Kolovoz 18, 2025, 21:07:05 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Mrijest OSKARA  (Posjeta: 2937 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Jerko - Z1000

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Mrijest OSKARA
« u: Studeni 07, 2006, 18:07:00 poslijepodne »

Vjerujem da ima i pokoji akvarista koji drži oskare.Eto ja imam 2 komada u 450 litarskom aqu i izgleda da sam slučajno pogodio spol.Mislim da su se uparili te kao da rade neko gnijezdo.Prije sam imao isto Oskare ali 2 mužijaka i to ja bila konstantna šora ali ova dva se slažu opako.

Imate li kakovih iskustava o mrijestu te ribe.???
125lit-sea aqua rock,Vision 450lit - Softy Reef,Trigon 190 - živorotke

Offline kkliba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • zvjerka
Mrijest OSKARA
« Odgovori #1 u: Studeni 07, 2006, 19:00:00 poslijepodne »
Stavi koju sliku za početak...
- ništa nije dovoljno dobro da nebi moglo biti još bolje -

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
Mrijest OSKARA
« Odgovori #2 u: Studeni 08, 2006, 01:46:00 prijepodne »
Slazem se sa klibom. Ja imam oskare, ali sam daleko od mrijesta. jos su mali, tako da nemam iskustva sa tim stvarima. valjda ce ih bit u skoroj buducnosti...

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Mrijest OSKARA
« Odgovori #3 u: Studeni 08, 2006, 08:09:00 prijepodne »
...imam ja..stavi poveći plosnati kamen na mjesto koje su odabrali i to je to...kamen će očistiti i položiti podosta ikre koje vrlo pažljivo čuvaju,a isto tako i ličinke i male ribice...prva hrana artemija..jako brzo rastu i potrebanm je ogroman prostor za dobar mrijest..i dosta hrane jer jedu kao prasci..

Offline kkliba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • zvjerka
Mrijest OSKARA
« Odgovori #4 u: Studeni 08, 2006, 17:23:00 poslijepodne »

Citat: HRVOJE
...imam ja..stavi poveći plosnati kamen na mjesto koje su odabrali i to je to...kamen će očistiti i položiti podosta ikre koje vrlo pažljivo čuvaju,a isto tako i ličinke i male ribice...prva hrana artemija..jako brzo rastu i potrebanm je ogroman prostor za dobar mrijest..i dosta hrane jer jedu kao prasci..

To je to nema se šta nadodati...
- ništa nije dovoljno dobro da nebi moglo biti još bolje -

Offline Riotstarter

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Blues power
Mrijest OSKARA
« Odgovori #5 u: Studeni 08, 2006, 19:00:00 poslijepodne »
Mrjest oskara i podizanje njihove mlađi i nije toliko komplicirano koliko poticanje istih na sam cin. Oskari postaju spolno zreli nakon cca. 1,5 godine (tu vec imaju oko 15-ak cm velicine - ovisi kakvi su im uvjeti u akvariju - hrana, kvaliteta vode). Nakon sto si nadu partnera i budu spremni za mrjest, pocinju sa "ljubavnim igrama" koje su karakteristicne za vecinu ciklida. Par pocinje cistiti odredenu povrsinu (to je najcesce neki plosnati kamen ili neka druga ravna povrsina) gdje ce zenka poloziti jaja (moze ih biti i preko tisucu komada ). Nakon toga zenka ce u nekoliko naleta poloziti jaja nakon cega ih muzijak, naravno, oploduje. Kao i kod drugih ciklida velike su sanse da im prvi mrjest nece biti uspjesan sto te nebi trebalo brinuti jer jednom kad se upare uglavnom ostaju zajedno te ce tako i svaki naredni mrjest biti uspjesniji. cca 40 sati nakon sto su jaja oplodena (ovdje su jako bitni konstantni parametri vode) iz njih se izljezu malci. Prvih 4 dana se hrane svojim zumancanim kesicama, a nokon toga ih je potrebno hraniti sa kvalitetnom i visokoproteinskom hranom (artemija, mikro crvi, izmrvljena hrana za odrasle ribe.... improviziraj... ako negdje naletis na gliste, samo ih dobro usitni i da vidis urnebesa). Oskari su vrlo brizni roditelji i dokle god vidis da ih paze mozes ih ostavit zajedno iako je po meni najbolje odvojit malce cim proplivaju.
Sretno!

btw. ako te zanima, postoje sitni trikovi kako ih potaknuti na mrjest ali o tome drugom prilikom jer mi se fakat vise neda pisat.

!!!Osacar rules!!!

Offline Riotstarter

• Punopravni član
  • Blues power
Mrijest OSKARA
« Odgovori #6 u: Studeni 08, 2006, 19:01:00 poslijepodne »
btw. Nemoj se previse zamarati sa parametrima. Nakon mrjesta oni i nisu toliko bitni, glavno je da su konstantni. Cim se pocnu mrjestit znaci da sve stima

Offline Jerko - Z1000

• Punopravni član
Mrijest OSKARA
« Odgovori #7 u: Studeni 09, 2006, 07:21:00 prijepodne »

Slike uskoro,

Mislim da su se nakalemili na ravnu plohu velikog panja,ali sad su prestali sa plesovima i čiščenjem.Sve u svemu mislim da je još to sve prerano no vidjet ćemo.

Kako sam ih upario? Slučajno "daj mi ovog i ovog" te ja mislim da su par ali stručnjaci će vidjet kad metnem slike.

Zahvaljujem na komentarima.

Čekajte slike............................ubrzo.

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Mrijest OSKARA
« Odgovori #8 u: Studeni 09, 2006, 09:51:00 prijepodne »
..kažu da mužjak ima veći broj ocela(okruglih mrlja)od ženke...

Offline Jerko - Z1000

• Punopravni član
Mrijest OSKARA
« Odgovori #9 u: Studeni 23, 2006, 10:47:00 prijepodne »

Citat: Riotstarter
Mrjest oskara i podizanje njihove mlađi i nije toliko komplicirano koliko poticanje istih na sam cin. Oskari postaju spolno zreli nakon cca. 1,5 godine (tu vec imaju oko 15-ak cm velicine - ovisi kakvi su im uvjeti u akvariju - hrana, kvaliteta vode). Nakon sto si nadu partnera i budu spremni za mrjest, pocinju sa "ljubavnim igrama" koje su karakteristicne za vecinu ciklida. Par pocinje cistiti odredenu povrsinu (to je najcesce neki plosnati kamen ili neka druga ravna povrsina) gdje ce zenka poloziti jaja (moze ih biti i preko tisucu komada ). Nakon toga zenka ce u nekoliko naleta poloziti jaja nakon cega ih muzijak, naravno, oploduje. Kao i kod drugih ciklida velike su sanse da im prvi mrjest nece biti uspjesan sto te nebi trebalo brinuti jer jednom kad se upare uglavnom ostaju zajedno te ce tako i svaki naredni mrjest biti uspjesniji. cca 40 sati nakon sto su jaja oplodena (ovdje su jako bitni konstantni parametri vode) iz njih se izljezu malci. Prvih 4 dana se hrane svojim zumancanim kesicama, a nokon toga ih je potrebno hraniti sa kvalitetnom i visokoproteinskom hranom (artemija, mikro crvi, izmrvljena hrana za odrasle ribe.... improviziraj... ako negdje naletis na gliste, samo ih dobro usitni i da vidis urnebesa). Oskari su vrlo brizni roditelji i dokle god vidis da ih paze mozes ih ostavit zajedno iako je po meni najbolje odvojit malce cim proplivaju.
Sretno!

btw. ako te zanima, postoje sitni trikovi kako ih potaknuti na mrjest ali o tome drugom prilikom jer mi se fakat vise neda pisat.

!!!Osacar rules!!!

Od mrijesta trenutno ništa nešto rade a ni sami neznaju što,izgleda da će stvar još malo počekati.

Ovo boldano me zainteresiralo,naime moji oskari su stari nekih 8 mjeseci a možda i manje ali veliki su skoro 20cm,jest da ih dobro hranim ali nekako su mi prebrzo narasli,međutim sada su stali sa rastom tj. nerastu više tako brzo a i mislim da im više baš i nepaše suha hrana.Hranim ih sa suhom hranom imam jedno 15 vrsta i od svega pomalo im dajem u toku dana,od spiruline pa do shrimpa+ gipiji.........

Sa ćime ih je najbolje hraniti a da neuseru vodu.Trenutno u tom aqu hranim samo njih pa kad oni to samelju i izbace onda svi ostali stanovnici pojedu te ostatke(HERESI,FOSILISI,ANCISTRUSI,PLEHIĆ,CATHFISHEVI....)

Offline Akvarista

• Punopravni član
Mrijest OSKARA
« Odgovori #10 u: Studeni 23, 2006, 16:13:00 poslijepodne »
kod tebe su 8 mjeseci ko zna kolko su bili stari prije kupnje, dimenzije su ljepe.probaj sa živom hranom i nadam se da će biti bebaća. bok i sretno

Offline 206turbo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Hrvatska udruga ciklidofila
Mrijest OSKARA
« Odgovori #11 u: Studeni 23, 2006, 22:42:00 poslijepodne »
Probaj i sa narezanim (zaledjenim) telecim srcem! BTW sta nisu oskari dvospolci tj sta ne razvijaju spol ovisno o broju jedinki i potrebi ? mislim da sam negdje to procitao
nas četvorica, pojeli smo 2 cijela janjeta i popili 50 litara gemišteka, i mi da krenemo susjed, kad oni iz kafane za nama........

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
Mrijest OSKARA
« Odgovori #12 u: Studeni 23, 2006, 22:57:00 poslijepodne »
uz to ćeš imati i debele oskare koji neće doživjeti godine koje su mogli zdravom prehranom bez proteina i masti toplokrvnih životinja. nisu dvospolci... valjda si se zabunio

Offline Riotstarter

• Punopravni član
  • Blues power
Mrijest OSKARA
« Odgovori #13 u: Studeni 23, 2006, 23:47:00 poslijepodne »
Istina je da oskari trebaju malo jacu hranu ali, kao sto je rekao jurupari, to nebi smjela biti hrana bogata mastima i hrana koja definitivno ne spada u njihovu prirodnu prehranu. Telece srce, misevi, zlatne ribice i ostale pi*darije to definitivno nisu. Dakle razne vrste ciklid briketa, kukci, crvi, eventualno koja sitnija ribica (1-2 mjesecno) i nesto malo biljne hrane. Toplo preporucam dodavanje vitamina (Tetra min) u nesto manjim kolicinama. Sa dodatnim vitaminima treba biti oprezan jer ako im je prehrana pravilna i raznovrsna onda definitivno ne treba pretjerivati, tek tolko.