Kolovoz 09, 2025, 07:35:35 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: (Pre)brza smrt ribice  (Posjeta: 6298 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline caisole

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
(Pre)brza smrt ribice
« u: Veljača 18, 2007, 14:33:00 poslijepodne »
Pozdrav svima,

nakon mjesec dana priprema i cikliranja, sinoc su napokon stigle i ribice - nakon dugo odgadjanja.
U aq. se naslo 5 sicusnih crvenih platija, 3 crvenocrna sverta i 3 narancasta sverta.
I prvo veliko razocarenje jutros - jedan narancasti svert je legao na dno i ne mice se. Vjerujem da je umro.
Ostale ribice vrlo su zivahne.
Bojim se da se ovo ne pretvori u pomor ribica.
Ne, nisam testirao parametre vode jer jednostavno od posla nisam stigao jos i to. Pripremio sam aq. po svim uputama: od podloge, preko preparata za pripremu vode, do biljaka.
Aq. se ciklirao preko mjesec dana. I sada se dogodilo ono cega sam se najvise bojao.
Sto mi je ciniti?!

Zagreb

Offline caisole

• Punopravni član
  • **
(Pre)brza smrt ribice
« Odgovori #1 u: Veljača 18, 2007, 14:35:00 poslijepodne »
I jos pokoje pitanje:
Ako lezi na dnu i ne mice se je li sigurno da je ribica uginula?
Da li da ju odmah maknem van ili da jos pricekam?

Zagreb

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
(Pre)brza smrt ribice
« Odgovori #2 u: Veljača 18, 2007, 14:56:00 poslijepodne »
pa ako ne vidis da dise -vidi se po micanju skrga i laganom otvaranju usta - i  ako se, uz to, niti najmanje ne mice - onda je otisla k velikom nemi...   Edited by: Pandorica
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline duda

• Punopravni član
(Pre)brza smrt ribice
« Odgovori #3 u: Veljača 18, 2007, 15:53:00 poslijepodne »
Pa malo je s nečim dotakni pa češ vidjet dali se pomaknuo ili ne. Ako jeonda makni jer če ostale ribe čapat tu uginulu

Offline caisole

• Punopravni član
  • **
(Pre)brza smrt ribice
« Odgovori #4 u: Veljača 18, 2007, 16:45:00 poslijepodne »
Nisam dugo cekao. Vidio sam da je posve nepomicna. Izvadio sam ju, pogledao njezin izgled - nista nisam primijetio neobicno. Evo vama na strucni ogled moja pokojna ribica.
I ode ona Nemu na istinu.

Citat: duda
Pa malo je s nečim dotakni pa če� vidjet dali se pomaknuo ili ne. Ako jeonda makni jer če ostale ribe čapat tu uginulu
Zagreb

Offline briannen

• Punopravni član
(Pre)brza smrt ribice
« Odgovori #5 u: Veljača 19, 2007, 10:05:00 prijepodne »

smrt ribe odmah nakon dolaska iz zoo shopa i nije tako neobicna pojava. prijevoz ribe, seljenje u novi ambijent, temp. promjene i ostalo su veliki sok za ribe. u vodicu pod poglavljem kupovanje riba imas preporuku da treba birati zdrave i zivahne ribe ali ni to nije garancija da ce sve prezivjeti. mislim da se nece dogoditi opci pomor vec da je ta riba jednostavno bila pre slaba. prva 2-3 dana su ti kriticna a poslije sve normalno. zao mi je tvoje ribe ali i to je nekakva vise manje prirodna selekcija.

javi novosti

Offline caisole

• Punopravni član
  • **
(Pre)brza smrt ribice
« Odgovori #6 u: Veljača 19, 2007, 10:50:00 prijepodne »
Danas nazalost odlazi i druga ribica (crvenocrni svert). Moje razocaranje nije malo jer sam ulozio puno truda da pripremim akvarij prema svim uputama, a sada svaki dan gledam kako ugiba po jedna ribica.
Mogu li tu nesto uciniti? Znati jesu li bolesne ili umiru sokirane promjenama?

Citat: briannen

smrt ribe odmah nakon dolaska iz zoo shopa i nije tako neobicna pojava. prijevoz ribe, seljenje u novi ambijent, temp. promjene i ostalo su veliki sok za ribe. u vodicu pod poglavljem kupovanje riba imas preporuku da treba birati zdrave i zivahne ribe ali ni to nije garancija da ce sve prezivjeti. mislim da se nece dogoditi opci pomor vec da je ta riba jednostavno bila pre slaba. prva 2-3 dana su ti kriticna a poslije sve normalno. zao mi je tvoje ribe ali i to je nekakva vise manje prirodna selekcija.

javi novosti
Zagreb

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
    • http://naturalisticki.blog.hr
(Pre)brza smrt ribice
« Odgovori #7 u: Veljača 19, 2007, 10:50:00 prijepodne »
da li si ih kad si ih donio iz grada odmah ulovio iz vrećice i bacio u vodu? možda je promjena temperature... vrećicu moras onako zavezanu staviti u aq 15 20 min da se temp izjednače i onda ih mrežicom uloviti u vrećici u ubaciti u aqw. ne lijevaj vodu iz trgovine u aq tko zna što je u njoj! bar ja tako radim!
† BLACK RAIN †

Offline caisole

• Punopravni član
  • **
(Pre)brza smrt ribice
« Odgovori #8 u: Veljača 19, 2007, 10:54:00 prijepodne »
Vrecicu sam drzao pola sata uronjenu u akvarij i postupno sam u vrecicu nalijevao vodu iz akvarija. Nakon pola sata pokusao sam ribice mrezicom izvuci iz vrecice, ali je nazalost mrezica bila prevelika da bih ih mogao zagrabiti iz one uske vrecice. Pa sam veci dio vode iz vrecice izlio u kadu i onda ribice iz vrecice s ostatkom vode pustio u aq. Tako, ako je u aq. i uslo nesto one transportne vode, to je vrlo malo.

Citat: ozzy osbourne
da li si ih kad si ih donio iz grada odmah ulovio iz vrećice i bacio u vodu? možda je promjena temperature... vrećicu moras onako zavezanu staviti u aq 15 20 min da se temp izjednače i onda ih mrežicom uloviti u vrećici u ubaciti u aqw. ne lijevaj vodu iz trgovine u aq tko zna što je u njoj! bar ja tako radim!
Zagreb

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
(Pre)brza smrt ribice
« Odgovori #9 u: Veljača 19, 2007, 11:13:00 prijepodne »

Mislim da ne bi smjela smetati voda iz vrećice, vjerojatno su se ribice šokirale.

Ja sam isto imao takva žalosna iskustva, ugibanje je trajalo dobra dva tjedna dok se populacija nije ustabilila....

Sad, kad nabavim nove ribice, držim ih u karanteni dva-tri dana, polako dodajem vodu iu aqe i onda ubacim među ostalu raju...otkako tako radim, nemam frke s ugibanjem...

Offline Pandorica

• Punopravni član
(Pre)brza smrt ribice
« Odgovori #10 u: Veljača 19, 2007, 12:03:00 poslijepodne »
trebao si ih jednostavno procijediti u mrezicu (ah izraza) i ne ubacivati ducansku vodu u aq... hocu reci, to najvjerojatnije nije razlog ugibanju, no, eto...

a sto se tice uginulih riba - nesto im nije odgovaralo u vodi, jer, kao sto si naveo, nemaju promjena na tijelu...
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline franco9200

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • http://www.akvarij.net
(Pre)brza smrt ribice
« Odgovori #11 u: Veljača 19, 2007, 12:22:00 poslijepodne »
to ti je takozvani sindrom novog akvarija gdje riba bez ikakvog vidljivog razloga krepa
Rijeka, Zamet, Trsat
..........................
* ne vjeruj ribi koja laže....

Offline duda

• Punopravni član
(Pre)brza smrt ribice
« Odgovori #12 u: Veljača 19, 2007, 17:38:00 poslijepodne »
Caisole nemoj ih mrežicom vadit van, i ako njih dosta to čini. Gledaj da ti što manje vode iz trgovine dospije u tvoj aqi kad izliješ dio vode iz trgovine i ulijevaš svoje postepeno, i dođe vrijeme za pustit ribice u aq samo fino otvori vrečicu i gore je šta više odreži škarama da nije jako duboka, jer transportne su dosta duboke i pusti ih da izađu iz vrečice, nakreni nek izađu van. Mrežicom ih šokiraš i možeš ih i ozljedit, mislim negdje malo nagnječit da i neznaš. ja ovako radim kako sam opisala i sve ne 5 neg sve za 10. Isto tako stavi malo sredstva za smirenje odmah u trgovini, pokapaj u transportnu vrečicu i još dodaj malo sredstva u aq da se ribice aklimatiziraju. Imaš npr acclimol od JBL osobno imam, no može naravno i od nekog drugog proizvođača. Samo nije ti nešto oni proizvodi koj kao npr sera ima u sebi sveg po malo i za smirenje, i obnavljanje sluzokože, i izmjenu vode sve u jednom to ti je sve u jednom a niš. nego kupi baš preparat isključivo za smirenje. I nemoj mrežicom vadit učini kako sam ti napisala, jer mrežica u trgovini, pa transport, pa ovo, pa ono pa mrežica doma pa sigurno da neki jadnici više od sveg toga

Offline Pandorica

• Punopravni član
(Pre)brza smrt ribice
« Odgovori #13 u: Veljača 19, 2007, 18:01:00 poslijepodne »
smatram da je bolje da se ribe u aq ubacuju bez ducanske vode i to radi toga sto ducanska voda moze (a i ne mora biti) losija od vode iz tvog akvarija - u ducanu je gomila riba natrpana u akvarije, a s time i mnogo bolesti (moze a i ne mora) cirkulira ducanskim akvarijima...

i ako je ta doticna riba prezivjela transport iz singapura, ceske (nebitno od kuda), prezivjela i karantenu, i uvjete u ducanu, lovljenje po akvariju, transport itd, prezivjeti ce i jos to jedno prebacivanje mrezicom... jer ukoliko to njezno radis - bez da ju doslovno ubacujes kao krupmir u aq - nece biti niti najmanjih problema...
Zagreb / Sveta Nedelja

Offline Pandorica

• Punopravni član
(Pre)brza smrt ribice
« Odgovori #14 u: Veljača 19, 2007, 18:16:00 poslijepodne »
i da, zaboravih... kao sto je kolegica vec rekla, trebalo bi ukapati koju kap nekog od sredstava za smirenje - aquatan ili nesto slicno istog djelovanja... ponekad to trgovci ukapavaju prije transporta u vrecicu (rijetki), no uvijek se moze ponijeti od kuce ukoliko namjeravas kupovati ribe...

i naravno, ribe uvijek dobro pregledati, pregledati i ostale ribe u akvariju, odabrate najzivahnije...

no evo OT sam... i i dalje mislim da je problem u tvom akvariju tj vodi...
Zagreb / Sveta Nedelja

Offline caisole

• Punopravni član
  • **
(Pre)brza smrt ribice
« Odgovori #15 u: Veljača 19, 2007, 18:29:00 poslijepodne »
Tako je i bilo kako kažeš: nisam ih lovio mrežicom jer mi se to činilo nemogućim i vjerojatno bih ih ozlijedio pa sam ispraznio veći dio vode iz vrećice i onda ih jednostavno zajedno s ostatkom vode ulio u akvarij.
Ne kužim što je to - ako je to problem - s vodom u akvariju da toliko nevalja (a pripremio sam ju prema svim uputama) da mi ribe ugibaju. Danas je uginula i druga, a i treća je na putu. Šteta zbog ovakvog neveselog početka.
Dobio sam od prijateljica nekakav ALOE GEL - nešto za smirenje, za smirenje ribica. (Iako bi i meni trebalo.) Probat ću s tim, možda pomogne. Kaže da je to čisti gel aloe vera i da ima "curative and anti-stress effects on the body". Tko preživi pričat će.

Caisole nemoj ih mrežicom vadit van, i ako njih dosta to čini. Gledaj da ti što manje vode iz trgovine dospije u tvoj aqi kad izliješ dio vode iz trgovine i ulijevaš svoje postepeno, i dođe vrijeme za pustit ribice u aq samo fino otvori vrečicu i gore je šta više odreži škarama da nije jako duboka, jer transportne su dosta duboke i pusti ih da izađu iz vrečice, nakreni nek izađu van. Mrežicom ih šokiraš i možeš ih i ozljedit, mislim negdje malo nagnječit da i neznaš. ja ovako radim kako sam opisala i sve ne 5 neg sve za 10. Isto tako stavi malo sredstva za smirenje odmah u trgovini, pokapaj u transportnu vrečicu i još dodaj malo sredstva u aq da se ribice aklimatiziraju. Imaš npr acclimol od JBL osobno imam, no može naravno i od nekog drugog proizvođača. Samo nije ti nešto oni proizvodi koj kao npr sera ima u sebi sveg po malo i za smirenje, i obnavljanje sluzokože, i izmjenu vode sve u jednom to ti je sve u jednom a niš. nego kupi baš preparat isključivo za smirenje. I nemoj mrežicom vadit učini kako sam ti napisala, jer mrežica u trgovini, pa transport, pa ovo, pa ono pa mrežica doma pa sigurno da neki jadnici više od sveg toga
Zagreb

Offline duda

• Punopravni član
(Pre)brza smrt ribice
« Odgovori #16 u: Veljača 19, 2007, 20:11:00 poslijepodne »
Pazi kakvo sredstvo stavljaš, jesi siguran da je to ok ?tj da je namjenjeno za ribe? nemoj svašta trpat u vodu, da nebiš slučajno stavio ono šta ljudi koriste za smirenje. Pazi dobro šta stavljaš a za ovo od aloevere prvi put čujem da ma tak nešto za ribe. Za ljude da ali ribekupi fino u trgovini tj zooshopu sredstvo i gotova priča. A osim toga jesi siguran da je voda ok? možda divljaju nitriti, nitrati, amonijak, onda đaba stavljaš za smirenje. Moguče da nešto smrdi od ovoga šta nabrojih.

Offline caisole

• Punopravni član
  • **
(Pre)brza smrt ribice
« Odgovori #17 u: Veljača 19, 2007, 23:48:00 poslijepodne »
Ta aloe vera je za ribice, ne bih stavljao nesto sto nije namijenjeno akvariju. Kupila prijateljica u pet shopu pa mi dala. Pise da se koristi kod seljenja ribica u novi akvarij i sl.
Sto se vode tice, uzet cu testere pa vidjeti. Ali kad sam bio u pet shopu imali su samo one u stapicima za koje mi je netko ovdje rekao da ne valjaju.
Sutra cu probati nabaviti bilo kakve testove za vodu pa vidjeti sto je.
S danasnjom veceri rezultat je: -3 :-(

Pazi kakvo sredstvo stavlja�, jesi siguran da je to ok ?tj da je namjenjeno za ribe? nemoj sva�ta trpat u vodu, da nebi� slučajno stavio ono �ta ljudi koriste za smirenje. Pazi dobro �ta stavlja� a za ovo od aloevere prvi put čujem da ma tak ne�to za ribe. Za ljude da ali ribekupi fino u trgovini tj zooshopu sredstvo i gotova priča. A osim toga jesi siguran da je voda ok? mo�da divljaju nitriti, nitrati, amonijak, onda đaba stavlja� za smirenje. Moguče da ne�to smrdi od ovoga �ta nabrojih.
Zagreb

Offline Maccek

• Punopravni član
  • **
(Pre)brza smrt ribice
« Odgovori #18 u: Veljača 19, 2007, 23:58:00 poslijepodne »
stvarno imas peh!bas mi te zao!ali ja vjerujem da ces ti to popraviti,samo naprijed!!!
Krapina-ne plivaju nam ribe u vinu

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
(Pre)brza smrt ribice
« Odgovori #19 u: Veljača 20, 2007, 07:39:00 prijepodne »

Svakako poslušaj sve ove savjete, iskustva su dragocjena. No, možda nije loše, ako imaš gdje, prije no što ribice staviš u "pravi" akvarij, držati ih najmanje 3 - 5 dana u karanteni. Kad sam se toga pridržavao (a priznajem da uglavnom nisam, jer sam bio nestrpljiv ko klinac), uvijek je bilo bez greške. U tom malom aqi postupno uzimaš i bacaš vodu, a dodaješ onu iz tvog velikog. Tako se ribice aklimatiziraju. Ja dodam i malo sredstva za smrenje, ali i malo goldmeda (lijek širokog spektra)za svaki slučaj, ako su ponijele neke bakterije tijekom transporta kojih nema u mom aqi.

Želim da ti ne ugibaju mališani više...drži se...

E, a sad malo i dobrih želja---sretno majmunovo!!!!

Offline briannen

• Punopravni član
(Pre)brza smrt ribice
« Odgovori #20 u: Veljača 21, 2007, 10:37:00 prijepodne »

ne znam sto bi ti rekao...zao mi je. poslusaj savjete...dugo cikliranje,karantena, ljekovi...zapravo ponekad treba samo imati sreće. ja i dalje sumnjam da je nekakva bolest u pitanju jer se nikakav ociti znak na ribi ne vidi.

samo naprijed...na kraju ce sve sjesti na svoje mjesto

Offline caisole

• Punopravni član
  • **
(Pre)brza smrt ribice
« Odgovori #21 u: Veljača 21, 2007, 23:21:00 poslijepodne »
Ne znam sto bih rekao. Hvala vam na misljenjima i savjetima i potpori, ali bilanca mi je porazavajuca: do sada je uginulo pet ribica i vise nisam siguran sto od toga akvarija zelim.
Danas su me u pet shopu uspjeli odgovoriti od moje namjere da kupim tester za nitrite jer je, navodno, u novome akvariju sansa da ima nitrita vrlo mala.
No, sutra cu ja to ipak nabaviti pa testirati. Osim na nitrite, na sto da jos testiram? Sto bi moglo biti pogubno za ribice? Amonijak? Ima tamo hrpa nekakvih testera. Ne znam je li potrebno da sve to isprobavam?!
Ne razumijem sto ih ubija, ali svaki dan ode po jedna.
Jos cu testirati vodu, osobito ako mi mozete dati konkretne savjete NA STO da testiram vodu odnosno sto je najveca opasnost za ribice.
Poslije toga mozda cu nabaviti novu turu ribica. A ako i one uginu, onda ce akvarij na prodaju. Jer ne znam sto vise mogu uciniti. Napravio sam sve prema uputama - a rezultat je ravan katastrofi.
Da ponovim, molim vas konkretno:
1. na sto sve da testiram vodu?
2. mogu li osim toga nesto uciniti da sve te ribice ne pomru?
Hvala.

Citat: briannen

ne znam sto bi ti rekao...zao mi je. poslusaj savjete...dugo cikliranje,karantena, ljekovi...zapravo ponekad treba samo imati sreće. ja i dalje sumnjam da je nekakva bolest u pitanju jer se nikakav ociti znak na ribi ne vidi.

samo naprijed...na kraju ce sve sjesti na svoje mjesto

Zagreb

Offline duda

• Punopravni član
(Pre)brza smrt ribice
« Odgovori #22 u: Veljača 22, 2007, 11:31:00 prijepodne »
Caisole neeeeeeeeeeee odustaj molim te, pa daj po malo, svi smo to prošli. Ma tek si počeo, vjeruj mi, svi smo mi imalo frke, sve to ide u radni staž da tako velim. Učiš, tko radi taj i griješi, jeste da je teško kad ti ribice ugibaju, a neznaš zašto, a sve si skoro učino šta je u tvojoj moći. Prošla sam štošta toga i nemooj se tako lako predati. Caisole vjerovatno nešto sa vodom nije ok, i to ih ubija. Nemoj kupovati tester onaj u lističima koeg uroniš u vodi i sve ti pokaže, to je one 5u1 to nevalja. Nego pojedinačne testere uzmi za nitrite, nitrate i amonijak. Daj bit če ok, nemoj tako odustati si lud!

Offline caisole

• Punopravni član
  • **
(Pre)brza smrt ribice
« Odgovori #23 u: Veljača 22, 2007, 23:13:00 poslijepodne »
Ako i odustanem, bit ce to teska i mucna odluka jer sam ovaj akvarij htio i puno se trudio. Zato i jest ovoliko razocaranje.
Danas je bio prvi dan bez smrti ribice. Je li to znak da je najgore proslo? Ili tek zatisje pred buru? Nisam vise ni u sto siguran. Promatram pa sto Bog da.
Procitao sam tu negdje na forumu da su crvene skrge znak neke bolesti. No, moje ribice su sve ili crvene ili crvenkaste pa ni o tome ne mogu nista redi. Na dvjema (jos preostalim) narancastim svertovima skrge su doista crvenkaste ili crvene. Ali kako su oni cijeli u tom nekom crenkastom tonu, ne znam je li takva boja skrga normalna ili je to ipak pokazatelj bolesti.
Uspio sam ih jedva snimiti koliko-toliko ostro. Vidi se i izgled skrga. Vidite li na tim ribicama neke simptome bolesti?

Caisole neeeeeeeeeeee odustaj molim te, pa daj po malo, svi smo to pro�li. Ma tek si počeo, vjeruj mi, svi smo mi imalo frke, sve to ide u radni sta� da tako velim. Uči�, tko radi taj i grije�i, jeste da je te�ko kad ti ribice ugibaju, a nezna� za�to, a sve si skoro učino �ta je u tvojoj moći. Pro�la sam �to�ta toga i nemooj se tako lako predati. Caisole vjerovatno ne�to sa vodom nije ok, i to ih ubija. Nemoj kupovati tester onaj u lističima koeg uroni� u vodi i sve ti poka�e, to je one 5u1 to nevalja. Nego pojedinačne testere uzmi za nitrite, nitrate i amonijak. Daj bit če ok, nemoj tako odustati si lud!
Zagreb

Offline caisole

• Punopravni član
  • **
(Pre)brza smrt ribice
« Odgovori #24 u: Veljača 22, 2007, 23:17:00 poslijepodne »
Lijepo molim administratora da mi omoguci editiranje mojih vlastitih poruka kako bih mogao ispraviti eventualne pogreske i sl.
Hvala.

Zagreb