Karlo: Ruki pH ce ti bit konstantno oko 7.5 ako natrpas i hrpu treseta, do trenutka kada je pufer krcat, a tadapHnaglo pada i ispod 6.5 s tim da nisam siguran da treset moze ispuniti puferski kapacitet tvrde vode, mozda i moze al nakon dosta vremena.
Ovo ti je točno. Ako ti je DgH 20, ja ti preporučam da kupiš zeolit da ti spusti tvrdoću, ili ionsku smolu. Ja sam s zeolitom s 22 DgH došao na 12, a i dalje mi je pretvrda voda.Teško da ćeš uspjeti zakiseliti s tresetom. Ja sam čak pokušavao stavljati limunsku kiselinu, ali ništa. Također ako dugo vremena ne možeš spustiti tvrdoću, vjerojatno imaš neki vapnenački kamen. Dokle god ti je tvrda voda, mora biti lužnata, barem u teoriji. Nije baš niti da ja kužim do kraja kada će biti kisela, ali koliko sam čitao slementi koji čine vodu tvrdom ( Ca i MG ), reagiraju s kiselinom, neutraliziraju jedni druge i stvaraju soli.
Ja imam akvarij 200L, tvrdoća12 DgH, imam 4 ogromna panja, u filteru tresetne kuglice, stavljao kiselinu,pa svejedno nisam još uspio spustiti ispod 7 PH. Konstantno mi je negdje oko 7-7.5 PH