Srpanj 18, 2025, 19:07:24 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: zlatna riba(komet)-bolest?  (Posjeta: 2684 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tahita

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
zlatna riba(komet)-bolest?
« u: Veljača 10, 2007, 19:47:00 poslijepodne »

pozdrav svima.

aq 72 l, filtracija tetra ex70(za 120 l), 7 cryptocoryna, 20-ak vallisneria, anubias nana, uglavnom-hrpa biljaka koje sretno rastu,

i dvije zlatne ribe, jedan komet i jedna obicna.

na kometu je iznad jednog oka cudna izraslina(drugoj nije nista), velicne je 10 cm bez repa. u pocetku sam mislila da nema dovoljno kisika jer sam na nekom sajtu nasla da se takve izrasline javljaju u nedostatku O2, ali uz tolku kolicinu biljka to ne moze bit slucaj, uostalom, riba bi bila vise na povrsini, sto nije.

kasnije sam na nekom sajtu nasla da se cesto na muzjacima pojave izrasline kad postanu spolno zreli, ali moja riba je zenka-nema pjege na obrazima i tockice na prsnim perajama-znaci zensko, a i odlozila je jaja, tako da vise ne sumnjam.

prosla sve bolesti zlatnih, ali nista.

riba se normalno ponasa, jade, pliva, nema problema u plivanju, a kao i svaka zlatna, jedino sto hoce je hrana.

ima taj neki mjehur iznad oka, a na prednjem dijelu tijelu nekoliko kao izdignuca, nisam sigurna da ce se vidjet, jer je prbrza da bi ju normalno ulovila s foticem, ali vjerrojatno je ista bolest u pitanju pa ako rijesim mjehur na oku, valjda ce se i po tijelu izdignuca povuc.

cak se na ovoj drugoj i vide malo ta izdignuca.

Offline tahita

• Novi član
  • *
« Odgovori #1 u: Veljača 28, 2007, 18:54:00 poslijepodne »

mislim da sam otkrila bolest svoje ribe. to je najvjerojatnije tumor (koga zanima nek googla goldfish tumor), za koji vjerojatno nema lijeka.

kad je jedan tumor u pitanju moguce ga je odstraniti operacijom, prije se riba uspava klincicevim uljem, pa se riba oporavlja, ali posto su na mojoj ribi poceli rast i novi, to nece bit rijesenje, a pretpostavljam da je i preblizu oku, pa da skalpel ne sklizne...

kod nekih riba se tumori nalik ovim mojim javljaju po zimi, a u proljece se povuku, ali zlatne ribe bas ne spadaju u tu kategoriju(mislim).

najvjerojatnije jeu pitanjuvirusna infekcija, koje je kao i kod ljudi vrlo tesko izlijecit, pa mi ne preostaje bas puno. poboljsat zdravstveno stanje ribe(neki vitamini) i cekat.

jedino bih je mogla prebacit u manji aq povisit temperaturu postepeno,jaka aeracija, pa joj ubacit neki lijek sirokog spektra.

na drugoj ribi nema nikakvih znakova bolesti, sto j za tuore i karakteristicno, al bi se bolest mogla prenijet ak ova bolesna ugine pa je zdrava malo gricne.

uz to sto su simpaticne te ribe, stvarno mi ih je jako zao jer su ogromne.

to je to.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #2 u: Veljača 28, 2007, 20:39:00 poslijepodne »
Morat ćeš se konzultirati s veterinarima...imaš nekoliko sajtova! Upiši
u tražilici pojam veterinarski savjeti, otvori će ti se svašta, pa tako
i site od jednog našeg pet centra. Na njemu odgovaraju veterinari, kažu
barem da su specijalisti.

Nadam se iskreno da će ti pomoći savjetom, ribica je zaista prekrasna, i bila bi strašna šteta da je tako jako bolesna.

Rado bih ti dao link, al ne uspjeva mi, pa se nadam da ćeš i ovako naći.

Uostalom pokušaj što si predložila, možda pomogne, ako je neka infekcija....

Javi kako je prošlo!

Offline tahita

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Ožujak 01, 2007, 10:49:00 prijepodne »

hvala babyboom.

pokusat cu potrazit te veterinarske savjete, al specijalisti u hrvata, odmah me zaboli glava.

nasla sam na nekom forumu slicne simptome na ribi al nije pisalo rijesenje pa cekam odgovor dal je riba izlječena.

bar sam nasla savjete kako eutanizirat ribu, a da nije ukljucena wc skoljka. ako zatreba.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Ožujak 01, 2007, 12:25:00 poslijepodne »

Nemoj odmah tako razmišljati...čuvaj je dok god ide...možda jesu tumori, ali su možda dobroćudni...znaš da i toga ima! Znam da smo svi nepovjerljivi prema našim maherima....ali ipak možda pomognu (držim ti palce)!

Offline tahita

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Ožujak 02, 2007, 15:17:00 poslijepodne »

nije u pitanju samo jedan tuor, iako je taj iznad oka najveci, ves rastu i drugi po tijelu.

tako da sumnjam u operaciju.

u svakom slucaju hvala.