstom. To je vjerojatno da upute neupućene kupce i naprave ih pravim budalama.

Pogledam ja jedan akvarij, a u njemu "Paracheirodon innesi" kako je i pisalo, ali ispod piše još i crvena neonkas cjenom od 9,50 kn. Nekoliko mjesta dalje opet jedan akvarij, a u njemu "Paracheriodon axelrodi", a na akvariju piše Paracheiredon innesi, ali ovaj put hrvatski naziv je plava neonka i cjena 28,50 kuna.

Pomislio sam, možda se gubim.... poslije cjelodnevnig hodanja po Zagrebu nije cudo.

Radi moje velike znatiželje koja je bila gladna novih znanja i spoznaja o malih ribicah upitam ja mladog gospodina koji je bio zauzet mlataranjem mrežicom po vodi bi li mi mogao pomoći neukom gospodinu oko izbora ribe. Na moje pitanje o nazivima mladić mi je vrlo samopouzdano odgovorio: "Gospodine pa to vam je sve isto kaj ne vidite da svjetle. Slušajte dobro, ove su crvene jer imaju male crvene repiće. A kaj ste vi tak zagrijali za one? One tamo su vam neki križanci ovih malih i imaju skrozpo dužiniplavu crtu i zato tam i piše plava neonka, al je i skuplja ne?"

Ja kao odobravajuće klimam jer se ne isplati živce trošit na takve, a on još doda:

"Ja bih vam savjetovao da uzmete od svake po jednu, a one pašu s gupijicama i budu se baš fino slagale i budu sretne, a ak vam je 28,50 kn puno uzmit dvije ove originalne jer, u povjerenju, one s plavom crtomi onak bas nejdu"

Pitajući se zaštone mogu prodati jadne ribice s plavom crtom,možda jer su križanci sa promjenjenom DNA strukturom ili je cjena nekako nemarketniški formirana. Možda su ju trebali zaokružit na 30 kn pa bi se neko odlučio uzet i cjelo jato...

Offline Fenix

• Punopravni član
Novela o pet centru!
« Odgovori #1 u: Ožujak 12, 2007, 23:52:00 poslijepodne »

Nazalost stalna pojava u zoo shopovima....
Bio sam u puno njih i u svakom, u doslovnom smislu bez preuvelicavanje , dozivio sam ovako nesto

Zagreb/Malešnica

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
Novela o pet centru!
« Odgovori #2 u: Ožujak 13, 2007, 00:17:00 prijepodne »
šta sam svašta ja doživio    
koliko puta sam "spasio" jadne ljude koji su neznajuči ništa došli kupit prvi aq i ribice! prodavačica koju sam jednom ispitao, praveči se da nemam pojma, i koja mi je dala komične odgovore je jednoj obitelji uredno spakirala oskara, 1 neonku, colisu, i  silver sharka, za aq od 30-ak l, ne više...       , da ja nisam bio tamo i počeo komentirat, a čovjek koji je kupovao ribice poslušao savjet, kozna kako bi to završilo! na kraju je otišo sa nekoliko gupija, i 2 corija! po mojoj preporuci.... sve je dobro, što se dobro svrši!
ja ne kužim koji je problem malo podučit osoblje? ne možeš zaposlit prvu žensku koju nađeš na ulici, koja traži posdao, a nema pojma o pojmu! na duge staze, to je poražavuječe za posao! barem nek stavljaju pravilna imena da se ljudi koji neznaju, mogu snači, prepisat ime, i onda preko googla ili foruma nači info o određeoj ribi, ako su dovoljno pametni za tako nešto...
steko sam odbojnost prema trgovinama koje tako rade, jer su i mene sje.... kad sam prvi put kupovao aq i ribice, pa kad trebam  nešto kupit, a da neznam puno o tome, ili saznam što više ovdje na forumu, ili odem u provjerenu trgovinu, i sve ok!
pozz!

Offline Striček Matija

• Punopravni član
Novela o pet centru!
« Odgovori #3 u: Ožujak 13, 2007, 07:14:00 prijepodne »
pazi ti šta pričaš!
pet centar ti ima 3 satno testiranje ljudi prije zapošljavanja...
test inteligencije i test osobnosti...

ako kažeš da znaš nešto o životinjama nećeš dobit posao...
a jedan naš kolega iz udruge koji je i radio u pet centru je i davao konstruktivne savjete..pokušavao i pomoći životinjama pa mu nisu dopustili... jer oni znaju sve!... ovo je smiješno... al kad pogledaš dio sa egzotičnim životinjama je za plakat.. taj dio fino mogu zatvorit i liječit skoro sve životinje... za ribice neznam i nemogu reć jer se stvarno ne razumijem...

Offline Akvarista

• Punopravni član
Novela o pet centru!
« Odgovori #4 u: Ožujak 13, 2007, 08:38:00 prijepodne »
To je tak kad je u igri lova

Offline lula

• Punopravni član
Novela o pet centru!
« Odgovori #5 u: Ožujak 13, 2007, 09:20:00 prijepodne »
Buznis ne poznaje granice
Varaždin / Hrvatska

Offline franco9200

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
Novela o pet centru!
« Odgovori #6 u: Ožujak 13, 2007, 09:31:00 prijepodne »
a u rijeci, pogledam u jedan akvarij 4 ribe krepane, pogledam u drugi 2 ribe krepane, pogledam u treći 6 riba krepano, pogledam dalje užas pola akvarija pliva leđno .........
Rijeka, Zamet, Trsat
..........................
* ne vjeruj ribi koja laže....

Offline Striček Matija

• Punopravni član
Novela o pet centru!
« Odgovori #7 u: Ožujak 13, 2007, 09:47:00 prijepodne »
a ako pitaš prodavača...sigurno će ti reć da su to takve ribe... koje plivaju raznim stilovima...

Offline Fenix

• Punopravni član
Novela o pet centru!
« Odgovori #8 u: Ožujak 13, 2007, 11:55:00 prijepodne »
Tu je na tapeti pet shop ali i ostali su isti.
Najbolje ces proc ako znas po sta si dosao i ako zapamtis da ribe se  ne kupuju u zoo shopovima

Zagreb/Malešnica

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
Novela o pet centru!
« Odgovori #9 u: Ožujak 13, 2007, 16:56:00 poslijepodne »
Samo "laprdajte" i kritizirajte dučan pa ćete se nači pred upozorenjem i eventualnom sudskom tužbom kao ja prije nekoliko godina na ovom forumu kada sam iznjeo par sličnih situacija.
Ljepo se je javio jedan stiček na ovom forumu ispred tog dučana (pogodi kojeg)uključio u debatu i kada je kak bi rekli dobio po lampi,onda sam dobio čestitku na E-mail kod gl.urednika!
Ohrabrujuče zar ne!!?

Offline Ventura

• Novi član
  • *
Novela o pet centru!
« Odgovori #10 u: Ožujak 13, 2007, 16:59:00 poslijepodne »

Citat: Fenix
Najbolje ces proc ako znas po sta si dosao i ako zapamtis da ribe se ne kupuju u zoo shopovima

Ne bih se složio da su svi pet shopovi isti moram izdvojiti Zoo shop Vili gdje prodavači do nekle znaju čim se bave, a ako neznaju što nije za zamjerit pogledat će u enciklopediju. Također i dame iz beluga imaju zavidno znanje i teško je da prođe koji upit bez suvislog odgovora.

Ipak ako nešto radiš onda, da si i najveći tulac, za mjesec dana morao bi znati ono osnovno. To ti je kao da đođeš u cvjećarnicu i tražić tulipan, a prodavačica kaže: mi ne držimo motorne pile. Molim ljepo...

Neke stvari se ipak ne mogu tolerirati.

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
Novela o pet centru!
« Odgovori #11 u: Ožujak 13, 2007, 19:14:00 poslijepodne »

Meni je u cijeloj prici misterija logika po kojoj se slaze asortiman riba u nekim ducanima, prvi mi na pamet pada onaj u Importanne pothodniku;
- brdo gupia i platia
- nesto guaramija
- pozmasna hrpa bicolora za koje znamo kakvi su karakterno
- pangeasiusi ( ili tako nekako ) koji znaju narasti i preko metra
- silver shark koji je isto tako pozamasan
...i na kraju price plehici koji isto tako mogu narasti do pozamasnih dimenzija.

Dakle, nesto pocetnickih ribica i prilicno sarolik izbor monstruma koji za koji mjesec prerastu akvarij ili potamane sve ostale ribe

Kad malo bolje razmislim - stvarno trebas biti kreten ( kao odgovorni u nekom centru )i imati pune akvarije plehostomusa koje uredno uvaljivati pod algojede, a ne drzati ancistruse.
Edited by: AndrejX

Offline Krajten

• Punopravni član
Novela o pet centru!
« Odgovori #12 u: Ožujak 13, 2007, 19:26:00 poslijepodne »

ja ne kuzim sto se vi cudite. Nekoc dok sam bio mlad i nadobudan, borio sam se protiv vjetrenjaca . Dana sam svjestan da je to sve samo biznis. Kad pet centar procjeni da mu je u interesu svoje zivotinje drzati u boljim uvjetima on ce to i uciniti. Prije toga, njemu bolji uvjeti znace samo manje novca, a koliko sam vidio posao im ide poprilicno dobro.

Drugi čidnbenik je neznanje. Ekonomisti u upravii prodavaci i trgovci u ducanu znaju vrlo malo o akvaristici ili teraristici. Uostalom vecina prosjecnih ''akvarista'' zna vrlo malo o akvaristici, zar ne?

Uglavnom, ne podrzavam način pet centra, ali sam postao realan po tom pitanju, pa se niti ne uzrujavam.
ZG,Vrapče

Offline Fenix

• Punopravni član
Novela o pet centru!
« Odgovori #13 u: Ožujak 13, 2007, 22:01:00 poslijepodne »

Citat: Ventura

Najbolje ces proc ako znas po sta si dosao i ako zapamtis da ribe se ne kupuju u zoo shopovima

Ne bih se složio da su svi pet shopovi isti moram izdvojiti Zoo shop Vili gdje prodavaèi do nekle znaju èim se bave, a ako neznaju što nije za zamjerit pogledat æe u enciklopediju. Također i dame iz beluga imaju zavidno znanje i teško je da prođe koji upit bez suvislog odgovora.

Ipak ako nešto radiš onda, da si i najveæi tulac, za mjesec dana morao bi znati ono osnovno. To ti je kao da đođeš u cvjeæarnicu i tražiæ tulipan, a prodavaèica kaže: mi ne držimo motorne pile. Molim ljepo...

Bit cu mudar i necu dalje komentirati.
Dubravkov primjer mi je dovoljan da zgrcim prste i dalje ne tipkam, a dobro krajten kaze. Cemu se i boriti sa vjetrenjacama
Zagreb/Malešnica

Offline Akvarista

• Punopravni član
Novela o pet centru!
« Odgovori #14 u: Ožujak 13, 2007, 22:53:00 poslijepodne »

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
Novela o pet centru!
« Odgovori #15 u: Ožujak 14, 2007, 00:18:00 prijepodne »

ribe se  ne kupuju u zoo shopovima

Mislio si pritom da se kupuju u fish shopovima ili? Ja bih
osobno bio puno sretniji kada bi ih mogao nabaviti direktno od hr
uzgajivača samo sam ahm recimo početnik pa ne znam još koliko je to
realno niti kome/kamo da se obratim

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Novela o pet centru!
« Odgovori #16 u: Ožujak 14, 2007, 00:24:00 prijepodne »
Tu možete iznijeti svojaiskustva ako želite. LINK

Offline Salem

• Punopravni član
Novela o pet centru!
« Odgovori #17 u: Ožujak 16, 2007, 09:37:00 prijepodne »
Vidim na webu od pet centra (u rubrici posao) da baš izričito traže
akvaristu, dakle nekoga sa znanjem i iskustvom koji bi se brinuo za taj
odjel.

Offline ribica tina

• Punopravni član
  • Spol: Ženski  
  • big mama
Novela o pet centru!
« Odgovori #18 u: Ožujak 21, 2007, 08:19:00 prijepodne »

Ne bih se složio da su svi pet shopovi isti moram izdvojiti Zoo shop Vili gdje prodavači do nekle znaju čim se bave, a ako neznaju što nije za zamjerit pogledat će u enciklopediju

ti se šališ,jel tako??

koliko su ti platili za reklamicu?  
3 pekmeze,5 akvarija, 1 vrtna fontana...i....MM-SKM

:heart:

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Novela o pet centru!
« Odgovori #19 u: Ožujak 21, 2007, 09:33:00 prijepodne »

I za vili bi se moglo svašta reći...mojoj su mami uvalili ribicu koja im je ispala na pod, i to tak vješto da je skužila da je uginula kad se dofurala već doma (kad ju je pregledala, lijepo se vidjelo da je sva izudarana), a tad je bilo kasno za reklamaciju jer smo prilično daleko od njih...

Najbolje se informirati u literaturi ili ovakvim forumima, pa onda u kupovinu...a hoćeš li kupiti velike ili male ribe, stvar je vlastitog izbora. Osobno imam ogromnu plekicu i ne bih je dao za petsto ancistrusa iako su mi i oni simpa...a došla je zapravo zabunom k nama...dakle...ko voli, nek izvoli...

Osobno mi je veliko zadovoljstvo kad odem u pet shopove i upozoravam ih kako imaju bolesne ili na žalost, uginule ribice, kako onda se spetljaju i muljaju....a na žalost, toga ima u većini....

Offline DISKUS123

• Punopravni član
  • **
Novela o pet centru!
« Odgovori #20 u: Ožujak 21, 2007, 09:41:00 prijepodne »

Ne bih se složio da su svi pet shopovi isti moram izdvojiti Zoo shop Vili gdje prodavači do nekle znaju čim se bave, a ako neznaju što nije za zamjerit pogledat će u enciklopediju. Također i dame iz beluga imaju zavidno znanje i teško je da prođe koji upit bez suvislog odgovora.

Ipak ako nešto radiš onda, da si i najveći tulac, za mjesec dana morao bi znati ono osnovno. To ti je kao da đođeš u cvjećarnicu i tražić tulipan, a prodavačica kaže: mi ne držimo motorne pile. Molim ljepo...

pa eto malo bih se na ovo nadovezao da nam dotični odgovori u njihovo ime dali se to može nazvati tolerantnost ili nekako drugačije kada vam kupac dođe i zatraži ONOG ČISTAČA ŠTO ČISTI STAKLO (ancistrus) A NENARASTE VELIKI DA BI RADIO NERED U AKVARIU a prodavatelj iz dućana mu odgovori E BAŠ TAKVE ČISTAČE IMAMO i zapakira dva Plechostomusa. Prvo nevjeruješ i gledaš u prodavatelja a potom u kupca kako je sretan jer je dobio baš ono što on želi. Mislite li da to ima veze sa znanjem ili sa komercializaciom?
ljepi pozdrav

Offline Akvarista

• Punopravni član
Novela o pet centru!
« Odgovori #21 u: Ožujak 21, 2007, 10:15:00 prijepodne »

Offline Salem

• Punopravni član
Novela o pet centru!
« Odgovori #22 u: Ožujak 21, 2007, 10:24:00 prijepodne »
Pa ne bih se baš složio da su svi pet shopovi isti. Eto za ova dva puta
što sam bio u Belugu ustanovio sam da je jedna prodavačica zgodna a
jedna zna nešto o ribama i opremi. Ja sam gledao filtere i opremu i
napola čuo konverzaciju prodavačice sa parom koji je došao kupovati
ribe: ...kakav akvarij imate... ...koliko dugo ima da je formiran imate
li već neke ribe unutra... ...ove guramije su vam dosta osjetljive na
kvalitetu vode, a i narastu puno veće nego što ih tu vidite... ...ove
tetre bi bile puno bolji izbor za vaš akvarij... ... 'silver
shark' vam poprilično naraste, nije pogodan za manji zajednički akvarij
kao što je vaš... ...'black ghost' vam naraste preko 30cm i
potajno će pojesti male ribe...

Čini mi se da se ovako nešto od prodavača relativno rijetko čuje?

Offline marin81

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
Novela o pet centru!
« Odgovori #23 u: Ožujak 21, 2007, 16:30:00 poslijepodne »

Citat: Salem
ustanovio sam da je jedna prodavaèica zgodna a
jedna zna nešto o ribama i opremi

znaci jednu gledas dok drugu slusas

Offline vincent

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Novela o pet centru!
« Odgovori #24 u: Ožujak 21, 2007, 16:58:00 poslijepodne »

gledajte...ono što mene živcira kod ovdje prozvanog pet shopa je to što jedna osoba radi na 5 odjela, pa čekate i čekate i čekate......za vili ne znam, meni su za sada mrak, striček unutra je super, puno zna i jako je ljubazan....zato pazim da uvijek dođem u njegovu šihtu

ono što ja mislim da je zapravo najvažnije jest: treba se sam informirati što želiš i onda ić....uz internet, knjižnice i u krajnjoj liniji algoritam ( gdje možeš čitati knjigu do besvjesti ) sve se može saznati, a na ovakvim forumima možeš saznati i iskustva ljudi i prema tome oblikovati akvarij po svojim željama.....

krivica donekle,leži i na ljudima koji bez ikakvog prethodnog znanja zapute sa idejom da žele akvarij....takav akvarij neće ni dugo trajat, jer akvaristika nije ubacivanje riba u vodu....kao što mi svi to itekako znamo, a to njihovo neznanje koriste vlasnici razno raznih pet shopova koji samo žele zaraditi i ništa drugo ih nije briga....
"Biti lud ima i svojih prednosti, kojih su samo luđaci svjesni."