Bok drustvo... kao nova u akvaristici naisla sam na problem.... prilicno gadan problem!
Naime, na samom pocetku imala sam 2 zlatne ribice (one s trolistim repom), jedna bijela, druga narandzasta. Drzala sam ih u necemu sto se nije moglo zvati pravima akvarijem, no one su tu uredno zdravo zivjele gotovo 3 godine.
Nedavno sam odlucila kupiti im pravi akvarij... nabavila sam 25 litarski, s filterom i grijacem, posadila biljke i ubacila u njega ribice... a da me iznenadi, dragi mi je u Splitu (zoo hoby ducan Butiga!!!) kupio nekoliko novih (3 sharka, betu, molija dalmatinca i 2 cistaca od kojih je jedan oklopnicar). Neznalica kao neznalica, ubacila sam ih direktno u akvarij bez prethodne karantene. Nakon nekoliko dana na repu bijele zlatne pojavila su se "bijela zrnca" koja me nisu previse zabrinjavala, sve dok ih nisam primijetila na cistacu koji je njima bio potpuno prekriven.... S vremenom, pocela su se pojavljivati i na drugim ribama ali u znatno manjoj kolicini. Nahr.aquatici pronasla sam da se radi o ihtioftriazi i ubrzo nabavila lijek....
U meduvremenu uginula su sva trisharka i jedan cistac (ne onaj koji je bio potpuno prekriven), a na nadandzastoj zlatnoj pojavile su se u podrucju skrznog poklopca i na tijelu odmah iza njega kao i na rubovima repne peraje rane koje nisu krvave vec izgledaju kao raspadajuce meso, a moja najdraza i najstarija bijela zlatna je potpuno pocrvenila (kao da joj nesto ne stima s cirkulacijom) i uginula :-(((((
Danas, nakon 6 dana lijecenja ostale su zive 3 (moli, borac i cistac) koje izgledaju sasvim O.K.... no problem je sa zlatnom...tu sirotu raspadajucuribu sam izdvojila od ostalih u poseban akvarij i ne znam sta da radim s njom, koja ju je bolest napala (bakterije, gljive?)i kako da ju lijecim.... Prekjucer i jucer sam ju okupala u 0,3% otopini soli ali sada izgleda jos gore.... pocela se okretati na leda i plutati na povrsini... izgleda kao da se "odmara" jer cim se netko pojavi u blizini ona zivne!
...da li mi tko moze pomoci... molim vas.... ubija me gledati ih kako ugibaju jedna za drugom!!!!
I molim vas za 2 savijeta...
1. kada kupujem nove ribe, koliko dugo ih moram drzati u karanteni prije nego ih stavim u akvarij s ostaim ribama?
2. da li je za ovako malen akvarij (25L) potrebno kupovati onaj kit za odredivanje kvalitete vode, i ako da gdje ga mogu nabaviti?
Puno vam hvala unaprijed!
T