Srpanj 18, 2025, 14:22:57 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Svijetlo led diode??  (Posjeta: 3569 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline jakobinac

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Svijetlo led diode??
« Odgovori #25 u: Studeni 29, 2006, 12:19:00 poslijepodne »

Kolega Krajten!

Prvi dio je uvreda. To bi bilo kao da sam ja Vama napisao: "O ovome puno piše u knjizi iz biologije za srednju školu pa naučite nešto o toj tematici." Ako malo bolje pročitate moj post primjetit ćete da to nije napad na vaš autoritet i da se većim dijelom slažem upravo s vama (samo ne u potpunosti).

Drugi dio:

Marine-glo. Jel' mislite na ove lampe?

A zašto je kod nje moguća pojava zelene vode?Edited by: jakobinac
Split, Hrvatska

Offline profi23

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
    • Panonsko more 2
Svijetlo led diode??
« Odgovori #26 u: Studeni 29, 2006, 13:17:00 poslijepodne »
A sve je krenulo od moje led diode koja je mrtva već tjedan dana.

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Svijetlo led diode??
« Odgovori #27 u: Studeni 29, 2006, 13:26:00 poslijepodne »
ma nisam nikoga htio uvrijediti, ispricavam se
...vec iskreno kazem da je bilo tocno 3. rasprave, svaka se rasprostirala na 4 i vise stranica oko spektra lampi i njihovog utjecaja na bilje.
Vodeno bilje jednako iskoristava sve tri boje spektra, a razlike u uspješnosti lampi su u okviru 5%. Dapače najbolje su se pokazale kombinacije lampi koje nisu akvarističke nego uredske.
Većina svjetski priznatih aquascapera dapače koristi najviše zeleni spektar, jer im tako biljke izgledaju najzelenije, dok u duch akvarijima mjesaju spektrove posto imaju i crvenog bilja.
Stvari koje se uče u skoli se ne odnose pretpostavljam na akvaristiku, zar ne?

ja osobno koristim coolwhite i dayligth, obje nisu akvarističke, a nikad nemam problema sa nikakvim algama i biljke mi rastu vrlo vrlo dobro...
Samo sam rekao da ljudi vec jednom prestanu tupiti po spektrovima lampi i fokusiraju se na količinu svjetla, makro-mikro elemente, i druge faktore i svima će biljke rasti, to garantiram...

još jednom isprika na uvredi...pozdrav

ZG,Vrapče

Offline jakobinac

• Punopravni član
Svijetlo led diode??
« Odgovori #28 u: Studeni 29, 2006, 13:48:00 poslijepodne »

Isprika prihvaćena.

A jednu stvar se apsolutno slažem s tobom. I ja koristim coolwhite i dayligth i to Osram i TEŽ(10kn po komadu) i sve je super. Dati 100 kn i više za nekuMARKA lampu je čista pljačka, jer ako i jest bolja nije toliko...
Split, Hrvatska

Offline franco9200

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Svijetlo led diode??
« Odgovori #29 u: Studeni 29, 2006, 14:09:00 poslijepodne »
jakobinac ajde ti meni bre napiši gdje da kupim i koju lampu jer ono je stvarno uvreda 100 kn za lampu
Rijeka, Zamet, Trsat
..........................
* ne vjeruj ribi koja laže....

Offline mtesa

• Punopravni član
  • **
    • http://home.blic.net/mtesa
Svijetlo led diode??
« Odgovori #30 u: Studeni 29, 2006, 16:41:00 poslijepodne »
narode,od tih LED dioda moze se napraviti predivan moonlight.
kupite par upaljaca (oni koji puse vec ih imaju) sa plavim LED-icama
a kod kineza za 2,5 euro kupite rucnu baterijsku lampu u kojoj je 14 bijelih LEd-ica
sve to lijepo spojite na 12V koje dobijate iz nekog vulgaris ispravljaca od 2-3 eura
i jupiiiiii
svoje cu da postujem kad zavrsim slaganje novog akvarijuma u koji ide sve to :)

uibica, uiba, uibetina hxxp://rapidshare.com/users/P4NYZY

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Svijetlo led diode??
« Odgovori #31 u: Studeni 29, 2006, 17:42:00 poslijepodne »
Pročitao sam jakobinčev odgovor još u jutro i cijeli dan razmišljam kak odgovoriti a da se moj odgovor ne pretvori u par stranica teksta i objašnjavanja svega i svačega. Probat ču samo u par natuknica:

"Prvo kažeš da kvaliteta svjetla ne utjeèe na alge, a zatim "osim one plave"."

O tom smo več poprilično pisali, valne dužine od 400 do 450 nm djeluju na Fe3 i prevode ga u Fe2, oblik kojeg više bilje teško koristi a večini algi je skroz svejedno u kakvom je obliku željezo. Znači plavo svjetlo ne djeluje direktno ni na alge ni na biljke ali indirektno daje malu prednost algama.
Druga stvar koja se događa (opet kod nekih vrsta algi ne svih) je da pod utjecajem «crvenog» svijetla alge vrše intenzivnu fotosintezu i vežu ugljik u glukozu i fruktozu (samo žive) a kad dobiju plavog svijetla počinju intenzivnu produkciju amino kiselina i bjelančevina (reprodukcija).

«Franco to nije teorija nego činjenica koju učimo u srednjoj školi. Jeste li ikad čuli za klorofil, phycoerythrin, phycocyanin...!?»

U školi se uči fotosinteza kojoj je osnova klorofil, nitko normalan ne pokušava osporiti činjenicu da klorofil najbolje funkcionira s plavim i crvenim dijelom spektra ali i sam spominješ phycoerythrin i phycocyanin koji koriste zeleni dio spektra, takođe dokazano je postojanje još popriličnog broja pigmenata u vodenom bilju čija funkcija nije još u potpunosti razjašnjena. Bez obzira na to i dalje stoji da su izdvojeno plavi i crveni spektar puno bolji nego zeleni.

«Međutim, tuljan i ostali su u pravu utoliko što je u potpunosti istina da ako biljci dovedete određenu kolièinu svjetlosti bilo koje fluo cijevi biljka æe uspijevati. "Baza" je u tome što biljka upija cijeli vidljivi spektar svjetla (i više) samo neke valne duljine više (npr. plava i crvena), a neke manje (npr. zelenu i žutu).»

Uz to stoji i fizikalna činjenica da zeleno svijetlo puno bolje penetrira vodeni stup. Plavo i crveno su bolje ali zelenog ima više i tim nadoknađuje nedostatak.

«Francu je promjenom vrste rasvjete bilje poèelo brže rast usprkos istoj kolièini. Kako to objašnjavate? Istina, bolje bi uspijevalo i da je poveèao kolièinu iste rasvjete, ali s ovim je upravo dokazao da vrsta rasvjete utjeèe. Nauènici su u laboratorijskim uvjetima s istim intezitetom svjetla dobivali razlièite rezultate za razlièite valne duljine. Došli su do zakljuèaka da biljke najbolje reagira na valne duljine od 430 do 453 i od 642 do 662 nm. Ako mislite da Franco laže vjerujte njima. Ili mislite da je sve to izmišljotina i da nam u školi prièaju šuplje prièe (a pokvarenjaka Franca su potkupili)?»

Franco je prvenstveno povečao količinu svijetla (opet svi zaboravljate da nove lampe prva dva mjeseca svijetle 30% jače nego nakon toga. Nakon tog pojačanja em je bilje ojačalo em je podloga sazrila pa bilje lakše podnosi manje količine svijetla.
Laboratoriski uvjeti u kojim je dokazivano na kojim valnim duljinama fotosinteza najbolje funkcionira su samo laboratoriski testovi. U njima je strogo izdvajano svijetlo određenih valnih dužina, toga u praksi nema, sve naše lampe imaju zastupljene sve dijelove spektra (neke više neke manje).  Tom Barr u svojim reportima iznosi sulkuse istraživanja  V.A. Helsona iz  Canada Department of Agriculture i
J.W. Bartok i R.A. Ashley  koji su hrpom pokusa dokazali da ne postoji praktično nikakva  razlika u upotrebi različitih lampi  na prirast bilja.

Ljudi če i dalje tražiti najbolje lampe i kriviti neku marku lampe za pojavu algi ili loš rast bilja bez obzira što im pokusi rekli. Marketing je ipak veča nauka od biologije, kemije i fizike   .Edited by: Tuljan
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Krajten

• Punopravni član
Svijetlo led diode??
« Odgovori #32 u: Studeni 29, 2006, 17:46:00 poslijepodne »
to sam sve ja mislio samo nisam znao napisati...
ZG,Vrapče

Offline jakobinac

• Punopravni član
Svijetlo led diode??
« Odgovori #33 u: Studeni 30, 2006, 10:57:00 prijepodne »

Tuljan: "Franco je prvenstveno povečao količinu svijetla (opet svi zaboravljate da nove lampe prva dva mjeseca svijetle 30% jače nego nakon toga."

E, na ovo zaboravio. Bravo, slažem se sa svim

Jedno pitanje : Što je s UV dijelom spektra i algama? Je li imaju kakve koristi one cijevi sa UV filterom kao npr sylvania ili je opet u pitanju marketing? Ima li drugih razloga da se koriste te lampe?
Split, Hrvatska

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Svijetlo led diode??
« Odgovori #34 u: Studeni 30, 2006, 13:58:00 poslijepodne »
Iskrenio neznam.
Osobno ne vjerujem da UV filter na lampi može napraviti nekakvu razliku, em je UV zračenje flo lampi relativno slabo em je voda dobar filter tog zračenja (navodno je to jedan od razloga zašto je život započeo u vodi).
Možda može samnjiti raspadanje hranjivih tvari u vodi (dosta se polemika vodi oko tog da li UV lampe smanjuju iskoristivost hranjiva za biljke ali koliko pratim čini mi se da večina autoriteta misli da zbog načina na koji dodajemo mikro i makro elemente UV fliteri nemogu imati previše utjcaja na njihovu iskoristivost).
Postavit ču pitanje na Barr riportu, da vidim šta o tom misli ekipa vani.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA