Lipanj 26, 2025, 18:33:30 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: kako odrzat terarij toplim po noci  (Posjeta: 5650 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline stray_cat

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • www.peta.org
kako odrzat terarij toplim po noci
« u: Prosinac 26, 2006, 14:42:00 poslijepodne »
kako je kod nas zagaseno grijanje po noci a stvarno je hladno i prostorije se bas ohlade prek noci jel ima neko ideju kako bih mozda odrzala jedan dio terarija toplim preko noci kad se zgasi lampa? padalo mi je na pamet stavit nutra sijeno, ili da mozda stavim na dno onaj grijac (strah me da ne presusim zrak)

Offline civi

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Prosinac 26, 2006, 15:15:00 poslijepodne »
Napiši o kojoj se živiotinji radi!Možeš staviti preko noči night glo od exo-terre,topli kamen nikako jači od 10w(zbog opeklina),podni grijač ili žičani grijač.Bilio bi savršeno ako se radi o tropskom gušteru da bude razmak u temperaturama noći i dana oko 10 stupnjva,a o pustinjskom 15 ,no to je često vrlo teško naprtavit bez dimera! Edited by: civi

Offline stray_cat

• Punopravni član
    • www.peta.org
« Odgovori #2 u: Prosinac 26, 2006, 22:48:00 poslijepodne »
ovdje mozes vidit moje geckoice, svi savijeti dobrodosli  http://p078.ezboard.com/ffoursoftpawsfrm20.showMessage?topic ID=60.topic

Offline civi

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 26, 2006, 22:58:00 poslijepodne »
Neki error je na toj stranici,neče mi pokazat slike,hajde probaj opet stavit! Edited by: civi

Offline stray_cat

• Punopravni član
    • www.peta.org
« Odgovori #4 u: Prosinac 26, 2006, 23:47:00 poslijepodne »
odskrolaj nize, tamo su slike

Offline tonnib

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #5 u: Prosinac 27, 2006, 00:13:00 prijepodne »
Isti sam problem imao i ja s iguanom. Preko noći prostorija se ohladi ali sam uzeo infrared lampu od 150 W i stavio je na udaljeniji položaj  od mjesta gdje gušter spava. Ta lampa se nalazi na posebnom tajmeru i kada se dosegne temperatura oko 24-25 stupnjeva u prostoriji lampa se gasi te se ponovno pali kada padne temperatura. Napravio sam par testova preko noći i tako postavio tajmer da se u određenim ciklusima gasi kada više nije potrebno zagrijavanje, kada padne temperatura ponovno se upali lampa i tako do jutra.
Drugo rješenje je uvesti centralno u sobu ili paliti grijanje na minimum.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #6 u: Prosinac 27, 2006, 00:20:00 prijepodne »

Citat: stray_cat
kako je kod nas zagaseno grijanje po noci a stvarno je hladno i prostorije se bas ohlade prek noci jel ima neko ideju kako bih mozda odrzala jedan dio terarija toplim preko noci kad se zgasi lampa? padalo mi je na pamet stavit nutra sijeno, ili da mozda stavim na dno onaj grijac (strah me da ne presusim zrak)

Gmazovi su poikilotermne životinje što znači daoptimalnu tjelesnu temperaturu održavaju primajući je iz okoline (konvekcijom, kondukcijom ili radijacijom). Sijeno služi kao izolator, dakle može pomoći samo životinjama koje proizvode vlastitu toplinu (Krebsov ciklus), tj. sisavcima i pticama.

Za nekog tko se toliko brine o životinjama postavljaš upravo nevjerovatna pitanja. Tehnike uzgoja životinja u terarijima su visoko razvijene i na svakom site-u o teraristici imaš opisano nekoliko načina pravilnog zagrijavanja i održavanja temperature. To si trebala dobro proučiti i naučiti prije nego što si kupila životinje.

Offline stray_cat

• Punopravni član
    • www.peta.org
« Odgovori #7 u: Prosinac 27, 2006, 00:54:00 prijepodne »
nino, imas pravo, ali nisam nasla po knjigama sto izvesti da odrzim temperaturu u terariju koj je u prostoriji koju nemrem odrzat zagrijanom. dok gore lampe to je ok, ali terarij se brzo ohladi kad zgasimo lampe

jos me posebno sram a tako je, baby, ovu malu sam uzela na sajmu reptila jer ih je tip imao u kitijicama ko male kutijice od margarina i tak mi je nekako bilo zao kak je u toj maloj kutiji i bila sam trudna i nisam razmisljala i sad moram situaciju rjesavat u hodu

znam da gmazovi primaju toplinu od okoline, nisam bas total bedasta ali nikad nam se nije dogodilo da je ovak ledeno

vidila sam one podne grijace ali meni logan bjezi iza ukrasne poledjine i nigdje ne uspjevam pronaci neko pametno rjesenje (a znam solit drugima, aaah). mislim, njemu da i stavim podni grijac on bi pobjego iza poledjine koja je tako imbecilno naljepljena za zadnju stjenku terarija i nemrem je iscupat van da bi dosli do njega

baby bar bude na tom kamenju koje se zagrije pod lampama po danu ali ovaj idiot loganski bjezi

ako obecam da vise nikad necu uzeti zivotinju prije neg detaljno proucim sve o drzanju oce mi neko dat konkretnu ideju sto da radim?

Offline vrba73

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #8 u: Prosinac 27, 2006, 00:55:00 prijepodne »
Mislim da je drzanje vecine gmazova, pogotovo tropskih, (osim kad je
rijec o hibernaciji) u prostorijama gdje nocna temperatura padne puno
ispod 20C potpuno krivo! Ako covjek ne moze drzati gmaza u
prostoriji koja je zimi grijana onda ga nema smisla niti
nabavljati. Napominjem, ovo se odnosi na vecinu gmazova, postoje
iznimke ali zato je najbolje da se svaka vrsta dobro prouci, tj nauci o
njoj sto je vise moguce.

Ovo gore navedeno - lampa na termostat takoder nije idealno
rjesenje. Najme, svi gmazovi su vrlo osjetljivi na nagle promjene
temperature, znaci kad temperatura naglo padne ili naglo poraste.
Kad imamo lampu od 150W spojenu na temostat u momentu kad se ona
ukljuci ona jako brzo zagrije zrak oko nje, dok sonda od termostata
detektira pozeljnu temperaturu i ugasi zarulju, zrak je sigurno barem
par stupnjeva vise nego sto bi trebao biti. Isti je princip u
suprotnom smjeru sto dovodi do prevelikih odstupanja temperature u
premalim vremenskim intervalima. U svakom slucaju nije za gmaza
dobro.

Grijana prostorija je jedina prava solucija.

Predsjednik Udruge Ljubitelja Egzotičnih Životinja

Offline tonnib

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #9 u: Prosinac 27, 2006, 10:05:00 prijepodne »

Citat: vrba73

Ovo gore navedeno - lampa na termostat takoder nije idealno
rjesenje.  Najme, svi gmazovi su vrlo osjetljivi na nagle promjene
temperature, znaci kad temperatura naglo padne ili naglo poraste. 
Kad imamo lampu od 150W spojenu na temostat u momentu kad se ona
ukljuci ona jako brzo zagrije zrak oko nje, dok sonda od termostata
detektira pozeljnu temperaturu i ugasi zarulju, zrak je sigurno barem
par stupnjeva vise nego sto bi trebao biti.  Isti je princip u
suprotnom smjeru sto dovodi do prevelikih odstupanja temperature u
premalim vremenskim intervalima.  U svakom slucaju nije za gmaza
dobro.
Grijana prostorija je jedina prava solucija.

Potpuno se slažem da je grijanje prostorije najbolja solucija ali ja trenutno ne mogu baš cijelu noć grijati prostoriju. Kada sam uzeo iguanu mogao sam ali sada trenutno ne mogu.

Ovo s lampom je privremena solucija. I ne pada temperatura naglo kada se svjetlo ugasi jer još dodatno grijem da ne padne ispod 21 stupnja. Tako da nema naglih promjena u temperaturi. Lampa samo podigne u jednom djelu prostorije temperaturu za 3-4 stupnja i to je to.  

Ako postoji bolje riješenje, ono je dobrodošlo.

Offline civi

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Prosinac 27, 2006, 16:02:00 poslijepodne »

odskrolaj nize, tamo su slike
Svejedno nema slika!?

Offline stray_cat

• Punopravni član
    • www.peta.org
« Odgovori #11 u: Prosinac 28, 2006, 18:22:00 poslijepodne »
 http://p078.ezboard.com/ffoursoftpawsfrm20.showMessage?topic ID=60.topic i nije mi jasno kak ti ne otvara, pa meni se sve otvara. jel vi ostali vidite slike? ak ih ne vidite da stavljam slikice ovdje?

nakon sto mi je nino rekao sto me ide i vrba rekao svoje prebacili smo loganov terarij u dnevnu sobu koja je toplija (ima duple prozore)

problem mi je sa loganom (white spotted gecko) je da je stvarno plah i cim je oko njega guzva on je iza ukrasne poledjine. dok baby sretno trci pred macke i klinca i borimo se sa njom da nam ne skace u ruke kad cistimo terarij on je turbo plah. u radnoj sobi on se svaki dan dolazio suncati na kamenu pod lampom, ali sad kako smo prebacili terarij ovamo uopce se nije pojavio premda je postavljen na poviseno i niko mu se ne mota oko terarija

Offline dora

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Prosinac 28, 2006, 18:29:00 poslijepodne »

jel vi ostali vidite slike?

Ne.
Zagreb

Offline Johny

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Valpovo
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #13 u: Prosinac 28, 2006, 18:35:00 poslijepodne »
Ma i meni pokazuje error, stavi sličice ovdje. Ali prvo ih moraš umanjiti jer ne prima slike veće od 90Kb ja mislim, a program možeš ovdje skinuti:http://akvarij.net/default.asp?id=40&mnu=40

Offline stray_cat

• Punopravni član
    • www.peta.org
« Odgovori #14 u: Prosinac 29, 2006, 16:44:00 poslijepodne »
dok ne metnem slike ovdje mozete ih pjesice pronaci na http://p078.ezboard.com/bfoursoftpaws pod Ostali ljubimci i odskrolajte skroz dolje tamo su pod geckoi

Offline civi

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Prosinac 29, 2006, 17:37:00 poslijepodne »

Ne držiš li ih valjda skupa(nisu ista vrsta)?!Zašto stavljaš jabuke,nehrane se oni jabukama već insektima!Za logana punooo netoksičnog tropskog bilja,podloga: najobičniji tepih,visoka vlaga,i što je najvažinije premjesti Baby u zaseban trearij satropskom klimom,puno skorovišta,mogu i biljke,treset i pijesakkao podloga,vlaga oko 50%65,i po mogučnosti terarij koji nejde u visinu već u dužinu ili širinu.

Inače je Baby- Paroedura picta.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Prosinac 29, 2006, 19:24:00 poslijepodne »

Baby je Teratoscincus scincus.Podrijetlom je iz centralnoazijskih pustinja, tako da je terarij adekvatno uređen, osim onih komadića voća i kartona od jaja. U principu, za tu vrstu dovoljan ti je mnogo niži terarij jer je T. scincus terestrijalna vrsta (tj. živi na tlu i ne penje se). Jedan od zaklona trebao bi uvijek biti lagano vlažan - poprskaj ga mlakom vodom svaka 2-3 dana. Voće izvadi jer nepotrebno podižeš relativnu vlagu zraka i navlačiš nametnike. Za ovu je vrstu podni grijač idealan način zagrijavanja. Postavi ga ispod 1/3 terarija tako da gušter sam može birati želi li se zagrijavati ili hladiti.

Offline stray_cat

• Punopravni član
    • www.peta.org
« Odgovori #17 u: Prosinac 30, 2006, 02:49:00 prijepodne »
zive u odvojenim terarijima, a voce je za skakavce. i te kutije od jaja takodjer. kad kupimo skakavce cesto im ostavim te kutije da imaju bar neki zaklon

za baby smo vec imali terarij od pokojne hermione

ma citava prica sa mojim geckoima je cudna

partner je u predhodnoj vezi imao terarij sa hermionom i jos neka 2 gusterica. kad su prekinuli da mu se osveti bivsa je izgleda zatukla ta dva gusterica a hermionu smo nasli skrivenu iza te ukrasne podloge ked je bivsa bacila terarij. nekim je cudom prezivila i onda su dva debila (mi) nakon kraceg ispitivanja po pet shopovima dokupili logana a ispalo je da je on superteritorijalan i zatukao je hermionu

onda je danima cucala iza te ukrasne podloge i nismo mogli do nje dok nije malaksala i pala na dno (on joj izgleda nije dao jesti i izgrizao joj je rep) i taj drugi terarij je bio spremljen za nju. sve se to odigravalo za vrijeme moje trudnoce i kad je hermiona umrla, zalutali smo na sajam reptila i tu sam natrcala na baby u toj minijaturnoj kutijici

baby jede ko luda, ne boji se ljudi, ne boji se macaka, ne boji se klinca. kad mali dodje kucati na terarij ona odmah trci van pozdraviti se. logan je valjda citav zivot proveo u pet shopu i skroz je drugaciji, plah je nemoguce i zna se desiti da ga ne vidimo danima

nino, ja na podu terarija imam kombinaciju drvenih komadica i pijeska (baby voli lizati pijesak) i zanima me kakav grijac (jer sam vidjala samo neke ogromne za zmije) i zanima me sto bih u tom slucaju trebala imati na podu terarija

oba terarija spricamo, s tim sto baby kad mijenja kozu trci pod vodu kojom sprejamo i cesto trci parneru da joj skida kozu (ja ne mogu)

jel ima neko informaciju da li mogu stavljati onaj gel za hranjenje cvrcaka u terarij i da li je dehidrat za hranjenje cvrcaka pametan izbor hrane za cvrcke. ja to dajem ponekad ali nekako mi je draze davati im svjeze voce i povrce. imam i kalcij u prahu koijm bi trebala posipati cvrcke ali to mi bas ne uspjeva pa kalcija ima svugdje osim po cvrckima

baby je nedavno imala laznu trudnocu i polozila je 3 jaja pa ih je jadna cuvala ali su se sasusila i nakon toga mi je dugo bila depresivna

da li da je vucem zbog toga kod veta i sto se zapravo moze napraviti sa tim laznim trudnocama kod geckoa

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #18 u: Prosinac 30, 2006, 12:53:00 poslijepodne »

Imaš potpuno pogrešan koncept. Kukce kojima hraniš guštere moraš držati u zasebnom terariju! Tamo im osiguraj grijanje, kartone i hranu. Gomila žive hrane u terariju s gušterom predstavlja strašan stres za guštera, kaoi realnu opasnost (cvrčci, skakavci, pa i ličinke brašnjara često će ozlijediti, pa čak i ubiti životinju). U terarij smiješ staviti samo onoliko kukaca koliko gušter može pojesti odmah!!!

Ove ostale stvari koje si napisala :

...baby jede ko luda, ne boji se ljudi, ne boji se macaka, ne boji se klinca. kad mali dodje kucati na terarij ona odmah trci van pozdraviti se...

...baby kad mijenja kozu trci pod vodu kojom sprejamo i cesto trci parneru da joj skida kozu (ja ne mogu)...

...baby je nedavno imala laznu trudnocu i polozila je 3 jaja pa ih je jadna cuvala ali su se sasusila i nakon toga mi je dugo bila depresivna...

su posljedica ljudskog (tvojeg)pripisivanja emocionalne inteligencije gmazovima - nečega što oni definitivno ne posjeduju. Takva stanja mogu opisati neke sisavce, pa čak i ptice koje držimo kao kućne ljubimce, ali nikako gmazove.

Niti jedan gušter se na voli maziti, niti trči vlasniku zato jer ga "voli" i sl. Gušteri (neki) naprosto vremenom nauče tolerirati našu prisutnost i percepiraju nas kao izvor hrane - zato neke jedinke trče prema nama kada otvorimo vrata terarija: očekuju hranu. Emocije kao što su ljubav, mržnja, depresija i sl. gmazovi ne osjećaju.

Tvoja ženka nakon poroda nije bila "depresivna", već naprosto iscrpljena - najvjerojatnije zbog neadekvatne i nedostatne ishrane i nedostatka mineralno-vitaminskih suplemenata. Osim toga, gekoni ne čuvaju jaja. Naprosto ih zakopaju u vlažan pijesak na odgovarajuću dubinu (to im se mora osigurati) i ostave ih. Na tebi je da jaja tada iskopaš i premjestiš ih u posudu s odgovarajućim supstratom (najbolje vermikulit ili perlit) i staviš ih u inkubator podešen na odgovarajuću temperaturu (za Teratoscincus scincus 28-30C).

Evo ti mog dobronamjernog savjeta:

Pročitaj nekoliko knjiga o gušterima i njihovom uzgoju u zarobljeništvu i prihvati činjenicu da gušteri nisu psi ili mačke i ne zahtijevaju tvoju ljubav, niti će ti istom uzvratiti. Ukoliko ti to nije prihvatljivo, radije odustani od držanja gmazova - ovo što si opisala (način na koji ih uzgajaš istresovi kojima ih izlažeš), predstavlja mučenje za te životinje.

Offline stray_cat

• Punopravni član
    • www.peta.org
« Odgovori #19 u: Prosinac 31, 2006, 13:54:00 poslijepodne »
kao prvo , nino hvala jer si me natjerao da se dobro zamislim

jucer sam opako cistila terarije, premjestala kamenje

imam nastavak sa "gecko's for dummies" pitanjima

gdje da nadjem odgovarajucu literaturu o geckoima, knjige koje imaju ne pokrivaju nista

koliko mi veliki terariji trebaju, kako da ih sredim i di da nadjem podatke o tome

kako da odrzavam cvrcke izvan terarija i sto jos mogu davati osim cvrcaka

gdje da stvarno dodjem do preciznih podataka cime da dogrijavam terarije po noci, jer podaci su sasvim razlicit, neki vele lampa za po noci, negdje pise ono kamenje koje grije a negdje onaj tepihic koj stacis ispod podloge

niko ne nudi argumentirano sto je najbolje

trebala bih stvarno podatke (ili ima knjige, link, sto god) sto i kako sa inkubatorom, i kako da prebacim mekana jaja? jedno je polozila na kamet pod lampom i lezala pored jaja, jaje se prilicno brzo zaljepilo za taj kamen

zahvaljujuci tebi isla sam vie kopati i saznala da zenke ne trebaju muzjaka i da moze imati jaja sa svojim klonovima, sto ce reci da su mi mozda propala 3 jaja sa mladima

(nisam sigurna koliko sam zbog toga nesretna jer nemam pojma kud bi stavila male geckoe)

detalj koj me dodatno lupio po glavi je da geckoi, kao i svi reptili mogu ziviti prilicno dugo, da je prosjecni maksimum zivota geckoa 42 za muske a 47 za zenke ako ih se dobro drzi  (http://www.uni-jena.de/img/unijena_/faculties/bio_pharm/ins t_oeko/SpatialEcology/PDFs/EcolAppl2001.pdf)

kako cistite stakla iznutra? logan se penje po staklima i jako packa i to jako tesko ide dolje sa vodom

ako ti se da poslikaj svoje terarije da pokradem ideje oko uredjenja i daj metni popis literature i linkove di da trazim informacije

Offline civi

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Prosinac 31, 2006, 14:29:00 poslijepodne »

Evo ti jedan moj tekst o leopard gekonima,pročitaj bez obzira što se radi o drugoj vrsti gekona(jako se slično drže). [url]http://www.akvarij.net/default.asp?id=56&ACT=5&conte nt=560&mnu=56[/url].

Ievo ti jedan Icekov tekst http://free-zg.htnet.hr/gusteri/vrste/leopard%20gekon.htm.

Offline stray_cat

• Punopravni član
    • www.peta.org
« Odgovori #21 u: Siječanj 04, 2007, 12:11:00 poslijepodne »
kao sto sam i ocekivala logan se zavukao iza ukrasne poledjine kad smo terarij prebacili u boravak jer je tu toplije nego u radnoj sobi di je prije toga bio

nisam ga vidila 3 dana. mislim, vidim ga kad pogledam iza terarija jer je terarij sav od stakla ali njemu ovo premjestanje definitivno ne odgovara

poslikat cu kako je skriven, mi do njega ne mozemo, a sad se dogovaramo da mu slozimo novi terarij i nemamo pojma kako da ga ulovimo jer je poledjina tako cvrsto zaljepljena da ju je nemoguce izvaditi a kad smo jos prije pokusali razvaliti terarij da bi spasili hermionu to nikako nismo uspjevali. zapravo, cak i kad bih uspjela razvaliti terarij logan bi vjerovatno pobjegao i kako da dodjemo do njega.

jel nekom od vas zbrisao ikad gecko pa da ste ga lovili? pogotovo super plahi gecko.

sto mislite da stavimo uz njegov postojeci terari novi terarij i da nekako pokusam ostavit otvorena vrata i nekako spojit ta 2 terarija da li bi mozda on presao

htjela bih za oboje napravit vece terarije, bar 120 cm i pokusala bih to sredit tako da mogu imati jedan iznad drugog a nemam pojma kako onda sredit lampe, koj nam materijal treba

koj mi materijal treba? di kupujete sve to skupa?

Offline stray_cat

• Punopravni član
    • www.peta.org
« Odgovori #22 u: Siječanj 04, 2007, 12:21:00 poslijepodne »
koja je razlika izmedju terarija od stakla i terarija od drva sa samo prednjom stranom od stakla

kako sloziti lampe ako imam terarij na terariju?

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #23 u: Siječanj 04, 2007, 12:39:00 poslijepodne »
Razlika je u tome što je drveni terarij lakše zagrijati od staklenog, te je razlika u tome što u drvenim terarijima možeš držati isključivo samo pustinjske životinje.
Razlog tome je što će drvo vrlo brzo početi trunuti ukoliko je vlaga visoka.

Lampe se pričvrščiju na bočni ili gornji dio terarija. Pričvrčuju se zavisno od reflektora ili grla u koje dolazi žarulja. Ukoliko se ne stavlja reflektor, tada se uzimaju keramička grla, koja na sebi imaju pričvršćeni komad metalnog profila.

Ukoliko nisi veješta i ukoliko to nisi nikad sama radila... onda niti nemoj! Kao prvo struja može ubiti tebe ili životinju, a kao drugo, ukoliko rasvjeta nije dobro postavljena, možeš izazvati i požar!Edited by: skorpac
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline stray_cat

• Punopravni član
    • www.peta.org
« Odgovori #24 u: Siječanj 10, 2007, 01:07:00 prijepodne »
kako su nama temperature i dalje niske, i fino propuhuje ja sam terarije dodatno zatvorila iz vana i uspjela sam podici temperaturu. zahvaljujuci tome sto je skroz zaklonjen od pogleda logan je napokon poceo silaziti u terarij.

loganu sam sa prednje strane stavila plocu stiropora, stavit cu i sa straznje, a jedna je bocna strana zatvorena dekicom

baby je dobila pokrov od tepihica za igranje koj sam drpila od malog i stvarno je super podiglo temperaturu i odrzava terarije dugo toplim (meni su obadva terarija totalka staklo)