Lipanj 22, 2025, 20:40:19 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Biljojedni  (Posjeta: 3621 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mikica

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
    • BH akvaristika online
Biljojedni
« u: Siječanj 13, 2007, 16:31:00 poslijepodne »
Pozdrav svima,evo ja nisam jos pocela sa gusterima i kako mi se cini jako tesko da cu i poceti.Voljela bih imati neku od agama (bradatu mogu nabaviti i mogu nabaviti agama agama ) ili bi drzala gekone ,ali me njihova ishrana ubija! U Bosni i Hercegovini ne postoji terarista,zaljubljenik i sl koji bi mi pomogao,postoje samo trgovci ,a o njima necu ni da raspravljam.Nema nikoga od koga bih nabavljala zivu hranu,ne postoji niko koga bih molila da mi napravi terarij ,a da ne moram objasnjavat danima kako to treba da izgleda ,niti nekoga ko bi mi pomogao u slucaju bolesti i sl. Ja stvarno nema sanse da sama uzgajam zivinu za ishranu .
Ah jesam se raspiz...

Nego pitanje ..Ima li biljojedni manji guster za terarij velicne otprilike 80x40x50?? 80 je duzina terarija .Ima li neko zivo bice kome ne treba titrati jajaca bas previse,jer kao buduci pocetnik mogu samo nesto ubrljati .Pozdrav i hvala svima na odgovorima!

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Biljojedni
« Odgovori #1 u: Siječanj 13, 2007, 18:38:00 poslijepodne »

Biljojedni gušter koji bi bio dovoljno mali da stane u terarij navedenih dimenzija, na žalost, ne postoji. Kada bi mogla napraviti barem malo veći (recimo 120x50x50) u obzir bi došle neke manje vrste rodova Uromastyx (recimo U. ocellata, U. ornata i sl), Sauromalus i Dipsosaurus. Tu, međutim, postoji dodatan problem:te životinje definitivnone spadaju u početničke guštere. Čak i iskusni uzgajivači ponekad imaju s njima problema.

Rado bih ti preporučio neke "jednostavne" vrste koje bi uspješno mogla držati u terariju navedenih dimenzija (npr. Eublepharus macularius), ali ako ti živa hrana (kukci)predstavlja problem, onda ito otpada.

Offline mikica

• Punopravni član
    • BH akvaristika online
Biljojedni
« Odgovori #2 u: Siječanj 13, 2007, 19:26:00 poslijepodne »
Hvala lijepo ,moracu vidjeti sta i kako cu ...

Offline Infernal

• Punopravni član
Biljojedni
« Odgovori #3 u: Siječanj 13, 2007, 19:54:00 poslijepodne »
a zasto nebi uzgajala sama hranu? ja sam isto mislio da ce mi biti problem ali vjeruj mi da nije,jednostavno je

Osijek.....

Offline mikica

• Punopravni član
    • BH akvaristika online
Biljojedni
« Odgovori #4 u: Siječanj 13, 2007, 23:31:00 poslijepodne »
Ma razmisljala sam ja i to ,ali inace nisam dovoljno informirana oko cijele ove price.Predstoji mi jos mnogo ucenja i pripreme dok se ja odlucim upasti u svijet teraristike .Gdje se nabavljaju odrasle jedinke za start ?Da li i to ima nabaviti po zoo shopovima ? Moja agama bi se trebala izleci u Ozujku ,pa da li imam vremena da se ti crvi izlegu ?Mislim ,mozda pisem gluposti ,ali za jednog neupucenog pocetnika sve djeluje jako konfuzno .

Offline Infernal

• Punopravni član
Biljojedni
« Odgovori #5 u: Siječanj 14, 2007, 00:17:00 prijepodne »

ovako,hranu mozes kupiti po zooshopovima ili kod uzgajivaca,neznam kakva je situacija kod vas u bosni ali kod nas u hr je relativno dobro. a da malo kasnije uzmes aganu jer pretpostavljam da su jako osjetljive dok su male(tek izlednute,ali to neka kazu iskusniji). a od koga to nabavljas zivotinju? zasto nebi od te osobe uzela i hranu?
a da oformis vlastiti uzgoj ti treba par mjeseci tako da bi trebala sto prije poceti s tim.....
a sto se tice izrade terarija,stvarno ima puno ljudi koji rade to,a mozes i kupiti u trgovini iako je najisplativije raditi kod staklara ili jos bolje sam napraviti

Edited by: Infernal
Osijek.....

Offline mikica

• Punopravni član
    • BH akvaristika online
Biljojedni
« Odgovori #6 u: Siječanj 14, 2007, 00:33:00 prijepodne »
Kod nas ima samo jedan uzgajivac za kog znam ,a taj nije bas voljan odavati sve tajne zanata .Vidjela sam naravno,da ima crve ,ali ne znam da li ima toliko da kupujem stalno od njega i da li bi mi prodao odrasle za start .A ne zivimo u istom gradu tako da meni ne preostaje nista drugo nego da sama gajim.No ,ako se definitivno odlucim za nekog gustera koji se hrani zivom hranom ,nekako cu ja vec sve urediti .
Da ne bi otvarala drugu temu ,moze li mi neko reci kako da nastelim temperaturu u terariju ? Sve mi se to cini komplikovano( hladniji dio,topliji dio,razlike izmedju noci i dana ) ,kako da to postimam? U akvariju imam grijac sa termostatom,a sta mi regulira temperaturu u terariju?

P.S. Iscitavam ja sve sto ima na forumu ,ali to djeluje jednostavno kad se pise i kad pisu iskusni clanovi,ali kad ja krenem u to ,onda mi je to sve bed ,a tako je bilo i sa akvaristikom,samo sto se ja namjeravam jako dobro spremiti prije nego nabavim gustera .Ne vjerujem da ovdje ima veterinara ,pa bih sve rizike pokusala svesti na minimum.Pozz

Offline civi

• Punopravni član
Biljojedni
« Odgovori #7 u: Siječanj 14, 2007, 01:01:00 prijepodne »

Offline babydoll2

• Punopravni član
Biljojedni
« Odgovori #8 u: Siječanj 14, 2007, 11:48:00 prijepodne »
heh dobrodoshla u svijet teraristike!
nije ti to nish komplicirano to ti je sam ovako prvi dojam a kasnije ide ko podmazano!!
temperatura se regulira zharuljama za sunchanje,raznim grijachima,ovisno o tome koja je vrsta gushtera i da li je nochni ili dnevni.ako je nochni gushter onda koristish infracrvenu zharulju ili night glo koje stvaraju toplinu a ne proizvode svjetlost ..mislim da tu kod nas koshtaju oko 50-70kn kom,ako je dnevni znachi kreche se po danu,onda mu montirash npr sun glo,za sunchanje u jednom dijelu terarija i ostavish dr dio da se gushter mozhe povuchi u hladniji dio terarija ako mu je prevruche.
svaki gushter ima razlichite potrebe pa tako im odgovaraju razlichite temp npr nekima vishe odg temp izmedju 25-30C a nekima vishe...znachi ovisno kojeg gushtera kupish podesish mu takvu temp a to chesh postich zharuljama odredjene w.
te sun glo i night glo zharulje su ti dizajnirane posebno za gushtere i imitiraju sunchevo svjetlo koje im pomazhe u rastu i razvoju i to ti zbilja treba.postavish i neonke kako bi dobila vishe svjetla u terariju,mada vrlo malo ali i one stvaraju koliku toliku toplinu...odluchi se kojeg bi gushtera kupila,sredi mu terarij i stavi ga u pogon bez gushtera da vidish da li je sve kako treba i tako pusti par dana da vidish kako se sve odvija u terariju pa onda fino pravac po ljubimca!!sorry ljudi raspisala sam se

nadam se da ti je bar malo lakshe i sretno.!!
pozzz!!!

of all the things I\'ve ever lost I miss my mind the most

Offline mikica

• Punopravni član
    • BH akvaristika online
Biljojedni
« Odgovori #9 u: Siječanj 14, 2007, 14:28:00 poslijepodne »
HEHE hvala vam na trudu .Posto mi nema druge vec da sama proizvodim hranu onda cu se 100% odluciti za bradatu ,one su mi i inace najdraze od svih .Bice ovdje jos pitanja sigurna sam ,ali evo praticu linkove koje je poslao civi,pokusati kupiti "start paket " kukaca pa cu da vidim kako i sta . Puno hvala ,svaki je odgovor dragocjen, iako meni ni dalje nije jasno to sa svjetlom.Ja u stvari nisam nikada zavirila u tudji terarij onako bas ad vidim kako i sta .Kad to uradim ,valjda ce mi biti jasnije .

I da ..evo mjerila sam prostor gdje bi trebao doci terarij, jedan je dio d160xs70xv50
,drugi je d110 x s70x visina .
Predpostavljam da je dovoljno za jednu,ali mogu li eventualno nabaviti dvije ? Posto sam akvarista nekako ne volim da su mi zivotinje same (navikla zena na jatne ribe). Toliko za sada ,pozz

Offline Rossi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
    • Parking senzori, alarmi, daljinsko centralno!!
Biljojedni
« Odgovori #10 u: Siječanj 14, 2007, 17:00:00 poslijepodne »
bradata ti je dobar izbor samo moras znati jedno- mogu pojesti jako puno, i do 20 cvrcaka/zohara dnevno...
R-46

Offline faruk

• Punopravni član
Biljojedni
« Odgovori #11 u: Veljača 08, 2007, 09:47:00 prijepodne »
Ej mikice....evo mene..., vidi po pitanju terarija.......ja sam svoj narucio kod nekog lika u Vogosci i ispao je solidno dobar......., pa ako se odlucis za to proslijedicu ti kontakt tel........, po pitanju ishrane......mislim da nije problem i da se moze nabaviti na veterinarskom fakultetu u Sa, ako si zainteresovana mogu ti provjeriti.......u svakom slucaju nemoj da to budu razlozi koji ce te eventualno odbiti od tvoje namjere