Kolovoz 21, 2025, 18:06:54 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Ventilatori - pomoc  (Posjeta: 3393 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Pancho_Villa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Ventilatori - pomoc
« u: Ožujak 08, 2007, 17:47:00 poslijepodne »

Ugradio sam 2 ventilatora u poklopac ali sam uz pomoco kolege "dare" skuzio da nisu dobro ugradjeni.

Sad cu ih premjestiti na ove dvije rupe sa strane kao sto je oznaceno na slici.

Zanima je da li je bolje da oba ventilatorapušu prema unutra?

Ili da jedanpuše unutraa drugi prema van?

Na poklopcu se nalazi jos sam jedna rupa ista kao i ove dvije, evo i slika:

Sta mislite da li ce to biti dobro i dovoljno za rashladjivanje tokom ljeta?

Hvala na odgovorima! lp

Offline jajo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
Ventilatori - pomoc
« Odgovori #1 u: Ožujak 08, 2007, 21:20:00 poslijepodne »

oba bi morala upuhivat zrak, inace ce onaj koji ispuhuje biti konstantno u vlazanom zraku, sto dugorocno nece fercerat

mogao bi na drugom kraju naparavit jos jednu rupu za ispuh
- nije ovca sve što bleji -

Offline Dubravko

• Punopravni član
Ventilatori - pomoc
« Odgovori #2 u: Ožujak 08, 2007, 23:27:00 poslijepodne »
Sta mislite da li ce to biti dobro i dovoljno za rashladjivanje tokom ljeta?

Sigurno neće!
Ja sam imao dva ventilatora i to puno veća i nisu odradili svoje,doduše mene nije toliko to zabrinjavalo jer discusima nije smetalo 32,no ukoliko nekome treba temp. od 26-28 sigurno ovakvi mali ventilatori neće pomoći.
Kako mi je bio dvodjelni poklopac jednu stranu sam skinuo i napravio drugi i to tako da je imao usmjerivač zraka u površinu vode i lampe,a na drugi kraj sam napravio izlaz tako da sam praktički napravio propuh no temp.nije osjetno padala što po meni nije onda sve to vrijedno truda!?
Klima je prava stvar kako za tebe tako i za ribe!!!

Offline bobialf

• Punopravni član
Ventilatori - pomoc
« Odgovori #3 u: Ožujak 09, 2007, 19:52:00 poslijepodne »
a joj koji problemi.predji na otvoreni aqvarij i nema problema

Offline ovamovan

• Punopravni član
Ventilatori - pomoc
« Odgovori #4 u: Ožujak 09, 2007, 20:11:00 poslijepodne »
Otvoreni je bolji.

Offline Brka

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
Ventilatori - pomoc
« Odgovori #5 u: Ožujak 09, 2007, 20:22:00 poslijepodne »
Klime su danas poprilično jeftine.I korisne.
BILJE,OSIJEK

Offline Dubravko

• Punopravni član
Ventilatori - pomoc
« Odgovori #6 u: Ožujak 09, 2007, 20:43:00 poslijepodne »

Citat: ovamovan
Otvoreni je bolji.

Da za iskakanje riba iz akvarija, enormno hlapljenje vode tokom ljeta i opet velika temp. u akvariju.
Uglavnom sve ima svoje prednosti ali i mane, zato nemojte si umišljati da ćete imati akvarij sa kojim nećete imati baš nikakvih briga i problema!  

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
Ventilatori - pomoc
« Odgovori #7 u: Ožujak 10, 2007, 02:04:00 prijepodne »

Da sam htio otvoreni akvarij onda bi i napravio otvoreni akvarij...ali ne svidja mi se kod otvorenih "enormno hlapljenje vode" i vlaga po cijelom stanu (imam jedan manji 60 litarski otvoreni) pa se dostaosjeca vlaga ponekad i miris...

A nista staviti cu ventilatore na one dvije rupe da pusu untra pa cemo vidjeti preko ljeta kako će biti...a ako bude para mozda i klimu ugradim...

Offline veljo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rab
Ventilatori - pomoc
« Odgovori #8 u: Ožujak 10, 2007, 11:45:00 prijepodne »

Ja imam otvoreni 112l i nadoljevam svako 2 dana po dvije litre nikakav miris se ne osijeæa(ako se osijeæa onda je akvarij u banani). prije mi je razina vode bila 1cm od vrha stakla i sijamci bi znali iskoèit sad je razina vode 4 cm ispod stakla i veæ dva mjeseca niko nije iskoèio.
Sa tim ventilatorima æeš doæ na isti rezultat što se hlapljena vode tièe kao i sa otvorenim akvarijem. Jer voda što više hlapi to se više hladi. Tako da si opet na istom.

Edited by: veljo

Offline bobialf

• Punopravni član
Ventilatori - pomoc
« Odgovori #9 u: Ožujak 10, 2007, 12:01:00 poslijepodne »
kod mene je avq otvoreni 1,3x60x60 i nema mirisa a ni iskakanja riba(ciklida)pa ja neznam dobravko kakvih ti problema imas.a dolijevanje vode tjedno je dobro za ribe i sam bijotop.(to sto se ispari je od prilike 5l u tjednu).ps.aqva je vec takva u postojanju 8g.

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
Ventilatori - pomoc
« Odgovori #10 u: Ožujak 10, 2007, 12:38:00 poslijepodne »

Ne znam, kod mene u sobi se ponekad osjeca miris od 60 litarskog akvarija, pogotovo ako je vani hladno pa radi radijator i voda vise hlapi...nije to nista strasno ali ljepse mi je bez toga...

Uglavnom nadam se da ce stvar funkcionirati sa tim ventilatorima...trenutacno su mi ljepsi akvariji zatvorenog tipa (makar imam jedan otvoreni)...ali tko zna mozda prijeđem jednog dana na otvorene ili kupim klimu...lp

Offline bobialf

• Punopravni član
Ventilatori - pomoc
« Odgovori #11 u: Ožujak 10, 2007, 12:48:00 poslijepodne »
takoje svak ima svoje iskustvo

Offline yeljo

• Punopravni član
Ventilatori - pomoc
« Odgovori #12 u: Ožujak 10, 2007, 13:42:00 poslijepodne »

pratim problematiku, isto akvarij sa poklopcem i razmišljao sam o ugradnji ventilatora.
hlapljenje vode je prisutno u oba sluæaja (zatvoreni sa ventilatorom ili
otvoreni akvarij).
mislim da je najgoody rješenje - klima...
ostalo su varijacije "na temu"...
btw, lijep poklopac, ali što od iverice?

Edited by: yeljo
pozdrav iz Bjelovara

Offline Dubravko

• Punopravni član
Ventilatori - pomoc
« Odgovori #13 u: Ožujak 10, 2007, 13:51:00 poslijepodne »

Citat: bobialf
kod mene je avq otvoreni 1,3x60x60 i nema mirisa a ni iskakanja riba(ciklida)pa ja neznam dobravko kakvih ti problema imas.a dolijevanje vode tjedno je dobro za ribe i sam bijotop.(to sto se ispari je od prilike 5l u tjednu).ps.aqva je vec takva u postojanju 8g.

Pa neznam ni ja baš koji od ciklida se recimo ne baci van površine vode,ah da možda koji discus koji je u stanju i stakleni poklopac odbaciti i u istom trenu ispasti iz akvarija i skoro uvijek u pravilu padne IZA akvarija!!!Foxica savladava i više od 5-10 cm skoka u vis,a što se tiće doljevanja vode umjesto tjednih ili dvotjednih izmjena vode neću trošiti slova po forumu!!!
Sad sam fakat u dilemi kakvih još problema ima!!!!

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
Ventilatori - pomoc
« Odgovori #14 u: Ožujak 10, 2007, 14:50:00 poslijepodne »

Citat: yeljo
pratim problematiku, isto akvarij sa poklopcem i razmišljao sam o ugradnji ventilatora.
hlapljenje vode je prisutno u oba sluæaja (zatvoreni sa ventilatorom ili
otvoreni akvarij).
mislim da je najgoody rješenje - klima...
ostalo su varijacije "na temu"...
btw, lijep poklopac, ali što od iverice?

Poklopac je od iverala (troslojna iverica oplemenjena s folijom ili tako nešto).

Mislim da bi to trebalo trajati, a i ormaric mi je isto takve boje tako se to lijepo slaže. Malo je tezak ali ne smeta.

Offline bobialf

• Punopravni član
Ventilatori - pomoc
« Odgovori #15 u: Ožujak 10, 2007, 15:25:00 poslijepodne »
da i ti ciklidi se bacaju vani odu malo u setnju i vratese nazad.kao vec receno nemam problema sa iskakanjem ciklida van

Offline veljo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rab
Ventilatori - pomoc
« Odgovori #16 u: Ožujak 10, 2007, 16:05:00 poslijepodne »
Dubravko niko nije reko da je doljevanje vode zamjena za izmjene vode(krivo si shvatio), ja svako 2 dana doljevam dvije litre vode i jednom tjedno mijenjam 12 litara . I istina je da paše organizmima pogotovo biljkama.

Offline Dubravko

• Punopravni član
Ventilatori - pomoc
« Odgovori #17 u: Ožujak 10, 2007, 23:35:00 poslijepodne »

da i ti ciklidi se bacaju vani odu malo u setnju i vratese nazad.kao vec receno nemam problema sa iskakanjem ciklida van

Kada prvi puta doživiš šetnju ciklida van akvarija,ali bez povratka onda ćeš se sjetiti ovog našeg dopisivanja,smo onda treba biti fer sam prema sebi i reći; govorili su mi ali....
Zapamti, uvjek za sve u životu postoji prvi put!!!

Offline bobialf

• Punopravni član
Ventilatori - pomoc
« Odgovori #18 u: Ožujak 11, 2007, 09:45:00 prijepodne »
uh dubravko sigurno su ti tvoji ciklidi sbrisali.napominjem da u mojih 8g.otvorenog aqve jos nijedan nije zalutao a dices dalje svi su nasli svoj put nazad.sad bez zazancije ja neznam kakvih ti iskustava sa otvorenim imas ali kod mene se to jos nije desilo .aqva ima svoju optimalnu visinu od 60cm.inace ta visina qave se i preporucuje za drzanje ciklida.i da prekinemo ovo glupo prepiranje i setnje ciklida svak ima svoje iskustvo i sa njim je zadovoljan

Offline Dubravko

• Punopravni član
Ventilatori - pomoc
« Odgovori #19 u: Ožujak 11, 2007, 23:03:00 poslijepodne »
Gle, mislim da visina akvarija uopće nema nikakvu vezu sa iskakanjem iz akvarija već isključivo sa temperamentom ribe i njezinom snagom tj. zdravljem,veličinom.
Neznam zašto bi visina od 60 cm. bila presudna za ribu da ne iskoči van akvarija- misliš da se umori od plivanja prema površini!            

Offline bobialf

• Punopravni član
Ventilatori - pomoc
« Odgovori #20 u: Ožujak 12, 2007, 18:53:00 poslijepodne »
uh koji si ti pametnjakovic kao vec negdje spomenuto preporucuje se visina aqve od 60cm za ciklide a to nema sa umorom nist.ako mislis dalje se sprdat idi na bla bla pa nastavi pa cemo dalje.ja sam samo velio o mom iskustvu da jos nijedan ciklid nisam izgubio na otvorenom aqvi.a ja neznam kakvo to ti ruzno iskustvo imas.pozdrav(dubravko)

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Ventilatori - pomoc
« Odgovori #21 u: Ožujak 12, 2007, 19:26:00 poslijepodne »
iz vlastitog iskustva (nazalost) tvrdim i stojim iza svojih rijeci da cyrtocara moorii iskace iz AQ i to ne samo jedna nego njih 5 i to u samo jednu noc...

Offline bobialf

• Punopravni član
Ventilatori - pomoc
« Odgovori #22 u: Ožujak 12, 2007, 19:58:00 poslijepodne »
to nije dobro.a ja sa svojim salvinijima,spilurisima iaequidens nemam problema samo malo skoce kad im se hrana dadne(a to i nisu mali ciklidi)

Offline Dubravko

• Punopravni član
Ventilatori - pomoc
« Odgovori #23 u: Ožujak 12, 2007, 21:57:00 poslijepodne »

uh koji si ti pametnjakovic kao vec negdje spomenuto preporucuje se visina aqve od 60cm za ciklide a to nema sa umorom nist.ako mislis dalje se sprdat idi na bla bla pa nastavi pa cemo dalje.ja sam samo velio o mom iskustvu da jos nijedan ciklid nisam izgubio na otvorenom aqvi.a ja neznam kakvo to ti ruzno iskustvo imas.pozdrav(dubravko)

Eto sad sam ja "pametnjaković" i sprdam se,a ti si uletio u temu o ventilatorima u poklopcu kao djete u pekmez i usmjeravaš me sad na "bla-bla" .
Ako bolje pročitaš od samog početka sve postove onda ćeš (nadam se)vidjeti da smo iznašali problematiku na vlastitim primjerima i svatko od nas je davao svoje "za i protiv,prednosti i mane" ugradnje ventilatora u poklopac akvarija i šta se tad događa;
dobijamo rješenje!!!!
Napravi si otvoreni akvarij!!!!
*  Fakat je usko vezano uz ventilatore.
To ti garantira nižu temperaturu!!!
*  Netočno jer ako je u prostoriji visoka temperatura i sparina ista ta temperatura djeluje i na vodu čak i do nekoliko stupnjeva tako da nismo ZADRŽALI TEMPERATURU NA ŽELJENOJ RAZINI ŠTO NAM JE BIO I CILJ,A VODA ENORMNO HLAPI što je u slučaju sa poklopcem daleko manje!
Neki ljudi objašnjavaju da ih takvo što ne interesira,no dobijaju odgovor da 60 cm. garantira neiskakanje riba iz akvarija jer je to tvoje 8 godišnje iskustvo i kao takvo treba se to bezpogovorno prihvatiti jer je to tako - AMEN.
Eto kao što nisu svi ljudi isti pripadali oni  jednom narodu tako nisu ni ribe iste iako pripadale jednoj vrsti tako da sam ja osobno imao raznih iskustava od toga da sam na dlanu mazio i vadio iz vode te vraćao u vodu odraslog discusa bez ikakvih skakanja istog(ležao je na dlanu i uživao)do zaletavanja u staklo (namjernog)i iskakanja iz vode što za hranom (koju su redovito dobivali,da nebi rekao da su bili gladni),što u njihovoj jurnjavi po akvariju. Sve to sam prihvatio jer sam bio svjestan da u akvariju imam ciklide,a NE PAPUČARE!

Offline bobialf

• Punopravni član
Ventilatori - pomoc
« Odgovori #24 u: Ožujak 12, 2007, 22:18:00 poslijepodne »
takoje i nenavanjuj