Sto se Bobana tice, nisam rekao da je guru za BILJNU akvaristiku (opet izvrces reci, kao i uvek), vec za akvaristiku uopste, on je vise posvecen ribama, i za to jeste guru hteo ti to da prihvatis ili ne. Sto se tice njegovih saveta, mislim da ih treba prihvatiti...Ovim hobijem sam se bavio zbog riba, biljke su dosle mnogo, mnogo kasnije...
Poor man`s dosing drops je skracenica za PMDD, ako nisi znao, i po meni se to odnosi na spravljanje samog djubriva, a ne sta ces i koliko staviti unutra. Mnogo povrsno odradjujes svoj posao moderatora i trebas pazljivo da citas sta drugi pisu (izvucices zakljucas oko PMDD i EI sam, nadam se). Oko cele price mi se cini, da ti mislis da ovaj narod ovde nema pojma, pa mozes da dajes takve informacije...Opet kazem, procitaj dobro sve sto je napisano.
Oko prirode i uporedjivanju akvarijuma i prirodnih stanista postoji itekako velika razlika, jer nisam video u nijednom jezru potopljenu cisternu sa CO2 (jedan primer, a ima ih 100). Tako da ne mozes mesati babe i zabe, jer se dosta razlikuju, kao i biljke koje cuvamo...
Sto se tice perlanja, hvatas se zasicenje vode O2 (i dalje diskutabilno, bez obizra sta je Tom rekao, mada mi se vise cini da je odgovor iznudjen pitanjem), dok je tvoja prvobitna izjava bila da je voda puna CO2, sa izjavom: "Ti mislis, ja znam...", da bi na kraju rekao da nisi bas 100% siguran. Kao sto sam rekao, ljudi moraju da stoje iza svojih izjava, a ne da izokrecu prvobitno stanje stvari.
Ti polazis od tacke da sve znas i da niko ne moze da bude u pravu osim tebe...Misljenja se kose, i da svi mislimo isto ovakva mesta ne bi ni postojala, vec se razmenjuju misljenja i dolazi do koliko toliko pouzdanih informacija.
Cemu takav ton dajes raspravi, vredjas ljude (mene), kao da bi nekome pokazao svoju velicinu, mislim da bi moderatori trebali da imaju drugaciji pristup prema clanovima. Iako bih ja mogao da se uhvatim za tvoje akvarijume, koje hvalis, a ustvari su za opasnu kritiku, narocito onaj sa posterom (KIC), a biljke mi nisu izgledale nisto posebno...
Nemoj da izvlacis preuranjene zakljucke, ko je dao informaije i kako:
OverviewThe Estimative Index (EI) is a straightforward method for providing nutrients for a planted tank. The idea behind EI
is simply introducing an excess amount of nutrients within an aquarium,
throughout the week. This excess of nutrients floods the water column
and feeds the plants. This is an estimative method; measuring specific
nutrient uptake rates is not necessary and no test kits are involved. EI
provides a surplus of nutrients that helps to prevents plant
deficiencies, and allows plant growth unhendered. Most algae releated
issues are due to plant deficiencies rather than excess nutrient
levels(Ammonium/NH4 + is the exception).
Basically you add a slight excess of nutrients to prevent anything from
running out, then do a large water change at the end of the week to
prevent anything from building up. This allows you to maintain a range
of nutrients without ever using a test kit.
The water change generally takes about the same amount of time once you
haul out the hoses etc do the water change so the time and work
difference between a 25 % and 50% water change is fairly small.
The process of which this is done is simple. Each day (or 2-3x a week,
weekly for low light tanks) fertilizers are dosed, and the nutrients
are absorbed by the plants. With this method being estimative, we can
dose fertilizers according to general guidelines suited for our
particular setup (see below for regime). At the end of the week, one
performs a 50% water change to ‘reset’ the nutrient load in the entire
system. And then the entire dosing regime is repeated. The hobbyists
can do larger(which will afford more accuracy) or smaller water change
routines, but 50% is just guide line.