Ja bi malo na temu skimmer-a, a zašto to ću ukratko i objasnit. Branko Novak je rad skimmer-a izvrsno objasnio u svom tektsu na ovoj stranici (pod Vaši članci), dakle najjednostavnije rečeno radi se prvenstveno o mehaničkom čišćenju. Još jedna stvar, imati skimmer je apsolutno ok, ali može u određenim uvjetima i bez njega.
Skoro 9 godina bio sam na rukovodećoj funkciji u tvornici papira, a zašto je to sad bitno ću objasnit. Naime, proizvodnja zahtijeva drugačiji način razmišljanja, tj. ukoliko se ne shvati ćemu nešto služi i kako funkcionira lako se mogu izgubiti ogromna sredstva za nešto što jednostavno sami možete napraviti ili za nešto što već imate. Ima jedan sistem prilikom prozvodnje recikliranog papira koji se zove deinking ili po naški odbojavanje, a radi isto kao što radi i skimmer. Sitni mjehurići zraka se upuhuju u dno rezervoara, prilikom izlaska na površinu vežu na sebe boju koja sa pjenom ispliva na površinu te se sa površine lopaticama odstranjuje. Skimmer u našem slučaju radi istu stvar, sa površine u pjeni odstranjuje nečistoče.
Kako se nečistoče (one za koje je potreban skimmer) u našem morskom akvariju nalaze na površini, logično je da se voda u sistem filtracije odvodi preko preljeva. Ja u svom akvariju nemam i imam preljev i nemam i imam skimmer, odnosno imam nešto što funkcionira na tom principu. Cirkulaciona (podvodna pumpa) podešena je tako da izbacuje i sitne mjehuriće koji iz dubine na površinu izbacuju nečistoče (teže od vode), a sama cirkulacija tjera površinske nečistoče (lakše od vode). Cirkulacija vode i mjehurića je takva da joj je na putu unutrašnji filter. Unutrašnji filter je postavljen tako da su otvori za ulaz vode (kao češalj) malo iznad površine ćime se omogućuje ulaz površinske vode. Površinska voda je bitna jer se tu nalazi ono što zapravo hoćemo odstraniti. Bitno je da je ulaz površinske vode samo sa jedne strane filtera (nema protoka površinske vode) tako da omogućuje sakupljanje nečistoča na površini filtera te ih onda kao takve možemo i odstraniti (kao u nekoj maloj slijepoj uvalici u moru gdje često možemo vidjeti nakupine nečistoča). Ovo je sistem koji može funkcionirati za akvarije do 200l, za sve preko potreban je skimmer.
Uvjeti u prirodi su slični, koraljni grebeni su plitka mora. Valovi i struje stvaraju mjehuriće koji "skimmiraju" vodu i izbacuju nečistoće na površinu i odvode ih nekamo dalje. Ima toga i kod nas, ponekad se začudimo na moru kako je obala prljava, a sve je to posljedica prirodnog skimmer-a. Malo promotrite te stvari izbačene na obalu jer nisu sve lakše od vode da bi plutale.
Ovo sve je posljedica moje profesionalne deformacije, tj. razmišljanja i razmišljanja kako nešto napraviti što jednostavnije (naravno i jeftinije) i da služi svrsi. Znam da je kvalitetna oprema najbolje rješenje, ali da li je ona uvijek nužna, tj. možda to sve već imamo samo treba prilagoditi. Ja sam tako postojeću opremu (osnovnu) dodatno prilagodio. Imam cirkulacionu pumpu, unutrašnji filter sa pumpom i grijač, a sad dodatno i neki oblik preljeva i neki princip skimmera, a ulog je bio samo malo dumanja.
Ovo je jedno moje iskustvo i razmišljanje o svemu tome, ne namećem ga nikome, ali svakako razmislite malo o svemu šta radite. Shvatite princip rada svega u Vašem akvariju, učite od prirode jer priroda je vrlo jednostavna!
Oprostite na dužini teksta!