Kolovoz 09, 2025, 15:05:00 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoć za akvarij (40 l)  (Posjeta: 5316 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mrky007

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Pomoć za akvarij (40 l)
« u: Ožujak 01, 2007, 14:08:00 poslijepodne »

Prije svega pozdrav svima !

Nedavno smo nabavili akvarij 40 l !

Zanima me sljedeće:

1.S kojim biljkama bi bilo najbolje početi i koliko bi ih trebalo? Za početak sam razmišljao o rogolistu (radi nitrata) i Bacopa Monnieri?

2. U akvariju imamo - Betu (mužjak + dvije ženke), black molly, gupija, i dva corridorasa (pande). Zanima me da li bi trebalo dodavati još kojeg čistača na sve to i da li bi trebalo dodavati puževe?

Hvala unaprijed na odgovorima,

pozdrav

Offline Emanuel1

• Punopravni član
Pomoć za akvarij (40 l)
« Odgovori #1 u: Ožujak 01, 2007, 14:25:00 poslijepodne »

Bok dobrodošao!

Ja ti nisam stručnjak ali iz ovih par mj kaj imam akvarij mogu ti reci moje"iskustvo"

Imam isto 40l. Rogolistmi je super, nije uopce zahtjevan i raste ko lud. Ja sam imao 3 pande ali stvait cu ih 4 ili 5 zbog drustva da im bude zabavnije. Puzeve nemoras imati, barem ih ja nemam i sve je ok. Imam jos i malog ancistrusa koji ti je isto cistac.

I ja imam molije i guije i ak nemas muske i zenske, nabavi jer su fora kad se naganjaju

I svakako procitaj prirucnik za pocetnike koji je odlican!
Zagreb

Offline Mrky007

• Novi član
  • *
Pomoć za akvarij (40 l)
« Odgovori #2 u: Ožujak 01, 2007, 15:11:00 poslijepodne »

Hvala na pomoći.

Nego da li si rogolist zasadio ili ga koristiš kao plutajuču biljku?

Čuo sam da se može koristiti za oboje?

Offline Ksenchi

• Novi član
  • *
Pomoć za akvarij (40 l)
« Odgovori #3 u: Ožujak 01, 2007, 17:31:00 poslijepodne »

Heloooooooooo

kao prvoPOZDRAV svima, ljubiteljima akvaristike i naravno ljubiteljima prirode.

Jućer sam nabavila akvarij 40 l i naravno svu opremu koja ide uz njega .......

Sve smo sredili s puno vode i soli jer su nas tako poučili.?

Uzela sam 2 gupija, 1 borca i 2 skalara.

Za travu se još nisam odlučila jer netko kaže bolja je umjetna, a netko da je živa bolja.?????????

Što je bolje?

Primam sve kritike i komentare jer sam definitivno totalno nova u ovom hobiju (ljubavi).

Unaprijed HVALA Svima!

Offline duda

• Punopravni član
Pomoć za akvarij (40 l)
« Odgovori #4 u: Ožujak 01, 2007, 17:35:00 poslijepodne »
Mrky007 dobro došaovodena kuga i rogolist mogu i plutati a mogu i u podlogu, možeš zasaditi anubias nanu ona je prednja biljka pa je možeš vezati za kamen ili drvo ako ga imaš. Može i u podlogu samo sve anubias biljke ako sadiš u podlogu moraš pazit da samo korijen bude u podlogi a rizom vani da ona kvržica eto da ti bude jasnije nebude ukopana. Možeš kakvu mahovinu isto ubacit ako nađeš ljepa je biljkica eleocharis parvula ili pak lilaeopsis brasilliensis to su biljke za prednji plan i veoma ljepe, kako rekoh od anubiasa nanu isto je prednji plan pa zavežeš ako želiš a ove ostale pikneš u podlogu i to iskombiniraš. nadam se da imaš svjetlo u aq i trebao bi jednom tjedno tekuče gnojivo dozirati, a biljke kad kupiš dezinficirati i isprat u pitkoj vodi i malo korjenčiće podrezati.

Offline duda

• Punopravni član
Pomoć za akvarij (40 l)
« Odgovori #5 u: Ožujak 01, 2007, 17:50:00 poslijepodne »

Ksenchi dobro došlanije baš ok čuj šta si ovako upala čovjeku na njegovu temu. No tko god ti je rekao da je umjetno bilje bolje od prirodnoga nek oprosti ali nema pojma šta priča. Sa soli?nekužim te uopče, no jedna mi stvar nije jasnajesi ti odmah ubacila ribe u taj aq čim je kupljen?ili ja griješim ako jesi onda si jaako pogriješila. Aq treba ciklirat jedno 2-3 tjedna da se to sve malo ustali tj da se nasele bakterije u filteru, da aq postane biološki aktivan. Podloga neki substrat, oprani čisti šljunak, bilje dezinficirat, isprati, podrezat korjenčiče malo, napunit aq vodom u koji je stavljen aquasafe (sredstvo za pripremu vode) napunit ga cca 30% vode i sadit bilje. Poslje dolit ostatak vode u aq i stavit grijač na 25 za večinu riba i uključit filter i unutra filter materijal i lampu upalit svaki dan da lampa gori 10-12 satimislim na lampu koja je u poklopcu ne stolnu. I čekati naaajmanje 2 tjedna čim više čekaš tim bolje.Drvo prokuhati ako ga kupiš, kamen bolje lava nemora bit i pazit da nije kamen vapnenast, testiraj ga tako da stviš malo octa mislim polij ga octom ako se pjeni nije dobar bacaj, ako sklizne s njega bez ikakve reakcije inda je ok. Lavu nije potrebno testirat. Dok traje cikliranje ok je stavit maaalo suhe hrane pahuljaste ali maalo 2 lističa smrvit i ubacit u aq da se prije zacilira. Možeš i stavit malo sera nitriveca ili cycle nutrafin pozitivne bakterije i drž se uputstva. Eto valjda je nešto pomoglo od ovoga.Edited by: duda

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Pomoć za akvarij (40 l)
« Odgovori #6 u: Ožujak 01, 2007, 17:50:00 poslijepodne »

Mrky, Ksenchi, dobrodošli!

Rogolist je bolje da pluta, jer ne pušta korijenje, pa truli. Ksenchi, tko ti je rekao za sol?Nemoj ju stavljati u akvarijsku vodu. A ako je ta sol bila za dezinfekciju, onda bolje da se to napravi hipermanganom ili pH- sredstvom (ili octom). Poslije dobro isprati. Kamenje se samo ispere, drvo prokuhava.

Offline bobialf

• Punopravni član
Pomoć za akvarij (40 l)
« Odgovori #7 u: Ožujak 01, 2007, 20:36:00 poslijepodne »
dobro dosli na forum a kao sto vidim duda je opet bila prza pa nemem sto dodati.bravo duda i sretno novacima

Offline duda

• Punopravni član
Pomoć za akvarij (40 l)
« Odgovori #8 u: Ožujak 01, 2007, 21:44:00 poslijepodne »
Bobialf red bi bio i da ti malo preuzmeš

Offline Mrky007

• Novi član
  • *
Pomoć za akvarij (40 l)
« Odgovori #9 u: Ožujak 02, 2007, 09:11:00 prijepodne »

Ljudi,

stvarno vam svima hvala na pomoći i vrlo korisnim savjetima.

Naše ribice su vam također vrlo zahvalne .

Jedva čekamo da sve pripremimo za njih i da stavimo prve slike na forum.

Pozdrav svima i uživajte u vikendu!!!

Offline Ksenchi

• Novi član
  • *
Pomoć za akvarij (40 l)
« Odgovori #10 u: Ožujak 04, 2007, 12:18:00 poslijepodne »

Svima HVALA za lijepe savjete!!!!!!!!!

Mrky oprosti što sam Ti upala u Tvoju temu, nadam se daće i Tebi nešto od ovog meni rečenog poslužiti.

HVALA Vam!!!!!!!!!

Offline duda

• Punopravni član
Pomoć za akvarij (40 l)
« Odgovori #11 u: Ožujak 04, 2007, 18:30:00 poslijepodne »

Offline bobialf

• Punopravni član
Pomoć za akvarij (40 l)
« Odgovori #12 u: Ožujak 04, 2007, 19:01:00 poslijepodne »
duda uvjek kasnim.bravo