Srpanj 19, 2025, 10:41:17 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: MOLIM VAS - pomagajte!!!!!!  (Posjeta: 9081 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bach

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
MOLIM VAS - pomagajte!!!!!!
« u: Lipanj 11, 2004, 08:59:00 prijepodne »
Bok drustvo... kao nova u akvaristici naisla sam na problem.... prilicno gadan problem!

Naime, na samom pocetku imala sam 2 zlatne ribice (one s trolistim repom), jedna bijela, druga narandzasta. Drzala sam ih u necemu sto se nije moglo zvati pravima akvarijem, no one su tu uredno zdravo zivjele gotovo 3 godine.

Nedavno sam odlucila kupiti im pravi akvarij... nabavila sam 25 litarski, s filterom i grijacem, posadila biljke i ubacila u njega ribice... a da me iznenadi, dragi mi je u Splitu (zoo hoby ducan Butiga!!!) kupio nekoliko novih (3 sharka, betu, molija dalmatinca i 2 cistaca od kojih je jedan oklopnicar). Neznalica kao neznalica, ubacila sam ih direktno u akvarij bez prethodne karantene. Nakon nekoliko dana na repu bijele zlatne pojavila su se "bijela zrnca" koja me nisu previse zabrinjavala, sve dok ih nisam primijetila na cistacu koji je njima bio potpuno prekriven.... S vremenom, pocela su se pojavljivati i na drugim ribama ali u znatno manjoj kolicini. Nahr.aquatici pronasla sam da se radi o ihtioftriazi i ubrzo nabavila lijek....

U meduvremenu uginula su sva trisharka i jedan cistac (ne onaj koji je bio potpuno prekriven), a na nadandzastoj zlatnoj pojavile su se u podrucju skrznog poklopca i na tijelu odmah iza njega kao i na rubovima repne peraje rane koje nisu krvave vec izgledaju kao raspadajuce meso, a moja najdraza i najstarija bijela zlatna je potpuno pocrvenila (kao da joj nesto ne stima s cirkulacijom) i uginula :-(((((

Danas, nakon 6 dana lijecenja ostale su zive 3 (moli, borac i cistac) koje izgledaju sasvim O.K.... no problem je sa zlatnom...tu sirotu raspadajucuribu sam izdvojila od ostalih u poseban akvarij i ne znam sta da radim s njom, koja ju je bolest napala (bakterije, gljive?)i kako da ju lijecim.... Prekjucer i jucer sam ju okupala u 0,3% otopini soli ali sada izgleda jos gore.... pocela se okretati na leda i plutati na povrsini... izgleda kao da se "odmara" jer cim se netko pojavi u blizini ona zivne!

...da li mi tko moze pomoci... molim vas.... ubija me gledati ih kako ugibaju jedna za drugom!!!!

I molim vas za 2 savijeta...

1. kada kupujem nove ribe, koliko dugo ih moram drzati u karanteni prije nego ih stavim u akvarij s ostaim ribama?

2. da li je za ovako malen akvarij (25L) potrebno kupovati onaj kit za odredivanje kvalitete vode, i ako da gdje ga mogu nabaviti?

Puno vam hvala unaprijed!
T

Offline Vlado

• Osnivač
  • Počasni član
  • Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #1 u: Lipanj 11, 2004, 09:08:00 prijepodne »
Dobrodošla!
Dakle, kao prvo to je pre pre previše riba za tako mali akvarij. Osim toga za neke ribe (npr. shark!!!) ovaj akvarij je premali!!! Sharkovi su brze ribe koje vole velike akvarije. NIKAKO ISPOD 120 litara! NIKAKO!
Obavezno proeitaj elanak o malim akvarijima:
KLIKNI OVDJE!

Ravnaj se po ovome i neaeš imati problema. O uhodavanju akvarija: malo prosurfaj, tako?er, na Akvarij NET-u ima dosta elanaka i postova o tome!
Sretno!

Offline Vlado

• Osnivač
  • Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Lipanj 11, 2004, 09:14:00 prijepodne »
Eh, da zaboravio sam reai, da je u ovom slueaju najbolje sve izbaciti van i ponovo složiti po pravilima.

Offline banfa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
« Odgovori #3 u: Lipanj 11, 2004, 09:42:00 prijepodne »
Nemožeš mješati hladnovodne i toplovodne ribice po to nejde skupa. jako si požurila poeetnieka greška prvo se dobro informiraj o svemu a onda kreai u akciju sve što planiraš napraviti prvo pitaj a tek onda u akciju.
Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
« Odgovori #4 u: Lipanj 11, 2004, 09:46:00 prijepodne »

u 25 litara si trebala ostaviti samo one 2 zlatne....i ni to im ne bi bilo dosta...

za tako mali akvarij ti je nepotrebno kupovati testove, jer ionako moraš eešae mijenjati vodu zbog stalno i brzo mijenjajuaih vrijednosti vode...

moj savjet za 25 litara-aranžiraj s par kamena , drvom i anubiasom na njemu...na dno malo sitnog pijeska da neeistoae ne ostaju u šljunku i dižu nitrate...i stavi nekoliko gupija i molija . Ne pretjeruj s ribama jer aeš konstantno imat problema...

Offline banfa

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Lipanj 11, 2004, 09:46:00 prijepodne »
Hladnovodne zasada vrati gdje su bile prije ali prije toga pripremi vodu sa aqutanom. Ovaj akvarij prvo dobro zacikliraj (Kupi sera nitrivec),neznam da li imaš grijae i filter ,nabroji sve što imaš u akvariju ako možeš poslikaj i pokaži nam te eemo te lakše informirati i savjetovati.

Offline banfa

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 11, 2004, 09:48:00 prijepodne »

Hladnovodne ribice ti se stvarno znaju odmarati na le?ima to ti je normalno ponašanje.Moje to isto rade nema razloga za brigu što se tiee toga.

Offline Bach

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Lipanj 11, 2004, 09:49:00 prijepodne »

Decki, hvala vam na odgovorima!

Znam da nisam bas pametno krenula u sve to, no ajde, sta je tu je, covjek uci na greskama dok je ziv!

No, niste mi nista rekli za ovu zlatnu? Sta da radim s njom?

Sto se tice mjesanja hladnovodnih i toplovodnih riba... pitala ja u zoo shopu u Zg i rekli mi da ove ribe koje sam stavila zajedno mogu ici u isti akvarij jer zlatne mogu podnjeti malo vise temperature (poput sobne), a ove toplovodne i ne zahtjevaju grijace vec isto samo sobnu temperaturu...

Offline Bach

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 11, 2004, 09:55:00 prijepodne »
Citat: Vedran

u 25 litara si trebala ostaviti samo one 2 zlatne....i ni to im ne bi bilo dosta...

za tako mali akvarij ti je nepotrebno kupovati testove, jer ionako moraš èešæe mijenjati vodu zbog stalno i brzo mijenjajuæih vrijednosti vode...

moj savjet za 25 litara-aranžiraj s par kamena , drvom i anubiasom na njemu...na dno malo sitnog pijeska da neèistoæe ne ostaju u šljunku i dižu nitrate...i stavi nekoliko gupija i molija . Ne pretjeruj s ribama jer æeš konstantno imat problema...

Ma znam, to je najcesci komentar - previse riba, to mi je sad jasno i na zalost vise ih nije previse, otale ove 3 male a zlana koja se jedva drzi je odvojena.

Sto se tice cesceg mijenjanja vode... da, nema problema, ali se bojim joj kvaliteta i nije bas neka... naime, ja iz Zagreba preselila u Rovinj i uocila da je tu u Rovinju voda jos teza nego u Zagrebu... sta da s tim radim? Kako da ju malo vratim u normalu?

Sto se uredenja tice, imam neki plavi pijesak-sljunak, 2 biljke(Anubias i mislim da je druga Cryptocoryne), kulu od dvorca kao ukras za skrivanje koji rado koriste i fiter...

Offline banfa

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Lipanj 11, 2004, 09:58:00 prijepodne »

Sada je možda o Ok a šta ae biti po zimi.Hladnovodne ribice ti puno više mažu vodu a bilje kraj njih nema nikakve šanse osim možda anubiasa i one lopte uvijek zaboravim ime nekako sa clor...

Što se tiae zlatne kupi aqutan i dodaj ga po uputama da joj smanjiš stres koji si joj priredila.One su ti dosta žilave nadam se da ae se oporaviti ako je imaš vea 3 godine vea je ona svašta prošla.

Offline Bach

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Lipanj 11, 2004, 09:59:00 prijepodne »

Citat: banfa
Hladnovodne zasada vrati gdje su bile prije ali prije toga pripremi vodu sa aqutanom. Ovaj akvarij prvo dobro zacikliraj (Kupi sera nitrivec),neznam da li imaš grijaè i filter ,nabroji sve što imaš u akvariju ako možeš poslikaj i pokaži nam te èemo te lakše informirati i savjetovati.

Jesam, ovu jednu preostalu...

Aqutan? Cemu sluzi i sta mislis, da li ga mogu kupiti u Puli? Da ga stavim u oba akvarija ili?

Sera nitrivec? Cemu to sluzi i gdje da ga stavim?

Imam mali filtersa spuzvicom (znaci, bez aktivnog ugljena), imam grijac ali ga ne koristim jer su mi rekli da nije potrebno.... Sto se slikanja tice, vidjet cu da li mogu posuditi digitalac u labosu pa vam posaljem slike u ponedjeljak!

HVALA

Offline Bach

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Lipanj 11, 2004, 10:02:00 prijepodne »
Citat: banfa

Sada je možda o Ok a šta æe biti po zimi.Hladnovodne ribice ti puno više mažu vodu a bilje kraj njih nema nikakve šanse osim možda anubiasa i one lopte uvijek zaboravim ime nekako sa clor...

Što se tiæe zlatne kupi aqutan i dodaj ga po uputama da joj smanjiš stres koji si joj priredila.One su ti dosta žilave nadam se da æe se oporaviti ako je imaš veæ 3 godine veæ je ona svašta prošla.

Ma vjerujem vam ja... samo kazem sta su meni rekli.... nista, odvajanje i gotovo!

stres? Nabavila sam nekakav preparat u Zg, pise da ima 5 funkcija: smanjuje stres (povoljno i za transport riba), za kristalno cistu vodu, veze metale, uklanja klor i jos nesto sto sam zaboravila... Jol moze to ili ?

Offline banfa

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Lipanj 11, 2004, 10:03:00 prijepodne »

Vodu možeš omekšati tako da joj dodaš destiliranu vodu omjer 50% o tome se i radi ne vole ti hladnovodne i toplovodne istu vodu.

Toplovodne veainom vole mekšu a hladnovodnima je ok tvrda voda sve su to razlozi da ih ne držiš skupa ne prieamo o tome da li ae one skupa preživjeti možda i hoae ali kakav ae im to biti život na rubu provalije vjeruj mi neae zajedno biti zadovoljne ali one ionako nemogu birati ti si gazda i odlueuješ o njihovoj sudbini.

Offline Ars

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #13 u: Lipanj 11, 2004, 10:07:00 prijepodne »

dobrodošla Tina.. vidim da si ipak poslušala pa došla ovdje.. brže odgovor dobiješ..

sretno..!

Offline banfa

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Lipanj 11, 2004, 10:08:00 prijepodne »
Jel se možda radi o akvafilu nije bitno može biti aqutan ,akvafil sve su ti to iste formule što se tiae nitrivec to su ti korisne bakterije koje se nasade u filteru i razgra?uju ti štetne tvari.Kad eistiš filter ili ti spužvicu nemoj je prati u vruaoj vodi jer eeš uništiti korisne bakterije piše ti sve na uputstvu a nitrivec imaš u svakom akvaristiekom pet shopu.

Offline Bach

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Lipanj 11, 2004, 10:10:00 prijepodne »

Dakle, da ponovimo:

1. odvojiti hladnovodne od slatkovodnih (vec napravljeno)

2. zlatnoj u akvarij ubaciti antistresnog preparata

I naravno jos pitanja:

1. da li da grijem vodu ovim toplovodnim?

2. da li da hladnovodnima ostavim vodu iz spine a toplovodnima omeksam vodu?

3. imam hranu u granulama i listicima, koja je bolja za koje ribe?

Naravno dazelim da mi ribe prije svega budu ZDRAVE!!! I zato u nedostatku veterinara za ribe, hvala vama dobrim ljudima na savjetima i blazen bio internet!!!

Offline Bach

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Lipanj 11, 2004, 10:15:00 prijepodne »
Citat: Ars

dobrodošla Tina.. vidim da si ipak poslušala pa došla ovdje.. brže odgovor dobiješ..

sretno..!

Ej Splico s Jamajke , hvala ti na savjetu... sta je, je, imao si pravo....

Ako je Splico kojim slucajem u Splitu... jesi li imao kakvih iskustava s Butigom u Splitu? Mislim, sto se tice nabavljanja riba?

Offline Ars

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Lipanj 11, 2004, 10:24:00 prijepodne »
Butiga ti je smeae.. ja u njih ne idem uopae.. ako nešto nema u drugim shopovima, uzmem u ZGu.. i kada sve zbrojiš - autobus (30kn što vozae uzme) i proizvod koji kupiš - opet ti je jeftinije nego u Butige uzet nešto..

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #18 u: Lipanj 11, 2004, 10:29:00 prijepodne »

Citat: Bach

Dakle, da ponovimo:

1. odvojiti hladnovodne od slatkovodnih (vec napravljeno)

Mislio si vjerojatno; odvojiti hladnovodne od toplovodnih, a ne slatkovodnih?!!? Vjerojatno si pomiješao kruške i jabuke  

Offline Bach

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Lipanj 11, 2004, 10:37:00 prijepodne »

[
Citat: Bach
Mislio si vjerojatno; odvojiti hladnovodne od toplovodnih, a ne slatkovodnih?!!? Vjerojatno si pomiješao kruške i jabuke

Ma da, da.... stalno mi ulece slatkovodne sorry, toplokrvne!

Salim se, toplovodne, naravno! Hvala na ispravci!

Offline Irusnjak

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Lipanj 11, 2004, 11:12:00 prijepodne »
Razumljivo ako si imao koji slanovodni akvarij  

Offline Ars

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Lipanj 11, 2004, 11:14:00 prijepodne »
nije imao, nego imala..

Offline Bach

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Lipanj 11, 2004, 11:33:00 prijepodne »

Citat: Ars
nije imao, nego imala..

Hvala Ars... imao, Tina... lapsus calami!Ispravak: imala, Tea

Usput, Ars, poslala sam ti komentar na staru temu o algama, ne znam da li si dobio mail, ako ga ne dobijes, idi provjeri na forumu!

Ciao drustvo, odjava do ponedjeljka!

Tea

Offline Ars

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Lipanj 11, 2004, 12:07:00 poslijepodne »

proeitao i odgovorio..

p.s. nema maila.. [email protected] mi je mail (možeš direktno i iz potpisa poslat, samo klikni), pa na njega piši..

Offline Irusnjak

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Lipanj 11, 2004, 13:03:00 poslijepodne »
Moje isprike što sam ti nenamjerno promjenio spol