ja nemam takvo srce da ju cijelo vrijeme drzim zatvorenu.....
Pozdrav,
citajuci tvoj prvi post, dobija se stvarno dojam da pises nepromiselci neke stvari.
Sam kazes da ti je trenutno novcanik malo prazan. (nama mnogima je tako).
Cijena za gmaz nije mjerodavajuca. (nisam citao svaki posta lai vjerovatno ti je vec nesto u tom smislu recemno od Matije). Cesto mnogo skuplji faktori su oprema, smjestaj itd. Zato nemoj racunati koliko imas novaca za gmaz, nego uzmi sve u obzir, uracunaj i hranu itd. i onda sjedi i jos jednom promsili.
Zasto pisem tako ? Kad me upitaju prijatelji, poznanici, i ostali nesto u vezi kornjaca, cesto puta mi je savjet da tri puta razmisle dali to stvarno zele.
A one koje poznam, njima nerijetko kazem da se kane toga jer tio nije za njih.
To neradim iz neke zlonamjere, ja volim se susresti sa covjekom (jos vise zenom

koja gaji iste interese istu ljubav kao ja. Ali previse sam puta vidi, nepravilno druzanje, precesto puta mi se neko javio tko ima nekog sto ima neku kornjacu sto je nekad bila mala, slatka, a sada je sa svojim 20cm, prevelika za 60 litara akvarijum. Kuzis sto ti zelim reci. Takodjer sam isto jednom citao (na hr webu) nekoga ko redovno pusta svoje kornjace u setnju, jer "nema srca da mu kornjace budu onako zatvorene". To je (sto se sada ovog primjera sa kornjacom tice) zasigurno pogresan izrazaj ljubavi prema svojoj zivotinji.
Zato treba biti oprezan sa takvim izjavama, primjetio sam da mnogo ljudi su u sebe tako uvjereni da dobro cine svojoj zivotinji, a u stvarnosti joj rade kontra.
Neznam koliki ti je taj "kavez" od iguane, ali kada bi od tog kaveza napravio malo veci terarij, mozda bi iguana vise vremena provodila u terariju.
Lijep pozdrav, M.