Srpanj 28, 2025, 17:38:46 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Omekšavanje vode solju za perilice suđa  (Posjeta: 6008 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline boxer

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Omekšavanje vode solju za perilice suđa
« Odgovori #25 u: Ožujak 12, 2007, 22:28:00 poslijepodne »
smole nisu isto sto i ro i nemaju veze jedno s drugim, rade na razlicirtim principima.
smole koje se regeneriraju sa solju nisu bas dobre, bolje su one koje se regeneriraju s kiselinom.
Slavonski Brod

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #26 u: Ožujak 12, 2007, 22:28:00 poslijepodne »

Citat: ovamovan

Antimon: dečki,...R/O za omekšavanje,....meni daje vodu GH=0,...jednostavno nema premca,...

Daj molim te napiši da li je to čisto smola - ionski izmjenjivač ili misliš na kompletan R/O uređaj?

Vjerojatno na RO uredaj, poput ovdje vrlo popularnog JBL RO 120

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #27 u: Ožujak 12, 2007, 22:30:00 poslijepodne »
koliko znam, RO uređaj funkcionira na principu polupropusne membrane, koja "mikroprofiltrira" vodu, i kroz tu membranu mogu proči samo određene čestice, pa je voda drukčijih svojstava. nedavno sam čitao da astronauti u space shutle-ovima piju vodu iz ro uređaja, u koju su dodane tvari da bi voda imala izvorna svojstva. pošto ne mogu imat neograničenu količinu vode, sva voda koja se potroši se i reciklira, pročiščava kroz RO, i pije i koristi. piju  vlastitu, pročiščenu mokraču, i svu drugu pročiščenu, "iskorištenu" vodu, kad se pročisti kroz RO, ostaje čista, pitka voda...
eto, to je jedan zanimljiva stvar!
pozz!

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
« Odgovori #28 u: Ožujak 12, 2007, 22:50:00 poslijepodne »

Citat: ovamovan
Daj molim te napiši da li je to čisto smola - ionski izmjenjivač ili misliš na kompletan R/O uređaj?

ne nije smola, nego R/O uređaj.
a pH, vam nema smisla skidati bez da skidate i KH,..za to je CO2 zakon, samo treba pazit da se ne pretjera,...

Offline ovamovan

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Ožujak 12, 2007, 23:30:00 poslijepodne »

AndrejX:

ovamovan napisao:

o napisao da se Calgonsastoji odčistog zeolita?

mislim da je baziran na zeolitu, a on je bezopasan.

Dakle - pretpostavljas da je baziran na zeolitu koji je bezopasan, a ostale tvari u cjeloj prici nisu vazne ( mirisi, otapala, boje ) jer mislis da je baziran na tvari koja je bezopasna ?

Citiram:

Pa gdje sam ja to napisao da neće pobiti ribe?

Preporucas tvar koju nisi isprobao samo jer je eventualno bazirana na zeolitu i sto razbistri vodu - tako uredno mozes preporuciti i solnu kiselinu jer ima u sebi svega par elemenata, poput vodika kojeg imam i u vodi pa je sigurno bezopasna.

ajmo još jednom polako i strpljivo sve pročitati od riječi do riječi. Ali polako i strpljivo.

ovamovan: Probaj Calgon.

Omekšat će ti vodu, za par dana će se čak razbistriti. Ali ja nisam nikada probao staviti ribu unutra. Možda će funkcionirati, jer mislim da je baziran na zeolitu, a on je bezopasan. Sadrži i neke druge spojeve, neznam točno koje pa možda i neće biti dobro. Ak ti se da probaj, testiraj. Ja sam odustao od toga, jer sam nabavio čisti zeolit

Gdje ja to mislim da ostale tvari nisu važne?!? Gdje ja to bezuvjetno preporučam calgon, a kamoli da ga naspe u akvarij?

Ja se ispričavam ako sam nekoga doveo u nedoumicu, kada sam rekao da proba testirati, nisam mislio u akvarij nasuti calgon, što se može i zaključiti iz toga što sam napisao da nisam stavio ribu u nutra, a to sam smatrao da je razumljivo. Ja sam probavao u malom praznom akvariju od 5 litara vidijeti šta će se desiti, i kao što rekoh DgH je bila 3, a voda se razmutila u par dana. Tu sam stao s isprobavanjem Calgona. Ovo vjerojatno ne bih niti pisao da nisam bio ponukan naslovom teme, nije me sram mojih eksperimenata, ma kako glupi bili.

Offline beba

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #30 u: Ožujak 13, 2007, 21:44:00 poslijepodne »
beba,Zgb.sesvete

Offline ovamovan

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Ožujak 14, 2007, 02:19:00 prijepodne »

Citat: Antimon
deèki,...R/O za omekšavanje,....meni daje vodu GH=0,...jednostavno nema premca,...
mješate ga sa "pipovaèom" zavisno o željenoj tvrdoæi, a KH i pH (jer glupo je prièati o skidanju jednog, bez skidanja drugog) definitivno neæete skinuti u nekom veæem omjeru samo sa tresetom,...u tom sluèaju preporuèam uporabu CO2, koji æe vam ujednaèeno i kvalitetno sniziti i KH i pH,... samp pratite tablice za koncentraciju CO2 kojih možete naæ na netu,...
treset također preporuèam u južnoamerièkim biotipima.

Nema se tolko love, iako ne znam u biti koliko košta , znam da u CWG košta oko 2-3 tisuće kn. Molio bih da mi date neki drugi link pa da vidim cijene.

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #32 u: Ožujak 14, 2007, 10:50:00 prijepodne »

Citat:

Nema se tolko love, iako ne znam u biti koliko košta , znam da u CWG košta oko 2-3 tisuće kn. Molio bih da mi date neki drugi link pa da vidim cijene.

Kod nas su iznimno skupi pa se kupuju u Austriji gdje nakon povrata poreza ispadnu oko 100 EUR

Offline makarska

• Punopravni član
    • http://www.ibs-nekretnine.hr
« Odgovori #33 u: Ožujak 14, 2007, 13:49:00 poslijepodne »

Citat: Živac
Da li ima smisla pokušati raditi ovakvo omekšavanje vode koja bi, naravno, odstajala koji dan i onda još Aquasafeom ju "pročistiti"?

e ova ti je bolja od one mokrace za cikliranje
pozdrav iz makarske