uh koji si ti pametnjakovic kao vec negdje spomenuto preporucuje se visina aqve od 60cm za ciklide a to nema sa umorom nist.ako mislis dalje se sprdat idi na bla bla pa nastavi pa cemo dalje.ja sam samo velio o mom iskustvu da jos nijedan ciklid nisam izgubio na otvorenom aqvi.a ja neznam kakvo to ti ruzno iskustvo imas.pozdrav(dubravko)
Eto sad sam ja "pametnjaković" i sprdam se,a ti si uletio u temu o ventilatorima u poklopcu kao djete u pekmez i usmjeravaš me sad na "bla-bla" .
Ako bolje pročitaš od samog početka sve postove onda ćeš (nadam se)vidjeti da smo iznašali problematiku na vlastitim primjerima i svatko od nas je davao svoje "za i protiv,prednosti i mane" ugradnje ventilatora u poklopac akvarija i šta se tad događa;
dobijamo rješenje!!!!
Napravi si otvoreni akvarij!!!!
* Fakat je usko vezano uz ventilatore.
To ti garantira nižu temperaturu!!!
* Netočno jer ako je u prostoriji visoka temperatura i sparina ista ta temperatura djeluje i na vodu čak i do nekoliko stupnjeva tako da nismo ZADRŽALI TEMPERATURU NA ŽELJENOJ RAZINI ŠTO NAM JE BIO I CILJ,A VODA ENORMNO HLAPI što je u slučaju sa poklopcem daleko manje!
Neki ljudi objašnjavaju da ih takvo što ne interesira,no dobijaju odgovor da 60 cm. garantira neiskakanje riba iz akvarija jer je to tvoje 8 godišnje iskustvo i kao takvo treba se to bezpogovorno prihvatiti jer je to tako - AMEN.
Eto kao što nisu svi ljudi isti pripadali oni jednom narodu tako nisu ni ribe iste iako pripadale jednoj vrsti tako da sam ja osobno imao raznih iskustava od toga da sam na dlanu mazio i vadio iz vode te vraćao u vodu odraslog discusa bez ikakvih skakanja istog(ležao je na dlanu i uživao)do zaletavanja u staklo (namjernog)i iskakanja iz vode što za hranom (koju su redovito dobivali,da nebi rekao da su bili gladni),što u njihovoj jurnjavi po akvariju. Sve to sam prihvatio jer sam bio svjestan da u akvariju imam ciklide,a NE PAPUČARE!