Kolovoz 21, 2025, 14:58:22 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Britta i tvrdoca vode??  (Posjeta: 2152 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Kassad

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Britta i tvrdoca vode??
« u: Veljača 19, 2007, 14:10:00 poslijepodne »
...glupo pitanje ali da li ima smisla pokusati napraviti uredjaj za smanjenje tvrdoce vode od britta filtera?

Slusam pro/contra ideje...

Offline goran_2711

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Britta i tvrdoca vode??
« Odgovori #1 u: Veljača 20, 2007, 15:15:00 poslijepodne »
Kakav uredjaj?

Možeš smanjivat tvrdoću vode brita filterom, ali ne previše. Ja ih
osobno koristim i s nekih 22dGh smanji na nekih 17dGh, za dKh neznam,
ali nisu praktični za veće akvarije i u zadnje vrijeme nemogu nabaviti
zamjenske filtere.

Offline Kassad

• Punopravni član
Britta i tvrdoca vode??
« Odgovori #2 u: Veljača 20, 2007, 16:26:00 poslijepodne »

Citat: goran_2711
Kakav uredjaj?

Možeš smanjivat tvrdoću vode brita filterom, ali ne previše. Ja ih
osobno koristim i s nekih 22dGh smanji na nekih 17dGh, za dKh neznam,
ali nisu praktični za veće akvarije i u zadnje vrijeme nemogu nabaviti
zamjenske filtere.

hmm, za takvu sitnu razliku mi se ne isplati kemijati...to si mjerio direktno iz britte ili ...?

Glede kolicine, jedan filter traje mjesec dana...u tih mjesec dana mozes komotno profiltrirati 100L vode (3L/dan sto je vjerojatno neka normalna upotreba britte kao vode za pice). Meni je 100L vode mjesecno previse jer imam 100Litrasa...dakle pola toga bi mi bilo dovoljno...

Hmmhh, probat cu doma izmjeriti koliko mi britta-filter skida...

Razmisljam napraviti neku samogradnju da mi se slobodnim padom dio vode automatski propusta kroz DIY filter (npr. preljevom na izlazu vanjskog filtera, dio vode ide preko britte, a ostatak preljevom natrag u akvarij)

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
Britta i tvrdoca vode??
« Odgovori #3 u: Veljača 20, 2007, 22:33:00 poslijepodne »

Citat: Kassad

hmm, za takvu sitnu razliku mi se ne isplati kemijati...to si mjerio direktno iz britte ili ...?

Davno sam mjerio vodu iz Brite i sjecam se da su rezultati bili prilicno beskorisni ( za akvaristiku, za ostale primjene je super )

Citat:
Razmisljam napraviti neku samogradnju da mi se slobodnim padom dio vode automatski propusta kroz DIY filter (npr. preljevom na izlazu vanjskog filtera, dio vode ide preko britte, a ostatak preljevom natrag u akvarij)

Losa opcija iz dva razloga - voda nema jednake karakteristike nakon sto je ( odjednom ) profiltrirala 2 litre ili nakon desetak litara bez pauze.

Drugi problem je jos gori - malo odstupanje u tvojoj ideji ( npr. zastopani Brita filter ) i na tako maloj litrazi je dovoljno za prilicno naglo smanjivanje/porast tvrdoce, a tako vrlo lako mozes pobiti ribe.

Jedini siguran i isplativi nacin je kupovina osmoze ili destilirae vode, ali je pitanje da li je tebi uopce potrebno spustanje tvrdoce - velika vecina biljaka i riba koje imamo u akvariju je prilagodeno nasoj vodi, a s ovom tvrdom pipovacom imas i stabilnije uvjete za igranjem s CO2 nego u " omeksanom " akvariju.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Britta i tvrdoca vode??
« Odgovori #4 u: Veljača 21, 2007, 09:25:00 prijepodne »
Nemam iskustva s igranjem s brittom, ali sam, davno, još kad sam imao mali akvarij pokušao stavljati vodu pročišćenu zepterovim filterom i nije bilo dobro...premekana voda...ribice su se jako patile...

Offline Kassad

• Punopravni član
Britta i tvrdoca vode??
« Odgovori #5 u: Veljača 21, 2007, 10:25:00 prijepodne »

Citat: AndrejX

Davno sam mjerio vodu iz Brite i sjecam se da su rezultati bili prilicno beskorisni ( za akvaristiku, za ostale primjene je super )
Kako mislis beskorisni, kaj ne spusta KH i GH?

Jedini siguran i isplativi nacin je kupovina osmoze ili destilirae vode, ali je pitanje da li je tebi uopce potrebno spustanje tvrdoce - velika vecina biljaka i riba koje imamo u akvariju je prilagodeno nasoj vodi, a s ovom tvrdom pipovacom imas i stabilnije uvjete za igranjem s CO2 nego u " omeksanom " akvariju.

Mjerio sam testerima KH i GH koji su negdje oko 20, a PH je 7. Nije li to previsoka tvrdoca? Ako ima puno karbonata, pa na to dodas CO2, kaj se ne dobiva karbonatna kiselina (sorry ak sam nes fulao, ali imao sam jedva 2 iz kemije)

Naime ja bi spustio KH GH na nekih 15 pa onda se igrao s CO2...

Pitanje: Ako je opasno naglo spustati tvrdocu vode, onda ne smijem ni odjednom nalijati destiliranu u akvarij?...Koliko dnevno smanjenje je sigurno i kako ga postici na 100L?

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
Britta i tvrdoca vode??
« Odgovori #6 u: Veljača 21, 2007, 11:07:00 prijepodne »
Citat: Kassad

Kako mislis beskorisni, kaj ne spusta KH i GH?

Premalo da bi se isplatila gnjavaza.

Mjerio sam testerima KH i GH koji su negdje oko 20, a PH je 7. Nije li to previsoka tvrdoca? Ako ima puno karbonata, pa na to dodas CO2, kaj se ne dobiva karbonatna kiselina (sorry ak sam nes fulao, ali imao sam jedva 2 iz kemije)

Znaci da imas vodu poput tipicne ZG pipovace gdje vecina kolega bez problema drzi i zahtjevnije ribe koje u tim uvjetima zive i rastu bez problema.

Ovo sto te zanima mozes pronaci u odlicnom Profinom clanku ovdje
, ali evo jedan citat:

" Hajdemo zaokružiti cjelinu i najosnovnije stvari ponoviti još jednom bez puno kemijskih termina: što voda ima veću karbonatnu tvrdoću (KH), to je njen pH stabilniji tj. potrebno je dodati više kiseline da bi ga smanjili. Dakle, ne pokušavajte zakiseliti vodovodnu vodu bez da ste joj prethodno na neki način smanjili tvrdoću (najbolje miješanjem s destiliranom vodom). Isto tako, ako imate vodovodnu vodu u akvariju, možete dodavati CO2 bez bojazni za stabilnost pH. No međutim, ako imate mekanu vodu, potreban je velik oprez i puno iskustva prilikom dodavanja CO2. Ne samo da riskirate nagli pad pH, već riskirate i pomor riba. Naime, kod nižeg pH i niže tvrdoće, CO2 je puno otrovniji nego kod viših vrijednosti spomenutih parametara. Isto vrijedi i za treset koji u vodu otpušta organske kiseline. Kod visoke tvrdoće nema straha, ali kod niskog KH bolje se s njim ne igrati jer vrlo lako može doći do naglog pada pH. "

Citat:

Pitanje: Ako je opasno naglo spustati tvrdocu vode, onda ne smijem ni odjednom nalijati destiliranu u akvarij?...Koliko dnevno smanjenje je sigurno i kako ga postici na 100L?

Ja sam kroz tjedne izmjene od 20% vode dodavao pola obicne, a pola destilirane da bih dosao do tog umjera od 50:50 i u akvariju.