Srpanj 28, 2025, 23:30:19 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Omekšavanje vode solju za perilice suđa  (Posjeta: 6016 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Živac

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Omekšavanje vode solju za perilice suđa
« u: Ožujak 11, 2007, 21:36:00 poslijepodne »
Da li ima smisla pokušati raditi ovakvo omekšavanje vode koja bi, naravno, odstajala koji dan i onda još Aquasafeom ju "pročistiti"?

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #1 u: Ožujak 11, 2007, 21:57:00 poslijepodne »
neznam, ali ja ne bi pokušavao. čini mi se da je ta sol opasna za ribe. neznam, ja ne bi, ti kako češ!
pozz!

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #2 u: Ožujak 11, 2007, 22:18:00 poslijepodne »

Citat: Živac
Da li ima smisla pokušati raditi ovakvo omekšavanje vode koja bi, naravno, odstajala koji dan i onda još Aquasafeom ju "pročistiti"?

Da li si svjestan da se radi o najobicnijoj kamenoj soli i da ti za cijelu ideju fali ionski omeksivac sa zrnatom smolom koji se nalazi u perilici i kojem sol isljucivo sluzi za regeneraciju ?

S ovom trenutnom kombinacijom ces samo pobiti ribe i to vrlo brzo.

Edited by: AndrejX

Offline Živac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Ožujak 11, 2007, 22:18:00 poslijepodne »
Naravno da zdrav razum kaže da to ne bi trebalo raditi.
Pogotovo ako nitko nema iskustva po tom pitanju.

...sad se sjećam da na ambalaži jedne kutije piše da sadrži 99,7% NaCl.
A ta sol sigurno neće ishlapiti. Onda vjerojatno ništa od toga.

Offline Živac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Ožujak 11, 2007, 22:21:00 poslijepodne »

Citat: AndrejX
Da li si svjestan da se radi o najobicnijoj soli i da ti za cijelu ideju fali ionski izmjenjivac koji se nalazi u perilici i kojem sol isljucivo sluzi za regeneraciju ?

Vidiš, ovo o ionskom izmjenjivaču nisam znao pa to baca novo svjetlo na cijelu teoriju.
Znači, ništa od toga.
Bar smo brzo raščistili.

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 11, 2007, 22:25:00 poslijepodne »
Citat:
Vidiš, ovo o ionskom izmjenjivaču nisam znao pa to baca novo svjetlo na cijelu teoriju.
Znači, ništa od toga.
Bar smo brzo raščistili.

Upravo tako jer dodavanjem soli samo povecavas kolicinu otopljenih minerala

Inace se svojevremno diskutiralo ovdje i o tim omeksivacima i ispalo je da bas niti oni nisu najsretniji odabir. Jedina prava opcija je kupovina RO uredaja ( reverzibilna osmoza ), ali je prema mojim iskustvima sve zajedno velika gnjavaza.

Offline kosuta

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 11, 2007, 22:40:00 poslijepodne »

Citat:
Vidiš, ovo o ionskom izmjenjivaču nisam znao pa to baca novo svjetlo na cijelu teoriju.Znači, ništa od toga.Bar smo brzo raščistili.
Upravo tako jer dodavanjem soli samo povecavas kolicinu otopljenih minerala Inace se svojevremno diskutiralo ovdje i o tim omeksivacima i ispalo je da bas niti oni nisu najsretniji odabir.  Jedina prava opcija je kupovina RO uredaja ( reverzibilna osmoza ), ali je prema mojim iskustvima sve zajedno velika gnjavaza.

slažem se!
jedino mislim da se i pomoču treseta da  srdit stvar donekle!

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 11, 2007, 23:22:00 poslijepodne »

Citat: akosuta1
slažem se!
jedino mislim da se i pomoču treseta da  srdit stvar donekle!

Bas i ne

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #8 u: Ožujak 11, 2007, 23:24:00 poslijepodne »
Ok, dakle rascistili da sol ne omeksava vodu. A kako to treset radi, to mi nije jasno... stalno ga se spominje, a nitko da mi objasni... od kud vam uopce to s tresetom???
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 11, 2007, 23:52:00 poslijepodne »

Citat: Ruki
Ok, dakle rascistili da sol ne omeksava vodu. A kako to treset radi, to mi nije jasno... stalno ga se spominje, a nitko da mi objasni... od kud vam uopce to s tresetom???

Kiseli vodu, samo to

Offline boxer

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 12, 2007, 00:14:00 prijepodne »
smole su dobre kada se koriste kationi i anioni u kombinaciji, samo sve smole nisu ok a ima ih mali milion
Slavonski Brod

Offline ovamovan

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 12, 2007, 01:11:00 prijepodne »

Probaj Calgon.

Omekšat će ti vodu, za par dana će se čak razbistriti. Ali ja nisam nikada probao staviti ribu unutra. Možda će funkcionirati, jer mislim da je baziran na zeolitu, a on je bezopasan. Sadrži i neke druge spojeve, neznam točno koje pa možda i neće biti dobro. Ak ti se da probaj, testiraj. Ja sam odustao od toga, jer sam nabavio čisti zeolit.

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 12, 2007, 01:35:00 prijepodne »

Citat: ovamovan
Omekšat će ti vodu, za par dana će se čak razbistriti. Ali ja nisam nikada probao staviti ribu unutra. Možda će funkcionirati, jer mislim da je baziran na zeolitu, a on je bezopasan. Sadrži i neke druge spojeve, neznam točno koje pa možda i neće biti dobro. Ak ti se da probaj, testiraj. Ja sam odustao od toga, jer sam nabavio čisti zeolit.

Kako znas da je omeksao vodu i da se radi o cistom zeolitu, te da nece pobiti ribe ?

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #13 u: Ožujak 12, 2007, 13:29:00 poslijepodne »

Citat: Ruki

Kiseli vodu, samo to

Dobro, ali tvrda voda ima visoki i KH tj veliki puferski kapacitet... i ti moras puno treseta staviti da se zasiti pufer jer je rijec o slabim organskim kiselinama... i kako onda odredis koliko ga staviti? To mi nista nije jasno jer nikad nisam koristio treset... ima mi nekog smisla u mekanoj vodi, ali u tvrdoj?
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline ovamovan

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 12, 2007, 13:48:00 poslijepodne »

AndrejX: Kako znas da je omeksao vodu i da se radi o cistom zeolitu, te da nece pobiti ribe ?

Pa gdje sam ja to napisao da se Calgonsastoji odčistog zeolita?

Pa gdje sam ja to napisao da neće pobiti ribe?

Ajmo pročitati ponovno

ovamovan: Probaj Calgon.

Drugo - Calgon će omekšati vodu, zato jer je sredstvo za omekšavanje vode, a ujedno sam i izmjerio nakon jednog dana i tvrdoća je pala s 20 DgH na 3DgH.

Offline ovamovan

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 12, 2007, 13:59:00 poslijepodne »

Ruki: Ok, dakle rascistili da sol ne omeksava vodu. A kako to treset radi, to mi nije jasno... stalno ga se spominje, a nitko da mi objasni... od kud vam uopce to s tresetom???

Ovako: Treset sadrži tanine i razne kiseline. Prilikom otpuštanja kiselina ako je voda niske tvrdoće, povisivati će se kiselost. Ako je voda tvrda, kiseline će reagirati s spojevima koji vodu čine tvrdom ( uglavnom Ca i Mg ), prilikom reakcije kalcij i magnezij se neutraliziraju tako što se vežu s kiselinama i nastaju soli, najčešće netopljive i neštetne za akvarij. Ovdje dolazimo i do puferske vrijednosti. Dakle što je viša tvrdoća vode, voda ima višu pufersku vrijednost ( veće zasićenje s tvarima koji čine vodu tvrdom ). Što je puferska vrijednost viša moramo doliti više kiseline ( treseta ) da bi pomaknuli vrijednost PH vode iz ravnotežnog stanja, jer je puferi drže na određenoj razini. Tek kad neutraliziramo pufere možemo pričati o pomicanju vrijednosti PH.

Iskreno ja mislim da je tvrdu vodu ( 20 DgH ) vrlo teško omekšati i spustiti joj PH samo uz pomoć treseta.

Nadam se da sam ti bar malo bolje pojasnio

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #16 u: Ožujak 12, 2007, 16:50:00 poslijepodne »
Hvala na trudu, ali nisi bas. Evo, da ne pricamo teoretski, imam 110 litara vode karbonatne tvrdoce 20 i zelim zakiseliti vodu sa 7.5 na 6.5, koliko kojeg treseta da stavim, otprilike? Naravno da se moze zakiseliti samo uz pomoc treseta, samo je pitanje kolicine.

Edited by: Ruki

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #17 u: Ožujak 12, 2007, 17:02:00 poslijepodne »
Ruki pH ce ti bit konstantno oko 7.5 ako natrpas i hrpu treseta, do trenutka kada je pufer krcat, a tadapHnaglo pada i ispod 6.5 s tim da nisam siguran da treset moze ispuniti puferski kapacitet tvrde vode, mozda i moze al nakon dosta vremena.

Offline kosuta

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 12, 2007, 18:02:00 poslijepodne »

da ne kompliciramo, ljudi, koristite RO uređaj za omekšavanje, i treset u filteru za zakiseljivanje, odnoso smanjivanje PH,i to je to!

ali zapamtite, "perilica dulje živi uz calgon..." ali ribe ne.....

Offline ovamovan

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Ožujak 12, 2007, 20:23:00 poslijepodne »

Karlo: Ruki pH ce ti bit konstantno oko 7.5 ako natrpas i hrpu treseta, do trenutka kada je pufer krcat, a tadapHnaglo pada i ispod 6.5 s tim da nisam siguran da treset moze ispuniti puferski kapacitet tvrde vode, mozda i moze al nakon dosta vremena.

Ovo ti je točno. Ako ti je DgH 20, ja ti preporučam da kupiš zeolit da ti spusti tvrdoću, ili ionsku smolu. Ja sam s zeolitom s 22 DgH došao na 12, a i dalje mi je pretvrda voda.Teško da ćeš uspjeti zakiseliti s tresetom. Ja sam čak pokušavao stavljati limunsku kiselinu, ali ništa. Također ako dugo vremena ne možeš spustiti tvrdoću, vjerojatno imaš neki vapnenački kamen. Dokle god ti je tvrda voda, mora biti lužnata, barem u teoriji. Nije baš niti da ja kužim do kraja kada će biti kisela, ali koliko sam čitao slementi koji čine vodu tvrdom ( Ca i MG ), reagiraju s kiselinom, neutraliziraju jedni druge i stvaraju soli.

Ja imam akvarij 200L, tvrdoća12 DgH, imam 4 ogromna panja, u filteru tresetne kuglice, stavljao kiselinu,pa svejedno nisam još uspio spustiti ispod 7 PH. Konstantno mi je negdje oko 7-7.5 PH

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
« Odgovori #20 u: Ožujak 12, 2007, 20:35:00 poslijepodne »
dečki,...R/O za omekšavanje,....meni daje vodu GH=0,...jednostavno nema premca,...
mješate ga sa "pipovačom" zavisno o željenoj tvrdoći, a KH i pH (jer glupo je pričati o skidanju jednog, bez skidanja drugog) definitivno nećete skinuti u nekom većem omjeru samo sa tresetom,...u tom slučaju preporučam uporabu CO2, koji će vam ujednačeno i kvalitetno sniziti i KH i pH,... samp pratite tablice za koncentraciju CO2 kojih možete nać na netu,...
treset također preporučam u južnoameričkim biotipima.

Offline zoky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #21 u: Ožujak 12, 2007, 20:41:00 poslijepodne »
akvari kratko zivi uz calgon
Sve što sastaviš raspadne se prije ili kasnije.

Offline ovamovan

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Ožujak 12, 2007, 21:43:00 poslijepodne »
Ako neki zaboravljaju da se tema zove Omekšavanje vode solju za perilice suđa, ja sam samo dao malo logičniju ideju.

Offline ovamovan

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Ožujak 12, 2007, 21:45:00 poslijepodne »

Antimon: dečki,...R/O za omekšavanje,....meni daje vodu GH=0,...jednostavno nema premca,...

Daj molim te napiši da li je to čisto smola - ionski izmjenjivač ili misliš na kompletan R/O uređaj?

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Ožujak 12, 2007, 22:26:00 poslijepodne »

Citat: ovamovan

o napisao da se Calgonsastoji odčistog zeolita?

mislim da je baziran na zeolitu, a on je bezopasan.

Dakle - pretpostavljas da je baziran na zeolitu koji je bezopasan, a ostale tvari u cjeloj prici nisu vazne ( mirisi, otapala, boje ) jer mislis da je baziran na tvari koja je bezopasna ?

Citat:
Pa gdje sam ja to napisao da neće pobiti ribe?

Preporucas tvar koju nisi isprobao samo jer je eventualno bazirana na zeolitu i sto razbistri vodu - tako uredno mozes preporuciti i solnu kiselinu jer ima u sebi svega par elemenata, poput vodika kojeg imam i u vodi pa je sigurno bezopasna.