Meni je ovo delovalo kao provokacija, jer ne bih diskutovao o biljkama, da kuci gajim malawi ciklide..., ali ok...
Duze vreme sam se bavio diskusima, tako da sam odlucio da zaplivam u druge vode, jer me jednostavno nisu vise ispunjavali kao nekada, ali me je privukla biljna akvaristika, jer ima bezbroj izazova, ali eto mene uskoro da trazim savete oko reef_a. Imam u planu nano reef, tako da se morskom akvaristikom nisam bavio, ali nikada nije kasno...
Imam vise akvarijuma, ali trenutno je jedan biljni od nekih 300 i kusur litara, metal halid rasveta 3 x 150W, u funkciji su 2 x 150w, dok treca radi svega nekih 2 sata, radi niskog rasta glossostigme. Od djubriva dodajem KCl, MgSO4, KNO3, mikroelemente u vidu PLANTEX djubriva...ista sadrzina. Gore navedene elemente dodajem dnevno, za razliku od P, kog dodajem nedeljno i tog dana se samo dodaje P. Nitrati drzim na oko 10mg/l, dok fosfate na oko 1mg/l. Pojacano doziranje (KNO3 i KCl) vrsim kada se primecuju neke promene boje i izgleda listova H.polysperme, H.Difformisu, Ludwigia Repens. CO2 ide preko boce sa manometrima i extra dobrim DIY reaktorom, vidno smeta ribama, ali teram ga do 35-40mg/l. Kupovna djubriva ne koristim, jer ovako tacno znam, sta i koliko stavljam.
Podloga je zemlja za cvece, potpomognuta glinom i PRODAC_ovom podlogom, granulacija je oko 2-3mm debljine oko 10-do 15 cm...Eto toliko od mene i kako se ja snalazim sa svojim biljkama. Fotosa ce biti, ali ne jos...