Srpanj 18, 2025, 13:39:53 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: POMOĆ, POMOĆ, propada Microsorium!!  (Posjeta: 1579 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tompa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
POMOĆ, POMOĆ, propada Microsorium!!
« u: Studeni 23, 2006, 11:57:00 prijepodne »

Dakle, nakon što sam izgubio cijeli nasad ludvigije ( [url]https://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=18998&K W=truljenje[/url]) i nakon što sam pretpostavio da sam pogriješio s doziranjem gnojiva/regulacijom nitrata, ISTA se stvar počela dešavati s mikrosoriumom.

Listovi koji su do pred par dana bilisasvim zdravi, odjednom su počeli propadati. Ne radi se o prirodnom propadanju listova zbog starosti - propadaju i stari, i novi listovi, čak i oni koji upravo rastu... Započinje kao neka smeđa fleka, koja se u roku od par dana proširi na cijeli list. I najgore od svega, listovi koji su u doticaju sa propadajućim listom, također počinju smeđiti na upravo onom mjestu na kojem su u dodiru s listom koji smeđi. Dakle, kao da se radi o nekoj zarazi ili nešto slično.

Ima li ITKO kakvu ideju šta da radim, jer stvarno počinjem očajavati!

Offline franco9200

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #1 u: Studeni 23, 2006, 13:46:00 poslijepodne »

ja ću ti reći samo ono što ja mislim:

da li imaš podlogu ispod šljunka koja je ujedno i hrana biljkama, kolika ti je granulacija šljunka ako je premala nemaš adekvatni protok odnosno cirkulaciju kroz podlogu pa se skuplja raznorazni otpad iznad podloge tj stvaraju se otrovne tvari čak mislim i sumpor možda griješim, kolika ti je rasvjeta da li dovoljno dugo svijetli npr maksimalno 12 sati a cca 10 sati, kolika snaga rasvjete, kolika ti je temperatura u akvariju idealno oko 25oC, da li imaš iznad rasvjete reflektore one metalne poklopce što pojačavaju svijetlost, da li su ti biljke u sjeni tj da li rastuu mraku i zadnja opcija koliko ti je dubok akvarij, ako je predubok tj previše vode možda svjetlost nedopire dovoljno dobro do biljaka i zadnja brate promjeni dio vode pa šta bude........
Rijeka, Zamet, Trsat
..........................
* ne vjeruj ribi koja laže....

Offline Tompa

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 23, 2006, 14:08:00 poslijepodne »

@ franco9200

Ma gle, sve je onako kako je bilo zadnjih godinu dana... biljke normalno rasle, bujale, morao ih šišati jer su znale prerasti gabarite i bile neuredne. Ionda odjednom nestanu ludvigije. I nakon kojih tri tjedna mikrosoriumi počinju trunuti... Njih što se tiče, rastu već godinu dana pričvršćeni na panj i nikada s njima problema. Najviše mi je žao što relativno sporo rastu, a sad kad je krenulo listovi propadaju jedan za drugime k'o domino. Ma sumnjao bi i ja na neke nedostatke u vodi, svjetlu (iako mikrosorijima ne treba puno svjetla), hranivima... ali kažem: posmeđi list, i onaj do njega počne smeđiti točno na mjestu gdje se dodiruju... čudno! čudno! čudno!I totalno me izluđuje to. I sad pronađem neki debilni članak na netu koji kaže da su neki Yoshino i Kobayashi ustanovili neku neobičnu bolest koja pogađa Microsorium... koja? kakva? zašto? šta da radim?! Plače mi se...Edited by: Tompa

Offline Rastaman

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Studeni 23, 2006, 14:37:00 poslijepodne »

Ovo mi je malo cudno 'posmedje gdje se dodiruju'. Daj neku slicicu, bas me zanima kako to izgleda.

Ja sam imao problem da su mi se stvarale crne tockice po listovima...Rijesio sam problem tako da sam ga izvadio iz akvarija i posadio u zemlju i stavio na balkon. Stari ofucani listovi su otpali i izrasli su novi. Sad sam ga opet stavio pod vodu (to je onaj u kugli).

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #4 u: Studeni 23, 2006, 14:58:00 poslijepodne »
microsorum je biljka koja gotovo sve sto joj treba uzima iz vode, korjenom se samo veze za kamen ili panj, pa sam siguran da problem nije sigurno u podlozi. Svjetlo također nije uzrok posto microsorum ne preferira nesto pre-jako svjetlo, vec raste i u sjeni bez problema...
Ova biljka ima tendenicu povremenog propadanja, ili crnih točaka, ali se čini niti da to nije to...Ja bi predložio promjenu oko 70 % vode, i nanovo nagnojavanje. Postoji mogućnost da su neki biljni paraziti, a Tuljan će to znati puno bolje od mene...

pozdrav

ZG,Vrapče

Offline Tompa

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 23, 2006, 17:58:00 poslijepodne »

Evo fotki:

Dakle, rdi se o ovim smeđim flekama, koje su najizraženije na prvoj slici. Na drugoj i trećoj su tek u nastajanju... ali za dva dana to smeđe pojede 70% lista, i on ubrzo propada. Inače, nemam nekih jače napadnutih listova za fotkanje jer sam ih jučer porezao... kojih 6 komada sam izvadio... dajte ljudi ako imate pojma šta je... fakat sam

Offline Gogec

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #6 u: Studeni 23, 2006, 20:03:00 poslijepodne »
... da nije previše željeza u vodi?
Crni Lug, Gorski kotar
Hrvatska

Offline Njofra

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 24, 2006, 00:00:00 prijepodne »
Ovo ipak nisu one uobičajene crne točke koje se znaju javljati po microsorumu,..ovo je nešto drugačije i nebi znao...A list oko toga izgleda stvarno lijepo i zdravo
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD