Srpanj 21, 2025, 17:39:15 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Iznenadna smrt mog Azija  (Posjeta: 1560 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Andariel

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Iznenadna smrt mog Azija
« u: Veljača 08, 2007, 08:41:00 prijepodne »
Sinoć je umro moj Azi. Jedna od četiri zlatne ribice koje imam u 120L akvriju. Azi je u ovih godinu i pol uvijek bio zdrav i veseo. Nikad s njim nije bilo ni najmanjih problema, niti je ikada bio bolestan, niti agresivan. Pri hranjenju je uzimao svoj dio i bio jako aktivan i zadovoljan. Nikad ga ni jedna druga ribica nije povrijedila.

Kad sam sinoć došla s faxa, sve je bilo u redu. Za sat i pol ga je mama našla mrtvog. Voda je friško promijenjena i akvarij je čist, nikakva bolest nije harala, a Azi na sebi nije imao nikakvih ozljeda ili znakova bolesti. Jedino što nam pada na pamet je da mu je iz čistog mira otkazalo srčeko ili da ga je lupila struja (iako ne znam kako). U akvariju postoji jedna ribica, Andariel, koja je jako velika, čak triput veća od najmanje ribice Baala, iako su svi jednako stari. Andariel je jako proždrljiva i jednostavno ne nalazim način da ostale ribice nahranim, bez da se ona preždere. Zabrinuta sam i za nju i za Baala koji izgleda jako neuhranjeno. Razmišljala sam jednog od njih staviti u karantenski akvarij, pa hraniti, odnosno držati na dijeti, ali se bojim da bi ih to samo izložilo stresu. Šta da radim?

Azi, za razliku od njih, nije imao problema s hranjenjem. Bio je dosta velik, tako da ne možemo govoriti o neuhranjenosti. Je li moguće da ga je Andariel percipirala kao konkurenciju i onda se u njega zaletila, nabila ga u filter ili staklo i usmrtila ga? Užasno me muči cijela situacija. Nitko se nije nadao za Azija. Za svaku sigurnost, jučer sam nakon njegove smrti promijenila 30% vode. Azija sam pokopala u dvorištu ispod smokve i stavila njegov najdraži akvarijski kamen kao spomenik.

Offline zlatkica

• Punopravni član
Iznenadna smrt mog Azija
« Odgovori #1 u: Veljača 08, 2007, 12:10:00 poslijepodne »
Joooj... i meni je moja (ona šta smo je zajedno liječile) isto uginula...Nakon stavljanja soli bila je sasvim dobro i samo jedan dan potonula i tako brzo uginula da ništa nisam stigla napraviti...tako da neki puta uz sav trud i volju jednostavno ne možeš protiv toga.
Ne znam šta se dogodilo Aziju,a vjerovatno nikada sa sigurnošću nećeš znati,ali jedino mislim da ga sigurno nije druga ribica tako jako tresnula od filter ili staklo. Mislim da to zlaticama nije u prirodi...u mom aq jedini nasilnik je mužjak...ali to su ljubavni porivi . A inače su one društvene i miroljubive.
Ne znam koje su ti točno vrste ribice(jedino znam da je Duriel teleskop) ali s obzirom da imaš dosta prostora moj ti je savjet da si uzmeš jednu,dvije pajčolanke(pogotovo ak ih nemaš). Skroz su slatke i bar će te malo utješiti...tak sam ja napravila i odmah smo svi živnuli .

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
Iznenadna smrt mog Azija
« Odgovori #2 u: Veljača 08, 2007, 20:35:00 poslijepodne »

žao mi je što je ribica uginula.

vidim da jako voliš dijabla!!!

ribice si nazvao po likovima...

pozdrav!

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Iznenadna smrt mog Azija
« Odgovori #3 u: Veljača 09, 2007, 14:06:00 poslijepodne »
Nema utjehe kad ti ugine ribica koju voliš, no to je, nažalost stvarnost. Ja sam imao slučaj da mi je sedam zlatica uginulo jednu noć!!!!!I to iz čistog mira! Sve su bile potpuno, na izgled zdrave, do tada vesele, dolazile se čak hraniti iz (dobro oprane) ruke, ali... Opstale su dvije najstarije, kupio sam nove...nadam se da će biti dobro. No,nikad ne znaš.... Suosjećam s tobom, ali, to se, očito, dešava.

Offline Andariel

• Punopravni član
Iznenadna smrt mog Azija
« Odgovori #4 u: Veljača 10, 2007, 09:16:00 prijepodne »
Hvala na utjesi, ljudi!

Akosuta je dobro primjetio da volim Dijabla LOD. Nije li to jednostavno najbolja igrica svih vremena? (joj, sad će skočiti WoW-ovci)

Malo sam razmišljala o svemu što se dogodilo. Prvo da kažem, ostale ribice su u redu i razvila sam hranjenje na taj način da ju rasipam po površini i zgasim filter i pumpu za zrak tako da se Baalu pruži više vremena da nacilja, a da ga Andariel teže dohvati. A debeljuci ce trebati više truda da pohvata hranu po cijelom AQ-u nego kad se nastavi na kolut i sve odjednom strpa u ćube. Jedino je s Durkačem problem kaj sad ide po površini ko motorni čamac i samo guta vodu i zrak i hranu i sve. Ko kit.

Duriel je teleskop, točno. Baal je komet, a Andariel karas. Azual je bio shubunkin. Da, čini mi se da je Azi jedini bio dečko. Znam da to nije dobar omjer mužjaka i ženki, možda ga je harem koštao života? Jako je teško reči kojeg su ribice spola dok su još skroz male.

Ova verzija s udaranjem u filter pala nam je na pamet, jer je filter bio dobro nakošen kad smo primjetili mrtvog Azija. A nikad se prije nije nakosio. Nije mi jasno kako. Zato smo posumnjali ili da ga je filter stisnuo ili da ga je Andariel (koja je oooogroooomna) tresnula o njega dok ga je naganjala zbog hrane ili da ga je struja. Odlučila sam sada kupiti onaj vanjski filter za 500 kuna. Je skup, ali ne želim riskirati život niti jedne ribice.

Kaj se tiče kupnje novih, Azijeva smrt me je toliko pogodila, da mi je palo na pamet kako je imanje akvarija pogreška, kako unatoč svom trudu ne možemo održavati stabilne biotope i kako je to samo mučenje životinja. S druge strane, da ih vratim u prirodu, ne bi se snašle i umrle bi. A s treće strane, biotopi ni nisu za sve ljude. Neki ljudi su odlični akvaristi, vole to iz dubine srca, ali najnormalnijom stvari na svijetu smatraju kad im jedna ribica pojede drugu ili slično. Ja se, kao što vidite, za svaku posebno vežem, a i one za mene. Za mene su one ljubimci poput mačke ili psa i ne mogu dozvoliti da "jači kvači" u mom akvariju, jer se smatram osobno odgovornom za smrt svake ribice. Zato se bojim nabavljati još ribica.

Offline Andariel

• Punopravni član
Iznenadna smrt mog Azija
« Odgovori #5 u: Veljača 10, 2007, 09:21:00 prijepodne »
Osim toga, s obzirom kolika je Andariel, bojim se da neće imati ni mjesta za više od 3 ribice. Baš sam ju izmjerila, od nosa do vrha repa -12cm, a uz to je i debela.

Offline zlatkica

• Punopravni član
Iznenadna smrt mog Azija
« Odgovori #6 u: Veljača 10, 2007, 12:16:00 poslijepodne »

I moj Nemo je jedini deèko(bar se tak èini) a isto se èini da je omjer još uvijek nije dobar jer i da ima 10 cura sve bi ih stigao obljubiti,tako da ne vjerujem da je kriv harem. A mislim da i nije u pitanju da tko jaèi taj kvaèi...nikad nisam primjetila bilo kakvo nasilje među njima...jedino sam isto imala problem sa Zlatkicom(velikom debelom karasicom) i to samo zbog brzine kojom je proždirala hranu pa ovi manji nisu stizali do nje...ali tu su se tabletice pokazale izvrsne a i ono raspršavanje hrane po cijelom aq.jer su malci bili brži....i sve je na kraju super funkcioniralo i sad od kad imam pajèolanke i dalje je sve super...tako da sam na temelju svog jako slabog iskustva zakljuèila da su karasi jako miroljubive ribe(jedino su proždrljivke)...
A i što se prostora tièe po meni imaš sasvim dovoljno za još koju ribicu...pajèolanke su manje,i slabije plivačice i ne treba im prostora kao karasima(zato sam i ja uzela njih) i malo sam se bojala kako æe to funkcionirat ali eto sve 5...ali ti naravno napravi prema svojim željama ...
I nismo uvijek mi odgovorni...neki puta se takve stvari jednostavno dogode...ali i u prirodi je tako...

Edited by: zlatkica

Offline Andariel

• Punopravni član
Iznenadna smrt mog Azija
« Odgovori #7 u: Veljača 10, 2007, 20:05:00 poslijepodne »
Zlatkica, kakve su to tabletice? Pokušavam ih već duže nabaviti, ali nikako da mi netko preporuči točno koje.

Offline zlatkica

• Punopravni član
Iznenadna smrt mog Azija
« Odgovori #8 u: Veljača 10, 2007, 20:40:00 poslijepodne »
Ja ti imam sera O-nip...to ti je 50 posto pahuljasta hrana i 50 posto vakuumski sušena živa hrana (FD),koja je jako zdrava za ribice,a i zbog same raznovrsnosti prehrane ako im nisi do sad davala u drugom obliku...možeš je pustiti da potone ili kako ja radim zaljepiti za staklo...pa da vidiš gušta gledati kad se skupe i njamaju. Ima i od drugih proizvođača ali do sad nisam probala,a ovima sam jaaako zadovoljna. I najveći štos je u tome što se polako topi tako da ribe to lagano grickaju...i velike i manje...a i lako je prepoloviš i staviš na dva mjesta da se male ne moraju gurati s velikom.

Offline Andariel

• Punopravni član
Iznenadna smrt mog Azija
« Odgovori #9 u: Veljača 11, 2007, 10:34:00 prijepodne »
Odlično! Joj, tnx puno!

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Iznenadna smrt mog Azija
« Odgovori #10 u: Veljača 12, 2007, 10:16:00 prijepodne »

Nemoj odustati!!!! Naravno da nije normalno da ti je svejedno kad ti ugine ribica, budeš jadan, ali, vjeruj mi, najbolji je lijek nabaviti nešto novo! Tad se vežeš na nove klince, daš im nova imena, pričaš s njima, nastaje jedan novi mali život i društevna zajednica. Što se tiče veličine ribaca, kod mene ima svašta - plechostomus (za prijatelje Pamina) je dugačka skoro 20cm, Jozo (karas) ima 15 cm, Tina (teleskop) je debela i velika u svim smjerovima 10-ak cm, i savršeno funkcioniraju s ostalom ekipom koji su 3 do 5 cm. Doduše, Jozo i Tina su par (moš mislit kak su smiješni), pa ih se drugi ne tiču, Pamina radi reda, a ostali slušaju.

Dakle, ne daj se!!!! A ona papica u tabletama je fenomenalna, naročito kad naljepiš na staklo, pa gledaš kako njamaju!

Offline Andariel

• Punopravni član
Iznenadna smrt mog Azija
« Odgovori #11 u: Veljača 12, 2007, 19:00:00 poslijepodne »
Kupila sam danas O-nip hranicu. Ribice prvo nisu znale kaj sad, pa im je zamirisalo, pa su počele plivati oko toga ne znajući kaj s tim... A onda se najbistriji od svih, Durkač, dosjetio! I tako su navalili. Baalek je bio najsramežljiviji, ali je ipak i on par puta čopnuo.

Eh, da, da vas pitam. Koliko često stavljate te tabletice i koliko tabletica po hranjenju? Kombinirate li ih još s lističima ili kuglicama? Sad sam im dala jednu. Razlomila sam ju na tri dijela i pokeljila po staklu. Mislila sam im to davati jednom na dan, a drugi obrok lističi ili grašak. Kak vi (naravno u odnosu na broj ribica koji imate)?

Offline Andariel

• Punopravni član
Iznenadna smrt mog Azija
« Odgovori #12 u: Veljača 12, 2007, 19:09:00 poslijepodne »
Dok sam kupovala ovo, vidjela sam da su u Tunaku dobili novu pošiljku bilja. Imali su anubiase, valisneriju i još jednu na "m" pogodnu za zlatne. Sutra bi mi trebala kapnuti lova od student servisa pa ću vjerojatno u shopping za biljčice, nadohranu za njih i vanjski filter.

Šta bi mi još moglo zatrebati za održavanje bilja i kvalitete vode, te odstranjivanje algi? Imala sam zelene alge prije nego je umro Azi, ali kako sam onda odjednom promjenila preveliku količinu vode u samo nekoliko dana, tako su se sad pojavile i one dosadne smećkaste koje se hoće javiti za cikliranja. Te smećkaste su mi prvi puta i dokrajčile bilje, ali tada ih je bilo užasno puno. Ima li neko sredstvo protiv algi, a da ne napakosti ribicama? Čula sam za Algumin. Kakva su iskustva? I biste li mi preporučili još koji proizvod ili biljku? Moram kupiti i Cycle tekućinicu koje mi je ponestalo, pa će to valjda ubrzati obnovu vode.

Drš'te fige da biljčice ovaj puta uspiju!

Eh, da, ne bi bilo na odmet ni kupiti novu rasvjetu. Experti?

Offline zlatkica

• Punopravni član
Iznenadna smrt mog Azija
« Odgovori #13 u: Veljača 12, 2007, 22:01:00 poslijepodne »
Jedna tabletica-jedan obrok na moje 4...a tako sam isto radila dok su bile 3 ali je Zlatka bila veća ove od dvije i to duplo a i jela je za 3 ribice ...a kombiniram i listiće(dvije vrste),granulice, mixpur i te tabletice i još moram sutra kupiti biljne granule(to su mi preporučili jer će tako zlatice manje brstit po bilju)...i hranim ujutro i navećer.
Od sredstava protiv algi sam kupila algizit ali ga nikada nisam stavila jer sam dobila od iskusnijih savjet da to ne ne rabim jer je više štete nego koristi...nego spužvicu u ruke i trljaj(po staklu naravno,i po bilju prstima...ali anubias to nije dobro podnio...valjda sam bila prežestoka)
...
Eto...to ti je moje skromno iskustvo...
A od biljaka bi ti preporučila cladophoru...nešto se šuška da će Vili dobit drugi tjedan...teško je naći,a baš je simpatična,nezahtjevna i uz to biološki filter u aq. Istina...moju zlatice malo čupkaju ali nadam se da će kad uvedem biljne granule pustit je na miru...malo se olinjala,ali kažu ljudi da se tako razmnožava...imam je već 2 mj.i drži se i to čupkanje joj koliko vidim nije naškodilo.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Iznenadna smrt mog Azija
« Odgovori #14 u: Veljača 13, 2007, 13:56:00 poslijepodne »

ja dajem različitu klopu, a tabletice dobiju dvije na deset zlatnih ribaca, ali jednom tjedno, kao posebnu poslasticu....naravno, Jozo i Tina kao najveći pojedu najviše, no ni Frodo i Bilbo se nedaju iako su najmanji (uvuku se između velikih monstruma)...

savjeta za rješavanje smeđih algi ćeš dobiti onoliko različitih koliko ljudi pitaš...

moje je iskustvo da pravog rješenja nema...kemije što manje... probaj sa sijamskim algojedima, iako se i oni razmaze pa jedu klopu od ribica, a alge ne šljive...probaj i ručno, no dosta ti je da jedna ostane, sutra ih bude milijun...

uostalom, baš na ovom forumu imaš dosta odgovora i na taj problem, pa malo prolistaj unazad tjedan-dva.... pazi svakako i na količinu svjetla u akvariju!!!!

Offline Andariel

• Punopravni član
Iznenadna smrt mog Azija
« Odgovori #15 u: Veljača 13, 2007, 17:09:00 poslijepodne »
Tnx puno, cure!

Imam još jedno pitanje. Znam da smo sad već otišli u off topic, ali ne da mi se ponovno otvarati novu temu. Azijeva smrt me potaknula na poboljšavanje akvača. Naime, zanima me koliki je rok trajanja panjeva u akvariju? Svoje panjeve sam postavila u vodu prije godinu i pol. Kako su se na njih primale alge, par puta sam ih oribala i zadnji put sam primjetila da se dosta raspadaju. Meni se čini da su već dosta strulili i da predstavalju potencijalno leglo bakterija. Nisam još vidjela temu o tome kad je vrijeme za zamjenu panjeva, ali pretpostavljam da je meni vrijeme.

Jučer sam vidjela jedan prekrasan, ali koštao je 119 kn!

Offline tahita

• Novi član
  • *
Iznenadna smrt mog Azija
« Odgovori #16 u: Veljača 13, 2007, 20:27:00 poslijepodne »

kod algi je meni pomoglo zamjena dijela vode s destiliranom, pola pola-destilirana-iz pipe(sa sredstvom za neutralizaciju), i inace mi je to i bolje za pH i tak, funkcionira.